Chokladmuffins med marängsmörkräm
Chokladmuffins med marängsmörkräm
Källa: mrsgoldfish
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Chokladmuffins
100 gr smör ( helst osaltat, om inte ; normalsalt )
2 ägg
Cirka 3 msk sötningsmedel ( 2 dl strösocker )
5 msk mandelmjöl
3 msk kakao
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ msk bakpulver
½-1 dl upptinade hallon

Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 kryddmått vanljpulver
3 msk sötningsmedel ( 2 dl socker )
pressad citron från en ½ citron
150 gr smör ( helst osaltat, annars normal )
Gör så här:
Kladdkakemuffins
Ugn 200 grader.

Smält smöret i en kastrull på spisen. Vispa samtidigt upp äggen med sötningsmedlet. Det ska bli väldigt fluffigt!
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Om ni gillar sött så tillsätt lite extra i det torra.
Vispa ned torringredienserna i äggblandningen och sist det smälta smöret. Blanda nu ned hallonen utan att få med så mycket vätska.
Klicka ned blandningen i muffinsformar. Ha dom helst i en muffinsform så de behåller formen bra.
In i ugnen i mitten och i cirka 10 min. Känn med en sticka; ej kletiga
Låt dom kallna i muffinsformen i kylen.

Marängsmörkräm
Vispa upp äggvitor, vaniljpulver, citron och sötningsmedel i en bunke ovanför ett vattenbad. Ta gärna hjälp av en termometer för marängen ska helst bli 65 grader.
Efter smeten är varm, tjock och blank så ta bort den från vattenbadet. Fortsätt vispa tills smeten är kall och medans detta händer klicka i smör lite i taget så den blandas väl med marängsmeten. Vispa tills smeten är blank och tjock.

Smaka av, kanske lite mer sötningsmedel eller citron?

Tips! Marängsmörkräm är jättetacksam att smaksätta med t ex essanse eller bär m.m
Jag tog de upptinade hallonen och använde vätskan av dom till att smaksätta krämen med.
Hallonpaj
Hallonpaj
Källa: Erica
Portioner: 8

Ingredienser:
500g hallon (Frysta funkar utmärkt!)
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 dl mandelmjöl
150g smör
1 dl ekoligisk riven kokos


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Värm upp grädden med vaniljpulvert på låg värme.
Blanda i hallonen.
Smörj en form med smör och en gnutta mandelmjöl.
Blanda mandelmjölet, den rivna kokosen och smöret till en smulig deg.
Fördela hallonen i formen, använd med fördel även vätskan från hallonen.
Lägg den smuliga degen jämnt över hallonen.
Strö lite extra kokos över din paj och grädda mitt i ugnen i 15-20 min!

Serveras med vaniljgrädde! (Vispad grädde med vaniljpulver)

Tips: Till en paj av denna storlek kan du med gott samvete ha i 1 msk fruktsocker. Lägg i så fall i detta tillsammans med mjölet, kokosen och smöret! Inte nödvändigt men välvärt då det endast blir några få gram per portion!
Fläskfilé kebabrulle i mjukt tunnbröd


Här kommer tronarvingen till gårdagens tunnbrödsbak på muurikkan; Fläskfile-kebab-rullen ”all inclusive”. Tunn, skivad fläskfilé, paprika, lök, zucchini, champinjoner, sås, kryddor, hetta. Inga krusiduller! Inga extra pryttlar och skålar, såsflaskor eller sallader vid sidan om. Allt finns där! Enkelt, bekvämt, charmigt och vansinnigt gott!

Bara muurikkan och det mjuka tunnbrödet som måste till för att det ska bli komplett.

Självklart kan du göra detsamma i stekpannan inomhus, både brödet och köttet men det är den här ”vildmarks-feelingen” som jag vill åt här. Den vilda, levande, gnistrande, glödheta stämningen och smaken därtill! Prova, prova, prova!! Ni bara måste prova! :-P

4-6 port
Det här behöver du : 

ca 600 gram fläskfilé alt. ytterfilé
2 gula lök
1 röd paprika i strimlor
½ zucchini i mindre bitar
1 burk champinjoner
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk mushroom soya
2 msk mörk oxfond
2 msk sweet chilissås
1 tsk D´Elidas chilisås
½ liter vatten
1 stor burk creme fraiche (5 dl)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär fläskfilén i tunna, tunna skivor. Det går allra bäst om den är något fryst så får det blir som ”skav”. Fräs på köttet tillsammans med hackad lök och finriven vitlök. (riv på zestjärn). Låt fläskfilén få lite färg, tillsätt sedan resten av ingredienserna utom creme fraiche. Låt puttra tills vätskan försvunnit. Rör ner creme fraichen, låt såsen tjockna något, smaka av med salt & peppar. Servera i mjukt tunnbröd, ihoprullad som en kebab.


Nästan så man vill krypa upp där och bara bli en liten paprika för en minut… ;-) Värmedyna AB!


Och så den härliga såsen som får kräma till sig innan allt fylls i det nybakade tunnbrödet…


Sådärja!


Blev inte många bilder på den färdiga rätten, varför får ni klura ut själva! ;-)


Prova även denna norrländska kebabrulle med renskav >>

Risifrutti – LCHF rispudding
Risifrutti - LCHF rispudding
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 4

Ingredienser:
4 portioner
250 gram väl avsköljd och avrunnen och lätt urkramad keso
2 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning, eller ingen alls
0,5 tsk vaniljpulver eller 1st vaniljstång
2-3 gelantinblad + 1 dl grädde
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Skölj keson väl i kallt vatten och låt den rinn av, eller krama ur lite lätt vätskan väl.
Vispa grädden (inte för lös) med sötning.
Värm upp 1 dl grädde med vaniljen och smält sedan gelantinet i den, låt svalna.
Blanda sedan ner gelantingrädden i den vispade grädden och blanda ner keson väl.
Skeda upp i sköljda portionsformar och ställ kallt tills den stelnar, stjälp sedan upp för servering eller ät ur portionsformen.
Eller lägg upp i en stor skål och låt stelna och servera ur skålen.
Serveras med fördel till några smälta bär, lchf-sylt eller färska bär.

Varför inte ta med dessa på utflykten eller till stranden eller varför inte som litet gott mellanmål till barnen?

©MariannAndersson
Risifrutti – LCHF rispudding

LCHF Risifrutti

4 portioner
250 gram väl avsköljd och avrunnen och lätt urkramad keso
2 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning, eller ingen alls
0,5 tsk vaniljpulver eller 1st vaniljstång
2-3 gelantinblad + 1 dl grädde

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Skölj keson väl i kallt vatten och låt den rinn av, eller krama ur lite lätt vätskan väl.
Vispa grädden 2 dl (inte för lös) med sötning.
Värm upp 1 dl grädde med vaniljen och smält sedan gelantinet i den, låt svalna.
Blanda sedan ner gelantingrädden i den vispade grädden och blanda ner keson väl.
Skeda upp i sköljda  portionsformar och ställ kallt tills den stelnar, stjälp sedan upp för servering eller ät ur portionsformen.
Eller lägg upp i en stor skål och låt stelna och servera ur skålen.
Serveras med fördel till några smälta bär, lchf-sylt eller färska bär.

Varför inte ta med dessa på utflykten eller till stranden eller varför inte som litet gott mellanmål till barnen?

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

Ramslökssoppa
Ramslökssoppa
Källa: Karin Franssons Ramslökssoppa
Portioner: 4

Ingredienser:
3 mindre knipplökar
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
2 dl grädde
80 g smör
1 bunt ramslök eller gräslök
lite riven muskotnöt
salt och vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök och purjolök i grövre bitar.
Smält lite smör i en rymlig gryta och fräs hacket samt pressad eller riven vitlök däri, låt det inte ta färg.
Häll i hönsbuljongen och grädden. Låt det hela puttra tills 1/3 del av vätskan har ångat bort.
Smält 50 g smör och låt det bli nötbrunt, rör ner i soppan. Ta bort stjälkarna på ramslöken och strimla bladen, rör ner i soppan.
Mixa soppan i en matberedare eller använd mixerstaven, mixa samtidigt ner några klickar kallt smör. Smaka av med ev. lite mera salt och lite riven muskotnöt, sila av.
Nu har soppan blivit alldeles vårgrön, tillsätt gärna lite vispad grädde strax innan serveringen, det gör soppan härligt skummig.
Här passar det bra med lite lax i bitar eller några räkor till. Har man inte ramslök, så kan man mixa ner den gröna blasten från sommarlök, samt lite gräslök och några spenatblad för färgens skull.
Säsongen för ramslök är kort, den är från mitten av maj till början av juni och finns i Skåne, Gotland och Öland, den kan även finnas i Småland.
Soppan blir mycket god om man river ner 1 vitlöksklyfta mot slutet!!
God morgon…?


Även att klockan är 11 nu så säger jag god morgon för de va väldigt vilken stökig början på den här måndagen vi fick. Joline fick vara hemma för hon har feber och ont i halsen och har varit hängig sen i fredags. Max hade växtvärk i benen igårkväll men somnade till slut och har sovit gott. Upp i morse och fixa honom i ordning till skolan och så iväg. Pigg & glad som en lärka var han tills jag hunnit vara hemma igen kanske trekvart så ringer skolan och Max har fått feber… :( Iväg igen och hämta hem sjukling nummer två. Passade på att handla lite när jag ändå var i svängen och så hem igen då. Nu först när djuren fått mat, varit ute och matpåsar inplockade så tyckte jag vi kunde lyxa till det med goda källarfranskor till frukost. Ja, klockan elva till trots… God morgon underbara måndag!

16 st källarfranskor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.


Nybakade källarfranskor är aldrig fel… Speciellt inte på en måndag… ;-)

Lyxig torsdagspaj
Lyxig torsdagspaj
Källa: Maria
Portioner: 4-5

Ingredienser:
1 bukett färsk broccoli
7 medelstora champinjoner
1 gul lök
5 körsbärstomater
Lite gorgonzola
Lite riven parmesan
1 bit mozarella
Lite smör (ca 50g)

1dl vispgrädde
2,5dl crème fraiche
4 ägg
Salt, peppar
Gör så här:
1. Skölj och skiva champinjonerna. Lägg dem i en kastrull m en klick smör och låt dem tillagas tills vattnet är borta. Krydda m lite salt och peppar.
2. Hacka löken. Bryn den lätt i lite smör.
3. Skölj broccolin och skär i bitar.
4. Skölj och dela körsbärstomaterna. Urkärna för att minska vätskan.
5. Lägg i champinjoner, lök, broccoli och tomater i en pajform (normal storlek).
Smula över lite gorgonzola, lite parmesan och lägg skiven mozarella överst.
6. Knäck ägg, rör ihop i vispgrädde, crème fraiche, salt och peppar m en gaffel.
7. Häll över äggsmeten över grönsakerna.
8. Grädda på 200grader, mitt ugnen i ca 25-30 min tills osten fått färg.

För dig som vill ha kött rekommenderas tex lufttorkad skinka till.
LCHF recept för köttbullar i wook med tzatzik

En snabb lagad och god lunch!


LCHF köttbullar i wook med tzatzik
Portioner: 4 st
Tid: 20 minuter

Ingredienser
Hemmagjorda köttbullar :

500g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 finriven gullök
krydda efter smak med:
salt, peppar
Hackad färsk basilika
timjan
Sweet chili krydda
Röd curry
1/5 hackad färsk röd chili
BBQ krydda
oregano
riven parmesan

Till Wooken

1 paket hackad bacon
1/2 skivad squars
1 burk hela champinjoner ( Färska går oxå bra )
1 gullök
1 pressad vitlök
Svartpeppar

Tzatsiki:

Turkisk eller grekisk yoghurt
Riven gurka
Pressad vitlök
Salt och svartpeppar

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser till köttbullesmeten och rulla dom till lagom storlek, stek dom så dom får en fin yta, behöver inte bli klara ordentligt.

Ta sedan upp dom ut stekpannan och lägg dom på en tallrik, använd samma panna och stek först baconen och ha sedan i resten av wooken, när det fräst en stund lägger du i köttbullarna igen så allt får ta smak! Själv tycker jag att det ska va lite tuggmotstånd på grönsakerna men det är självklart helt efter smak :)

Tips: Stek i riktigt smör eller så använder ni solrosolja vilket är kolhydratfritt! Samt att när ni rivit gurkan och lagt det i ett durkslag eller kaffefilter så strö lite salt på, det drar ur vätskan från gurkan innan ni blandar ner det i yoghurten

Hoppas det smakar lika bra för er som det gjorde på min lunch!

Fläskrullader i pepparsås med varm champinjonsallad


Igårkväll lagades det rullader här hemma. Goda fläskrullader fyllda med cantadou pepparrot som jag kryddade rejält med svart/grön och vitpeppar och lät bräsera sig riktigt möra i en god sås. Vill du äta enligt lchf eller bara ha en vansinnigt god sallad till så ska du prova min varma champinjonsallad med haricots verts, rödkål och tomat! En totalt ”hitte-på-sallad” som bara blev sååå bra. Prova!

4 port
Det här behöver du :
ca 500 gram skinkstek eller 8 schnitzlar i skivor
2 askar cantadou pepparrot
Smör till stekning
1 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk mortlad grönpeppar
2 krm mortlad vitpeppar
5 dl vatten + ev. mer under bräsering
1 st knorr fond du chef beef
1 tsk dijonsenap
1 burk creme fraiche (2 dl)
ev. soya colorit

GÖR SÅHÄR : 
Skär tunna skivor av skinkstek och banka ut dom med köttklubba. Använder du skivor av schnitzel bankar du ut dom också, ca 0,5 cm tjocka. Bred på färskost med pepparrot. Blir det färskost över rör du ner det i såsen sen. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn i stekpanna på hög värme i smör. Krydda med svartpeppar, grönpeppar och vitpeppar. Lägg upp på ett fat allt eftersom. Vispa ur pannan med lite vatten så smakerna från botten löser upp sig. Häll i allt vatten och vispa ner fond och dijonsenap. Lägg i rulladerna och sänk värme. Låt puttra utan lock ca 1-1½ timme tills rulladerna är riktigt möra. Du kan behöva fylla på med mer vatten under tiden. Tillsätt så mycket vatten i proportion till hur mycket sås du vill ha. Du kan behöva tillsätta lite mer fond. Vispa ner en burk creme fraiche på slutet och smaka av med salt och peppar. Ev. några droppar soya colorit för färgens skull. Servera enligt lchf med den varma champinjonsalladen, alternativt med kroketter.

Varm champinjonsallad 
200 gram färska champinjoner
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
2 stora tomater i kylftor
250 gram haricots verts
100 gram strimlad rödkål
Finhackad persilja

GÖR SÅHÄR : 
Förväll haricots vertsen i saltat vatten. Häll av och skölj med kallt vatten, ställ åt sidan sålänge. Pensla champinjoner så sand och smuts försvinner. Skär dom i skivor och fräs på i het stekpanna. Tillsätt lite smör när champinjonerna släppt vätskan och fått fin färg. Pressa i en vitlöksklyfta. Salta och peppra.  Skär tomater i klyftor och lägg i stekpannan tillsammans med harocots verts och rödkål och vänd runt hastigt så allt blir hett. Avsluta med finhackad persilja. Servera direkt. Ett gott alternativ till er som äter lchf.

Ett litet tillägg : 
Nästa gång jag gör salladen så ska jag även tillsätta lite rostade nötter, för extra ”crunch”. och några droppar chili… Prova de! :-P

Rulladerna är fyllda med cantadou pepparrot, ihoprullade och fästa med tandpetare.


Brynta rullader som väntar på att få bräsera sig möra i såsen.


Rulladerna bräserar i den goda skyn av stekningen.


Potatiskroketter är festligt och gott ibland.


Varm champinjonsallad är ett gott alternativ som lchf och med härligt krispig rödkål och haricot verts kan det inte bli fel!


Här påbörjas den suveränt goda champinjonsalladen. Tar bara 10 min så gör den precis på slutet så den inte kallnar.


Allt har fått fräsa ihop snabbt i stekpannan. Finhacka persilja och strössla över precis före servering.


Rulladerna är möra och har puttra i den goda såsen.


Smaklig måltid! ;-)

Inlägg i samarbete med Cantadou.