Fredagsmys – vad tänkte du?
När fredagen på jobbet börjar närmar sig stängning och man har en liten baktanke om något riktigt gott till kvällen. Det blir lite övertid, tröttheten som gör sig påmind när man sätter sig i bilen och tänkte handla på vägen hem men bara kör förbi affären, med mening för att man är fööööör trött vid […]
Glutenfria ostkex med mandel och sesamfrön

Lättbakade kex

Idag får du ett riktigt lättfixat tillbehör till söndagsbrunchen, ja det passar förstås fint som tillbehör till kvällsmyset också.

De här kexen är både smakrika och ger gott om energi som håller länge, en kombination som man inte så ofta hittar i vanliga kex med gluten.

Du som läst min blogg genom åren, har fått veta att jag slutade med gluten för 11 år sen, ett beslut som jag aldrig ångrat.

Det gjorde att min mage som krånglat ända sen barnsben nu mår bra, min migrän försvann och de symptom som följde i spåren av min fibromyalgi är så gott som borta.

Jag brukar rekommendera de som har fibromyalgi att prova helt glutenfritt i minst en månad och många har rapporterat att de också blivit mycket bättre.

Så känner du nån som lider av denna handikappande sjukdom som ger värk i hela kroppen och en förlamande trötthet, så sprid gärna det här tipset vidare.

I min nya kokbok, ”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv”, delar jag med mig av hela min hälsoresa.

Efter receptet kan du läsa några citat från den första recensionen som kom igår.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Kokboksrecension hos BTJ

Citat ur recensionen av ”Gröna, sköna tillbehör” ur kommande numret av Bibliotekens tidning BTJ, skriven av Erika Storme Martinger.

”Temat är nyttig mat från naturen, utan tillsatser eller märkligheter. Alla rätterna är vegetariska samt gluten- och sockerfria.

Jag uppskattar mycket att recepten är nyskapande utan att vara krångliga och att de erbjuder många nya smaker.

Vad sägs om citronmarinerade rödbetor med rabarber eller rödkålsslaw med pepparrot och lingon?”

Här kan du läsa om och förhandsbeställa kokboken, den finns ute i bokhandlarna 2 april.

Rödkålsslaw med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Påsktips och tankar kring en konstig diet

Lite av allt det goda vi handlar på grönsaksmarknaden i Alanya…

Naturligt gott och hälsosamt

Häromdagen när jag stod och gjorde i ordning vår brunch kom jag att tänka på hur många ser mitt matval som en konstig diet.

Det är i dagarna 8 år sedan jag gick över till min egen variant av glutenfri LCHF, på senare år med mer drag av Paleo.

När jag åt mängder med pasta och ketchup, mackor, bullar, potatis i alla former och ris, var det ju helt normal mat som fanns på min tallrik, tyckte både jag och andra.

Jag märkte att jag mådde mycket bättre med betydligt färre kolhydrater från stärkelse och socker och sen blev bra i mina livslånga magbesvär när jag tog bort gluten.

Då blev det helt plötsligt rätt många höjda ögonbryn, det var väl en konstig diet jag börjat med.

Inte kunde det vara nyttigt att äta så där mycket fett som jag gjorde och hur tråkigt skulle det inte vara att inte få äta potatis till maten?

Inte tråkigt alls, enligt mig, jag har aldrig ätit så gott, varierat och färgrikt som nu.

På bilden nedan ser du den tallrik med tillbehör till stekt kalkonbröst och ägg, som gjorde att jag kom på idén till det här blogginlägget.

Jag har här blandat en traditionell, turkisk salt getyoghurt med ezme, en röra på tomatpuré, krossade valnötter, olivolja, chili, vitlök och salt.

Dessutom äter vi alltid smör till vår mat, på bilden ett hemkärnat jag köpt direkt av en lokal bonde från bergen runt Alanya på grönsaksmarknaden.

En stor sallad på bladpersilja och rucola eller andra gröna blad, med cocktailtomater, olivolja och vinäger ingår i nästan varje måltid hos oss när vi är i Turkiet på vintern, liksom svarta oliver av bästa kvalitet.

Det här ger så otroligt mycket mer av vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter, än som förr när jag på sin höjd hade lite tomat och lök i pastasåsen…

Färgglada tillbehör till min typ av lågkolhydratkost, LCHF/Paleo…

Mina hälsoproblem, som trötthet, värk, migrän och den redan nämnda magen, försvann sakta men säkert.

Sen att jag på kuppen blev slankare och är starkare än på många år nu vid fyllda 55, det är ju bara en extrabonus.

Här nere kommer några bilder från igår kväll, när vi åt en mycket god buffelfilé på Mezza, även den ett riktigt bra exempel på den mat jag äter numer.

Köttet var mycket mört och mustigt, lite likt älgkött i smak och struktur.

Tillbehören sauterad spenat med lök och paprika, grillad vitlök, rödbetspuré och gorgonzolasås lyfte smakerna ännu högre.

Jag valde bort potatisen och beställde extra smör, det gjorde som vanligt maten både mer smakrik och mättande.

En flaska vatten till, det är stående måltidsdryck i mitt och Lennarts gemensamma liv.

Jag kan vid festliga tillfällen dricka ett glas vin, men det är väldigt sällan idag.

Har du Facebook så kan du här läsa ett intressant inlägg från kostexperten Sanna Ehdin som jag delade igår och i kommentarerna vårt samtal om vad som får oss att leva friskare även när vi blir äldre.

Sanna och jag är lika gamla och har mycket gemensamt i vår matfilosofi och sätt att leva, med rena, ekologiska råvaror och minimalt med alkohol.

Jag kommer att fortsätta på inslagen väg när det gäller mitt val av mat och dryck, det som gett mig hälsan tillbaka.

Jag vill samtidigt rikta ett varmt tack till Annika Dahlqvist som fick in mig på det här underbara sättet att äta genom en föreläsning.

 

Reklamtexter och intressanta länkar

Nu blir det lite ohejdad reklam för saker jag uppskattar, så sluta läs här om du är känslig.

Jag har tack vare min dagliga mat fått till en av landets största hälso/matbloggar, skrivit flera kokböcker, fått uppdrag som receptkonsult till flera restauranger (länkar i marginalen) och fått se mina frökex ute i butikerna tack vare Huså Bröd

Den senaste tiden har jag startat en liten resebyrå och gett mig ut på en föreläsningsturné med fina vännen Therese Renåker och nu dessutom blivit Sverigeambassadör för den bästa slowcooker jag provat, nämligen Wonderbag.

Inget av detta hade hänt om jag hållit mig till min gamla tallriksmodell med massor av kolhydrater, det är en sak som är säker… ?

Nu över till Påsktipsen, klicka på bilden nedan så kan du börja med att beställa påskens finaste servetter på webshopen AllMyTesign, en sida fylld av konstverk skapade av Therese.

Uppger du rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan, så får du 20% på servetterna.

I en annan webshop hittar du den färgglada brickan häruppe och många andra vackra alster från den sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.

Påskägg på servett med mandalastenar…
Foto Therese Renåker

Klickar du på nästa bild så kommer du till Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Där kan du köpa en PDF med deras fina receptsamling fylld med det godaste till påsken, för alla som njuter av ursprunglig mat.

Jag och Therese kommer att delta i deras Paleohelg 13-14 maj, ett riktigt bra tillfälle för alla som vill lära mer om Paleo.

Påskrecept från Under vårt tak, endast 49 kr… Foto Jenny och Magnus Andersson

Sist, men inte minst, så hittar du här mina egna Påskfavoriter, det har blivit ett av de mest uppskattade inläggen i bloggens 8-åriga historia.

Så det är säkert många som njuter av den här konstiga dieten i Påskhelgen ?

Gurkbåtar från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


6 skäl att äta mer baljväxter och tips på hur du kan tillaga dem
SPONSRAT AV ICA

Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med viktiga näringsämnen.

1. Kan minska risken för tarmcancer

Baljväxter innehåller massor av kostfiber, som håller magen i trim och även kan bidra till att minska risken för tarmcancer. Fiberrik mat ger också större mättnadskänsla och hjälper till att hålla blodsocker och kolesterol på en bra nivå.

2. Innehåller massor av protein

Torkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram. Baljväxter som är blötlagda och kokta – som de vanligtvis är när de hamnar på tallriken – innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram. Den baljväxt som utmärker sig är sojabönan, som både har högst proteininnehåll och den bästa proteinkvalitén.

3. Många baljväxter lika järnrika som kött

För att ta ett exempel: 100 gram kokta sojabönor innehåller 2,7 gram järn. 100 gram stekt nötkött innehåller 2,5 gram järn. Dock har kroppen svårare att ta upp järn från baljväxter än från kött. Men du kan förbättra upptaget rejält genom att komplettera den vegetariska måltiden med något C-vitaminrikt, som en apelsin eller en bit paprika

4. Fulla med vitaminer och mineraler

Baljväxter innehåller sju av åtta essentiella B-vitaminer, där exempelvis riboflavin skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att minska trötthet. Mineralerna som toppar är – utöver järn – magnesium, fosfor, kalium och zink, där exempelvis fosfor bidrar till normal benstomme och energiomsättning.

5. Klimatsmart mat

Även om olika baljväxter påverkar miljön på olika sätt, beroende på sort och hur de har odlats, så har baljväxter en låg miljöpåverkan jämfört med kött. Dessutom har baljväxter en lång hållbarhet. Det gör att man sällan behöver slänga baljväxter, vilket så klart också är bra för miljön.

6. Baljväxter gillas av plånboken

Kilopriset för torkade ärtor är cirka 20 kronor, för torkade linser cirka 50 kronor. Och då pratar vi ändå om torkade baljväxter som sväller till det dubbla vid tillagning.

Få i dig mer baljväxter genom att exempelvis laga Mexikanska bönburgare med basilikaguacamole

Vegetariska burgare med gott tugg tack vare ”paneringen” gjord av grovhackade cashewnötter. Grilla och bjud i varma pitabröd med en avokadoröra smaksatt med basilika.

SPONSRAT AV ICA
För dig som vill lära dig mer om hormoner – Föreläsning och kurs på Ecocaféet

Therese Renåker

Therese Renåker föreläser i Östersund

Nu ökar möjligheten till nya kunskaper för alla i norr som efterlyst mer föreläsningar och kurser om kost och hälsa.

Oftast är ju dessa förunnade de som bor i södra delarna av landet.

Det håller vi på Ecocaféet i Östersund på att ändra på nu, ofta i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Torsdag den 27/10 kommer Therese Renåker och föreläser om hormoner.

Efterföljande helg har hon också en tvådagars hormonkurs som riktar sig till de som arbetar med hälsa, klicka på länken så kan du läsa mer om den.

Här lite mer om föreläsningen:

”PMS, klimakteriebesvär, övervikt, stress, trötthet eller livsleda – det kanske inte alls är inbillning, dålig karaktär eller ditt ”huvud” det är fel på utan dina hormoner som är i obalans.

Har du läst i olika forum, provat dig fram och försökt begripa, men bara blivit förvirrad och nu inte vet vilket ben du ska stå på eller vem du ska tro på?

Om du är konfunderad, nyfiken eller desperat sökande efter information och kunskap om våra komplicerade hormonsystem, då är detta föreläsningen för dig.

Under två timmar får du insikt i hur din kropp och dess hormoner fungerar och samverkar.

Vi pratar om kostens betydelse, livsstilens påverkan, preventivmedel, kulturella mönster och miljön vi har omkring oss.
Ta med dig dina funderingar och kom! Ingen fråga är för liten, ingen är för stor.”

Therese Renåker är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare, hon är även konstnär och författare.

Här nedan några av de vackra mandalatavlor hon målat, här kan du läsa mer om konstverken på AllMyTesign.com och här ta del av hennes skrivande.

Har du inte möjlighet att komma till Östersund så kan du ta del av mängder av intressant information på Thereses hemsida Kloka Råd.

Guldjord av Therese Renåker...

Guldjord av Therese Renåker…

Elementen av Therese Renåker...

Elementen av Therese Renåker…

 

 


LCHF vid NPF, som ADHD, ADD, Asperger och Autism

Vaktelägg

Mat som medicin

Idag delar jag med mig av en mycket läsvärd, rörande och inspirerande berättelse från en av mina läsare, Åsa Österlund.

Här följer Åsas och hennes barns egna ord om sitt nya liv med naturlig LCHF-kost.

Dela gärna berättelsen vidare, så fler får chansen att använda maten som medicin❤

”För några veckor sedan berättade jag i facebook-gruppen ”Lchf-Tips, pepp och recept!” om min son som har ADD  och har haft svår ångest och depression, och som nu efter två år med LCHF äntligen mår så bra att han ska försöka ta körkort.

Jag berättade att han träffade en läkare vid psykiatrin för att kunna få läkarintyg för körkortstillstånd, och att läkaren efter en stunds samtal med sonen ansåg att han kunde ta bort diagnosen eftersom han inte längre uppfyllde kriterierna för ADD.
Läkaren frågade också vad han hade gjort som orsakat att han nu mådde så bra och inte längre kände av vare sig ångest eller depression, varpå sonen svarade, lite försiktigt, att han slutat äta socker. Han vågade tyvärr inte säga att han åt LCHF, men läkaren var mycket positiv till detta och sa att det här måste han ta med sig till sina kollegor. Han sa också att de nog måste börja ta det här med kosten på större allvar. Vi kunde aldrig drömma om att vår ”lilla” historia skulle väcka ett sådant enormt intresse som det gjorde.

Birgitta frågade om hon fick dela vår berättelse även på sin fb-sida och även där blev responsen enorm. Därför frågade hon om hon även fick berätta vår historia på sin blogg, vilket är en stor ära, och om jag skulle ville utveckla den lite mer. Både jag och barnen tycker också att det är viktigt att prata om hur stor skillnad kosten faktiskt kan göra för den psykiska hälsan och därför ska jag nu försöka berätta vår historia. En berättelse som inte handlar om övervikt och inte heller om diabetes. Det här är en berättelse som handlar om psykisk ohälsa, om ångest, depressioner, ADD och autism.

Jag och min man har fem barn, fyra killar födda 91, 93, 00 och 02, och en tjej född 95. Alla utom 93:an har NPF-diagnoser av olika slag. Dottern var den första att få sin diagnos, Asperger + ADD när hon var ca 11 år. 00:an fick diagnosen ADD när han var runt 11, 91:an som historien om körkortstillståndet handlar om, fick sin ADD-diagnos för några år sedan, när han redan var vuxen, han hade även depression då. För två år sedan fick yngsta sonen diagnosen atypisk autism och selektiv mutism, vilket även 00:an fick samtidigt då han fick genomgå en ny utredning.
Det har varit en mångårig kamp för att få vardag och skola att fungera.  Det har gått upp och ner genom åren. Perioder som varit förhållande vis lugna, perioder då man varit nära att drunkna.

Våren 2014 var vi på botten allihop. Dottern har hela livet haft mycket svår ångest, som även gav upphov till fysiska symptom som t ex andnöd. Hon hade kämpat för att klara skolan, hade klarat grundskolan med nöd och näppe. Högstadiet gick hon i en aspergerklass. Det fungerade bättre än den vanliga skolan som inte hade fungerat alls, men det var ändå en kamp varje dag. Efteråt är hon besviken på att ingen av alla speciallärare, psykologer och läkare kunde se att hon förutom asperger och ADD, även hade svår depression, ångest och många fobier, bland annat social fobi. Våren 2014 var hon på väg att krascha fullständigt. Hon hade börjat få panikångestattacker, hon och jag blev ofta osams. Jag kände mig maktlös, visste inte hur jag skulle tackla hennes svårigheter. Hur mycket krav kunde jag ställa? Vad skulle jag göra för att hjälpa henne? Min trötthet och maktlöshet fick mig att bete mig som en idiot och jag sa saker jag absolut inte borde sagt.

Hon försökte börja på gymnasiet efter grundskolan, men det fungerade inte alls så hon hoppade av efter bara några veckor, trots att det var en aspergerskola. Hon orkade helt enkelt inte mer, hon var helt slutkörd efter nio års kämpande, satt nu hemma på heltid och kom aldrig ut. Hon träffade inga andra än familj och nära släkt, förutom en kontaktperson som var guld värd. Hon mådde nu så dåligt att hon knappt orkade göra det hon är intresserad av och vill hålla på med.

Äldste sonen har också lidit av en gnagande ångest hela livet, en ångest som med åren utvecklades till en allvarlig depression. Han klarade grundskola och gymnasium och komvux men det har varit mycket tufft. Våren 2014 gick han på folkhögskola andra året. Till en början verkade det som att det kunde vara vändningen, att han nu började må bättre. Men han var så skör och så känslig att minsta lilla motgång blev världens undergång. Och den här sista våren mådde han sämre än någonsin, orkade inte ta sig till lektionerna, låg mest i sängen och orkade inte gå upp. Vid några tillfällen gjorde han sig själv illa. Han såg bara en framtid då han alltid skulle må dåligt, alltid få kämpa och slåss mot demonerna. Han kände att han inte skulle orka leva så.

00:an, som fick sin ADD-diagnos när han var 11, var vid den här tidpunkten, pga olyckliga omständigheter, helt hemma från skolan, ett beslut vi tagit tillsammans med skolpersonal och rektor. Tills de hade möjlighet att lösa situationen var vår tanke att jag skulle undervisa honom lite hemma. Jag fick uppgifter varje vecka från skolan. Jag inbillade mig att jag skulle kunna fixa det. Men jag hade strax före jul blivit tvungen att gå upp från halvtid och femskift till heltid-femskift. Det höll naturligtvis inte.
Samtidigt blev det jobbigare och jobbigare för yngsta sonen i skolan. Nu ville skolan ha en utredning på honom också. Och trots att vi vid det här laget genomfört så många utredningar att det blivit närmast rutin, så tar det ändå hårt på krafterna. Dessutom ville 00:ans skola att han skulle göra en ny utredning då de misstänkte att han hade mer åt det autistiska hållet. Så två utredningar skulle vi gå igenom på allt annat. Båda två fick diagnoserna Atypisk autism och selektiv mutism.

Min ork började nu tryta rejält. Jag kände mig så totalt maktlös. Jag visste inte längre vad jag skulle kunna göra för att hjälpa mina barn att må bra. Jag höll på att krascha helt. Hade ingen ork till någonting. Jag hade tidigare hållit på mycket i trädgården, något som innan skänkt mig stor psykisk återhämtning men som jag helt enkelt inte orkade med alls längre och jag lade det helt på is det här året. Blomsterrabatterna och grönsakslandet fick växa igen.
Men våren 2014 var också då allt började vända. Det började med att vi på mitt jobb fick genomgå en hälsoundersökning och fick ett par samtal med en hälsocoach. Jag kom att prata om det med ett par av killarna på min avdelning. Jag sa att jag skulle ju behöva gå ner minst 10kg men att jag inte orkar bry mig.

Jag hade något år innan varit med i viktväktarna, som arbetsplatsen sponsrade rejält och vi fick till och med gå på arbetstid, och lyckats gå ner nästan till min målvikt. Sen ledsnade jag på att räkna, väga och skriva, och att gå hungrig. Så ett år senare vägde jag lika mycket som innan. Men nu började killarna att prata om att jag skulle testa LCHF. Nej, absolut inte! Sa jag. Jag hade ju hört talas om den farliga dieten, där man skulle vräka i sig fett och inte fick äta grönsaker. Det kunde väl ingen vettig människa tro på? Men de fortsatte att prata om LCHF, jag kom med alla de där vanliga argumenten; för mycket fett är farligt, särskilt mättat, hjärnan behöver kolhydrater, och så vidare. Men de kunde hela tiden komma med motargument och förklaringar. De hade svar på alla mina påståenden som mer och mer, och mycket motvilligt, övergick till nyfikna frågor.

Till sist fick jag låna Matrevolutionen (av Andreas Eenfeldt), läste den på rasterna, och sen hade jag glömt att det var min övervikt det hade handlat om från början (nu visste killarna hur mina barn mådde och det var egentligen av det skälet de ville få in mig på LCHF).
Den sommaren pratade vi mycket kost och hälsa hemma vid matbordet. Barnen var rätt skeptiska till en början men blev så småningom nyfikna, förutom 00:an som hoppade på det redan från början. Dottern, som är mycket intresserad av vilda djur och deras anatomi och hade rätt bra koll på olika djurarters föda, började se en logik i det här. Under sommaren prövade vi lite, det blev inte helt rätt och en hel del fusk, men efter sommarlovets slut, bestämde vi för att köra igång på allvar.

Den hösten såg vi många föreläsningar och intervjuer på Kostdoktorn.se. Hela familjen tillsammans, utom 93:an som inte bor hemma och inte har varit så delaktig alls i det här. Istället för att titta på någon film, eller underhållningsprogram, lyssnade vi på historier om övervikt och diabetes. Vi lärde oss om den verkliga orsaken till hjärtsjukdom, om vad socker gör i kroppen och att mättat fett var nyttigt. Barnen visste snart mer om vad kolesterol är än vad de flesta läkare vet.
Redan efter några månader började vi alla märka skillnad. Framför allt 91:an och dottern. Ångesten som alltid hade funnits där försvann, likaså depressionen. De började bli glada, pigga och positiva inför en framtid som de tidigare inte såg att de hade. De började vilja och orka göra roliga saker, orkade börja ta tag i rutiner.

Dotterns resa har dock inte varit helt lätt. Hon blev ganska snart övertygad om att det här var rätt, och hon märkte också tidvis en stor skillnad, men till en början mådde hon väldigt, väldigt dåligt. Hon som tidigare levt i stort sett på pasta, mackor, pannkakor och panpizza, hade ju inte längre något kvar som hon ”fick” äta. Hon har alltid haft stora problem med maten, framför allt med konsistenser, och det har varit få saker hon har kunnat äta. Det har krävt att jag lagat specialmat till henne. Hon trodde nu på LCHF och ville äta det, men det har krävts många långa samtal mellan henne och mig, för att försöka hitta alternativ som har fungerat.

Till en början var det mycket svårt att hitta nåt som gjorde henne mätt ordentligt och hon fick i sig alldeles för lite mat, och var enormt trött. Hon klarade inte av att äta så stora mängder åt gången, och inte så mycket av samma sak, så vi måste försöka hitta enkla mellanmål. Hon fick till en början äta ganska ofta. Äggmjölken blev en räddning. Hon har aldrig kunnat äta några som helst grönsaker, men så småningom vågade hon prova vitkål, det gick bra, och ganska snart började hon att tycka det var gott, riktigt gott. Hon äter fortfarande inte mer grönsaker än vitkål, men vill försöka lära sig.
Pizza var en av hennes favoriträtter, en av få saker hon tyckte om alls, så det var ju lite jobbigt att inte få äta det. Men så provade vi Birgittas pizzabotten med halloumiost, det blev en höjdare. Vad lycklig hon var när det gick att göra en pizza, som hon till och med tyckte var godare än originalet.

Nu har vi börjat hitta bra mat som fungerar för henne och hon börjar så sakteliga tycka om mer och mer. Plötsligt har hon, liksom äldsta sonen, börjat se mat som något bra och positivt, som en vän och inte som något ångestfyllt.
Idag mår vi väldigt bra, men jobbar hela tiden på att förbättra hälsan. Ångest och depression hos barnen är i det närmaste helt borta, men det kan komma tillbaka om de äter fel saker, som t ex socker, då kommer ångesten. Men nu vet de vad det beror på och det är lättare att hantera, och så vet de att de mår bra igen om de äter bra. Vi fortsätter att prova oss fram till vad som fungerar och inte.

Sötningsmedel är det ingen som mår bra av, hellre sötar vid med små mängder honung, lite frukt eller något annat mer naturligt, men inte så ofta. För mycket grädde mår de inte så bra av heller, särskilt inte som en egen rätt, t ex grädde och bär, det får vi inte äta allt för ofta. Även för mycket mandelmjöl kan vi märka av. Vi har också lagt till D-vitamin och Omgega-3 tillskott, även om vi på senare tid har varit allt för slarviga med det.

Dottern har nu börjat få in ordentliga rutiner i sin vardag, hon är fortfarande hemma men hon arbetar mycket flitigt på sina serier. Hon har börjat hålla ordning och städa och tar hand om sin lilla dvärgpudel Nala.  91:an som tidigare har varit svår att få att hjälpa till med saker, tar nu ett mycket stort ansvar här hemma. Han hjälper sin syster med att komma ut på promenader med hunden, hjälper till att fixa mat när jag inte är hemma, hjälper mig mycket med alla hönsen och kaninerna. De har också börjat bli intresserade av att motionera och träna, något som tidigare har varit helt otänkbart.

Men hur åt vi innan då? Egentligen inte speciellt dåligt. Inte efter vad man trodde var bra då. Jag har alltid tyckt om att laga mat, och att prova nya rätter. Visst använde jag en del hel- och halvfabrikat för att det var smidigt och gick snabbt, men lagade ändå det mesta själv. Ja, vi använde margarin, mest för att det var billigt, smör var en lyxvara man kunde unna sig ibland. Matlagningsgrädde, ja, men för att det var så bra hållbarhet på det, vilket var en stor fördel då jag oftast storhandlade. Förutom under den korta period med viktväktarna, har jag egentligen aldrig trott att riktigt smör eller grädde skulle vara farligt, men gick väl på det att det handlade om att vi åt för mycket fett i förhållande till hur mycket man rörde sig.

Godis på lördagar, sällan någon annan gång, popcorn på fredagar. Chips och läsk bara sällan, inte ens en gång i månaden. Frukosten var väl ingen höjdare, särskilt inte för barnen, men det var sånt som de flesta åt, fil (inte lättfil, inte ens när jag åt vv-mat åt jag lättfil. Fil ska vara tjock, krämig och syrlig, annars är den äcklig!), eller jordgubbsyoghurt med flingor. Försökte undvika de allra sötaste flingorna, men när jag läste på förpackningen och insåg att skillnaden på sockerhalt i chokladflingorna och de ”nyttiga” special K inte var särskilt stor, var det svårt att motivera att de inte skulle få dem. Vi åt alltså en ganska normal kost, och jag tror, bättre än många.

Ingen av oss har haft något större sockerberoende och det är nog en anledning till att det ändå har gått relativt lätt att ställa om kosten. Det och kunskap! Jag har läst och läst, blivit nördigt intresserad (ja, jag har lite såna drag jag med…) och lärt mig så mycket om kost och hälsa att övertygelsen om att det här är rätt är hundraprocentig. Att jag relativt lätt fick med barnen berodde nog också på att de var så långt ner på botten att de lika bra kunde prova vad som helst.
Vi hoppas att vi med vår berättelse kan inspirera fler att våga ta steget och prova.”

Halloumipizza...

Halloumipizza, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv.

Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om sin framgångsrika kostbehandling med LCHF för sina cancerpatienter.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida.

Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen många intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren”, är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Cappuccino LCHF och medverkan i 4 tidningar

Cappuccino LCHF

Näringsrikt kaffe

Den senaste veckan har jag varit mer eller mindre däckad av en förkylning, för ovanlighetens skull.

Brukar nuförtiden bara bli lite snuvig och hostig nån dag och sen inget mer, men den här gången tog den lite kraftigare med trötthet och huvudvärk.

Jag har ju haft lite mycket på slutet så det här är nog kroppens sätt att säga åt mig att ta det lilla lugna ett tag.

Har ändå kunnat få undan en hel del skrivjobb i veckan, för jag har inte varit så sjuk.

Det blev en researtikel till nästa nummer av Expressens Allt om LCHF och korrekturläsning av två av de kokböcker som kommer ut på engelska i sommar.

Aptiten har dock inte varit på topp, som den brukar. Hade sån huvudvärk en morgon så jag klarade inte ens att få i mig min nötfrukost.

När jag kvicknat till gjorde jag då istället en riktigt god, skummig cappuccino utan mjölk.

Recept på den och bilder och länkar till de tidningar jag varit med i senaste veckorna följer om du klickar på länken nedanför bilden från 100% Östersund, där jag berättade lite om min syn på glutenfritt.

Klicka på bilden så blir den större och lätt att läsa.

Artikel från 100% Östersund

Fetkaffe DeLuxe

Fetkaffe DeLuxe

Cappuccino LCHF 1 port

2 dl starkt, hett kaffe

1 ägg

25 g smör

2 rutor mörk choklad 85%

1 krm mald kardemumma

Häll kaffet och chokladen i en hög mixerskål. Mixa tills chokladen smält.

Tillsätt smör, ägg och kardemumma och mixa tills det blivit skummigt.

Häll upp i din favoritmugg, strö på lite extra kardemumma och njut.

Vill du ha ditt kaffe helt sockerfritt så uteslut den mörka chokladen.

LCHF-magasinet

Här ser du några bilder från senaste LCHF-magasinet som finns ute på Pressbyrån nu.

Du kan också prenumerera här. Du får då 4 mycket läsvärda nummer per år för 200 kr.

I nr 1 kan du läsa Bosse Zackrissons artiklar om mig, Lindha Vikström, Nisse Simonson och fler andra Östersundare som fått en bättre hälsa med LCHF.

LCHF-Deutschland

LCHF-Deutschland fick jag i brevlådan häromdagen, där medverkar jag med olika sorters kryddsmör och majonnäs.

Har du släkt och vänner som pratar tyska så skicka gärna länken till tidningen till dem.

Där kan man också köpa Mats Lindgrens bok Frisk av mat som nyligen utkom på tyska, Gesund durch die richtige Ernährung.

Matkärlek

Jag är också med i tidningen Matkärlek som kom med sitt premiärnummer för 2 veckor sen.

Debuten var mycket lovande, det här är en tidning av hög kvalitet som verkligen håller vad den lovar, matkärleken märks tydligt.

Tidningen innehåller intressanta artiklar om hur mat med få kolhydrater har förändrat de intervjuades liv till det bättre på många olika sätt.

Allt varvat med goda recept och tips som handlar om naturligt god mat.

Matkärlek hittar du i de flesta butiker, den kan du också prenumerera på här för 129 kr för 3 nummer.

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om mig i LCHF-magasinet

LCHF-magasinet

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek