Som varmrätt har jag valt tjälknöl, ett mycket gott och enkelt sätt att tillaga kött, den sköter sig själv i ugnen.
Det går alldeles utmärkt att tillaga fryst julskinka på det här viset så blir den riktigt saftig och god.
Eftersom skinkan redan är rimmad kan du minska ner saltet till 1 matsked i lagen, så den inte blir för salt.
Här har jag serverat köttet med en rotfruktsgratäng men det passar lika bra att göra gratängen på grönkål, rödkål eller brysselkål om du har det hemma.
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller julskinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär skivor och servera kallt eller uppvärmt till gratängen och gärna en rödkålssallad.
Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.
I morgon är det Lucia så idag bjuder jag på flera av mina populära saffransrecept för att förgylla denna mörka midvintertid.
Jag är väldigt förtjust i saffran, både i bakning och matlagning, så det har blivit en hel del guldgula recept härinne under de snart 15 år som gått sen jag startade bloggen.
Alla recepten är som vanligt härinne naturligt glutenfria och kan även göras mejerifria för den som inte äter/tål mjölkprodukter.
Jag önskar dig en fridfull och fin Lucia, snart vänder det mot ljusare tider.
Mandelkakor med kokos och saffranca 20 små
1 dl mandlar
1½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar
1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan.
Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna.
Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, husk och mald mandel.
Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl.
Låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
½-1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Lussekatter 6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosolja eller smör
½ dl kokosmjölk eller grädde
4 msk psylliumhusk
½ dl valfri sötning
2 tsk bakpulver
2 kuvert saffran à 0,5 g
ev 1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
Smält fettet tillsammans med saffranet. Vispa ägg och sötning kraftigt.
Häll i fettet och kokosmjölken/grädden och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.
Låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar som sen rullas ut till stänger och formas till lussekatter.
Pensla tunt med vispat ägg. (Strö ev över lite hackad mandel och tryck ner ett russin i varje rundel.)
Grädda ca 10 minuter på 175º, låt svalna på galler.
Lussekatterna sjunker ihop lite när de svalnar. Du kan också göra dem som runda bullar.
Rör då ihop lite smör, hackad mandel och valfri sötning, tryck ett hål i bullen och fyll med en tesked av smörblandningen innan gräddningen.
Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.
Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.
Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.
Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.
Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.
Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.
Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.
Ostkaka med keso och saffran 2-4 port
3 ägg
1 dl keso
½ dl grädde
0,5 g saffran
1 nypa salt
Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.
Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.
Vill du ta del av fler av mina recept och tips så hittar du hundratals i de här kokböckerna, kanske en eller fler kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.
Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.
Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.
En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?
Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.
LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.
De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.
Glad 4e Advent
Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.
I tisdags tog jag min lilla hyrbil och styrde kosan västerut, mot den vackra Kallbygden.
Där bor min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani, med en fantastisk utsikt över Kallsjön och Åreskutan.
Margareta Marples på Kall Natur Kompani
Vi inledde vårt samarbete förra våren när jag första gången hade smakat hennes goda havtornskombucha.
Tog då kontakt och undrade om jag fick bjuda på den vid mina kokbokssigneringar här i Jämtland, och det fick jag.
Margareta bidrog sen även med sitt suveräna recept till min kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Vi har inte setts sen Julmarknaden på Jamtli förra året, där vi hade ett gemensamt bord i Lusaflokojan och sålde kokböcker, kombucha och hennes övriga produkter.
Nu hade vi ett spännande möte för att diskutera gemensamma framtidsplaner, vad det blir får du veta så småningom.
Jag fick för ett tag sen testa Margaretas nya kryddmix, Choco Latte, en väldigt god, sockerfri chokladdryck som du kan läsa mer om och beställa i den här länken.
Choco Latte kryddmix från Kall Natur Kompani
Sen tidigare använder jag Margaretas goda gurkmejamix, som dryck, till matlagning och bakning.
Båda kryddmixerna innehåller ekologiska ingredienser av högsta kvalitet, kryddor som är bra för både hälsan och välmåendet.
Särskilt gurkmejateet har varit fint för mig nu i höst när lederna stelnar till i det kyliga vädret.
Höstpicknick på Bynäset
Jag brukar ha med en termos med hett vatten, två påsar av Pukkas Lemongrass and Ginger och 1 tsk gurkmejamix på mina skogspromenader, den kombinationen är väldigt god och värmande.
Nu har jag också testat att koka upp 2 dl kokosmjölk och krydda med ½ tsk av gurkmejamixen, 1 krm kanel och 1 krm kardemumma.
Det smakar fantastiskt gott och blir som ett helt mellanmål på promenaden.
Gurkmejalatte på kokosmjölk
Choco Latte med grädde
Choco Latte på kokosmjölk
Choco Latten har jag använt tillsammans med 50/50 grädde/vatten med vispad grädde på och med kokosmjölk, båda suveränt goda att värma sig med en kall höstdag.
Både gurkmejamixen och Choco Latten fungerar fint att blanda med den mjölk du föredrar, ekologisk standardmjölk, grädde/vatten, kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk eller liknande.
Hoppas du får en fin söndag ute i naturen och att mitt tips kan inspirera till lite nya drycker i termosen
Jag har de senaste dagarna gått igenom en del gamla bilder och recept som inte varit publicerade här på bloggen förut, de här plättarna är ett av dem.
Det finns ju annars ett enormt recept/bildarkiv härinne, jag passerade inlägg nummer 2000 häromveckan.
Nu i de svåra Coronatiderna är mitt bidrag för att göra det lite lättare för alla som befinner sig i hemmakarantän, att dela med mig av dagliga recept på naturligt god mat för inspiration.
Mat är som du kanske förstått väldigt viktig för mig, den ska både smaka riktigt gott och innehålla mycket näring, så både själ och kropp får sitt.
När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så fick jag mycket uppskattning för min kokkonst.
Bloggen och mina sex kokböcker har gett mig ännu mer av den varan, tack för att du följer mig härinne och köper mina böcker.
Det här brödet skapade jag häromåret på en av våra julvistelser i Alanya.
Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn, men eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, tills jag komponerade det här receptet.
De färdiga vörtkryddspåsar jag sett i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så här har jag gjort en egen blandning.
Jag äter ju även min typ av lågkolhydratkosten LCHF sen över 10 år, du kan läsa mer om det i länken och hur jag äter idag.
Nu kanske du invänder att brödet är sötat med frukt och därmed inte är LCHF, men jag väljer att njuta av den lilla sötman i det här brödet till jul, jag äter strikt resten av året.
Något som gett resultat, jag har blivit så otroligt mycket piggare, friskare och slankare med åren.
Vill du ta del av mina recept och stötta mitt skrivande samtidigt som du själv får möjlighet att äta dig till en bättre hälsa, så får du gärna köpa någon av mina kokböcker.
Jag och mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
De blir ju också en bra julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat, en gåva som ger glädje i många år, här hittar du dem på Bokus.
Idag står jag sista dagen på Jamtli Julmarknad, så titta gärna förbi där i Lusaflokojan om du vill ta en pratstund eller köpa nån av mina kokböcker och få dem signerade.
Jag finns där tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, hon berättar gärna mer om hur man gör en riktigt god kombucha.
Kombucha vid Kallsjön
Hon ligger bakom receptet på den här läckert gula havtornskombuchan som du kommer att få ta del av i min kommande kokbok, men den får du vänta på till i slutet på mars.
Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Här nere ser du några bilder från Jamtli Julmarknad och Lusaflokojan där jag står tillsammans med Kall Naturkompani.
Där hittar du också Strömsnäsgården med fina fjällkoprodukter m.m, glögg och rawfoodbollar från NatCake, fin choklad från Klövsjö Choklad och värmande vackert från Åre Toveri.
De här passionstryfflarna hittade jag på till jul redan för 9 år sen, men de står sig fortfarande som min egen favorit bland alla de nyttigare godsaker du kan hitta härinne.
Just passionsfrukt ger en så otroligt intensiv smak som passar väldigt bra ihop med en riktigt mörk choklad.
Att koka upp passionsfruktköttet som jag gör i receptet ger den extra smakkicken som gör de här tryfflarna så speciella.
Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.
Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?
Passionstryffel ca 40 st små
100 g 70-90% mörk choklad
20 g kokosolja
½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde
2 passionsfrukter
2 msk vatten
2 dl ekologiska kokosflingor
Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.
Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.
Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.
Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.
Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.
Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.
Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.
Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.
Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.
Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt, så det fastnar flingor runt om.
Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.
Du kanske stött på den senaste trenden inom lågkolhydratvärlden, chaffles?
Jag har sett några olika varianter, bland annat de här i belgisk form hos bloggvännen Halva Lindha och en mer vanlig ostvåffla hos Helena på Bitter Sweetness.
Gemensamt med de här våfflorna är att de är gjorda med ägg och riven ost, därav namnet, cheese waffles förkortat till chaffles.
De är väldigt näringsrika och mättande, så jag gjorde dem för att ha med som macka till kaffet nu när jag ska stå på Jamtli Julmarknad till helgen.
Det är första gången jag deltar där, jag kommer att signera mina kokböcker och bjuda på frökex smaksatta med Västerbottensost från Huså Bröd.
Det är den senaste varianten de tagit fram efter mitt grundrecept, frökexen har blivit väldigt populära både i Sverige och Norge.
De här med ost i är väldigt goda, de har blivit mycket uppskattade när jag bjuder på dem vid mina signeringar.
Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd
Kombucha från Kall Naturkompani
Jag står tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, så du får också smaka hennes goda kombucha om du tittar förbi hos oss i Lusaflokojan.
Den ligger längst in på området nära ångtågsstationen, du kan åka med ångtåget från Östersunds Central, här ser du tidtabellen.
Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.
Ska testa dem som varm klämmacka också, som Lindha hade gjort på sin blogg.
Tomten fyller faktiskt 10 år nu i helgen, jag köpte honom på Jamtlis Julmarknad 2009 som bilderna nedan kommer ifrån, det året jag började blogga.
Sedan dess har han varit en trogen följeslagare som dykt upp på ett eller annat sätt härinne mest varje år i jultid.
Då för 10 år sen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle komma att stå på marknaden själv och sälja mina kokböcker, tänk hur livet kan bli