LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


D vitamin förbud!?

 holistic d3Har kommunerna blivit galna!? Kanske de behöver mer D vitamin 😉
Intressanta rader här ur debatt artikeln från livsmedelsföretagarna:
En studie från Karolinska Universitetssjukhuset som pågick under ett helt år visade även att Vitamin D tillskott på 4000iu (100mcg) minskade den totala incidensen av luftvägsinfektioner med 23%. Dessutom minskade antalet dagar med antibiotikabehandling med 50% (från 33 till 16 dagar i interventionsgruppen). Den erkända Professorn Stig Bengmark räknade även nyligen ut att D vitamintillförsel i högre doser skulle kunna spara sjukvården upp till 36% av nuvarande kostnader. Detta rimmar illa med att kommunerna lägger säljförbud på just den dos som studier visat bidrar till att upprätthålla immunförsvarets normala funktion.

Nu tar ju de allra flesta LCHF extra D vitamin iaf de som läst och satt sig in i saker och ting 😉

Jag förordar Holistics D3 i 5000 IE kapslar då räcker det att ta en kapsel om dagen!
Hittas här eller i hälsokosten.

D vitamin förbud!?

 holistic d3Har kommunerna blivit galna!? Kanske de behöver mer D vitamin 😉
Intressanta rader här ur debatt artikeln från livsmedelsföretagarna:
En studie från Karolinska Universitetssjukhuset som pågick under ett helt år visade även att Vitamin D tillskott på 4000iu (100mcg) minskade den totala incidensen av luftvägsinfektioner med 23%. Dessutom minskade antalet dagar med antibiotikabehandling med 50% (från 33 till 16 dagar i interventionsgruppen). Den erkända Professorn Stig Bengmark räknade även nyligen ut att D vitamintillförsel i högre doser skulle kunna spara sjukvården upp till 36% av nuvarande kostnader. Detta rimmar illa med att kommunerna lägger säljförbud på just den dos som studier visat bidrar till att upprätthålla immunförsvarets normala funktion.

Nu tar ju de allra flesta LCHF extra D vitamin iaf de som läst och satt sig in i saker och ting 😉

Jag förordar Holistics D3 i 5000 IE kapslar ! då räcker en om dagen
Hittas här eller i hälsokosten.

Dr Björn Hammarskjöld om vitamin D3

DSC_0215Kostkunskap och Björn skriver:
Det kommer in fler och fler rapporter att de allra flesta av oss nordbor har brist på vitamin D3. Det kan ge en mängd sjukdomar som benskörhet, hypotyreos, depression, ökad infektionsbenägenhet och mycket annat. Det finns åtminstone ett par tusen reaktioner i kroppen som är beroende av vitamin D3.

 Det har tidigare visats att den fysiologiska nivån av vitamin D3 är minst 125 nmol/L. Under den nivån har mammors bröstmjölk för låg koncentration av vitamin D3 för att det ammade barnet ska få något vitamin D3 via bröstmjölken.

 Våra gamla klinkemlab har som ”optimal” nivå 75-250 nmol/L baserat på mätningar av ”normalbefolkning”, inte på fysiologiska kunskaper.

 Nu finns det sedan 2010 vetenskapligt bevisade möjlighet att snabbt få upp koncentrationen av vitamin D3 inom tre dagar

Viktig kunskap detta hur man kan få upp nivån snabbt om man vet eller tror sig ha brist.
Björn fortsätter:
Här visade man att friska unga hade en nivå av vitamin D3 på 40 nmol/L, det är en tredjedel av den lägsta fysiologiska nivån av vitamin D3.

 När de fick 600 000 IE vitamin D3 så steg nivån av vitamin D3 till knappt 200 nmol/L då man tog nytt prov efter tre dagar.

 En månad senare hade nivån sjunkit till 160 nmol/L och efter två månader hade nivån sjunkit till 107 nmol/L, under den fysiologiska nivån om 125 nmol/L.

 Nivåerna av kalcium, fosfat och magnesium hölls normala oavsett nivå av vitamin D3.

 Nivån av paratyroideahormon (PTH), som reglerar bentätheten i skelettet, sjönk från 6 pmol/L till omkring 4,4 pmol/L och den nivån höll i sig i minst tre månader.

Med andra ord det finns nu en bra och utvärderad metod att snabbt höja nivån av vitamin D3: Ät 600 000 IE (15 000 µg) som engångsdos och inom tre dagar har man uppnått mer än fysiologisk dos av vitamin D3. Underhåll sedan den nivån med att äta 50 000 IE (125 µg) vitamin D3 per vecka.

 Men hur får man fatt på vitamin D3 i denna mängd?

Enklast från USA, sök på nätet eller använd denna länk:http://www.applehealthfoods.net/shop/product_view.asp?id=1390292&StoreID=9468956e574944268dfc4c72b33a1b61&private_product=1

 Kostar 25 USD för 180 kapslar om 50 000 IE vitamin D3 + frakt ca 10 USD. Det blir drygt en krona per vecka.”

tillhör du dom som inte vill importera från USA utan gillar att handla hemma så är
Holistic ett bra D3 som finns i 5000IE
kapseln, det gör att man kan ta 1 st/dagen så kommer man rätt väl upp i dessa doser. Man kan ju också ta en eller två extra kapslar utöver de 7 i veckan  om man vill komma upp i exakt dessa mängder som artikeln beskriver.
Liten men viktig parantes som säger något:
mina uppmätta värden är 163 nmol/L och då äter jag ca 7000IE/dagen året runt.

Forskare vill ge gravida D vitamin

iStock_000005885633Small-650x432Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.

Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.

Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding

Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.

Kostdoktorn skriver att 2000IE  (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?

circulating-25ohdEn annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om  gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”

och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet  än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:

Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):

Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.

Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.

Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”

Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.

Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar  via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…

oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!

* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

/em

Fågelinfluensa i farten igen?

IMAG0672På nyheterna idag berättade man om en man som varit i Kina i december och inte varit i kontakt med fåglar ändå kommit hem till Kanada och nu avlidit i denna H5N1 variant.

Utan att vara varken läkare eller expert så grunnar jag över om inte återigen D vitaminet är det bästa skyddet mot all influensa?

Om man läser här på greenhealth så kan det verka så.

Vitamin D council är en sajt som alla som är lite intresserade av D vitamin och hälsa borde bokmärka och vid tillfällen studera, skriver just om Influensa generellt och D vitamin.

Så det kan finnas skäl att tro att höga nivåer av vitamin D i blodet är ett skydd mot alla sorters influensor även de här lite svårare så som svininfluensa och fågelinfluensa.

Även här kan man läsa om just detta att D vitamin är effektivare än influensavaccin.

Så är du en av alla dem som ska åka till Kina så se till att ha dina D vitamin nivåer där dom ska vara.
Jag föredrar HOLISTICS 5000IE

 

Förebygga bröstcancer med D vitamin?

Detta verkar vara möjligt att med rätt nivå av vitamin D i blodet så kan man numera förebygga bröstcancer och inte bara hoppas på tidig upptäckt.
GrassrootHealt.net kan mycket väl vara en sida som man ska bokmärka och studera lite djupare.

Vi i familjen tar 5-7000 IE /dagen året runt.
Ett bra D vitamin  tillskott är Holistics D3 5000 IE då räcker en kapsel om dagen fint.
Vill du veta mina nivåer efter dylikt intag?  Läs här!
Glöm inte läsa bloggens alla hälsoartiklar ang D vitamin av läkaren Elisabeth Puur, du hittar dem i kategorierna här till höger.

 

 

Nyttigaste grönsakerna – Slv kommit ut med ny lista

swiss-chard-image-1Livsmedelsverket har i dagarna kommit ut med ny lista på våra nyttigaste grönsaker, de har företagit sig stora undersökningar och mätningar.
Här kan ni se hela rasket och hur de gjort det.

Bladgrönsaker ligger i topp och brocclin är fortfarande med i toppen och min älskade blomkål som no 8.

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Man nämner att kantareller är bättre än fet fisk som källa till vitamin D men glömmer lite att berätta att det är D2 och inte D3 som man då får i sig, och D2 är inte så potent som D3. Det är alltså D3 vi ska eftersträva att få i oss för att höja nivån av d vitamin i blodet.

Om vikten av D3-tillskott kan läsas här. Johannas kostblogg och Vitamin D council rekommenderar D3.

 

Bloggar etiketter:

Provsvar ang d-vitamin nivån

super-d-300x263Nu har jag fått veta provsvaret ang mina D vitamin nivåer i blodet.
Först vill jag redogöra för hur jag äter D vitamin tillskott och solar.

Under 2009 – 10 åt jag ca 4000-6000 IE dagen och uppehåll under sommartiden maj-sept.
Från 2011 – och framåt är det ca 7000 IE dagen och inget uppehåll under sommaren.

Jag solar alltid så fort jag kommer åt och sol finnes, börjar med ca 20 min på var sida och ökar efterhand.
När vädret är för varmt blir det ingen solning om jag inte har tillgång till bad.

I år nu inför provet så har jag alltså solat rätt mkt då vädret varit perfekt för mig att sola i, så sedan april och fram till nu har det solats så ofta det gått.

Här klipper jag nu in svaret jag fick på sidan ”Allt om vitamin D” när jag ställde frågan ”i vilket intervall man bör ligga med D vitaminet?”
Svar:
”Olika forskargrupper rekommenderar lite olika intervall och vetenskapen blir luddigare ju högre upp man kommer. Naturfolk i miljöer som anses motsvara vår ursprungliga miljö har nivåer på ca 50 ng/mL (125 nmol/L) vilket jämfört med medelnivåer i resten av den påklädda världen är högt. Naturfolken har inte alls de moderna folksjukdomar och genetiska skador som vi har och mycket tyder på att betydligt högre nivåer kan ge effektivt skydd mot ex vis cancer. En nivå man nämner är 65 ng/mL vid vilken man har reducerat risken kraftigt för de flesta cancerformer. Där någonstans eller något högre ligger jag själv. Vitamin D Council rekommenderar 50 – 100 ng/mL även om vetenskapen inte är entydig hela vägen. Det finns inga fall av förgiftning observerade under 100 ng/mL.”

Så nu kommer vi till det intressanta här, mitt provsvar visade 163 nmol/L och detta alltså med höga doser på drygt 7000IE och solning.
En jättefin nivå alltså!
Här kommer vi fortsättningsvis äta lika högt, men under våra 3 veckor på Kreta i sommar lämnar vi burken hemma ;)

Min slutsats blir att fortsätta på inslagna banan massa högdos D vitamin året runt!
exempelvis:
HOLISTIC 5000IE

Här finns en intressant lista på olika sorters människor mfl i världen med olika jobb och nivån av D vitaminet.

Edit:
”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

Bloggar etiketter: