Valnötsmuffins med blåbärssylt

Lördagsgodis i blåbärstider

Idag får du tips på goda små muffins till sommarens kaffekalas.

Ät dem antingen som de är, med smör och sylt som scones eller som en bakelse.

Jag bakar oftast minimuffinsar i småbrödsformar istället för gigantiska amerikanska, det blir som lite mer svenskt lagom.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

2 msk pofiber

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan du delar dem så behåller de formen bättre.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning, den håller sig i upp till en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Till garnering av bakelse

Vispad grädde eller kokosgrädde

Skogshallon eller svenska trädgårdshallon

Citronmeliss

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med hallon och gröna blad, du kan förstås ta andra bär om du vill.

Här nedan ser du en getmesemousse med blåbär från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, fotograferad en vacker sommarkväll förra året vid anrika Fjällnäs Hotell i Härjedalen.

Kryddiga valnötskakor

Kaffe med dopp

Jag märker att intresset är väldigt stort för mina glutenfria bakverk här på bloggen och i mina kokböcker.

Det är den typen av recept som får mest sökningar och besök om jag lägger ut här eller länkar på Facebook.

Idag får du en kryddig småkaka att njuta av till en kopp kaffe eller te nu i sommarvärmen.

Jag använder lite honung i det här receptet men du kan förstås byta ut det till den typ av sötning du gillar bäst, eller hoppa över den helt.

Kryddkakor

2 dl valnötter

2 dl mandel

½ dl pumpakärnor

2 ägg

2 msk smält smör

2 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk kanel

½ msk malda nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk salt

1 krm vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper.

Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen.

Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°, låt svalna på galler.

Smultronglass

Smultrontider

Idag får du ett recept på en lättgjord smultronglass, nu när de börjar mogna på många håll i vårt avlånga land.

Den fungerar förstås väldigt bra även med jordgubbar.

Vill du hellre njuta av en sorbet så testa det här receptet på en mycket god hallonsorbet hos Under vårt tak.

I länken finns också flera recept på mejerifria glassar som jag testat och verkligen kan rekommendera.

Smultronglass

2 dl grädde

1 dl rårörda smultron eller andra bär

3 äggulor

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden, inte alltför hårt, i en bunke och vispa gulorna med ev sötning och vanilj i en annan.

Gulorna vispas desto hårdare tills de blivit riktigt krämiga.

Vänd försiktigt ner lite av grädden i äggulesmeten, sen blandar du i resten med lugna tag.

Då förstörs inte så mycket av luftbubblorna i grädde och äggsmet så glassen blir porösare.

Jag har ingen glassmaskin så jag fryser in smeten i en form och tar ut och rör om några gånger under tiden under infrysningen, som tar några timmar.

Glassen är godast nygjord så håll lite koll på när den har fått rätt konsistens.

Har du inte tid att röra så kan du frysa smeten i en form till parfait och skära upp den i bitar vid serveringen som på bilden här ovan.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Frozen yoghurt med kakao och kardemumma

Svalkande i värmen

Nu gäller det att hålla huvudet kallt, så här får du ett snabbt och gott kyligt tips.

Jag gjorde yoghurtglassen i frysen men har du glassmaskin så blir det förstås ännu bättre resultat.

Frozen Yoghurt

2 dl yoghurt 10-17%

½ dl grädde

2 tsk kakao

2 tsk honung eller annan valfri sötning

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En nypa salt

Rör ut kakaon med grädden, blanda ner övriga ingredienser.

Häll upp i en keramikskål, så fryser det in lite långsammare än i plastburk och blir inte lika isig.

Frys i 45 min, rör flera gånger under tiden, servera och njut.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Smaksatt bärvatten från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Midsommartips – Jordgubbar med vaniljparfait

Midsommarnjutning

En av få desserter jag är riktigt svag för är en krämig vaniljparfait eller vaniljglass, tillverkad av fina råvaror av hög kvalitet.

Vanlig glass smakar bara konstgjort, det ska vara en riktigt fin sort för att tilltala mina smaklökar.

Så prova att göra den här till midsommarens jordgubbar, vill du göra en gräddtårta istället så hittar du mitt recept här.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Här hittar du recept på fler njutbara sommarrätter, min senaste kokbok kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Nationaldagsbakelse – Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör

Skogens superbär

Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.

En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.

Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen

Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.

Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.

Boken finns just nu med i Bokus kampanj Bästa sommarmaten och kostar bara 179 kr.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.

Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.

Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.

Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag ❤

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.

Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.

Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.

Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.

Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.

Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos

Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet

Gräddtårta till Mors Dag

Tårtkalas

Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är nästan den samma.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt björksocker eller honung till den här med bra resultat.

Jag brukar använda psylliumhusk till det här receptet, det ger en fastare kaka än med fiberhusk.

Ta hand om varandra lite extra mycket nu i Pingsthelgen, även om vi inte kan träffas som vanligt så finns ju andra sätt att hålla kontakten.

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Glutenfri sockerkaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

Fler av mina tips på glutenfri matlagning och bakning hittar du i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem i länkarna.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera, de passar riktigt fint som present istället för en blomma.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Lördagsdessert – Mangomousse

Lördagsgodis

Dagens tips blir ett litet glas med mangomousse, en syrlig och fräsch dessert efter lördagsmiddagen.

Min mamma gjorde ofta fromage eller mousse till efterrätt när jag var liten, det är riktigt goda smakminnen.

Vill du ha lite färre kolhydrater i din mousse så går det bra att byta ut mangon mot hallon eller blåbär.

Mangomousse ca 8 portioner

3  äggulor

2 dl grädde/kokosgrädde

3 gelatinblad

 250 g tärnad mango

1 msk pressad lime

ev 1 msk honung eller annan valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och mixa mangon nästan slät.

Vispa äggulor och vald sötning riktigt tjockt, diska visparna och vispa grädden rätt tjock i en annan bunke.

Krama ur och smält gelatinbladen i limesaften.

Rör ner lite av äggsmeten i det smälta gelatinet och blanda tillbaks allt i äggsmeten igen.

Rör ner mangopurén och vänd försiktigt ner grädden.

Häll upp i små glas, koppar eller skålar, ställ att stelna i kylen minst 1 timme.

Fler njutbara desserter hittar du i de här kokböckerna, läs mer om dem i länkarna.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör

Hallonmousse

Gräddbakelse på chokladmuffins och två tävlingar

Valborgsbakelse

För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins.

I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap.

Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med.

Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar.

Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att dela det här inlägget på din Facebooksida, Instagram, Twitter, blogg eller liknande och tagga mitt namn.

Så skriver du en kommentar här på bloggen nedanför inlägget om vem du allra helst skulle vilja bjuda på en somrig brunch med recept från kokboken.

Kokboken kom för en månad sen och har fått ett fantastiskt fint mottagande.

De här fina orden som Ann Fernholm skrev om boken igår gjorde mig både röd om kinderna, glansig på ögonen och alldeles varm i hjärtat

Ann skrev förordet till kokboken, hennes rader om vikten av att vi lär oss mer om naturen och av dem som lever nära den, blev ju verkligen högaktuella i dessa tider.

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl smält smör/kokosolja

2 msk kakao

1-2 msk valfri sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

½ tsk vaniljpulver

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke, vänd ner i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.

Fördela smeten i mindre muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller hjortron

Citronmeliss

Ev lite riven, mörk choklad

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen i tv eller tre lager och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon eller så använder du hjortron, riven choklad och gröna blad, lika gott det med.

Bilderna till Jengels pusseltävling

Tävla om ett pussel

Här nere ser du en bild från Gröna, sköna tillbehör som jag själv just nu deltar med i en tävling.

Jengel Förlag i Östersund arrangerar en omröstning om vilka bilder som ska bli motiv på deras nya pussel.

Gå in och rösta här och följ anvisningarna så har du chansen att vinna ett av tre pussel med de vinnande motiven.

Mitt bidrag har nr 11, det är en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell förra sommaren.

Klicka på bilden så kommer du till Bokus Hälsokampanj, där min kokbok just nu kostar bara 170 kronor.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Lingonparfait som lördagsgodis

Parfaitfavorit

Det nyttiga superbäret, lingonet, är ett av mina absoluta favoritbär, dess kärva syra passar mina smaklökar väldigt bra.

Den här parfaiten har jag gjort i många år, hittade på den redan när jag jobbade på restaurang för 30 år sen.

Då gjorde jag den i en betydligt sötare version, hade även maränger i smeten på den tiden.

Numer är jag nästan totalt avsockrad, så jag föredrar lingonens naturella smak.

Du väljer förstås hur mycket eller lite sött du vill ha, eller om du föredrar andra bär än lingon.

Parfait görs oftast på en sjuden äggkräm, det här receptet är betydligt lättare att göra.

Du kan även göra om parfaiten till glass i glassmaskin, det blir också fantastiskt gott.

Lingonparfait ca 6 port

6 äggulor

5 dl grädde

4 dl lingon

½-1 dl björksocker, honung eller annat sött

½-1 krm vaniljpulver

Mosa lingonen med hälften av vald sötning, vispa äggulorna riktigt tjocka med resterande halva.

Det tar ca 5 minuter med elvisp, ju tjockare desto krämigare parfait.

Vispa grädden, inte alltför tjock, för då blir parfaiten hård.

Rör försiktigt ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten, vänd sen ner resten med hjälp av en slickepott eller ballongvisp.

Då blir smeten slät och fin, rör så ner de mosade lingonen.

Fyll i formar, glas eller koppar och frys i 4-5 timmar.

Parfaiten blir godast om du låter den tina lätt en kvart i kylen innan serveringen.

Här nedan ser du ett av lingonrecepten från min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Igår skrev jag om den tävling jag deltar i på Jengel Förlag hemma i Jämtland, om att få ett pussel utgivet av en av mina bilder från kokboken.

Gå gärna in och läs mer om hur du kan delta i omröstningen och ha chans att vinna ett pussel.

Raw chokladkaka med lingontopping