Ett glas lördagsgodis

Gammaldags efterrätt

Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker från barndomen

Min variant är lite mindre söt än den dåtida, som ofta  bestod av ett ugnsstekt äpple, fyllt med nötter och sirap, med vaniljsås till.

Den här desserten innehåller betydligt färre kolhydrater, men är minst lika god.

Stekta äpplen med vaniljgrädde 2 små glas

1 fast äpple

2 msk smör

1 tsk pressad citron eller lime

1 krm kanel

Några korn flingsalt

1 dl grädde/kokosgrädde

1 knivsudd vaniljpulver

6 valnötter

Skär äpplet i små tärningar, bryn smöret, håll i äpplet och fräs några minuter.

Rör ner citrussaften och krydda med kanel och salt, låt det koka in i äppeltärningarna och ta från värmen.

Saltet lyfter fram äppelsmaken, men var försiktig så det inte blir för mycket.

Vispa grädden lätt med vaniljen, lägg upp äppelkompotten i glas.

Bryt valnötterna i mindre bitar och lägg ovanpå äpplena.

Toppa med grädde och strö lite vaniljpulver över.

Vill du ha fler tips på gamla tiders efterrätter, så hittar du mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Lingonparfait
Foto Mikael Eriksson

Ett Gott Slut med 3-rätters Nyårsmeny

Gott Nytt År med ett glas bubbelvatten

Klassiska smaker till Nyårsfirandet

Så var då 2018 på väg mot sitt slut och ett nytt och spännande år står för dörren.

Idag bjuder jag på tips till en nyårsmeny med klassiska recept, den typ av mat som alltid var mest populär när jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år på olika restauranger.

Nyskapande mat, ofta vegansk, må vara trendigt på menyerna idag, men det är ofta de välkända rätterna som går hem hos gästerna, oavsett om det är hemma eller ute på krogen.

Det märks inte minst på hur populär den här bloggen och mina kokböcker blivit, de används som receptbank av väldigt många.

2019 kommer att innehålla en hel del spännande utmaningar för mig, så nyårslöftet till mig själv blir att jag drar ner på närvaron på sociala medier.

Bloggen kommer jag fortsätta skriva på lite då och då för att du ska få tips på god och lättlagad mat till vardags och fest.

Istället för att lägga ner mycket tid på nätet i övrigt kommer jag istället att satsa min lediga tid på att bygga upp hälsan och styrkan ännu mer, med hjälp av maten och träningen.

Både jag och Lennart har under de senaste 15-20 åren kämpat med flera svåra sjukdomar och lyckats, på ett närmast mirakulöst sätt, ta oss tillbaka till en hälsa vi båda trodde var ouppnåelig.

Med hjälp av min typ av hälsosam och njutbar lågkolhydratmat och med en daglig dos av träning, anpassad efter våra behov, är vi idag friskare, starkare och även slankare än på många år.

Lennart är 75 och jag blev nu i höst 57, så vi kan båda skriva under på att det är aldrig försent att förändra sitt liv.

Här alldeles nytagna bilder på oss från julafton, den på Lennart är från vår något kyliga morgonpromenad och den på mig från eftermiddagens betydligt varmare utflykt med linbanan till Borgen.

Temperaturskillnaden kan vara rätt stor under dagen här nere i Alanya, de höga bergen runtom staden är vackert snöklädda.

Lennart på Kleopatrastranden

Jag på julafton

Vill du ha mer inspiration och tips på hur jag gjort för att vi ska må så bra som vi gör idag, så rekommenderar jag att du köper nån av mina böcker.

Här nedan följer länkar till mina svenska kokböcker, just nu har Bokus rea på både Diabeteskokboken och Bönkokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, med Annika Dahlqvist

Diabeteskokboken för män, med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

3 av mina kokböcker

Nu över till 3-rättersmenyn, med tips på rätter som passar både gäster som är köttätare eller håller sig till grönsaksbaserad mat, jag själv föredrar en mix av dem båda.

Dela gärna inlägget vidare så fler kan få njuta av naturligt god mat i Nyår.

Gott Nytt 2019

Skagenfyllda skinkkorgar

Skagenfyllda skinkkorgar

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Korgar/skålar av lufttorkat kött:

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar, konfektformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Vill du hellre bjuda på en vegetarisk förrätt så ta en titt på mina valnötsfyllda omelettrullar.

Valnötsfyllda omelettrullar

Choronås

Choronsås

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsås:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Servera såsen ljummen till exempel till entrecôte eller tournedos med rättikagratäng och en örtsallad med kiwi eller till en vegetarisk grönsakspaté.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Grönsakspaté med broccoli och tomat

Blåbärspannacotta

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Är du mer förtjust i choklad än i blåbär så prova min mörka chokladmousse med whisky.

Mörk chokladmousse med whisky

Islyktor hemma hos min syster Monica i Jämtland

7 sorters godis till jul

Kokoschoklad med kanel

Julgodis med mindre socker

Idag får du tips på en hel del gott att göra till julen om du vill börja förbereda i lugn och ro.

Det har väl inte undgått någon att vi äter alldeles för mycket socker i Sverige, så nu passar jag på att bjuda på mina bästa recept på godsaker med betydligt mindre av den varan.

Här kan du läsa på Kostfonden om Ann Fernholms projekt som pågått nu i höst med att Syna sockret, där det visas hur mycket tillsatt socker det är i många av våra vanliga livsmedel.

Här kan du läsa en artikel om Ann med hennes tips för att minska sötsuget och där hon delar sitt favoritgodis, chokladtryffel med lakrits.

När jag gör godis så använder jag ibland lite honung, björksocker eller indiansocker som är de som smakar mest naturligt om jag vill ha en liten sötma.

Men du kan förstås hoppa över sötningen helt eller använda stevia/erythritol.

Här hittar du mitt julinlägg från förra helgen med 7 sorters glutenfria kakor.

Tomten i Alanya

I år har jag och Tomten bestämt oss för att ta det lite lugnt i december och lägga vår energi på träning och vila, det har varit ett väldigt intensivt år.

Så vår traditionella Adventskalender härinne är nu flyttad till mina händelser på Facebook, följ oss gärna där.

Kokoschoklad med kanel

100 g kokosgrädde

50 g kokosolja

30 g kokosflingor

30 g hackade cashewnötter

1 ägg

3 msk kakao

ev 1-2 tsk honung eller annan sötning

1 tsk kanel

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.

Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan, här hittar du fler julgodsaker på hennes blogg Healthy Clean Lifestyle.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Ketobollar

 

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk honung eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg dem på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Känner nån igen de här bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.

Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.

Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

3 msk torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Ischoklad med körsbär och mandel…

Julklappstips

Vill du ha tips på annat gott till både jul och vardag så hittar du mängder med recept i mina kokböcker, presenter med omtanke till nära och kära.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Bönkokboken för 166 kr på Adlibris, klicka på bilden

7 sorters glutenfria kakor till jul

En månad till julafton

Då inleds den för många mest intensiva månaden på hela året, till stor glädje för de flesta men också en källa till en hel del stress för en del.

Jag och Lennart kommer att fira julen i lugn och ro nere i Alanya, en tradition vi njuter av sen flera år.

Lite god julmat kommer det att bli förstås, både här hemma och ute på restaurang.

Vi åker hem till Sverige en sväng i början på december så då får vi njuta av lite julstämning och träffa nära och kära.

Bland annat kommer vi att gå på Julmarknaden i Gamla Stan, där är det alltid så mysigt att handla, rökt renhjärta och Forbondekorv brukar jag köpa med till julen härnere.

Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.

Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.

Här hittar du mina favoriter av mindre söt glögg, smaksatt med granatäpple och ingefära, blåbär och äpple.

Pepparkakor med frön

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung, björksocker eller valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Saffranskakor ca 20 små

2 dl mandelmjöl

1½ dl kokosflingor

1 tsk fiberhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 kuvert saffran på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.

Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Mandelpepparkakor ca 20 st

100 g smör

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk mald Ingefära

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.

Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.

Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning

4 msk fiberhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.

Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.

Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.

Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.

Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk till julens kakkalas så hittar du en hel del gott i mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Julfika på vår balkong i Alanya

Glutenfria nötchokladkakor

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

En lite nyttigare kaka

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva Gammaldags husmanskost på nytt sätt bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

Nedanför receptet ser du den engelska versionen av min och Annikas kokbok, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Där fick kakorna vara med på den fina picknickbilden, serverade till kaffet tillsammans med mandelvåfflor med ost, skinka och Forbondekorv.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Glutenfria frökakor med kardemumma

En kaka till kaffet

Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma.

Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet.

Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Efter receptet ser du några bilder från den kokboken, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.

Frökakor ca 25 st

50 g smör/kokosolja

2 dl pumpakärnor

2 dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

½ dl vatten

1-2 msk honung, björksocker, el valfri sötning

2 tsk fiberhusk

1 tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret, rör under tiden ihop alla torra ingredienser.

Blanda ner vatten, smör och honung, rör om ordentligt och smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ i kylen 1 timme för att svälla, rulla sen små runda bollar av degen och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter.

Låt kakorna svalna på galler, frys in dem som inte går åt när de är nybakta.

För att få dem lika frasiga och goda som nygräddade, värm på dem lite i ugnen när de tinat.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Kryddkakor Foto Mikael Eriksson

Gräddbakelse med hallonfromage och tips på vernissage

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Lördagsgodis

När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.

Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.

Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.

Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.

Kardemummakaka med bär och crème fraiche

Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.

Valnötsmuffins med blåbärssylt

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.

Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.

Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.

Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.

I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.

Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Smultronglass, fjällsemester och Smakfesten i Karlshamn

Smultronglass

På väg söderut

Jag har haft en helt underbar semester de senaste veckorna i mina hemtrakter i Jämtland och Dalarna.

Men nu är det dags att ut och åka tåg igen, den här gången bär det av riktigt långt söderut.

Idag tar jag tåget till Stockholm och på onsdag vidare ner till Karlshamn och Östersjöfestivalen.

Där deltar jag tillsammans med Maryanne och Ulf Wahlquist från Öländska Bönchips på Smakfesten under torsdag till lördag.

I deras monter kommer jag att vara med och signera mina kokböcker, så titta gärna förbi och säg hej om du bor i närheten.

På lördag kl 14.30 kommer jag att vara med på scenen och berätta om hur jag förändrat mitt liv med hjälp av maten.

Klicka på bilden för att läsa mer om Smakfesten

I förra inlägget skrev jag om min Dalasemester, i det här kommer några bilder från resan tillbaka till Östersund.

Efter några dagar helt utan moderniteter så var det skönt att stanna och bo lite mer komfortabelt några nätter på vägen hem.

Jag letade på nätet och hittade Klövsjöfjäll som har väldigt trivsamma och fina stuglägenheter, perfekt för oss som vill njuta av fjällen även den snöfria tiden.

Jag var ju ute på min första fjällpromenad på många år vid Storhogna tidigare i sommar och nu ville jag att Lennart som är infödd Stockholmare också skulle få uppleva fjällvärlden på lite närmare håll.

Han har mest sett fjällen från luften förr, när han jobbade i Flygvapnet.

Vi har båda lite problem att gå i svår terräng, så att promenera i lugn takt en bit upp mot Samevistet på Storhogna passade oss riktigt bra.

Det finns flera vackra vattenfall som ligger nära Klövsjö, men vi vågade oss inte ända fram då det var lite för kuperat och brant.

Men det var väldigt fint att gå längs Fettjeån mot fallet och Sångbäcksfallet kunde vi se lite av från den grillplats som är iordningsställd högt uppe på den branta ravinen.

Ett vackert möte vid Klövsjöfjäll

Öländska Bönchips passar väldigt bra som mellanmål på fjällturen

En blåsig dag på Storhogna

Medhavd lunch vid Sångbäcksfallet, bönsallad, ostchips, torkat renkött, paprika, avokado, morot, parmesan och kiwi

Rallarros vid stigen mot Fettjeåfallet

Fettjeån

Lennart i fjällnära skog

Klövsjöfjäll

Frukostbuffén på Klövsjöfjäll

Hotellfrukost

Klövsjö sett från skidbacken

Nu är det smultrontider i Jämtland, vi har hittat lite av de solmogna, läckra bären på våra utflykter.

Idag får du ett recept på en lättgjord smultronglass.

Vill du hellre njuta av smultronen i en sorbet så testa det här receptet på en mycket god hallonsorbet hos Under vårt tak.

I länken finns också flera recept på mejerifria glassar som jag testat och verkligen kan rekommendera.

Smultronglass

2 dl grädde

1 dl rårörda smultron eller andra bär

3 äggulor

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden, inte alltför hårt, i en bunke och vispa gulorna med ev sötning och vanilj i en annan.

Gulorna vispas desto hårdare tills de blivit riktigt krämiga.

Vänd försiktigt ner lite av grädden i äggulesmeten, sen blandar du i resten med lugna tag.

Då förstörs inte så mycket av luftbubblorna i grädde och äggsmet så glassen blir porösare.

Jag har ingen glassmaskin så jag fryser in smeten i en form och tar ut och rör om några gånger under tiden under infrysningen, som tar några timmar.

Glassen är godast nygjord så håll lite koll på när den har fått rätt konsistens.

Har du inte tid att röra så kan du frysa smeten i en form till parfait och skära upp den i bitar vid serveringen som på bilden här ovan.

Goda tips till Midsommar

Goda favoriter

Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten.

Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå.

Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.

Krämig örtsill

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Sallad med chèvre och jordgubbar 4 port

Romansallad

16 jordgubbar

100 g chèvre

1 dl cashewnötter

Strimlat skal av en ekologisk citron

Finhackad rosmarin

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken.

Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över tallrikarna.

Ringla olivolja och vinäger över salladen strax innan serveringen.

Jordgubbar

Jordgubbar med kardemummacrème

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

Äkta vaniljpulver

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vaniljpulver och kardemumma.

Lägg upp i glas tillsammans med jordgubbar.

Tycker du om mina tips och recept så köp gärna nyutgåvan av min grillkokbok som kom förra veckan.

Klicka på bilden nedan så kommer du till Lumio Förlag där du kan beställa den.

Gräddbakelse på valnötsmuffins för att fira 17 maj

Firande av våra närmsta grannar

Idag är det 17 maj, så jag bjuder på en liten bakelse dagen till ära.

Jag växte upp i en liten by i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och min farmorsmor kom därifrån.

Norge och deras vackra natur har alltid fascinerat mig, det har blivit många bilturer där genom åren, nu i sommar ska vi åka en sväng igen

Röros

Ovan en bild från förra besöket häromåret i Röros, en mycket vacker liten gruvstad uppe bland fjällen nära Sverige.

Här kan du läsa mer och få lite tips inför Norgeresan på min blogg på Kostrågivarna.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

Muffins med blåbärssylt

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

Bilden nedan visar bönkokbokens tänkta omslag i den norska översättningen som ges ut i juni på Lille Måne i Oslo.

Min 17 maj firar jag med att delta i en kundkväll på Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm.

Wijnjas är en av mina närmaste grannar och det är en härlig butik med godsaker för alla smaker.

Jag brukar bland annat handla varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, en riktigt god surkål från Ölands ljuvliga, kikärtor, salami, oliver, ädelost och mycket annat gott med både pre- och probiotika.

Nyinkommet i sortimentet är veganska ostar, bra för alla som av en eller annan anledning inte äter komjölk.

Mellan klockan 17-20 kan du träffa mig och prata bönor, köpa bönkokboken och provsmaka Öländska bönchips.

Under kvällen bjuds det på många läckerheter, hoppas vi ses.