Grönsaksgryta med grekiska smaker och nominering till Publishingpriset

Skördetider

Nu finns det fullt med goda och solmogna grönsaker, både i butikerna och hemma hos alla som är lyckliga nog att ha ett grönsaksland.

Idag får du tips på en riktigt god ratatouille, fast inte på franska den här gången utan här är det grekiska smaker som gäller.

Den här grytan lagade jag tillsammans med deltagarna på min och Therese Renåkers hälsoresa till Kreta förra hösten.

Nu i oktober åker vi igen, första veckan är fullbokad sen länge men vi har några platser kvar den 11/10 om du vill följa med.

Tycker du det låter lockande att åka på en skön och inspirerande resa när hösten kommit på allvar, läs då gärna mer härinne på Harmoniresor.se.

Här nedan en bild från vår gemensamma matlagning på Villea Village, vårt härliga lägenhetshotell i den lilla fiskebyn Makrigialos.

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i en Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

För en mer mättande och proteinrik gryta tillsätter du 4 dl kokta kikärtor eller bönor innan serveringen.

Fler bönrecept hittar du i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som just nu säljs till extrapriset 169 kr hos Bokus.

Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset, vinnaren tillkännages 7 november.

 

Vinnaren av årets finaste sommartårta 2018!
Det var väldigt många otroligt fina tårtor att välja bland, och efter att ha räknat rösterna har vi en vinnare! Stort GRATTIS till; Eva Forsberg 😊😊😊 Du kammade hem vinsten av årets finaste sommartårta med stor marginal, Grattis! Maila mig (kryddburken@telia.com) din postadress så kommer en present från mig i brevlådan. Stort tack till övriga […]
Årets finaste sommartårta -TÄVLING!

Nu är det dags igen! Här ser ni förra årets vinnare i tårttävlingen.

Skicka in en bild på din tårta och var med och tävla om årets finaste sommartårta. Runda, höga, fyrkantiga, avlånga, gräddiga och blommiga – alla tårtor får vara med och tävla, även smörgåstårtor!😊

Tårtorna kommer att presenteras här på Kryddburken med bild och nummer för vidare omröstning.

EN tårta per tävlande.

Maila din bild till kryddburken@telia.com märk med ”sommartårta”. Ange även giltig e-postadress.

Bilden ska vara minst 600pxl i bredd. Större bilder redigerar jag ner till rätt storlek.

Senast 10 juli vill jag ha ditt bidrag så du har gott om tid att baka och fotografera.

Vill du ha inspiration, kika in på tidigare års tävling med alla vackra tårtor.

Tårtor från 2010 HÄR!

Tårtor från 2011 HÄR!

Tårtor från 2012 HÄR!

Tårtor från 2013 HÄR!

Tårtor från 2014 HÄR!

Tårtor från 2015 HÄR!

Tårtor från 2016 HÄR!

Tårtor från 2017 HÄR!

Förutom äran att vinna ”Årets finaste sommartårta” belönas vinnaren med ett hemligt paket på posten!😉

Grön soppa med kycklingfrikadeller

Gröna, goda rätter lagade med kyckling. I ett par veckor har jag i samarbete med Svensk Fågel lagat lite olika gröna rätter vilket har varit både roligt och givande då det uppskattas väldigt mycket här hemma! Sist ut kommer min egen favorit och det är en himmelskt god, grön, len soppa med kycklingfrikadeller… Ni skulle bara smakat alltså, en riktigt fullträff. En väldigt enkel rätt men ändå full av mustiga smaker och nyttigheter och med relativt billiga ingredienser.

Som vanligt är det svensk fågel märkt med Gula Pippin jag använder.

Du har väl inte missat den Gula Pippin och vad märkningen står för?

Svenska fåglar uppfödda av närproducerande bönder som följer strikta djurskyddslagar med hårda kontroller. Allt för en hållbar avel utan slentrianmässig användning av antibiotika. Fåglar som växt upp och mått bra helt enkelt!

Mer information finns HÄR.

 

TÄVLING!  

Nu är det din tur, du som läser här. Jag hoppas ju att jag har kunnat bidra med lite inspiration för nu kan du tävla med Svensk Fågel på temat ”det naturliga proteinet i en grönare kost” tagga din bild och recept med #gulapippin. Tävlingen pågår i en vecka och vinnare koras den 22:a december.

Vinnaren vinner en årsförbrukning av kyckling. Tvåan vinner Tareq Taylors kokbok ”Kyckling” och kryddor. Trean till femman vinner ett förkläde från svenskfågel med egen bild och recept under temat; ”det naturliga proteinet i en grönare kost”. Läs mer om tävlingen HÄR.

4 port

Kycklingfrikadeller :

400 gram kycklingfärs (märkt med Gula Pippin)

1 msk potatismjöl

3 msk havregryn

1 ägg

2 msk grönsaksfond

1 knippe hackad persilja

1 tsk D’Elidas chilisås

1 tsk örtsalt

 

Buljong : 

1,5 liter vatten

4 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

1 tsk torkade örter

 

Grön soppa : 

ca 1 liter buljong från frikadellerna

1 stor broccolibukett

3 dl gröna ärtor

100 gram färsk babyspenat

100 gram färskost

salt och peppar

1 dl rostade pumpakärnor

1 knippe ärtskott

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda kycklingfärsen med övriga ingredienserna. Låt stå i kylskåpet en stund innan du rullar ut ca 30 st frikadeller. Koka under tiden upp buljongen och sjud sedan frikadellerna ca 5 minuter.

 

Använd en liter av buljongen från frikadellerna till soppan. Lägg i små buketter av broccolin och låt småkoka nån minut. Tillsätt ärtor, babyspenat och vänd runt. Mixa soppan slät och klicka i färskost. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

 

Servera soppan i en djup tallrik med kycklingfrikadellerna, ärtskott och pumpakärnor på toppen. Gärna ett grovt bröd till. Smaklig måltid!

 

Kycklingfärsen blandad med ägg, lite havregryn, persilja, chilisås och kryddor. Rulla och lägg på tallrik redo att doppas ner i den kokande buljongen.

Sjud frikadellerna på medelvärme ca 5 minuter.

Förbered grönsakerna till soppan. Spara ca 1 liter av buljongen från frikadellerna och koka upp broccoli först, tillsätt sedan ärtor och babyspenat.

Mixa soppan slät och koka upp igen med 100 gram färskost. Smaka av med salt och peppar.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite om dom. Använd till att toppa soppan med tillsammans med ärtskott.

Servera med frikadellerna och en ett gott surdegsbröd.

Väldigt god, grön, nyttigt och mättande måltid!

Hoppas ni provar receptet, eller hittar på ett eget med gröna inslag och kyckling som ett hållbart protein.

 

Inlägg i samarbete med svensk Fågel

Tävling – Vinn adventskalender fylld med lyxig lakrits

Vad säger ni, dags för en tävling såhär inför jul? Nog längtar vi väl alla förbi den gråa och regniga november till advent då stjärnor och ljusstakar får lysa upp hemmens vrår och vad passar väl bättre än att få krypa upp i soffhörnet en vardagkväll och öppna dagens lucka till en sån här lakritskalender? ?

I samarbete med Ninasmat.se tävlar jag ut en lakritskalender till ett värde av 329kr samt två burkar chokladdragerade lakritskulor. Totalt tre vinnare.

 

1st Lakritskalender 2017 Johan Bülow

Innehållet i varje lucka är en unik mix av de mest populära produkterna igenom åren samt en liten surprise!

1st 2017 White Snowball

Ingefärslakrits med mjölkchoklad och citrongräs – Johan Bülow

1st 2017 Brons

Lakrits med vit choklad och salt karamell – Johan Bülow

 

 

TÄVLINGSREGLER :

1. Hur många adventskalendrar har Ninasmat i år?

2. Om du fick välja två produkter ur Ninasmat sortiment, vilka skulle det vara?

Lämna ditt svar här i kommentarsfältet senast söndag 19 november. Din kommentar kommer att synas så fort den har godkänts. Glöm inte att uppge en fungerande e-postadress.

LYCKA TILL!

Nånting som ligger Ninasmat varmt om hjärtat är all den goda lakritsen dom har i sitt sortiment, en riktigt guldgruva att frossa i för oss lakritsälskare! ?

Vinnaren av årets finaste sommartårta 2017

Stort, varmt grattis till vinnande bidraget i årets tårttävling!!

Grattis Camilla som med bidrag nummer 10 kammade hem vinsten, tätt följd av nummer 11.

Maila mig dina adressuppgifter så kommer en liten present på posten!

Tack till alla övriga också för att ni ställde upp och visade era vackra tårtor.

Rösta på årets finaste sommartårta!

Då var det äntligen dags för omröstning av ”Årets finaste sommartårta”! Ni får ursäkta förseningen men bättre sent än aldrig!

Tårtorna presenteras nedan, varje tårta är numrerad under respektive bild och du kan lägga EN röst per person. Lämna din röst här i kommentarsfältet med det nummer på tårtan som du tycker ska vinna! Din kommentar syns så fort den har godkänts. Till och med lärdag den 9:e september har ni på er att lämna er röst.

Vinnaren får, förutom äran ett hemligt paket på posten! ♥

Har du problem med att kommentera kan du skicka din röst via e-post kryddburken@telia.com

 

1

2


3

4

5

6

7

8

9

10

11

LYCKA TILL!  

Rösta på årets finaste sommartårta!

Då var det äntligen dags för omröstning av ”Årets finaste sommartårta”! Ni får ursäkta förseningen men bättre sent än aldrig!

Tårtorna presenteras nedan, varje tårta är numrerad under respektive bild och du kan lägga EN röst per person. Lämna din röst här i kommentarsfältet med det nummer på tårtan som du tycker ska vinna! Din kommentar syns så fort den har godkänts. Till och med lärdag den 9:e september har ni på er att lämna er röst.

Vinnaren får, förutom äran ett hemligt paket på posten! ♥

Har du problem med att kommentera kan du skicka din röst via e-post kryddburken@telia.com

 

1

2


3

4

5

6

7

8

9

10

11

LYCKA TILL!  

TÄVLING ”Årets finaste sommartårta 2017”


Förra årets vinnartårta av Erika Sandgren. Vem ska det bli i år? Din kanske? 

Nu kör vi igen! 8:e året i rad ska vi kora årets finaste sommartårta och nu hoppas jag ni är riktigt flitiga och skickar in bidrag och även delar tävlingen vidare på din blogg, instagram eller facebooksida. 

#finastesommartårta2017 @kryddburken

 

TÄVLINGSREGLER :

EN bild/bidrag per person

Din bild är önskvärd i 600 pixlars bredd, helst inte mindre.

Inga ramar eller text i bilden.

Har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden och döp gärna bilder med ditt namn.

Maila din tårtbild + ditt namn till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta” senast söndag 16:e juli. Därefter publiceras tårtorna med bild och namn.

Temat är förstås ”sommar” och alla bidrag är välkomna, även smörgåstårtor med sommar-feeling. 

Förutom äran så väntar även ett hemligt paket till vinnaren! 😊

LYCKA TILL!!

Tävling på Paleo Sveriges Facebooksida

Påsktävling

Paleo Sveriges Facebookgrupp växer så det knakar och nu har jag i samarbete med dem en tävling där du kan vinna fina priser.

Så här skriver Tine Worén och Anne-Lie Smith:

Det är vår, snart påsk, vi har bytt till sommartid och Paleo Sverige har passerat 6000 medlemmar.

Massor av anledningar att fira och det vill vi göra med er med denna tävling. Flera fina priser och fyra vinnare kommer det att bli.

? Birgitta Höglunds Paleo och Huså bröd – Spröda frökex 

? Organics by Sara – Provpaket ekologisk hudvård. Du får välja mellan 6 sorter

? Wonderbag – Lunch Warmer mini

? ClearLife.se – Celtic sea salt  och Raw kakaomassa

Läs mer och delta i tävlingen här på Paleo Sverige.

Wonderbag Lunch Warmer på Picknick vid Medelhavet…

Tillbaka till Sverige

Vi har nu kommit till sista helgen på vår vistelse i Alanya.

Här nere en bild som jag tog uppe vid Borgen igår, en dag med fantastiskt försommarväder i vår fridfulla vinterstad vid Medelhavet.

Tankarna går till Stockholm idag, läs mer här på min Facebooksida