Dagens julklappstips

Värmande kokboksdebut

Idag fortsätter jag mina tips på hårda paket med bestående värde att lägga under granen.

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Deras kokbok heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.
Här kan du beställa ett signerat exemplar av Jenny och Magnus kokbok.

Boken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har nu i höst dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här kan du köpa deras PDF-kokbok Adventsmys och Glöggfest, med många läckra julrecept.

7 sorters godis till jul

Kokoschoklad med kanel

Julgodis med mindre socker

Idag får du tips på en hel del gott att göra till julen om du vill börja förbereda i lugn och ro.

Det har väl inte undgått någon att vi äter alldeles för mycket socker i Sverige, så nu passar jag på att bjuda på mina bästa recept på godsaker med betydligt mindre av den varan.

Här kan du läsa på Kostfonden om Ann Fernholms projekt som pågått nu i höst med att Syna sockret, där det visas hur mycket tillsatt socker det är i många av våra vanliga livsmedel.

Här kan du läsa en artikel om Ann med hennes tips för att minska sötsuget och där hon delar sitt favoritgodis, chokladtryffel med lakrits.

När jag gör godis så använder jag ibland lite honung, björksocker eller indiansocker som är de som smakar mest naturligt om jag vill ha en liten sötma.

Men du kan förstås hoppa över sötningen helt eller använda stevia/erythritol.

Här hittar du mitt julinlägg från förra helgen med 7 sorters glutenfria kakor.

Tomten i Alanya

I år har jag och Tomten bestämt oss för att ta det lite lugnt i december och lägga vår energi på träning och vila, det har varit ett väldigt intensivt år.

Så vår traditionella Adventskalender härinne är nu flyttad till mina händelser på Facebook, följ oss gärna där.

Kokoschoklad med kanel

100 g kokosgrädde

50 g kokosolja

30 g kokosflingor

30 g hackade cashewnötter

1 ägg

3 msk kakao

ev 1-2 tsk honung eller annan sötning

1 tsk kanel

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.

Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan, här hittar du fler julgodsaker på hennes blogg Healthy Clean Lifestyle.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Ketobollar

 

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk honung eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg dem på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Känner nån igen de här bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.

Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.

Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

3 msk torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Ischoklad med körsbär och mandel…

Julklappstips

Vill du ha tips på annat gott till både jul och vardag så hittar du mängder med recept i mina kokböcker, presenter med omtanke till nära och kära.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Bönkokboken för 166 kr på Adlibris, klicka på bilden

Grym brunch i Göteborg!
Halloj! Förra helgen var vi ute och åt brunch inne i stan och testade då ett, för oss, nytt ställe. Jag är ju bra på att smälla i mig mycket mat när det vankas buffé, och det lyckades jag med även denna gång ;) Vi käkade brunchen efter ett simträningspass där vi simmat 1 km… Fortsätt läsa Grym brunch i Göteborg!
Grym brunch i Göteborg!
Halloj! Förra helgen var vi ute och åt brunch inne i stan och testade då ett, för oss, nytt ställe. Jag är ju bra på att smälla i mig mycket mat när det vankas buffé, och det lyckades jag med även denna gång ;) Vi käkade brunchen efter ett simträningspass där vi simmat 1 km… Fortsätt läsa Grym brunch i Göteborg!
Recept på min enklaste benbuljong, naturens hjälp mot både värk och rynkig hud

Olika sorters benbuljong från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Lättlagad hälsokost

Nu har vi varit en vecka i Alanya, vår vintervistelseort på Turkiets Medelhavskust.

I år är det 16 vintern vi bor här nere, vi träffades på min första långsemester hit på våren 2003, då jag åkt hit för att träna upp mig lite inför steloperationen av ryggen.

Jag gick då med kryckor och hade stelkorsett för att överhuvudtaget kunna gå.

Tänk vilken utveckling det blivit i och med att jag i alla år efter det försökt hitta till ett bättre mående med hjälp av maten och träningen.

Bilderna nedan är från året innan min ryggoperation, då mådde jag väldigt dåligt och åt mängder med värktabletter.

Citodon, Dexofen, Lyrica, Cymbalta och smärtblockader i ländryggen var en del av mina ständiga följeslagare i många år.

Nu sen några år är jag helt fri från den typen av piller, numer tar jag varje dag bara Omega-3 och Magnesium.

När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM.

Något som också hjälp mycket på vägen är att jag sen våren 2017 dagligen får i mig pre- och probiotika i olika former.

Här kan du läsa ett inlägg om flera vägar till hur maten förändrat mitt liv under de senaste åren.

 

Jag har tagit det väldigt lugnt första tiden här i Alanya i år, har som du kanske sett härinne haft ett intensivt sommarhalvår.

Något som bidrar till att ge mig ork till alla spännande och roliga uppdrag är att jag sen 3 år får i mig kollagen via benbuljong så gott som dagligen.

Både jag och Lennart har blivit mycket bättre i våra leder under de här åren, han har artros i ryggen och jag har haft problem med mina axlar och höfter.

Under många år har jag inte kunnat ligga och sova på sidan, men nu gör det inte alls ont längre och jag kan sova på sidan i flera timmar.

I vinter kommer jag som vanligt att koka en sats buljong varje vecka på ekologiskt uppfödd kyckling, som vi köper hos favoritslaktaren Güven Et Kasap på 25-metersgatan.

Det har jag hållit på med de senaste åren under våra 3 vintermånader här i Alanya.

Hemma i Sverige brukar jag ofta köpa benbuljong från Standard Ekologiskt, de finns bl a hos Paradiset eller viltfond på någon av saluhallarnas viltbutiker.

Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen.

Något som är bra inte minst för vår hud, så den slipper bli slapp och rynkig, men det gör framförallt underverk för ledbrosk, bindväv och tarmsystem.

Vi har ända från födseln mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare, få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.

Något som fått många att bli sämre i sina leder är att vi de senaste ca 50 åren gått över till att använda buljongtärningar istället för att koka grytor med ben och göra vår egen buljong.

De tärningarna innehåller mest bara extrakt av kött och smaktillsatser och därmed har de inte alls benbuljongens läkande effekter.

Idag den 18 november är det Benbuljongens dag, det är mina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak som tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil instiftat dagen, som fått mycket stor uppmärksamhet.

De har också kokat ihop en mycket smart matplaneringstjänst tillsammans, du kan läsa mer och gå med i CookEat här.

Vill du ha fler tips på olika benbuljonger och grytor man kan använda dem till, så finns mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Min lättlagade kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling eller höna

2 morötter

2 lökar

½ purjolök

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron

1 knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.

Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.

Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.

Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.

Förvara kycklingbuljongen kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.

En klick smör eller kokosolja förstärker både smak och näring, det här är en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig sjuk.

Jag dricker då och då en kopp på kvällen, sover så gott på det.

 

Här i Alanya har vi gasspis, så för att spara gas och inte behöva stanna inne och passa spisen, så låter jag alltid buljongen lagas klart i Wonderbag.

Läs gärna mer om den icke-elektriska långkokningspåsen i länken ovan, här följer en enkel beskrivning på hur du kokar en riktigt klimatsmart benbujong i den.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Följ ingredienslistan i receptet här ovan.

Dela kycklingen i mindre delar och koka upp med vatten, grönsaker och kryddor på spisen.

Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.

Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.

Jag på vinterns första Fredagsmarknad

Ny träningsform – bra balans & styrka
Inlägget innehåller reklam för bodystore.com i form av annonslänkar! Halloj! Som ni vet gillar jag att träna hemma och då är det så klart kul att ha lite olika träningsredskap som underlättar varierande och allsidig träning som dessutom gör det möjligt att träna på resa eller utomhus eller var man nu känner för att utföra… Fortsätt läsa Ny träningsform – bra balans & styrka
Enkla frukosttips, hur jag mår, vad jag äter och tankar om rörelse

Hemma i ett grått Östersund

Här kommer några rader från ett grått men vackert Jämtland, på bilden ovan ser du det lilla badhuset som är så vackert beläget i Stavresjön.

Jag tog bilden genom tågfönstret igår på resan upp, har faktiskt lyckats med att få fina bilder på det lilla huset flera gånger på mina resor.

För 10 dagar sen gick jag på stranden i Makrigialos vid Medelhavet, den senaste veckan längs Riddarfjärden på Norr Mälarstrand och nu blir det Storsjöns vatten jag söker mig till på mina morgonpromenader den närmaste veckan.

Gryning över Makrigialos

Riddarfjärden i morgonljus

De är alla platser jag uppskattar väldigt mycket, jag är lyckligt lottad idag som kan njuta både av att gå och att få resa så mycket som jag gör.

Nu är förstås de vackra promenadvägarna vid vattnet en extrabonus, men det är just att träningen blir av som är det viktigaste.

För 15 år sen, när jag var som sämst innan min ryggoperation, så var det bara korta bitar jag tog mig med hjälp av kryckor.

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation…

Jag hade då färdtjänst, så det blev inte mycket mer än att ta mig ut till taxin för färd dit jag skulle.

Att promenera var under lång tid väldigt problematiskt, så du må tro att jag njuter av den frihet det ger mig, sen jag tack vare min kostomläggning till glutenfri LCHF för snart 10 år sen fick ork att börja träna upp mig igen.

Några år efter steloperationen, då jag fortfarande hade svårt att gå

Efter steloperationen kunde jag sakta men säkert börja vägen tillbaka till ett rörligt liv, men en nervskada i högerbenet som kom i samband med operationen gjorde att jag fick problem igen.

Periodvis fick jag gå med käpp och jag var tvungen att använda fotskena och specialgjorda skor.

Idag är foten mycket bättre, men tyvärr fortfarande lite svag, så jag ramlar då och då när den viker sig.

Nu i sommar har jag ramlat 6 gånger, så nu har jag börjat träna med hjälp av en balansplatta, det har hjälpt mig en hel del att bli stabilare i foten.

Jag gör också mitt program på ca 1 timme varje dag med mjuka rörelser och lymfmassage, det hjälper mig att hålla kroppen igång.

Träningen tar en hel del tid varje dag, men det är värt varenda minut.

Selfie på Storhogna i somras (strax innan jag ramlade, men det gick bra…)

På tisdag kommer jag att berätta om hur jag ätit och tränat mig friskare på en föreläsningskväll på Ecocaféet i Östersund.

Jag och caféets grundare Börje Karlsson berättar då mer om våra respektive hälsoresor.

Vill du ha besök med den här föreläsningen även i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund som kan arrangera det eller kontakta Börje på Ecocaféet.

Här nedan får du ta del av tips på det jag äter under en dag för att få ork till all min träning och så följer några bilder från promenaden idag.

Nötfrukost med kaffe

Jag börjar dagen tidigt, då jag är väldigt morgonpigg, så vid 5-6 blir det en kanna kaffe och en skål nötter med smör, det är så gott och ger massor av energi.

Efter morgonpromenaden blir det nu under den kalla årstiden en liten skål med äggröra som jag förstärker med varmrökt sidfläsk, rökt fisk eller räkor, det mättar väldigt länge.

Innan jag äter det tar jag en sked med mjölksyrade grönsaker för att tarmfloran ska må gott.

Jag har ju ätit pre- och probiotika i form av bönor och mjölksyrat dagligen i 1½ år, men nu sen ett par månader har jag dragit ner på bönorna och äter lite av dem då och då.

Vill du ha tips på mina bönrecept och hur du mjölksyrar själv, så hittar du här Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag har inte fått tillbaka de klimakteriebesvär som var orsaken till att jag la till ca 1-1½ dl bönor i min mat varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu blir det istället mer av animaliskt protein igen från kött, lever, kalkon, kyckling, fisk, skaldjur och ägg och mer smör i maten, vilket passar mig bättre på vintern.

Till lunch vid 12-tiden brukar det bli en kötträtt, den senaste veckan har det till exempel blivit pannbiff på lammfärs med morotsröra och lite varma grönsaker, en köttfärssås med aubergine och tomat och kycklinglever med stekt lök och stekta champinjoner till.

Jag använder dagligen sen 3 år benbuljong i maten, du kan läsa mer om dess effekter på min hälsa här.

Det blir oftast extra smör till maten, då jag märker att jag mår bättre av lite fetare mat när det är kyligt ute.

Till vardags skär jag helt enkelt en skiva direkt från smörpaketet, till fest kan det vara gott med t ex ett fetaostsmör i paprika.

Jag äter rätt tidig middag, det brukar bli vid 17-tiden, då blir det ofta någon form av fisk eller skaldjur.

Den här fetaostgratinerade skaldjursgrytan är en återkommande favorit.

Fiskgryta med aioli eller ugnsstekt sill är också väldigt lättlagat och gott.

Så, då har du fått lite tips på hur en matdag kan se ut hemma hos mig.

Det blir väldigt sällan några mellanmål, men vill jag ha något extra på resa eller som kvällsnacks så är det gott och mättande med lite Öländska bönchips eller ost, salami och oliver.

Vill du ha mer inspiration så sök gärna runt i arkivet härinne, har nästan 1800 inlägg samlade sen jag började blogga 2009.

Enklast är att skriva in en ingrediens i sökrutan längst upp, då kommer alla inlägg upp som innehåller det.

Vill du hellre läsa recept i bokform och stötta mitt skrivande så blir jag förstås väldigt glad, du hittar alla mina kokböcker här.

Min dagliga nötfrukost som den såg ut i morse

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter/pekannötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över, ät det hela med en tesked.

Tycker du att det är godare med en macka till kaffet så måste du testa mitt valnötsbröd, det har blivit otroligt populärt.

Enkel äggröra 1 port

2-3 ägg

25 g smör

Salt och peppar

50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk

Vispa ihop äggen lätt med kryddor.

Smält smöret i en kastrull eller liten stekpanna.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Servera med stekt fläsk eller bitar av varmrökt fisk och lite grönt.

 

 

Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Glutenfri/mjölkfri formfranska och harmonisk hälsoresa till Kreta

Varma smörgåsar

Idag får du tips på min favorit bland varma mackor till höstens bärplockar/jaktutflykter.

Det här är ett av mina mest populära brödrecept, det märks att intresset för glutenfritt bröd ökat otroligt de senaste åren.

Formbrödet blir väldigt gott till varma smörgåsar, på bilden ovan har jag gjort dem på en utflykt i mina hemtrakter i norra Dalarna i ett mackjärn från Eldmark.

Du kan också använda det till smörgåstårta, här på Halva Lindha hittar du den som jag och Lindha Vikström tog fram till Ecocaféet för 3 år sen.

Om du inte vill ha så mycket kokossmak på brödet, så kan du använda vatten eller vanlig mjölk som degvätska istället för kokosmjölk.

Äppelcidervinägern tar annars bort mycket av kokossmaken om du har svårt för den, prova dig fram vad som passar dig bäst i brödet.

Jag fyllde mackorna med tunnskivat, varmrökt sidfläsk, chèvre och lite senap, fler tips hittar du nedanför receptet.

Vill du ha en mjölkfri fyllning så blir det väldigt gott med aioli istället för ost.

Formfranska

8 ägg

4 dl kokosmjölk

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl smält smör eller kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Smörj en 1½-liters bakform med smör eller kokosolja och sätt ugnen på 150º.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp mjölk och smör, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost

Salami, tomater, oliver, lök och vitlök

Roquefortost, valnötter och päron

Resereklam

Här kommer lite reklam för dig som börjat fundera på en avkopplande men samtidigt innehållsrik resa i höst.

Då kan min och Therese Renåkers harmoniska hälsoresa vara något för just dig, vi har platser kvar den 11/10, veckan innan är fullbokad.

På resan får du ta del av hur jag med hjälp av maten, lätt träning och egen lymfmassage gått från att vara väldigt handikappad efter min ryggskada, till att nu ha en ork och energi jag inte trodde jag skulle få uppleva igen.

Therese delar med sig av sina stora kunskaper inom kost, hormoner, stress och andra hälsoproblem vi kan drabbas av.

Vi visar våra favoritställen i den lilla fiskebyn Makrigialos, äter goda måltider tillsammans på restauranger där traktens råvaror lagas till på ett traditionellt och mycket kärleksfullt sätt, promenerar vid havet och i bergen, dansar grekisk folkdans (om vi vill) eller njuter bara av lugnet under olivträden som ger solskydd runt hotellets pool.

Gå gärna in och läs mer på http://www.harmoniresor.se/

 

Följ med Birgitta Höglund och Therese Renåker på harmonisk hälsoresa till Kreta

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Harmoniresor

Therese Renåker och jag har mycket gemensamt vad gäller god mat och hälsa, ett till intresse vi delar är kärleken till sol och värme.

Vi har ju fått en hel del av den varan den här sommaren, minst sagt.

Något som för mig varit väldigt positivt, högtryck gör att jag slipper värk i mina leder, de är inte förtjusta i lågtryck och regn.

Så vi bestämde häromåret att vi ville dela den här förtjusningen i resor till varmare trakter med andra och startade den lilla resebyrån Harmoniresor.se.

Hamnen i Makrigialos

Förra hösten avgick premiärturerna till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Resorna blev så populära så vi återvänder i år till samma by och samma hotell, det lugna och lummiga Villea Village.

Villea Village

Den första resan avgår 4 oktober, där har vi en plats ledig nu pga av en avbokning.

Vecka 2 med avresa 11/10 från Arlanda har fortfarande platser som nu är bokningsbara via vår hemsida.

Här kan du läsa mer om pris och innehåll under veckan och här en länk till bokningssidan.

Här hittar du vårt program, men eftersom resan bygger på Harmoni, lugn och ro, så kommer vi att gemensamt bestämma dagens programpunkter lite efter väder och vind.

Den lugna stranden i byn

Nu följer en liten beskrivning om hur vi tänkt oss veckan, men det finns som sagt möjligheter för deltagarna att komma med egna önskemål på plats, vad just de vill uppleva för dagen.

För den som är morgonpigg tar jag med alla som vill på en tidig promenad på stranden eller i bergen innan frukost.

Vi gör då tillsammans lite lättare, mjuka rörelser för att få igång kroppen, det program som jag själv använt mig av i över 10 år för att hålla leder och muskler i bra form.

Vi njuter sen av en underbar frukost vid poolen, Villea Village har en mycket trevlig och energisk frukostvärdinna,  Chrissoula, som plockar fram allt och lite till av det som ingår i en traditionell, grekisk brunch.

Hotellfrukost på Ville Village

Efter frukosten har vi en gemensam samling där vi bestämmer mer om vad vi vill att dagen ska innehålla.

Therese delar under några av förmiddagarna med sig av sina stora erfarenheter kring hormoner, stress och andra problem våra kroppar och själar kan drabbas av.

Hon var tidigare lärare på Paleo Institute, hennes föredrag på vår resa är mer att likna vid pratstunder, så här kan alla få svar på sina frågor.

Jag delar under några av dagarna med mig av berättelsen om min egen hälsoresa, från svårt handikappad efter en ryggskada till att nu vara så gott som återställd med hjälp av maten och träningen.

För den som vill lär jag även ut den lymfmassage som är en del av mitt dagliga gymnastikprogram och som varit en stor del i läkningen av min kropp.

En av dagarna träffas vi i mindre grupper i mitt lilla kök och lagar några rätter ur mina kokböcker, tillbehör som vi sedan gemensamt äter till grillat under olivträden vid hotellets bar.

Här kan du läsa lite om förra årets resor och ta del av mitt recept på en syrlig rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Rödbetscrème

Lunch i Makrigialos hamn

Maten, ja som du förstår så är det en stor del av denna resa, att njuta av god mat är något både jag och Therese är mycket förtjusta i.

Makrigialos har många väldigt trevliga restauranger där traktens fina råvaror lagas till på traditionellt vis.

Jag har de senaste åren gjort många resor till den lilla byn och valt ut de bästa av restaurangerna, så på kvällarna äter vi middag tillsammans på någon av dem för den som så vill.

En av mina favoriter, Golden Beach i Makrigialos

Lägenheterna på Villea Village har alla ett litet pentry, så vill man laga sin egen mat och äta hemma så går det förstås också bra.

När vi installerat oss på hotellet så tar jag med deltagarna på en tur i byn och visar var man kan handla kött, fisk och grönt, det finns flera bra butiker i närheten av hotellet.

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

En av dagarna tar vi en promenad upp i den vackra Aspros Potamos-dalen och hälsar på hos konstnärsparet Makis och Maria, som renoverat en av de gamla grottbostäderna i dalen och där de har sin ateljé.

De berättar om sitt harmoniska liv i den bördiga dalen och visar sin vackra konst gjord på drivved och gamla bruksföremål.

Vi tar då även en titt på de grotthotell som finns i dalen, där man kan uppleva den totala friden under en semester.

Aspros Potamos, Makrigialos

Lite grekisk musik måste vi förstås också ha med, vi kommer att delta i en grekisk afton med lokala specialiteter och underhållning av byns bästa dansare.

Den hålls varje vecka antingen i hamnen eller i bergsbyn Pefki, på hösten är det inte så många turister utan då är det en kväll då många bybor samlas och dansar tillsammans.

 

Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget...

Bergsbyn Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget

En annan av dagarna dag gör vi en lunchutflykt med minibuss eller taxi upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter lunch under apelsinträden vid torget.

Här har vi sen tid att utforska byn några timmar på egen hand, där finns bland annat en mycket vacker kyrka och ett observatorium, här kan man verkligen uppleva stjärnhimlen när den är som vackrast då det inte finns något störande stadsljus.

Slingrande väg ljusare med logga

Under de ljumma kvällarna finns det möjlighet för den som vill att prata mer om livet med Therese, då hittar ni henne under olivträden vid baren på hotellet.

Hon är den kvällspigga medan jag hellre är uppe med tuppen.

Kvällssol över Makrigialos

Morgonsol

Så vi kommer att finnas tillgängliga under en stor del av dygnet om ni vill ha sällskap och tveka inte att komma med frågor om allt ni vill veta om maten, hälsan och livet, så ska vi försöka ge er de svar ni söker.

Vill du läsa mer om vad vår resa innehåller så finns en hel del information att hitta här under de olika flikarna på Harmoniresor.se.

Hösten kommer troligen att bli lika kall och ruggig som den brukar, så en resa i oktober är alltid skönt inför den långa vintern.

Här ett bildmontage Therese la upp på sin Facebooksida förra hösten när vi hade kommit hem från Kreta, då längtan tillbaka var stor…

Hoppas vi ses i oktober, njut nu vidare av vår svenska högsommarvärme så länge den varar.

Kolmården / Makrigialos