Helstekt sidfläsk med chilihetta

Helstekt sidfläsk från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Riktigt gott fläsk

Du som följer mig på Facebook har kanske sett att jag skrivit en del om fläskkött de senaste dagarna.

Fläsk kan ju vara himmelskt gott ibland, särskilt den danska fläsksteken som jag njöt av några gånger förra veckan i Skagen.

Fläsk har tyvärr blivit ett kontroversiellt ämne att skriva om, då en del tror att danskt fläskkött per automatik betyder dålig kvalitet, både på köttet och på livet för grisarna.

Danskarna är mycket stolta över sin mattradition och det finns förstås ekologiskt och bra kött även där.

Det billiga köttet från de stora djurfabrikerna, som vi i Sverige får köpa för en mycket billig penning, har inget gemensamt med det läckra fläsk jag stötte på under resan.

Te med fläskstek som gott tilltugg på Krages Bageri i Skagen…

Slagter Munch, Skagen

Så precis som här i Sverige, satsa på att köpa ekologiskt och närproducerat även när du är utomlands.

Jag pratade med flera matbloggare under Paleohelgen i Sätila, de har precis som jag fått kritik när de delat recept på fläskkött och även lax.

Vi är många nu som förespråkar ekologiskt och viltfångat, så jag hoppas att det här upphör och att vi matbloggare själva får avgöra vad vi vill skriva om på våra bloggar.

Du kan läsa mer om mina tankar kring det här i mitt inlägg på Facebook.

Idag får du med anledning av det ta del av en riktigt läcker rätt från min slutsålda kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Du har väl inte missat att jag och Annika Dahlqvist kommer med en nyutgåva av vår kokbok LCHF för seniorer, som innehåller även en hel del recept från min Långkokbok?

Här hittar du Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där kan du förhandsbeställa till specialpris nu för leverans senare i sommar.

Helstekt sidfläsk med apelsin och chili

600 g färskt sidfläsk med svål

2 msk tamarisoja (glutenfri)

1 ekologisk apelsin

1 röd chili

1 msk finhackad rosmarin

ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen

Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt.

Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.

Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.

Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla.
Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.

Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint.

Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.

Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse.

Häll över marinaden och knyt igen.

Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.

Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.

Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.

Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.

Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.

Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.

Gott till är min rättikagratäng eller en krämig zucchinisallad.

Vill du laga till en riktig dansk fläskstek med frasig och knaprig svål, så hittar du recept på det i länken.

Förutom njutbara smakupplevelser i Skagen blev det även en hel del fantastiska naturupplevelser som Therese Renåker visade mig under vår resa.


Birgitta Höglunds bästa buffétips – 130 recept att njuta av till påsk
Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

130 påsktips

Då var det bara några dagar kvar till en av årets största mathögtider, påsken.

Idag får du därför en favorit i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Ät, njut och må gott i Påsk!

Makrill med zucchinisallad och timjansmör

Färsk Makrill med Zucchinisallad

Stekt makrill med zucchinisallad

2 makrill à 200 g

Saft av ½ citron

Några kvistar färsk timjan

Salt och peppar

2 msk smör

Skölj fisken noga. Skär några snitt på varje sida, pressa citron över och krydda ordentligt både ut- och invändigt.

Lägg timjankvistar i buken. Låt fiskarna dra åt sig smakerna medan du gör salladen.

Färsk Makrill fylld med Timjan

Citronmarinerad zucchinisallad

10 plommoncocktailtomater

2 små, smala zucchini

2 msk olivolja

Saft av ½ citron

½ dl bladpersilja

Salt och vitpeppar

Skär av ändarna på zucchinin och hyvla tunna skivor med osthyveln.

Skär tomaterna i halvor, blanda med olja och citron.

Plocka små blad från persiljan och blanda ner tillsammans med kryddor.

Timjansmör

50 g smör

1 msk finhackad timjan

Lite pressad citron

Salt och vitpeppar

Rör smöret mjukt med en gaffel. Rör ner smaksättningen och låt dra en liten stund.

Stek fisken i brynt smör på stark värme, ca 3-4 min på varje sida.

Ta pannan från spisen och låt fisken dra några minuter på eftervärmen.

Servera med salladen och timjansmöret.

Zucchini och Bladpersilja


Fräsch zucchinisallad

Zucchinisallad

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Servera till all slags grillat, annars är salladen också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Det här receptet hittar du i en lite annan variant i min kokbok Grillmat LCHF.

Nu har även det senaste numret av Expressens Allt om LCHF hittat ut till prenumeranter och butiker.

Där bidrar jag med klassiska sommarrecept från mina 3 kokböcker.

Fotograf Mikael Eriksson har tagit alla bilder till artikeln.

Expressens Allt om LCHF


Små hamburgare till fredagsmyset och Hälsomässa i Krokom

Hamburgare

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.

Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Hamburgerbröd 4 små

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.

Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.

Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.

Hamburgerdressing

Ketchup/Chilisås

Majonnäs

Cole Slaw

Zucchinisallad

Kålrotspommes

Hamburgerdressing

Hälsomässa i Krokom

När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.

I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.

Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av  produkterna i vår hälsobutik.

Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.

Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.

För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.

Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.

Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.

Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet


Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

020

Dags för grillning

Nu är våren riktigt i antågande, så passa på att njuta av allt gott från grillen så fort du har chansen.

Här har jag samlat många av mina goda tillbehör till vårens och sommarens kommande grillmiddagar.

Revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag.

Här får du tips på hur jag oftast lagar till dem, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.

Spare Ribs and Cole Slaw Paleo LCHF

Marinerade revbensspjäll 2 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, 5-600 g

Marinad:

1 dl finhackad timjan

2 rivna vitlöksklyftor

½ dl olivolja eller rapsolja

1 msk Worcestershiresauce

½ pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 1 tsk honung för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Här nedanför bilden kommer tips på olika såser och grönsaksrätter som passar bra till grillat, klicka bara på länkarna så kommer du till receptet.

För fler tips på allt gott som hör till grillandet, så finns 80 recept i min kokbok Grillmat LCHF, på engelska här med titeln Low Carb High Fat Barbecue.

Jag blir förstås väldigt glad om du köper min grillbok som ett litet tack för alla recept jag delar med mig av gratis härinne:)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Hamburgerdressing

Gurkmajonnäs

Avocadosmör

Kålrotspommes och paprikaaioli

Mojo – Kanarisk paprikasås

Tzatziki

Avocadosalsa med koriander

Het cole slaw med ingefära

Dijonmajonnäs och tomatsås

Tomatpesto

Sockerfri ketchup och chilisås

Tomatchutney med citron

Sommarsallad med svartvinbärsblad

Rödkålssallad med granatäpple

Ugnstorkade cocktailtomater

Marinerad aubergine och paprika

Ratatouille

Zucchinisallad

Grillmat LCHF


Rödbetssallad och annat gott rödgrönt till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Röda och gröna röror till julmaten

Först och främst vill jag tacka för alla fantastiskt fina kommentarer jag fick igår, angående mitt beslut att lägga ner min Facebook-sida <3

När jag började blogga och senare lät min Facebook-profil bli offentlig, så bestämde jag mig för att svara på alla frågor från mina läsare.

Tycker att det hör till ett fint internet-vett att besvara de frågor som ställs. Men med tiden blev frågorna och därmed svaren bara fler och fler…

Så efter ett långt och moget övervägande så bestämde jag mig för att bara finnas tillgänglig för alla härinne på bloggen.

Du är varmt välkommen att följa mig här och komma med frågor som gäller det jag skriver om, nämligen hälsosam och god mat.

Eftersom jag har 18 års erfarenhet som restaurangkock och snart 6 år med min typ av LCHF-livsstil så har jag ju rätt mycket att dela med mig av.

Det känns viktigt för mig att hjälpa så många som möjligt att hitta en väg till en bättre hälsa, genom en så enkel sak som via maten vi äter.

Men för många är det inte lika enkelt, jag är lyckligt lottad som har mina stora matkunskaper.

Nog om det ämnet, nu över till de goda tillbehören till julbordet.

Jämtländska delikatesser till julbordet

Jämtländska delikatesser till julbordet och Tomtens första besök hemma hos mig

För mig är grönsakerna mycket viktiga för att ett julbord ska bli komplett, så var det även under alla år som jag jobbade med stora julbord.

Den feta och goda julmaten blir ännu läckrare med gröna tillbehör, såser och röror.

Syrliga grönsakstillbehör med majonnäs lyfter maten till ännu högre nivåer.

Först ut blir min rödbetssallad, den är alltid ett måste till skinkan hos mig.

Efter den följer några andra krämiga sallader som passar till julmaten. Portionsangivelserna gäller som tillbehör på julbordet

Inlagda Rödbetor

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl inlagd gurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche

1 tsk  senap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.

Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Rödbetssallad LCHF

Rödbetssallad med keso ca 4-6 port

1 liten burk keso

1 dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

2 inlagda rödbetor

Salt och peppar

Skär rödbetorna i små tärningar. Rör ihop keso och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.

Vänd försiktigt ner rödbetshacket.

Coleslaw med pepparrot

 Coleslaw med pepparrot ca 6-8 port

½ liter finstrimlad vitkål

ca 1 dl riven pepparrot

1 dl grädde

½ dl majonnäs

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda pepparrot, vinäger, salt och peppar med den strimlade kålen. Krama med fingrarna så kålen blir mjuk.

Rör ihop majonnäs och grädde till såsen och häll över kålen, blanda väl och ställ i kylen en stund.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Zucchinisallad

Zucchinisallad ca 6-8 port

3 dl tärnad zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Bryn zucchinin lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Lucka 18

Tomten tycker också om det rödgröna, här med sin favoritblomma, eldkrona...

Tomten tycker också om det rödgröna. Här med sin favoritblomma, eldkrona…


Zucchinisallad

Krämig  zucchinisallad

Jag fortsätter med ett till zucchinirecept när jag ändå är i farten, köpte ett kilo häromdagen.

Zucchinibrödet igår blev otroligt populärt, det är verkligen roligt att se att så många uppskattar mina brödrecept.

Hoppas kunna samla dem alla i en bok så småningom, tror många skulle uppskatta att ha dem inte bara på nätet utan även att ta med ut i köket i bokform.

Dagens recept är från min kokbok Grillmat LCHF. Den och mina andra två, LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo hittar du här på Adlibris.

Passa på att köpa några och ge bort i julklapp, dels blir jag glad att få lite lön för alla gratisrecept jag delar med mig av och så tror jag även att den som får dem blir riktigt glad :)

Birgitta Höglunds kokböcker

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en krämig sallad.

Tillsammans med lök och kapris blir den här salladen faktiskt ännu godare tycker vi.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Jag gjorde salladen till en grillad kyckling som vi köpte i saluhallen i helgen, de har så goda och saftiga kycklingar där.

Vi har haft så varmt och fint väder de senaste dagarna, då är det skönt att inte behöva stå så mycket vid spisen.

Här hittar du ett av mina tidigaste recept här på bloggen, en ugnsstekt citronkyckling med inspiration från en av mina favoritkockar, Jamie Oliver.

Zuccinisalladen passar också fint till stekt eller varmrökt fisk, rostbiff, revbensspjäll, perfekt som tillbehör till julbordet.

Smaksättningen kan varieras med till exempel persilja, basilika eller timjan.

Zucchinisallad

Zucchinisallad 2 port

1 liten zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Kleopatrastranden en fin dag i november

Kleopatrastranden en fin dag i november


Tjälknöl och kokbokskampanjer

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo


Grillad, marinerad bisonfilé med zucchinisallad

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

 

Annorlunda grillmat

Jag fick ett erbjudande om att testa bisonkött från Jemtbison. Stickan Eriksson föder upp djuren på sin gård i Månsåsen här i Jämtland och vi pratade mat när jag köpte bisonburgare av honom på vårmarknaden på Jamtli.

Han fick mitt kort och nu i sommar hörde han av sig och undrade om jag var intresserad att provsmaka en bit helt kött.

Det tackade jag förstås inte nej till. Blev mycket glatt överraskad när Stickan några veckor senare dök upp vid min dörr med en stor filé, den vägde nästan 1,4 kilo.

Det blev en hel del goda middagar av det fina köttet, här följer receptet till en av dem.

Bison  Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Bison
Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Han berättade att idén till att starta en bisonfarm föddes när han läste en tidningsartikel i DN på ett flyg från USA. Efter hemkomsten tog han kontakt med uppfödaren i Nyköping som artikeln handlade om och på den vägen var det.

Idag ett antal år senare går ett 30-tal bison på gräsbete på gården. Bison har ett otroligt gott kött, riktigt mört och mustigt, det är lite som älgfilé i smaken för en jämförelse.

Här på Svensk Bisonförening kan du läsa mer, där finns adresser till andra uppfödare runtom i landet.

Får du inte tag på bisonkött så går förstås oxfilé, biff, fläskfilé, karré, kalkon eller kyckling precis lika bra att grilla med den här marinaden.

Marinerad filé av bison på grillen

Örtmarinad till grillat 5-6 port

1 kg filé eller annat kött

1 dl olivolja

1 msk Worcestershiresauce

1 msk flytande honung

1 msk torkad timjan

1 msk torkad rosmarin

2 tsk grovmald svartpeppar

Blanda marinaden väl. Lägg köttet i en fryspåse, antingen helt eller i skivor. Häll i marinaden och massera runt så det kommer åt överallt. Lägg i kylen till nästa dag eller ännu hellre två dygn.

Ta upp köttet och torka av kryddorna, de bränner annars lätt på grillen. För skivade bitar grillar du dem på hög värme ett par minuter på var sida, salta lätt på båda sidor.

Lägg dem bredvid glöden ett par minuter till så fördelas värmen jämnt. Just bisonfilé som är ett magert kött blir godast om det är lättstekt.

Grillar du filén hel så låt den först få färg några minuter på var sida, fortsätt sen på indirekt glöd så den grillas färdigt långsamt.

Innertemperaturen ska vara 52 grader för bison fick jag som tips från uppfödaren, då är den som bäst. Låt vila några minuter under folie innan du skär upp köttet, så stannar alla goda köttsafter kvar.

Zucchinisallad

Jag serverade zucchinisallad till köttet. Vill du ha en hel bok med mina grillrätter och tips på gröna, goda tillbehör, så kan du gärna få köpa Grillmat LCHF.

Just nu pågår översättningen inför att den släpps i USA och England i maj nästa år, ska bli väldigt spännande att se hur mina kokböcker tas emot där.

Här några bilder som min fotograf Mikael Eriksson tog till boken, en riktigt kall och blåsig vecka för precis 2 år sedan.

Blåbärs- och nässelpesto ur Grillmat LCHF

Blåbärs- och nässelpesto

Chilimarinerade revbensspjäll

Chilimarinerade revbensspjäll

Fröchips och heta nötter ur Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips och heta nötter