Tommy dricker Fun Light Green Stevia

Tommy på bloggen Tommy tappar har misshandlat sig själv för vet(en)skapen och dricker sötsliskig saft och mäter ketonerna och detta enkom för att många efterfrågade ett test av stevian då kostdoktorn testade sötningsmedel (aspartam?). Eftersom kostdoktorn gjorde lite missar (om det just var aspartamet han vill testa) och valde pepsi som både innehåller koffein och aspartam så kunde vi inte få ett exakt värde på just aspartamet, när det lika gärna kan vara koffeinet som spökade till det med ketonsänkningen.

Nu har då Tommy offrat sina fingrar och pengar på att testa FunLight Green Steviasötad dricka och vad hände?
Ja det får ni läsa om HÄR. 

När ni ändå läser så passa på att gratta honom till hans enorma viktnedgång och resa.
En bedrift!

Jag har ju sagt att jag kanske redovisar på bloggen det jag själv upplevt med mina mätningar.

Det jag kan berätta är att med (eller ska man säga trots?) mina bakverk med min sötning har jag gått in i djup ketos vid tre tillfällen och stannat där. (tills jag äter något/stärkelse  för mycket som tar mig ner och 1 gång ur)
Detta har jag “berättat lite här och där”, men ingen verkar har funnit det intressant, varför?
Nu kan vi bara hoppas på att Tommy har trovärdighet… ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF- baka och viktnedgång

Många tror att man inte kan gå ner i vikt av att baka och äta lchf kakor, FEL!
Min man är ett levande exempel på att det går utmärkt, minus 24 kg på vågen med ett väldigt mumsande på mina bakverk. ;)
Att jag själv inte går ner har inte med bakverken att göra som jag berättat om tidigare, jag går inte ner i vikt av vare sig av strikt lchf, fakir, ufo, utan mejerier eller utan kakor…

Däremot ser det ut som att vågen rör på sig liiite av att minska på proteinet och öka fettet. Snart ska jag göra en liten utvärdering av mitt nya experiment och jag ska också räkna över hur det skulle bli med kakor i kosten. Just nu bakas det inte då jag vill först köra detta och utvärdera, sedan lär det ena och det andra läggas till för att se vad händer, men hela tiden hålla mig inom ramen för mängden protein över dagen.
Som sagt det blir 70-max80 gram protein, ca 200 g fett och 10-20 gram kolhydrater.
Det är möjligt att jag ska ner ännu mer i proteinet, men detta avvaktar jag med, då jag ju också tränar.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Har du jodbrist? Joderat salt viktigt!

Fler och fler löper större risk för jodbrist då många drar ner på saltkonsumtionen och kanske inte äter så mycket fisk man borde i veckan och skaldjur är ju dyrt… och gott ;)
 

Du måste se till att ditt salt är jodberikat. Det är med stor sannolikhet så att livsmedelverkets rekommendationer av jod är för låga. Några undersökningar av jodläget i den svenska befolkningen är inte gjorda på åtminstone 40 år!
artikel av Mats Eliasson – Många lider av jodbrist
(rapporten skickades in till livsmedelsverket och ännu har inget hänt, varför?)
Länk om jodbrist 2

Här har jag jagat klumpförebyggande medel, men inser mer och mer att jag nog måste föredra jodberikat salt.
Så nu blir det att jaga ett salt med jod och utan massa annat skit i. Vet någon om något?
Så saltbristen ska vi se över och nu också jodbrist.
 Här är en intresant artikel av Björn Hammarskjöld Saltbrist leder till döden.

Tack vare mitt  kryddinlägg kom en kommentar via mailen från läkaren Elisabeth Puur om just joderat salt:

“Många svenskar har faktiskt jodbrist, trots att vi joderat saltet sedan 1930-talet. Det var vanligt med jodbriststruma förr. Ordet struma säger inget om vilken typ av sjukdom i sköldkörteln det handlar om, det betyder bara “förstorad sköldkörtel”. Vid jodbrist kan man få både över- och underfunktion i sköldkörteln. Utan jod kan inte fungerande sköldkörtelhormon tillverkas. Självklart vill alla människor ha en optimalt fungerande ämnesomsättning (ska bli spännande att se om detta kan leda till viktnedgång för mig?min kommentar inom parantesen). Man kan tänka sig att i takt med att människor lyssnar till de förfelade råden om att minska på saltet, så ökar risken för allvarlig jodbrist.  Sedan finns ju hypen med gourmetsalter, lyxsalter, havssalter, bergssalter … väldigt goda, men tyvärr är alla dessa utan jod. Jod är också lite problematiskt, för det dunstar. mao här kan det vara bra att köpa småförpackningar och hålla koll på bästföredatumet, kanske förvara saltet i en glasbehållare.

De bästa jod-källorna i maten är jodberikat salt, fisk och skaldjur. Måttliga källor är mejeriprodukter och äggulor. Även alger är rikt jod.”
Elisabeth Puur
Kanske du också ska överväga joderat salt? 
Det ska jag i alla fall omedelbart införskaffa.
Kommer också en del 2 om jod, håll ögonen öppna för den
edit:
Vid fråga till Falksalt om ett joderat salt utan klumpförebyggande medel så hade de ett flingsalt!

div

Bloggar etiketter:

LCHF-kakor och vikt

Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.

Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.

Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa “utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.

Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl ;) ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11  och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk ;)

Så jag kan konstatera att  jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig  mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.

 

Bloggar etiketter: , ,

Dagens Medicin:Studie om att mer fett gav mest fettförbränning = hälsa

Samma dag som DN skriker om att lågkolhydrats dieter dödar folk så skriver Dagens Medicin:
“En diet som bestod av mest fett och lite kolhydrater gav större energiförbrukning hos personer som redan gått ner i vikt, jämfört med en diet som bestod av lite fett, enligt en ny studie i tidskriften Jama.”

Forskarna drog slutsatsen:

“Sammanfattningsvis anser forskarna att resultaten indikerar att en diet med mycket lite kolhydrater, snarare än mycket lite fett, kan vara den mest gynnsamma för att behålla viktnedgång och på så sätt minska risken för hjärt-kärlsjukdom.”

Visst är välden märklig?

 

 

 

Redovisning av PF och träning

Ny vecka och vägning  idag.

Nu känns det genast bättre, 1 kg mindre på vågen under denna vecka!
En takt jag gillar ;)
Bara 10 kvar…
Sammanlagd viktnedgång av raska morgonprommisar i stort sett varje dag i 5 v och PF =periodisk fasta i 6 v och styrketräning i 1 vecka är nu då 3,5 kg.

Min styrketräning som jag ju började förra måndagen går superfint, kul faktiskt.
Det har blivit 3 gånger denna vecka och inte två som jag först tänkte.
Min tanke är nu att styrketräna varannandag och göra någon snabb morgonprommis ca 2 gg veckan.

Jag kör denna variant from nu och till Kreta ( 25/5)

Hoppas på att det händer mer både på kroppen och vågen.

Att skippa frukost och bara äta mellan 12-18 går hur lätt som helst. Skönt att släppa fokus på mat på förmiddagen.
Fascinerande hur länge man kan gå utan mat när man är fettdriven och fascinerande näst intill mirakel att kunna styrketräna efter 17 timmars fasta.
Detta hade ju aldrig gått i mitt tidigare liv.

Hur går det för er andra?

 

Bloggar etiketter: , ,

Bild före och efter


Nu trodde ni allt att ni skulle få se mig på bild före och efter viktnedgång va? Lurade  :P

Nej detta slår nästan sådana bilder! Detta är en före o efter gräsbetesdjur bild från Zimbabwe!

Tack till bilderna och intressant läsning om miljö av Per Wikholm på LCHF.se
Läs gärna han långa artikel om LCHF och miljö, den är viktig, om du behöver kött på benen ;)

 

Bloggar etiketter: , ,