Vår katt Marwin

IMG_0533Som jag skrev om här tidigare visade sig ha Borrelia och tack vara en läsare på facebook som gav mig tips om att få tagit ett borreliaprov så gjordes det och han blev konstaterad positiv.

Han hade inte så stor grad av den, man behandlar from 300 och han hade 320. Man kan ha upp till 1000, så det verkar ju vara lindrigt.
Nu går han på antibiotika och ska ha halv tablett en gång om dagen… jäddrar vad vi kämpar med dom…

Faran över går tyvärr inte att blåsa ännu, han hade ju som bekant ett blåsljud på hjärtat och idag är dagen för ultraljudet. Idag får vi kanske veta mer om varför han har det. Jag ber av hela mitt hjärta att måtte det inte vara något allvarligt, ex HCM, en dödlig ärftlig hjärtsjukdom.

Ber om att alla håller tummar och tår för att hans hjärta är friskt och vi kan få njuta honom i många år till, han är ju bara 4,5 år gammal.

”Nya nyckelhålet ännu nyttigare”…

Nyckelhål_fetmaHävdar  Livsmedelsverket den 24/1-14, och jag skulle vilja hävda att det aldrig varit nyttigt. Det är väl snarare den som gjort oss sjuka och feta…
Men nu gör de ju en förbättring, för nu ska det tas bort nyckehål på alla fruktyoghurtar då de innehåller så mycket socker!

Så visst ska man hårddra det så blir ju nyckelhålet nyttigare… men bra? Nej det är fortfarande en märkning som jag tycker mer ska ses som en varning än någon positivt som ska ätas.

Fortfarande är salt farligt och fullkornsfibrer supernyttigt…

De skriver:
Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss.
- Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

Men många  av oss är ju bra på att tänka själva och söka och ta till oss annan och bättre information, tack och lov!
Fler Lästips:
Brödberoende
Saltets nödvändighet

*Bilden hämtad från Kostdemokrati och artikeln Nytt system för nyckehålsmärkning på restaurang

 

 

 

Mandelchoklad – snabb godisruta – latmans marsipanbröd

DSC_0094måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!

Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!

Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.

Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…

Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten

****
Någon tror man går upp i vikt av dessa =  mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.

 

Katten Marwins status

Marwin vrålhungrigDå många har brytt sig om oss och vår misse Marwin känner jag att jag vill ge er en uppdatering på hur han mår och vad som händer.
Varmt tack för all omsorg och goa tankar och ord!

Vi hämtade hem honom igår och egentligen fortfarande vet vi inte vad som felar, det man lyckades konstatera (?) är att ska ha ont i lederna, armbågarna, höfterna och en punkt mitt på ryggen.
Han är så snäll att man fick verkligen trycka på speciella sätt för att märka detta, det var i alla fall så de uttryckte det. Detta gör då att han nu går på smärtstillande och antibiotika i 14 dgr.

I söndags så var dottern med och höll honom under röntgen och jag fick vänta på utsidan. När en av sköterskorna kom ut så utbrast
hon – Vad stark han är! och medan hon gick förbi mig så fortsatte hon – Han är jätte snäll. Han är lika snäll som han är stark!

Han är en otroligt snäll och tålmodig katt. Han väntar snällt dels på sin tur, dvs låter Leopold få äta först, ja göra allt först om han så vill.
Så jag kan tänka mig att han väntat tålmodigt på all klämming och känning ska vara över.

Man upptäckte också ett blåsljud på hjärtat som vi nu ska undersöka vidare med ultraljud den 28/1. HCM hoppas jag man kommer kunna utesluta, då det är en dödlig och ärftlig hjärtsjukdom, det var den jag befarade mest var orsaken till hans vinglighet. Men blåsa faran över går inte ännu :(

Borreliaprov efter en läsares tips har också nu tagits och svar fås om en vecka.

Så här är vi och utredningen fortgår. men han mår bättre hemma då han otrivdes våldsamt på sjukhuset, vägrade alltså både äta och dricka där, vilket jag kan förstå då han inte gillar främmande människor eller platser. Så han är nu under uppsikt här hemma och förvärras vingligheten ska vi kontakta dem genast på sjukhuset.
Så nu har hönsmamman gått igång och nu stalkar jag honom… vilket han egentligen inte heller gillar och är lite förundrad över ;)

Här ser ni en bild på honom nyssens hemkommen och vrålhungrig! då han var lite uttorkad efter vistelsen så valde jag tonfisk för det vet jag han äter med god aptit… annars är väl fisk inte bra mat för katt men vad gör man inte…

 

Vintermat och innertemperaturer

Hej igen allihopa, nu är jag tillbaka efter helg o förkylning då mer eller mindre hela familjen legat däckad med feber, ont hals, bihålor och det har förbrukats mer snytpapper än mat vill jag lova men nu börjar det ordna till sig. Imorgon jobb och skola igen. :-P

Vill passa på att tacka för alla otroligt bra tips på recept av det jag har i frysen, jag har lyckats komponera ihop en massa goda middagar som ni självklart ska få ta del av. :-P
Alla era tips hittar ni HÄR >>

Nu dessutom har snön kommit, inte i några mängder men utetemperaturen har sjunkit rejält och ingen är väl gladare än hundägare när marken fryser på istället för plusgrader och lera… Ja, ni förstår! ;-)

Apropå temperaturer så får jag ofta frågor om just detta vad gäller kött av olika slag. Vilken innertemperatur ska det vara på fläskkött, vilt, nöt etc. Här kommer en mycket användbar lathund att printa ut och tejpa upp på insidan av ett köksskåp tex.

innertemperatur_kött_fågel_vilt

Tips på härlig vintermat kanske?! :-P
(Klicka på bilderna för att komma till recepten)

slottsstek_gryta_stek_saftig_mör kalops
Fr.vä; Slottstek med gräddsås och pressgurka. Norrländsk kalops.

fläskkotletter färsbiffpanna_i_sås
Fr.vä; Möra fläskkotletter med champinjoner och skysås. Färsbiffpanna.

köttsoppa_klimp_recept renskav_messmör
Fr.vä; Köttsoppa med klimp. Renskavsgryta med messmör.

Hjälp! Vad ska jag laga av allt detta?

thai_red_curry_chicken
(Bilden är från egen lagad thaimat Chicken red curry)

Nu är vi hemma efter en otrolig matupplevelse helt apropå, eller snarare fulltalig thaibuffé hos ett par vänner. Nu pratar vi äkta hemlagad thaimat o gästvänlighet som inte finns i Sverige. Vi skulle bara kika in o ”säga hej i dörren” möts av dofter som inte är av denna värld med allehanda kastruller o grytor som puttrar på spisen. Vi blir genast bemötta av leende och kramar och direkt visade till bordet trots att vi insisterade o inte ville tränga oss på men Parika (uttalas ”Barricka”) stod vid spisen o serverade oss rätt efter rätt med heta såser, friterade vårrullar, räkor, soppor, nötkött i stark sås, räkor, grönsaker i kokosmjölk, chilisåser, ris och gud vet allt och detta mitt i middagsbestyret då dom väntade gäster till kvällen men hon bara fortsatte laga den ena rätten efter den andra! :-P

Tänk om svenskar kunde va lika avspända o inte bry sig så mycket om städning o fina dukningar, kristallglas o matchande servetter utan om att umgås o uppskatta mat o smaker och bara njuta?! Det här blev dagens höjdpunkt tillika överraskning! Tusen tack till er. Jädrans va gott allting var! Jag blev så tagen av allt att jag totalt glömde bort att ens tänka på att fota så ni för föreställa er allt, men vid nästa tillfälle ska jag minsann dokumentera allt in i minsta detalj. Hon är en hejare på att laga mat, men så är hon ju född i Thailand också. ;-)

20140110-191330.jpg
Joline fick två påsar nudlar av Parika, en HOT och en lite mildare! Gissa vem som ska vara med o provsmaka?! ;-)

Nu till mitt lilla bekymmer på hemmaplan.

Det var redan i somras som jag sa att vi måste frosta av frysarna. Vi har två kombinerade kyl/frysskåp från IKEA (finns en bild HÄR där de syns i vänster kant) och det går inte att enbart stänga av frysen av nån konstigt anledning… Det går inte heller att stänga av kylen eller hela skåpet om man inte drar ut sladden på baksidan, å den är ju verkligen jättesmidigt att komma åt… Så det har liksom blivit ett utdraget projekt av det hela…

Men nu MÅSTE det ske!
Kean´s mat tar upp en helt egen hylla av 10 kg fryst kött som hela tiden fylls på var 10:e dag och det är precis vi kan få in ”korvarna” med centimetertjocka islager på hyllorna.

Gjorde en liten inventering nyss får nu måste jag laga upp av det vi har om vi överhuvudtaget ska kunna frosta av i år… ;-)

Detta finns : 

  • 1,3 kg benfri karréstek
  • 1 kg rostbiff
  • ½ fläskfile
  • 1 kg hel kyckling
  • 1 kg falukorv
  • 400 gram nötfärs
  • 400 gram lövbiff i skivor
  • 500 gram färdig köttfärssås
  • 4 isterband
  • 500 gram sejfilé
  • 2 majskolvar
  • 1 påse Findus grillade grönsaker

Resten består av bär, bröd, glass o kakor.

Nu till mina stora fråga!
VAD SKA JAG LAGA AV DETTA? 
Peppra mig med tips, idéer, recept o tankar – jag är öppen för precis alla förslag för frysarna måste tömmas! :-P

Följ med till Birgitta Höglunds Paleo
Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Nytt år, nya äventyr.

Det är över 1½ år sen jag skrev här på bloggen, så nu har lusten att blogga kommit tillbaka igen.

Haft fullt upp med att skriva kokböcker sen sist, men nu känns det som tiden räcker till att börja vara lite mer aktiv på nätet igen. Det ger en väldigt stor glädje att kunna dela med mig av min matfilosofi till så många.

Den här gången blir det en renodlad receptblogg, inget prat utan bara god och nyttig mat. Temat blir mjölkfri och glutenfri Paleo/Stenålderskost, en kostmodell jag mer och mer gått över till senaste året, men förstås med en rejäl dos av High Fat i min variant.

Här kan du på Kostdoktorns medlemssidor ta del av en videointervju med mig om mina tankar kring LCHF/Paleo.

Du är varmt Välkommen att titta in bland mina nya, mejerifria recept på Birgitta Höglunds Paleo.

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Uppdatering 19 mars 2014

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Mina 3 kokböcker på export till USA

Äntligen kan jag berätta en hemlighet jag gått och burit på sen i vintras.
Alla mina 3 kokböcker kommer att ges ut på engelska våren 2015!!!
Det känns så stort att jag knappt fattar det än.

 

LCHF för seniorer av Birgitta Höglund och Annika Dahlqvist

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de viktiga vitaminerna och mineralerna och
Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.
Böckerna kommer ut i USA på förlaget Skyhorse Publishing.

Fick mail från redaktören Lindsey Breuer i New York i morse att kontraktet är påskrivet och klart mellan Skyhorse och Optimal/Pagina. Tänk att de ger ut inte 1, inte 2 utan alla 3 kokböckerna på en gång…

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om Skyhorse Publishing av mina bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.
Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga om mat och jag har skickat dem mina böcker. Nina är fotograf och har hela tiden peppat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Skyhorse Publishing har de senaste åren gett ut Sten Sture Skaldemans LCHF-kokboken och Mariann Anderssons Baka med LCHF och håller på med översättningen av Marianns Baka matbröd med LCHF.

Grillmat


Chokladtårta med körsbär

Här blir det lite mer kolhydrater av chokladen och körsbären (runt 13 gram per 100 g för körsbär) så var försiktiga.
Använder du 70% choklad uteslut helt sötningen, och då får det utgå en varning för väldigt hög kolhydratshalt.

©2013 MariannAndersson

Ingredienser för Chokladtårtan med körsbär:

100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh 100 gram)eller råchoklad
100 gram osaltat smör
4 ägg
2-3 msk bakery+ sötning om du använder 90% choklad eller råchoklad
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
ca 2 dl halverade och urkärnade färska eller frysta körsbär (använder du frysta ca 225 g, 8 gram kolhydrater per 100 gram)

Chokladglasyr:
100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh per 100 gram) eller råchoklad
1 dl vispgrädde
2-3 msk Bakery+ sötning om du använder 90% eller råchoklad
20 gram mycket mjukt osaltat smör

Gör så här:
Smält choklad och smör tillsammans i kastrull på låg värme.
Vispa  ägg och sötning fluffigt. Blanda ner choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Blanda ner kokosmjölet och vaniljen. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och bröad (pofiber) form med löstagbar kant eller kläm fast ett bakplåtspapper, formen ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i 20–25 min. Låt kakan svalna helt.
Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och ta i sötning och rör tills chokladen smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär.
Servera med glass eller vispad grädde.

Tips: För en festlig och lyxig Chokladtårta låt de halverade körsbären marineras i några timmar i en liten skvätt konjak (2 msk) innan det hela får komma ner i chokladsmeten.

 

 

 

 

Vår LCHF-mat på julbordet

julkulaHur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…

Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…

Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.

Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!

Ät och njut med LCHF!

 

Tillverkningen av julgodis

IMAG0859närmar sig med stormsteg och här ska jag ge er små tips och recept på gott LCHF-Godis!

först vill jag börja med mandelmassa/marsipan forma den till mindre kulor och doppa den i 90% choklad. Det är ju också vansinnigt gott att smaksätta enligt detta recept med Konjak eller pistagenötter eller Whiskey för den delen.

På vårt julgodisbord finns också alltid Ischoklad både naturell och smaksatt med Whiskey

Jag älskar Bounty-kulorna så dessa måste också alltid finnas och dottern Elisabeths favoriter lika så  Choklad rutor

Även Choklad fudgen måste få en liten plats på godisfaten.

Förra året såg vårt fat ut som på bilden, den gula fudgen är Saffrans fudge, uteslut chokladen och ta en påse saffran istället.

Hoppas detta var till lite hjälp i julbestyren som närmar sig!