Kycklingpasta med bacon och ädelostsås

pasta_kyckling_kycklingpasta
Söndagsmiddag med PASTA! Javisst – det går alla tiders de!
Vi kommer möta många mustiga köttgrytor, värmande soppor och långlagad mat i höst så varför inte lite enkel pastamiddag på en söndag? Dessutom alldeles ypperligt för veckans matlådor ju.

Här tänkte jag inte så mycket mer än just kyckling och pasta… Resten ”kom till” på vägen dit när jag stod i kylskåpsdörren och fundilerade.

Ost till pasta funkar alltid, en sås gör ju allt sjuhundra gånger godare då där satt den spiken.

Lite smaksättningar med bacon, chili, ungersk paprika och grönsaksfond. Lite grönt och nyttigt i form av broccoli, sugar snaps och paprika…

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo – Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi-boo…”
Så blev det då till slut en helt alldeles underbar, härlig söndagsmiddag! :-P

Det här behöver du : 
400 gram kycklingfilé
Salt & peppar
1 tsk malen, ungersk paprika (söt, mild)
1 pkt bacon 120 gram
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksgond
2 tsk japansk soja
1 tsk D´Elidas chilisås
3 dl grädde
140 gram kvibille ädelost

4 port kokt pasta + lite av pastavattnet
1 bukett broccoli
1 näve sugar snaps
½ grön paprika
(jag slantade ner en pyttebit av en zucchini också) 

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna med olja. Skär bacon fint och lägg i tillsammans med kycklingen. Salta och peppra. Pudra över malen paprika. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt soja, grönsaksfond, chilisås och grädde. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10-15 min. Dra pannan från plattan och smula ner osten. Rör tills den smält. Smaka av.

Servera med nykokt pasta, kokt broccoli, sugar snaps, grön paprika och zucchini. Använd lite av pastavattnet att späda med om såsen till kycklingen blir för kraftig.

pasta_kyckling_pastasås_kycklingpasta
Ingredienserna. (förutom kyckling)

kyckling_bacon_pastasås_pasta
Kyckling och bacon fräser ihop. tillsätt sedan resten av ingredienserna.

pasta_kyckling_ädelost_sås
Sänk värmen och låt allt få småputtra 10 – 15 min. Smula ner osten… Låt smälta in…

kyckling_pasta_krämig_sås_pastakyckling_kycklingpasta
Servera! Ät och njut… ;-)

Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.

Jamie Olivers zucchinigratäng

jamie_oliver_zucchinigratäng_grillad_kyckling
De va som sjutton! Nu gör han det igen – trollar i mitt kök! Jamie Oliver förstås! :-P
Det är lätt att inspireras av hans kokkonster både via TV, böcker och webb. Jag har provat en hel del av hans recept och varje gång blir jag lika förundrad över hur genialiskt gott allting blir. Den här gratängen har trollats fram indirekt av Jamie, jag var väl med på ett litet hörn då kan ju erkännas. Gratängen är hur som haver här för att stanna.

Så vansinnigt god med det krämiga riset, osten, de knapriga zucchiniskivorna och smaken av en god buljong. Ungefär som risotto fast som gratäng! En klar favorit hos stora som små.

Nån som har provat den kanske? 
Jag har jag några ytterst få justeringar i receptet; Jag bytte ut ankfett mot olivolja att steka i och använde lagrad prästost istället för emmentaler.

6-8 port
Det här behöver du : 

1 msk olivolja
2 st gul lök
½ dl vatten
100 gram basmatiris
3 medelstora zucchini
6 dl grönsaksbuljong, ekologisk
4 msk crème fraîche
150 g lagrad prästost (36 mån)
Havssalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på löken och sänk till medelvärme, slå på en liten skvätt vatten och låt löken stekas ca 15-20 min så den blir riktigt krämig i konsistensen. Tillsätt ris och zucchini i skivor. Slå på buljongen och låt allt puttra på medelvärme ca 5 min. Ta pannan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt & peppar. Häll allt i en ugnsfast, smord form. Se till så de mesta av zucchinin ligger överst. Grädda i 175 grader ca 50 min.

Servera som här till grillad kyckling och kokta vaxbönor/sockerärtor, eller som ensam vegetarisk rätt.

jamie_oliver_recept_zucchini_zucchinigratäng_ingredienser
Ingredienserna du behöver.

zucchinigratäng_vegetarisk_zucchini_gratäng
Härligt färsk knipplök och nyskördad zucchini. Måste ge mig ut på jakt efter gul zucchini också till nästa gång jag ska laga den här.

jamie_oliver_recept_zucchinigratäng_lök_zucchini
Löken behöver tid i stekpannan så den blir riktigt mjuk och krämig. En skvätt vatten gör susen.

zucchinigratäng_jamie_oliver_buljong_zucchini_gratäng_recept
När ris och zucchini är tillsatt slår du på en god buljong och låter allt få puttra ihop några minuter.

zucchinigratäng_pträstost_ris_jamie_oliver_zucchini
Rör sen ner creme fraiche och ost. Salt & peppar.

gratäng_zucchini_zucchinigratäng_jamie_oliver
Häll allt i en ugnsfast, smord form.

zucchinigratäng_jamie_oliver_vegetarisk_gratäng
Gratinera i ugn ca 50 min, 175 grader.

Köttgryta med grönsaker

Köttgrytan tar en stund att koka – men det är den definitivt värd!

Gör så här
• Stek grytbitarna lätt med smör i en stekpanna.
• Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
• Lägg allt i en gryta tillsammans med 2 dl rött vin.
• Koka upp i svag värme 1-2 timmar. Ju längre desto bättre. Häll i lite vatten om det behövs.
• När det återstår 30 minuter av koktiden; lägg i grädde, grovhackade champinjoner och zucchini.
• Smaka av och krydda eventuellt lite mer efter smak.

Glad midsommar!

Mandeltårta med limesmörkräm och jordgubbarÖnskar alla läsare en härlig och förhoppningsvis varm och solig midsommar helg!

Ofta grillas det under denna helg och varför inte prova någon av mina favoritsallader till?
Klassisk  ”potatis” sallad – zucchinisallad
Fransk ”potatis” sallad
Grön sommarsallad
Medelhavsinspirerad sallad

Sedan tycker jag man helt klart äter en god midsommartårta!!

GLAD MIDSOMMAR PÅ ER!

 

Bloggar etiketter:

LCHF Lasagne

Fräsch och nyttig lasagne som innehåller 13 kcal, 33 g protein, 0 g kolhydrater, 568 g fett.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka vitlök och rödlök och stek i rikligt med smör.
3. Bryn köttfärsen och blanda med löken.
4. Häll krossade tomater och sambal oelek över köttfärsröran och rör om.
5. Smula över buljongtärningen och låt koka upp.
6. Tillsätt crême fraichen och dessertosten.
7. Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor och låt puttra på spisen i ca 10 minuter.
8. Skölj zucchinin och huvla den på längden med en osthyvel.
9. Lägg ett lager zucchini-skivor i sen smord ungfast form.
10. Lägg på köttfärsröran och varva sedan zucchini och köttfärs.
11. Sluta med köttfärs överst och strö över ost.
12. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter, tills lasagnen har fått fin färg.

Lövbiffsrulle

kebabrulle_lövbiffsrulle
Vill du njuta av en hemmagjord kebabrulle med grymt mört kött? Välj då lavash, mjukt tunnbröd och lövbiff. Dööögott säger jag bara! Låt lövbiffen bräsera i en buljong med massor av smaker tills den blir så mör att den bara smälter i munnen. Fyll rullen med lök, krispiga grönsaker och en god kebabsås… Ja, det blir inte bättre än så en tisdag. :-P

4 port
Det här behöver du : 

Lavash tunnbröd
500 gram lövbiff i skivor
2 msk tomatvinäger (Mutti)
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 finriven vitlöksklyfta
1 liter oxbuljong
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär lövbiffen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn på köttet så det får fin färg. Rör ner tomatvinäger, tomatpuré, chilisås och riv ner en vitlöksklyfta. Sänk värmen till medel och slå på buljongen så det knappt täcker köttet. Låt bräsera ca 1 timme. Tillsätt mer av buljongen efterhand den kokar in. När köttet är riktigt mört rör ner en burk creme fraiche och låt puttra tills du fått en krämig sås runtom köttet. Smaka av med salt & peppar. Fyll lavashbröden med lök, paprika, tomat, zucchini och lövbiff. Rulla ihop – ät och njut!

lövbiff_kebabrulle
Härligt god lövbiff som ska bräsera så den blir riktigt mör.

kebabrulle_fyllning_lövbiff
Krispig lök och grönsaker tillhör en god rulle.

lövbiff_bräsera
Köttet bräseras i buljong – låt de få ta lite tid att få det riktigt mört. Segt, hårt kött är inte gott och jag lovar du kommer verkligen älska det här! ;-)

kebabrulle_lövbiff
Värm gärna brödet och slå in rullen i folié så håller sig maten varm!

lövbiff_lövbiffsrulle_wrap_kebabrulle
Lägg på lövbiffen, toppa om du vill med en extra kebabsås. Recept HÄR!

lövbiffsrulle_kebab_rulle
Mmmmmmm….. ”Kebabrullen” du enkelt gör hemma! :-P

Laxmedaljonger och potatisrosor

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Fisk och potatis i all ära men kan man trolla fram både medaljonger och rosor av dom två så blir det hela lite festligare, dessutom snyggare och roligare att servera. :-P

Jag har helt enkelt använt mig av fyra laxfiléer, snittat dom nästan igenom från smala till breda änden, rullat ihop och sedan kryddat och ugnsstekt dom. Potatisrosorna är tunna skivor potatis i muffinsplåt, salt, peppar, lite grädde och riven ost! – Tjoff in i ugnen ca 45 min. Lätt som en plätt! Här serverat med rostade grönsaker i panna och en kall vitlök & gräslökssås. Vansinnig… Jag menar OTROLIGT gott!!! :-P

4 st laxmedaljonger, 8-10 st potatisrosor 
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
Örtkrydda
Salt & peppar
Smör

8 potatisar
salt & peppar
Några skvättar grädde
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Ställ laxfiléerna på ”kant” och skär med vass kniv från den smala änden mot den breda utan att skära ända ut. Rulla ihop och lägg på ugnsfast fat. Krydda med örtkrydda, salt, peppar och lägg en klick smör ovanpå. Ugnsstek ca 10-15 min i 175 grader.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Smörj en muffinsplåt och lägg ett varv skivad potatis i varje form. Salta, peppra, lägg ett par varv till. Slå lite grädde i varje ”ros” och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min 175 grader.

skivad_potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Första varvet med potatisrosor i muffinsplåten.

potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Sista varvet. Lite grädde i varje, mer salt och peppar och toppa med riven ost.

grönsaker_rostade_majs
Grönsaker och champinjoner som ska få rostas i het stekpanna. Majs, zucchini, purjolök, tomat och champinjoner.

laxfileer_laxmedaljonger
Laxmedaljongerna snurrade…

laxmedaljonger_snurra_ihop
Kryddade med örtkrydda, salt, peppar och en klick smör på varje. In i ugnen ca 10-15 min 175 grader.

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Potatisrosorna är klara! :-P

rostade_grönsaker
Rosta grönsakerna ett par minuter i torr stekpanna. Salt & peppar.

laxmedaljonger_potatisbakelser
Smaklig måltid! ;-)

Ostgratinerad kassler i krämig sås med grönsaker

kassler_ostgratinerad_krämig_sås_grönsaker
Hittade en fin bit kassler i frysen igår som genast åkte upp, perfekt o rensa frysen nu inför sommarens skörd av rabarber och jordgubbar som ska få plats.

Vad gör man då av en bit kassler?
Jag brukar ofta använda den som fyllning i smörgåstårtor, då ”finriver” jag den i matberedaren, blir supergott med den lite rökta smaken och saftig är den ju också. Kallskuren i tunna skivor är den väldigt god till färskpotatis på midsommar (om man inte gillar sill) med lite gräslök och gräddfil till.

Sen har vi klassiker ”hawaiikassler” i ugn med ananasskiva och ost, inte alla som gillar det men ett alternativ. ;-)

En annan favorit utöver detta recept är kassler och purjolåda som ni hittar recept på HÄR, en krämig gratäng med potatis och purjolök.

En liknande variant fast mer grönsaker hittar ni i ”skördefestgratängen” HÄR.

Vad har vi mer? Kommer ni ihåg de kalla makaronisalladerna man fick när man var liten, med gröna ärtor och ost och kassler i tärningar? Perfekt sommarmat, receptet hittar ni HÄR.

Ytterligare en HÄR, en grymt god LCHF variant med bland annat mozarella! Men NU till dagens recept! :-P

6 port
Det här behöver du :

1 kg kassler

1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1 morot
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar
1 burk hela champinjoner

200 gram små plommontomater
Riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva upp kasslerna och lägg i en smord ugnsfast form. Skölj, skala och skär grönsaker och lök i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med lite olja och smör. (Inte tomaterna, dom ska gratineras överst och läggs på sist ihop med osten)

När grönsakerna mjuknat något tillsätt tomatpuré, vatten, grönsaksfond och grädde. Låt såsen koka ihop. Smaka av salt & peppar, tänk på kasslern är salt i sig. Slå sedan såsen över kasslern i formen. Toppa med halverade tomater och riven parmensanost. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

kassler_i_ugn_grönsaker

grönsaker_krämig_sås

kassler_i_ugn_krämig_sås

kassler_kasslergratäng_krämig_sås

kassler_gratäng_kassler

Zucchinigratäng

En smarrig Zucchinigratäng som du slänger ihop på 30 min.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsakerna i skivor.
2. Gör såsen som ska vara i gratängen. Blanda grädden eller matlagningsgrädden med Philadelphia ost och krydda efter smak, vill du ha den tjockare så bered den med lite majsena eller liknande.
3. Lägg sen grönsakerna i en ugnsfastform och på med ost o sen såsen. in i ugnen i 20-25 minuter
4. Tänk på att zucchinin ger ifrån sig vätska så se till så såsen är lagom tjock. så inte gratängen blir vattning.