Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Malted Blueberry Waffles
 
Orginalrecept och vackrare bilder hittar ni här:
 
 
Ingredienser
 5,3 dl mjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk bakpulver
 0,6 dl  malted milkpowder
 1,2 dl vegetabilisk olja
 3,5 dl  mjölk
1 ägg
 2,5 dl färska eller frysta blåbär

Instruktioner
1.In en stor skål, kombinera mjöl, socker, salt, olja, mjölk, ägg, malted milkpowder, och bakpulver och blanda med en visp tills väl kombineras. Överblanda inte. Det är OK om smeten är lite knölig. Tillsätt försiktigt blåbären.
2.Värm ett våffeljärn.
3.Fördela smet i våffeljärnet och baka tills de är gyllenbruna.
4. Våfflorna är inte så söta i sig själv så det fungerar bra att servera med glass, grädde och sirap eller honung.
Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Våfflor LCHF med kokos- och mandelmjöl (utan fiberhusk)
Källa: Ann Elving
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
0,5 dl grädde
75 g smält smör/rapsolja
1/4 tsk vanilj pulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
50 g mandelmjöl (finns t ex på Lidl)/finmalen mandel
1 riven bittermandel
1 tsk bakpulver
Vaniljpulver efter tycke och smak
Smör till gräddning

Tillbehör:
Bär/granatäpplekärnor och vispad grädde

Gör så här:
Vispa -var för sig- ägg och grädde fluffigt.
Blanda ner smöret/oljan i äggvispet. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Vänd till sist försiktigt ner den vispade grädden.
Värm våffeljärnet, pensla med smör och grädda gyllenbruna.
Servera med färska bär/granatäpplekärnor och vispad grädde.

Satsen ger ca 6 våfflor.

Ursprunget till dessa våfflor kommer från Mariann Anderssons amerikanska lyxpannkakor -se http://mariannslchf.se/lyx-pannkakor-amerikanska/ -som modifierats till våffelsmet med lite mer smak. Kan förstås även gräddas i stekpanna till amerikanska pannkakor men grädden behöver då inte vispas. Om man tar rapsolja istället för smör kan man behöva tillsätta något kryddmått salt. Med rapsolja blir smaken lite mer neutral. //Ann
Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

Kokosmjöl och trenden att baka med det fortsätter!

500403 kokosmjolNu hänger också Kung Markatta på den nya hypen och trenden att sälja kokosmjöl.
I går när vi handlade på ICA så stod en demonstratis och gräddade kokosmjölsvåfflor för glatta livet och bjöd ut smakbitar till höger och vänster!
Travar med kokosnötsmjöl i småpåsar (200g) och också kokosmjölk stod brevid.

Kungmarkattas kokosmjöl innehåller 17,8 gram kolhydrater och har en tydlig kokossmak, allt enligt deras egen reklam. ”Färska ekologiska kokosnötter kallpressas först på olja, vartefter de varsamt torkas och mals till ett fint mjöl, vilket gör att de naturliga näringsämnena bevaras. Mjölet är mycket rikt på fiber och har en tydlig kokossmak.”
Detta tillverkningssätt gör att detta mjöl har en tydlig kokossmak och jag rekommenderar det nog inte som ett basmjöl då kommer troligtvis allt smaka kokos.

Våfflorna som vi provsmakade smakade tydligt kokos och om jag jämför med risentas mjöl som jag skrivit om tidigare så verkar Kung Markattas smaka mkt mer kokos.

Men det allra roligaste är ju att det var jag som startade hypen och trenden att baka med kokosmjöl som basmjöl!!
Det tristaste är väl att inte alla vet det…

För alla bloggläsare som läst här från dag ett eller läst inledningen i Baka med LCHF, där jag berättar om hur jag uppfann kokosmjölets bakegenskaper, vet det.
Vid den tiden för över 2 år sedan då fanns knappt kokosmjöl att få tag på och absolut inte i vanlig affär eller ens hälsokost, det var några få internet butiker som då saluförde kokosnötsmjöl.

Jag köpte det av ”misstag” i tron att det var malda flingor, men som ju visade sig ha helt andra bakegenskaper än malda flingor och det är ju för att detta mjöl inte är det.
När jag då sökte nätet på recept fanns knappt något, jag fann också några få amerikanska recept som fick bli basen i mitt experimenterande som sedan blev en bakbok Baka med LCHF.
När jag senare började bjuda på mina framtagna recept så började hypen! Alla började sedan att baka med kokosmjölet och nu ser man mer eller mindre att alla lågkolhydratsbakare använda mjölet.

Inte undra på att det spred sig som en löpeld genom Sverige och andra tillverkare har ju givetvis varit snabba att hänga på. Alla vill ju ha sin del av kakan!

Men det mjöl jag fortfarande finner bäst är AmanPranas ekologiska och rättvisemärkta kokosmjöl! Aman pranas tillverkning.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Våffla som bröd
Våffla som bröd
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 1-2

Ingredienser:
1 ägg
½-1 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 msk bakepro
ca ½ dl smält smör
Salt efter smak
Gör så här:
Detta är ett jättebra alternativ till frukostmackan! Tänk att få nygräddat "bröd" som bara tar cirka fem minuter att göra iordning? Smakar som ett rostat bröd.

Ni måste ha ett våffeljärn.

Blanda alla ingredienserna (börja med ½ dl mjölk) och låt svälla en stund. Smeten ska vara smidig och inte allt för stabbig. Om den har blivit det så spä ut med lite mer mjölk. Använd cirka 2 msk av smeten för en våffla. Det blir två våfflor.

Jag brukar äta dom med smör och ost men har använt även andra pålägg som rökt lax med färskost eller om man verkligen vill lyxa: Grädde och färska bär som en "vanlig" våffla.
Fungerar även som förrätt med rom, crème fraiche och hackad rödlök.

Pröva och säg vad ni tycker!
( På bilden äter jag med smör, ost och egengjord marmelad)
Carpe diem

hotellfrukost, frukost, plockmat

Morgonstunderna här är dom allra vackraste, jag är alltid uppe före dom andra och har inte missat en soluppgång ännu. Det är så rofyllt att bara sitta och se hur ljuset stiger med helt magiska färger och det enda som hörs är lite vågskvalp från havet och poolen som bubblar… Detta kommer jag att sakna!

Frukosten här på hotellet är så grymt fin och vällagad, man blir aldrig besviken. Utbudet är rejält tilltagen och de finns inte en chans att man orkar prova lite av allt, det är för mycket! :-P

Det finns det varma med korv, bacon, stekta ägg, äggröra, stekt potatis, olika sorters inbakade korvar, toast och friterat. Sen bröd, frallor, baguetter, rågbröd med alla pålägg man kan önska och färska grönsaker. Tomaterna är helt otroligt goda och smakrika här, likaså gurkorna! The, kaffe, choklad, latte, juicer, mjölk, yoghurt, massor av olika sorters flingor… Våfflor och småplättar, ringlande honung och massor med färsk frukt att frossa i… Som om inte detta skulle räcka finns även kakor, mjuka kakor och vetebröd för den som är sötsugen efter den frukosten! ;-)

Nä, nu är det dags för just den här frukosten och sen FÅNGA DAGEN! :-P

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

The post Carpe diem appeared first on Kryddburken.se.

Nötvåfflor
Nötvåfflor
Källa: LCHFbyAM.blogg.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Ca 50 gram brynt smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
0,5 dl hasselnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
En nypa salt
Gör så här:
Börja med att bryna smöret! Smör kan få en underbar karamellsmak och det är det vi vill få fram.
Smält smöret och låt det puttra tills det har blivit brunt och luktar kola. Låt svalna.
Vispa ägg och mjölk med en vanlig ballongvisp. Vispa sedan i det avsvalnade smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan i dessa.
Låt stå cirka 10 minuter.

Smeten ska vara fast. Man ska inte kunna hälla smeten i våffeljärnet utan man måste "klicka" i det med en matsked eller liknande. Jag tar två stora klickar till varje våffla. Det blir två stora våfflor som mättar en väldigt hungrig person.

Servera med vispad grädde, sylt på bär och sötningsmedel och om vi lyxar; färska bär!
Våfflor över öppen eld…


Igår när jag kom hem från jobbet satte vi oss ute i solen på baksidan och ”grillade” våfflor över öppen eld! Min gamla gjutjärnslagg jag fick av fin vän förra sommaren kommer då väl till pass. Det är tungt och rejält och det blir aldrig så goda våfflor som det blir i såna här klenoder. Det är såhär våfflor ska smaka och det spelar inte så stor roll vilket recept du använder dig av, dom blir härligt frasiga hur man än gör. Sen är det lite av en konst att få till rätt värme på laggen, ungefär som när man lär sig laga mat med muurikkan. Värmen är viktig och hur man ska vända och hur mycket smör som behövs. Men efter några våfflor så sitter de, men det är varmt vill jag lova, så jag satt på bänken med Nickes stora svetsarhandskar på mig och gräddade våfflor i gassande sol, måste sett lite kul ut! :-P

Vansinnigt gott, har ni provat nån gång?? 
Ibland kan man fynda såna här gjutjärnslaggar på marknader och loppis, man får ge nånstans mellan 300-600kr. Om man inte har så snälla vänner som jag då som ger bort ett sånt här till mig! ;-)

Receptet jag har använt…

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden med en slev, inte en visp för smeten blir väldigt tjock. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda!


I en sån här gjutjärnslagg behövs lite extra smet, ända ut i kanterna för den reser sig inte så mycket eller flyter ut runt kanterna.


Har ni inget sånt här är det en mycket trevlig investering till sommaren tycker jag!


Joline passade på att plocka lite vårblommor; krokusar och blåsippor! Visst är det härligt med alla färger? :-P