Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Nyheter och Pausfågel

Foto Monica Höglund-Jonsson

Spännande tider

Nu var det ett tag sen jag skrev härinne, den senaste veckan har varit fylld av nya spännande saker och intryck.

Så att sätta mig ner och ägna de timmar det tar att skriva ett blogginlägg har helt enkelt fått prioriteras bort.

Tisdag till fredag förra veckan ägnade jag mig åt något helt nytt, nämligen att vara med på Sveriges största restaurangmässa, Gastro Nord.

En fantastisk upplevelse, jag är väldigt tacksam över att jag blev inbjuden att delta på mässan av Pelle Agorelius.

Pelle är en man med många järn i mat-elden både i Sverige och internationellt, bland annat genom sitt representantskap för kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Legendariske kocken Leif Mannerström och Pelle Agorelius på Gastro Nords Producentscen

Jag berättar om Wonderbag

Jag representerade mitt förlag Bladh by Bladh och vi delade vår monter med Öländska bönchips och Wonderbag Sweden.

Många positiva mässbesökare hittade till montern och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och lät sig väl smaka.

Vår monter

Bönchipsen, Wonderbag och bönkokboken var väldigt populära, det märktes, så här mycket har jag nog aldrig pratat under 4 dagar i hela mitt liv.

Jag var till och med uppe på scenen och pratade samtidigt som jag serverade några bönrätter från boken, något jag knappast trott att jag skulle våga mig på.

Jag och förläggare Annika Bladh blev också intervjuade om vår bönbok tidigare den dagen av Pelle.

Förutom några fjärilar i magen strax innan så gick det väldigt bra, det var inte alls en så skrämmande upplevelse som jag tidigare inbillat mig, en känsla som dröjt sig kvar ända sen skoltidens svåra mobbing.

Men nu har jag alltså kommit över det gamla hjärnspöket, så nu blir det till att åka runt och berätta mer om min hälsoresa framöver.

Vill du att jag ska komma till din hemort så hör gärna av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Glödande grillkol Foto Mikael Eriksson

Jag har mycket roliga saker framför mig nu i maj, har just gjort klart justeringarna i manuset till nyutgåvan av min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Boken har ett nytt förord av Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak och jag har ändrat om recepten så att de allra flesta går att laga till helt mjölkfritt för den som vill.

Bönkokboken är just nu på gång att översättas till norska Forlaget Lille Måne, det ska bli så roligt att få ge ut min första kokbok där.

Bedre med bønner – Kokeboken for hele familien

Det som väntar närmast är att på fredag den 4/5 kan du träffa mig på nya hälsobutiken Happy Food Store på Sveavägen 11.

Klockan 12-16 finns jag på plats, signerar bönkokboken och bjuder på en indisk kikärtsgryta från boken.

Vill du hålla koll på vad jag håller på med så får du gärna följa mig här på Facebook och här på Instagram, eftersom jag inte kommer att ha så mycket tid över till bloggandet just nu.

Green Food försåg mig med god sallad och bönor till lunch varje dag på mässan

Jag fick många nya, trevliga kontakter bland både besökare och en del producenter på Gastro Nord, som hade råvaror som passar in i min matfilosofi och som jag tyckte om.

Klicka på länkarna och bilderna så kommer du till deras hemsidor.

Här kan du läsa om företaget Nordisk Råvara, som arbetar med att ta fram våra traditionellt odlade baljväxter på nytt.

Det finns faktiskt en hel del sorter som under de senaste decennierna fallit i glömska, men nu börjat odlas igen.

Jag fick en påse av deras Delikatesslins som odlas i Skåne, till den bönbjudning jag hade när jag var uppe på scenen.

Gunnar Backman från Nordisk Råvara

Jag gjorde en linssalsa från kokboken, den blev väldigt god med den nötsmakande linsen, stor skillnad mot de importerade påsar vi är vana vid.

De finns än så länge att köpa hos restauranggrossisterna och i några butiker, bland annat Urban Deli i Stockholm, fler ställen hittar du här.

Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening

Jag fick mycket bra tips och hjälp med att lägga upp maten jag bjöd på av Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening.

Här kan du läsa mer om den tävling de arrangerar i höst i Grythyttan för att kora den som lagar bäst växtbaserad mat här i landet, anmäl dig gärna om du gillar att tävla i mat.

Några fler riktigt goda saker jag smakade var wasabi odlad på Island, Nordic Wasabi smakar som ett mellanting mellan pepparrot och wasabi.

Den passar mycket bra till en lite modernare variant av vår gamla klassiker kokt torsk med skirat smör.

Nordic Wasabi

Ingrid Münch från Allt Gott och Herbaria hade pepparprovning

Jag träffade också på en vän sen många år i blogg- och matsammanhang, Ingrid Münch som har riktigt fina ekologiska kryddor och torkade bär på Allt Gott.

Älvdalslax i mina hemtrakter i Dalarna har en både god och vacker rom från regnbågslax, här fint upplagd i Smakrikets monter.

Marit och Anders Beronius på Älvdalslax

Grönsöö Sparkling med Älvdalsrom

Jag smakade också en mycket god äppelmust blandad med mineralvatten, Grönsöö Sparkling.

Den finns än så länge bara hos grossisterna, men deras Grönsöömust finns på Systembolaget så man kan blanda till gott alkoholfritt bubbel själv.

En annan mycket god dryck är Lingon 100% som familjen Agorelius tillverkar på Saxhyttegubben.

Den finns också på Systembolaget och passar bra som alkoholfri snaps, de har också den lite mildare Blåbär 100%.

Båda passar mycket bra att blanda med mineralvatten eller mousserande vin för den som vill ha en fräsch drink.

Sist men inte minst, ett varmt tack till min närmaste mässgranne Gute Glass som försåg mig med den godaste glass man kan tänka sig när energiförråden höll på att ta slut av allt prat 🙂

Gute Glass på Gastro Nord

Och som avslutning en blommande körsbärskvist, de hade slagit ut ordentligt  under veckan jag stod inomhus.

Nu ska jag ägna så mycket tid jag bara kan åt att vara ute i den vackra våren istället för att sitta inne och häcka på sociala medier, vi ses och hörs.

Fiskgratäng med torskrygg i hummersås

Gokväll! Hoppas ni alla haft en fin helg. Här på Öland har vi verkligen haft riktigt toppenväder med strålande sol och lite mer ljumma vindar än tidigare. Vi har till största del spenderat helgen ute på gården med diverse vårsysslor och fix. Årets första fluga har också flyttat in i köket! 😉

Tänkte bjuda er på ett väldigt gott och enkelt recept på fiskgratäng, perfekt att ta med som matlådor till jobbet i veckan. Saftig och smakrik torskrygg i en krämig sås med hummerfond och dill och ett härligt gratinerat duchessemos.

2 – 3 port

Det här behöver du :

3 bitar torskrygg (Findus 450 gram)

3 port potatismos

Såsen :

2 dl creme fraiche

2 msk hummerfond

2 msk torkad dill

Nymalen vitpeppar

Salt

1 dl riven, lagrad ost

Färsk dill och citron

GÖR SÅHÄR :

Tina fisken om den är fryst. Lägg i en ugnsfast form. Spritsa potatismos runtom. Jag brukar tillsätta 1-2 äggulor i moset (ca 400 gram potatis, kokad och avrunnen) en klick smör och krydda med örtsalt och nymalen vitpeppar.

Vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

Gratinera i ugn, 200 grader i ca 20 minuter.

Toppa med färsk dill och citron. Smaklig måltid!

Bokrea – Gammaldags husmanskost endast 129 kr

Rea på god mat

Just nu har mitt förlag Lumio bokrea, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt säljs för endast 129 kr.

Här nedan ser du några av Mikael Erikssons vackra bilder från boken.

Kokboken är en samlingsutgåva med recept från mina slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Så förutom Annika Dahlqvists förord finns även Ann Fernholms med från Långkok, en mycket intressant betraktelse om fettets betydelse i vår mat.

Recepten är helt glutenfria och så långt det är möjligt anpassade även till alla som äter mejerifritt.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gubbröra
Foto Mikael Eriksson

Torsk med äggsås
Foto Mikael Eriksson

Baconlindad renfärslimpa Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor Foto Mikael Eriksson

Topp 10 på bloggen 2017

Populära recept

Stort tack med en enkel ros för att du tycker om mina recept och sprider dem vidare så fler får ta del av naturligt god mat att njuta av.

Idag får du en sammanställning med länkar till mina mest lästa inlägg under året.

2018 blir ett spännande år, det händer mycket kring mina nyutgivna kokböcker nu.

Länkar till dem hittar du under topplistan som följer här, klicka på rubrikerna eller bilderna så kommer du till recepten.

Så steker Du en perfekt Tournedos

Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Långsamstekt Kyckling i ugn med Örter och Vitlök

Rimmad Fläsklägg i ugn med Timjan

Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Medverkan i Radio Krokom/Åredalen, med prat om LCHF och Fröknäckebröd

Ugnsbakad torsk med äggsås

Här nere ser du mina nya kokböcker, länkarna går till Bokus men de finns även på Adibris.

Gammaldags husmanskost är ett nytryck av slutsålda LCHF för seniorer med tillägg av många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Snabbmat i juletid

Allt i ett-panna

Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet.

Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om.

Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken.

JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…

Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok.

Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret.

På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ta innan jag ska iväg på nåt möte.

En kopp kaffe med två matskedar bönsallad blandad med lite mjölksyrade grönsaker, ett kokt ägg och lite smör.

Det håller mig mätt och energifylld väldigt länge.

Snabb äggröra 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut.

Låt glida över på en tallrik, ät, njut och må gott en stund.

Tomten har gett sig ut på äventyr i storskogen idag, han tycker det är trist att jag mest sitter vid datorn.

Ska klä på mig och gå ut en stund jag med i snöandet, ser rätt härligt ut.


Tonfisksallad och boksläpp på gång

Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan…

Kokboksutgivning

Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.

På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.

Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.

Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.

En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.

Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.

När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.

Kesoröra med tonfisk 1-2 port

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Torsk med äggsås från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Fläsklägg med rotmos och kokt kyckling med currysås…

Kalla såser…

Fotograf Micke in action på min balkong…

Mandelvåfflor Foto Mikael Eriksson

Kycklingpaj
Foto Mikael Eriksson

Kålsoppa
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta med rödkålssallad Foto Mikael Eriksson

Under kokboksskrivandet…

Baconlindad renfärslimpa
Foto Mikael Eriksson

Hemlagad blodpudding utan gluten, mjölk och socker Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado
Foto Mikael Eriksson


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Glutenfri, panerad fisk med syrlig tomatsalsa

Snabblagad fisk

Nu har våren kommit till Alanya med besked, sol, värme och grönska överallt.

Jag har haft en hel del jobb att ta tag i, så det har blivit rätt många timmar vid datorn, trots vädrets dragningskraft.

Jag har sån tur att jag har två väldigt trevliga ställen i närheten av vår hyrda lägenhet att sitta och jobba på.

Jag varvar mellan Mezza Gurme och Bergamot, båda har väldigt bra Wi-Fi, trevlig personal och miljö, gott te och kaffe och det viktigaste av allt för mig, sköna fåtöljer att sitta i.

Min rygg gör att jag inte kan sitta på en vanlig, hård stol vid ett bord och skriva, utan jag måste kunna sjunka ner i en mjuk fåtölj.

Så jag har det alltså riktigt bra, men hinner inte med att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle önska.

Nya bokprojekt på gång, inte bara ett, utan flera och även lite planering inför mitt deltagande i föreläsningarna med Ann Fernholm och Therese Renåker tar sin lilla tid.

Här på Lev Hela Livet kan du läsa mer och köpa biljett till Anns föreläsning om Ett sötare blod i Lindesberg den 20 april.

Här på Kloka Råd kan du läsa mer och köpa biljett till Thereses föreläsning om Hormoner i maten på PriMaten i Uppsala den 26 april.

Så, det var lite reklam för kommande event, här kommer lite för Sanna Ehdins nya hemsida och blogg.

Sannas bok ”Den självläkande människan” var det första spåret till min egen stora livsstilsförändring.

Jag köpte den för 15 år sen och började sakta men säkert hitta tillbaka till ett friskare liv.

Så kom på någon av föreläsningarna och gör ett besök hos Sanna, kanske kan det förändra även ditt liv?

Stekt fisk med tomatsalsa 2 port

400 g vit fisk, t ex torsk, kolja eller kummel

1 dl sesamfrön, mandelmjöl, kokosmjöl eller

Smula av amaranth, teff och quinoa

1 uppvispat ägg

50 g smör till stekning

Salt

Tomatsalsa

100 g röda och gula cocktailtomater

1 stor, gul lök

2 vitlöksklyftor

1 pressad citron

50 g smör

Salt och chili

Börja med att salta fiskfiléerna och doppa dem i det uppvispade ägget.

Häll vald panering på en tallrik, låt ägget rinna av lite från fisken innan du doppar båda sidorna i paneringen.

Lägg fiskfiléerna på en tallrik en stund, så paneringen torkar fast.

Gör under tiden tomatsalsan:

Skär tomaten i halvor och löken i strimlor.

Bryn lök och vitlök en stund i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med så de mjuknar.

Krydda med salt, chili och citronsaft, låt saften koka in någon minut i salsan.

Bryn smöret till fisken i en stekpanna som inte bränner fast, typ keramisk.

Låt det få gyllenbrun färg innan du lägger ner fisken.

Stek 3-4 minuter, vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.

Servera med smörstekta, rivna morötter, tomatsalsan och en sallad med olivolja och citron.

Jag stekte även minimala Alanya-bananer till, men det kan du förstås hoppa över om du vill hålla nere på kolhydraterna.

Här får du en bild från en av de senaste dagarnas långpromenader, för jag måste ju få lite motion mellan varven också.

Vill du se fler av mina bilder så titta gärna in på @birgittahoglundsmat, den sidan är öppen för alla även om du inte har Instagram.