Citronmuffins med frosting
Citronmuffins med frosting
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 10

Ingredienser:
4 ägg
1,5 dl sukrin/sötin eller liknande
125 g smält smör
200 g philadelphia
1 dl vispgrädde
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
0,5 tsk vaniljpulver
1/2 dl Sukrin melis (florsocker)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret. Vispa ner smör, 100 g philadelphia och vispgrädde i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna med citronskal och rör ner i smeten. Portionera i muffinsformar och grädda i ca 25-30 min. Ät muffinsen varm nu om du vill och spara några som får svalna.
Blanda philadelphia och ?florsockret? och smeta på muffinsarna och ställa in i kylen i 15 minuter.
Sommartårta
Sommartårta
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3 (springform 12 cm)

Ingredienser:
Tårtbotten
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Vaniljkräm
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö

Gräddtopping
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med

Gör så här:
Tårtbotten
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan fast med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar - en botten och ett lock.

Vanljkrämen
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!

Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!

Om du använder en större form på 24 cm i diameter är det lagom att fem- till sexdubbla ingredienserna samt förlänga gräddningstiden tills kakan är fast.
Sockerkaka – LCHF

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
5  ekologiska ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin, sukrin) och 1/4-1/2 krm stevia
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt 3-5 min, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda de väl ner i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 35 min, känn på sockerkakan så den är torr och färdiggräddad.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,

Rabarbermousse med choklad

Fortfarande härliga rabarbertider
och numera så finns det även frysta året runt att köpa i frysdisken.
rabarber passar utmärkt i en LCHF dessert endast 5,5 gram kolhydrater.
Här bjuder jag  på en underbart god Rabarbermousse dessert!

6-8 port serveras väl kyld

400 gram skivad rabarber
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning
0,5 dl torrt vitt vin
1 urgröpt vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 liten kanelstång
2 dl vispgrädde
2 gelantinblad

Riven eller hackad mörk choklad, jag föredrar råchoklad vid tillfällen då det andra redan är sött.

Gör så här:
Lägg i rabarber,sötning, vin, vaniljstång + urgröpet och kanelstången, låt detta koka sakta samman tills rabarbern mjuknat lite .
Låt det stå och dra i minst 10 minuter och svalna något, ta sedan bort kanel och vaniljstången.
Lägg undertiden gelantinet i kallt vatten i minst 5 minuter och smält den sedan i den varma rabarbern. Låt kallna.
Vispa grädden ganska hårt och blanda/vänd ner den väl i rabarbern, lägg upp i coupeglas.
Kan också hällas i större skål och var och en kan ta själv.
Ställ rabarbermoussen kallt i minst ett par timmar, riv eller hacka choklad ovanpå vid serveringen.

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Kladdkaka – en liten form på 16 cm i diamater
Kladdkaka - en liten form på 16 cm i diamater
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 5

Ingredienser:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl vispgrädde
¾ dl mandelmjöl (jag mixar sötmandlar med skal)
2 msk kokosmjöl
4 ½ msk stevia strö/sukrin
½ dl kryddmått vaniljpulver
ca 1 msk kakao
20 gram grovhackad mörk choklad
10 gram nötter (ex. Pecannötter, hasselnötter, valnötter)

Gör så här:
Smält smöret. Blanda mandel- och kokosmjöl, stevia strö, vaniljpulver, kakao, grovhackad choklad och nötter. Blanda i ägget, smöret och vispgrädden (ovispad). Rör om tills allt blandat sig. Smaka av om smeten är lagom söt (smeten är dock mer söt än vad kakan senare blir). Häll i en smörad och bröad form (mandelmjöl) på 16 centimeter i diamater. Grädda kladdkakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter (kladdkakan ska fortfarande vara lite kladdig). Kladdkakan serveras med fördel kall med en klick grädde eller glass! Jag toppade den dessutom med sockerfri chokladsås.

Dubbla eller tredubbla ingredienserna för en större form och förläng gräddningstiden en aning.

För fler recept, se gärna: http://bakasockerfritt.blogg.se/
Chokladmuffins med marängsmörkräm
Chokladmuffins med marängsmörkräm
Källa: mrsgoldfish
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Chokladmuffins
100 gr smör ( helst osaltat, om inte ; normalsalt )
2 ägg
Cirka 3 msk sötningsmedel ( 2 dl strösocker )
5 msk mandelmjöl
3 msk kakao
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ msk bakpulver
½-1 dl upptinade hallon

Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 kryddmått vanljpulver
3 msk sötningsmedel ( 2 dl socker )
pressad citron från en ½ citron
150 gr smör ( helst osaltat, annars normal )
Gör så här:
Kladdkakemuffins
Ugn 200 grader.

Smält smöret i en kastrull på spisen. Vispa samtidigt upp äggen med sötningsmedlet. Det ska bli väldigt fluffigt!
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Om ni gillar sött så tillsätt lite extra i det torra.
Vispa ned torringredienserna i äggblandningen och sist det smälta smöret. Blanda nu ned hallonen utan att få med så mycket vätska.
Klicka ned blandningen i muffinsformar. Ha dom helst i en muffinsform så de behåller formen bra.
In i ugnen i mitten och i cirka 10 min. Känn med en sticka; ej kletiga
Låt dom kallna i muffinsformen i kylen.

Marängsmörkräm
Vispa upp äggvitor, vaniljpulver, citron och sötningsmedel i en bunke ovanför ett vattenbad. Ta gärna hjälp av en termometer för marängen ska helst bli 65 grader.
Efter smeten är varm, tjock och blank så ta bort den från vattenbadet. Fortsätt vispa tills smeten är kall och medans detta händer klicka i smör lite i taget så den blandas väl med marängsmeten. Vispa tills smeten är blank och tjock.

Smaka av, kanske lite mer sötningsmedel eller citron?

Tips! Marängsmörkräm är jättetacksam att smaksätta med t ex essanse eller bär m.m
Jag tog de upptinade hallonen och använde vätskan av dom till att smaksätta krämen med.
LCHF recept för Blåbärskaka

En enkel men god blåbärskaka som blir klar under 1 timme!

LCHF-Blåbärskaka
Portioner: 2 st
Tid: 10 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
Blåbärskaka – liten form på 12 cm i diameter

Kaksmet:
35 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 1/3 msk kokosnötsmjöl
ca 4 ½ msk stevia strö
½ kryddmått vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom
2 msk vispgrädde

Topping:
15 gram blåbär + 1/3 tsk stevia strö + ½ tsk mandelmjöl
20 – 30 gram nötter (ex. hasselnöt, pecannöt och mandel)

Så här gör man:
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till kaksmeten. Rör ner ägget, det smälta smöret, bittermandelarom och vispgrädden (ej vispad). Smaka av smeten och känn om den är tillräckligt söt (smeten är sötare än vad kakan blir då den har gräddat klart). Smöra och bröa en liten form på 12 centimeter i diameter och häll i smeten. Banda blåbären med lite stevia strö och mandelmjöl och strö därefter på kakan. Grovhacka valfria nötter och strö även detta på kakan och blåbären. Grädde i nedre del av ugnen på 150 grader i ca 40 minuter. Vill man ha en sötare kaka går det bra att strö på sötning i efterhand.

Vill man använda en stor form går det bra att fyrdubbla alla ingredienser. Känn efter med en sticka när kakan är klar (den ska vara fast).

Hallonpaj
Hallonpaj
Källa: Erica
Portioner: 8

Ingredienser:
500g hallon (Frysta funkar utmärkt!)
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 dl mandelmjöl
150g smör
1 dl ekoligisk riven kokos


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Värm upp grädden med vaniljpulvert på låg värme.
Blanda i hallonen.
Smörj en form med smör och en gnutta mandelmjöl.
Blanda mandelmjölet, den rivna kokosen och smöret till en smulig deg.
Fördela hallonen i formen, använd med fördel även vätskan från hallonen.
Lägg den smuliga degen jämnt över hallonen.
Strö lite extra kokos över din paj och grädda mitt i ugnen i 15-20 min!

Serveras med vaniljgrädde! (Vispad grädde med vaniljpulver)

Tips: Till en paj av denna storlek kan du med gott samvete ha i 1 msk fruktsocker. Lägg i så fall i detta tillsammans med mjölet, kokosen och smöret! Inte nödvändigt men välvärt då det endast blir några få gram per portion!
Risifrutti – LCHF rispudding
Risifrutti - LCHF rispudding
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 4

Ingredienser:
4 portioner
250 gram väl avsköljd och avrunnen och lätt urkramad keso
2 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning, eller ingen alls
0,5 tsk vaniljpulver eller 1st vaniljstång
2-3 gelantinblad + 1 dl grädde
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Skölj keson väl i kallt vatten och låt den rinn av, eller krama ur lite lätt vätskan väl.
Vispa grädden (inte för lös) med sötning.
Värm upp 1 dl grädde med vaniljen och smält sedan gelantinet i den, låt svalna.
Blanda sedan ner gelantingrädden i den vispade grädden och blanda ner keson väl.
Skeda upp i sköljda portionsformar och ställ kallt tills den stelnar, stjälp sedan upp för servering eller ät ur portionsformen.
Eller lägg upp i en stor skål och låt stelna och servera ur skålen.
Serveras med fördel till några smälta bär, lchf-sylt eller färska bär.

Varför inte ta med dessa på utflykten eller till stranden eller varför inte som litet gott mellanmål till barnen?

©MariannAndersson
Risifrutti – LCHF rispudding

LCHF Risifrutti

4 portioner
250 gram väl avsköljd och avrunnen och lätt urkramad keso
2 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning, eller ingen alls
0,5 tsk vaniljpulver eller 1st vaniljstång
2-3 gelantinblad + 1 dl grädde

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Skölj keson väl i kallt vatten och låt den rinn av, eller krama ur lite lätt vätskan väl.
Vispa grädden 2 dl (inte för lös) med sötning.
Värm upp 1 dl grädde med vaniljen och smält sedan gelantinet i den, låt svalna.
Blanda sedan ner gelantingrädden i den vispade grädden och blanda ner keson väl.
Skeda upp i sköljda  portionsformar och ställ kallt tills den stelnar, stjälp sedan upp för servering eller ät ur portionsformen.
Eller lägg upp i en stor skål och låt stelna och servera ur skålen.
Serveras med fördel till några smälta bär, lchf-sylt eller färska bär.

Varför inte ta med dessa på utflykten eller till stranden eller varför inte som litet gott mellanmål till barnen?

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,