Tema; midsommarnattens tilltugg – Ostbomb och nachos

cheese_ball_ostboll_ostbomb
Vi närmar oss midsommar och ni är säkert i full gång med planering av buffé, midsommarlunch, grillkvällar och vad man ska ha för tilltugg framåt småtimmarna kanske?
Jennys matblogg och jag tipsade er tidigare om rätter till midsommarbuffén, det kan ni se HÄR!

Idag ska vi däremot ge er lite förslag till midsommarnattens tilltugg.

Jag har gjort en OSTBOMB, eller ”cheese ball”. Bara att röra ihop en god färskost med tomatsalsa eller tacosås, smaksätta med lite chili och sen rulla till en boll i något så gott och ostigt som ostbågar! :-P

Såna här ”bollar” kan ni förstås variera i oändliga smaker med kanske nötter, knaperstekt bacon, färska örter etc. Låt er inspireras och gör en egen ”boll” vetja! ;-)

Det här behöver du :
2 förp philadelphiaost
1 dl tomatsalsa
1 msk D’Elidas chilisås
Salt och peppar
Krossade ostbågar
Malen söt paprikakrydda

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop philadelphiaost med tomatsalsa/tacosås och D´Elidas chilisås. Smaka av med salt och peppar. Ställ röran i kylen en timme så den stelnar lite så blir den lättare att rulla. Forma till en boll. Rulla bollen i krossade ostbågar. Lägg på ett fat, pudra över paprikapulver och fyll på med nachos och kex runtom.

ostboll_ostbomb_cheese_ball

Här har vi Jennys tips, ser otroligt lockande och fräscht ut, för att komma till hennes recept ”Smördegssnittar med lufttorkad skinka med chevre & fikon” – klicka HÄR!
jennys_matblogg_smördegssnittar

Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Tema : Midsommarbuffé – Potatis och korvsallad med dijon, äpple och honungsdressing

korvsallad_nypotatis_midsommarmat_barnen
Hurra för sommaren!! :-P Nu blomstrar matbloggarna med recept det ena godare än det andra. Jennys matblogg och jag ska ge er tips idag till midsommarbuffén. Nästa vecka blir det tilltugg till midsommarnatten. ;-)

Kika in Jennys bild längre ner och följ länken till receptet så får ni se vad hon har hittat på.

Tanken bakom denna rätt härrör till mig själv när jag var barn o firade midsommar i Norrland. Vi tillbringade alltid helgerna tillsammans med familj, släkt och vänner antingen i Vittjärv eller Bredåker. Om jag inte minns helt fel öppnades det en och annan surströmmingsburk (NU minns jag helt rätt ;-) ) Stanken var vedervärdig och vi barn sprang omkring med klädnypor på näsorna. Tack o lov behövde inte ÄTA det…

Vi fick alltid grillad korv i bröd istället. Nu tänkte jag piffa till den där klassiska korven till alla barn, och naturligtvis till vuxna också. Jag har gjort en sallad på nypotatis, stekt smakrik ostkorv, rädisor, några sugar snaps och knipplök. Bara att vända runt allt i en rymlig skål. Servera gärna den milda dressingen till med rivet äpple, en gnutta dijonsenap och honung. En riktig fullträff! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 smakrika korvar (Rosas handel ostgrillare)
1/2 kg nypotatis
1 knippe rädisor
1 näve sugar snaps
Knipplök

dijon_honungssdressing_sallad Ingredienserna till dressingen. Ta så mycket rivet äpple i som du själv önskar. Jag rov ner knappt ett helt.

Dressing :
2 dl creme fraiche
1 rivet rött äpple med skal
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :  Tvätta potatisen och koka den mjuk. Skär korven i bitar och stek på så den får fin färg. Vänd runt kokt nypotatis med korven, tillsätt sugarsnap som fått förvälla några minuter och rädisor i skivor. Strimla över knipplök. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Servera till salladen. kryddburken_potatis_korvsallad_midsommar_buffe_sallad
Hoppas ni provar denna korv och potatissallad och bjuder på i midsommar, garanterat uppskattad av barnen, och glöm inte den goda dressingen! ;-) Jennys räkcheesecake
Titta här vad Jenny har trollat fram till midsommarbuffén, en riktigt strålande räkcheesecake. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR!

Har du läst tidningen 2000-talets Vetenskap?

5_tidningarJag prenumurerar på tidningen 2000-talets Vetenskap ibland, nu var det dock ett tag sedan.
Ska nog teckna mig för en igen, den är väldigt bra nämligen.

Ger mycket information om det alternativa, dvs LCHF och annat som inte är så godkänt av våra kära myndigheter…

Idag tipsar jag om den då jag upptäckte att nästa nummer (utkommer mitten juni) kommer innehålla en stor recension av Michael Håkanssons 3 glutenböcker!

Kanske det finns intresserade av den informationen som tidningen kan ge angående allt viktigt som vi frånhålls av ”mainstream” media.

Kika gärna in på översta länken där finns massor att läsa!

Vill du prenumurera?

 

Inlagd rödlök

20140603-173922-63562193.jpg
Vill du ha ett galet gott tillbehör till tacos, pulled pork, till grillad fisk eller på tapasbuffen? Prova då detta busenkla tips!

Du behöver ett par rödlökar förstås sen är det bara en lag på vatten + ättika + socker + salt. :-P

Löken blir mjuk och härlig, mild men ändå smakrik.

Det här behöver du :
3 rödlökar
2 dl ättika 12%
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 dl salt

GÖR SÅHÄR :
Skiva rödlöken.
Koka upp ättika och vatten tillsammans med socker och salt tills det löst sig. Lägg skivorna av löken i en glasburk och slå på lagen.
Förvara i kylskåp. Hållbarhet; 3 veckor.

GMO-ost…

getimagevi har fram tills nu oftast köpt Wernerssons gräddost, den med röd plast runt, men detta är sista osten i vårt kylskåp från och med nu. Mjölken till den osten kommer från Tyskland!?

Som om vi inte har kor i Sverige. Jag gillar ju som sagt att gynna det när-producerade också, så nu kommer vi bara köpa närproducerade ostar så som:
Ost från Gäsene som ska vara helt GMO fri.

Även Boxhomlms ostar ska vara utan GMO, då de tar alla mjölk från trakten med  en radie på 5 mil.

Den allra bästa osten torde vara från Ovikens Ost, inte lika lätt att få tag på dock…
Bilden är hämtad från deras sida!

Köper du Arlas produkter så är alla produkter med den röda kossan på svenskt och med ”bara” Arla loggan verkar det vara tyskt eller danskt.

Kan vara bra att veta om om du är noga med vad du stoppar i munnen.
Tyvärr verkar fler innehålla konserveringsmedel.

Ni får gärna tipsa i kommentarerna om fler garanterat GMO-fria ostar och är de också fria från konserveringsmedel desto bättre!

Vill också passa på å berätta hur det hela kan gå till med import och export…
Ett svenskt åkeri här i närheten, låter lastbilar hämta tysk grädde i Gbg, som ju är fraktad dit med lastbil från Tyskland…
åkeriet fraktar denna tyska grädde till Haparanda där man tillverkar potatisgratäng av den tyska grädden, som sedan fraktas samma väg tillbaka till Tyskland…
Har de kanske inte potatis i Tyskland? Eller gör detta Haparanda företag världens godaste potatisgratäng?
Finns det inte grädde i norrland eller Finland att tillgå?
Hur länge är det hållbart att frakta saker och ting kors och tvärs, när man borde kunna ha dylik tillverkning inom landets gränser?
Det enda en sådan cirkus skapar är väl då jobb…

 

 

Grilltallrik med sommarens hetaste tips!

grillat_chimichurri_tillbehör_ryggbiff
Lova mig EN sak i sommar!
Att ni provar chimichurri – det är ta mig tusan sommarens höjdpunkt när grillen är tänd!
Man måste inte älska chili och stark mat för man kan göra denna chimichurri precis så som man själv vill ha den. Smakrik med ett uns av hetta, lagom-barnvänlig-variant och DÖSTARK om man så önskar! Men jag rekommenderar den till alla som vill prova något nytt tillbehör, till er som undviker/tröttnat på smör och feta såser och till alla er som älskar gooooood mat helt enkelt.

Den är sju resor godare än den ser ut faktiskt. Det är mycket örter, olivolja och vinäger, ett gäng vitlökar och förstås chilisåsen D´Elidas, den passade som handen i handsken i denna heta sås! ♥

chimichurri_recept
Är du nyfiken på chimichurri? Du kan både använda den som marinad och som tillbehör istället för vitlökssmör eller bearnaisesås. Klicka HÄR för receptet.

grillad_ryggbiff
Nicke vid rodret! :-P Ryggbiff och skinkschnitzel marinerade i chimichurri.

nypotatis_färskpotatis_grillat
Godaste grilltallriken är den med nypotatis/färskpotatis. Lite smör och havssalt så blir det en egen rätt! Kan inte motstå när de första kommer till affären… Det är ju bara så gott!

grillat_nötkött_ryggbiff_tillbehör_chimichurri
Ryggbiff till mig och Joline, och grillad skinkschnitzel till Nicke. Han gillar ju inte nötkött! ;-)

ryggbiff_grilllad_chimichurri
Och den härliga kryddstarka såsen! Helt magiskt gott…. :-P

Chimichurri

chimichurri_recept

Jag fick ett tips av Per-Anders på D’Elidas om att röra ihop en egen chimichurri. Han beskrev den som ”Kryddstark sås, pesto-liknande gegga från Argentina som förgyller vilken grillning som helst” Det kunde jag ju bara inte motstå att prova så igår till grillningen testade jag en egen variant och det var en riktig höjdare! :-P

Jag marinerade ryggbiff med den och serverade den även som tillbehör istället för bearnaisesås, det blev galet gott, fräscht och hett så den rekommenderar jag varmt till alla grillare där ute! ;-) Prova!

Det här behöver du : 
2 dl olivolja
3/4 dl rödvinsvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås
2 knippen persilja
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
1 tsk malen paprika
1 tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Mixa. Smaka av tills du ärnöjd med kryddning och hetta. Jag använde mig av torkade örter och gör du det tänk på att såsen får ”stå till sig” gärna ett dygn så alla smaker träder fram. Förvara i kylskåp. 

chimichurri

Keramiska knivar till bra priser!

keramisk-kniv-tomat
Hej igen, måste bara tipsa er om denna sida med keramiska knivar till bra priser!

Just nu håller VEJB en stor REA på www.vejb.se
(minst 50% rabatt på alla keramiska knivar)

För er som inte är bekanta med varför en keramisk kniv är bättre än vanliga köksknivar så kan jag berätta lite :

  • De keramiska knivarna skapades och användes först i Japan där knivarna numera finns i stort sett varje hushåll. De är vassa och påverkar inte smaken (perfekt för sushi).
  • Istället för stål är dessa knivar gjorda av Zirkonium som är mycket hårdare än stål (t.ex. kockar slipar sina stålknivar varje månad, men keramiska knivar slipar de högst en gång om året).
  • Knivarna är dessutom hygieniska eftersom smaker och lukter helt enkelt inte absorberas av det keramiska bladet. Med andra ord kan du gå från att hacka lök till att skära tomater utan att behöva diska kniven.
  • En keramisk kniv kan inte rosta eller missfärgas till skillnad från stålknivar.
  • Förutom allt det där är knivarna jättesnygga. Ett svart handtag och ett kritvitt blad (som håller sig vitt).

Till alla er som redan känner vet varför keramiska knivar är den nya innegrejen i köket;
Besök www.vejb.se och köp en keramisk kniv
(den minsta och billigaste just nu kostar bara 79kr!)

Naturlig solskyddsfaktor – olika naturliga växtoljors SPF

sunscreenJag har förut skrivit att kokosolja och olivolja har naturlig solskyddsfaktor 15  i sig, detta kan visa sig vara fel. Enligt en engelsk sida så har de mer 2-8 i SPF, beroende på kvaliten på oljan.

Hemsidan listar lite andra oljor:

  • Macadamia Oil – SPF 6
  • Non-GMO Soybean Oil – SPF 10
  • Avocado Oil – 4 – 10 (can get 15)
  • Olive Oil  - 2-8
  • Shea Butter – 3 – 6
  • Almond Oil – SPF 5
  • Sesame Seed Oil – SPF 4
  • Hemp Seed Oil – SPF 6
  • Jojoba Oil – SPF 4
  • Coconut Oil – SPF 2 – 8

Men de bästa oljorna är Hallonfröolja och Morotsfröolja, de har SPF   28-50 respektive  38-40 beroende på kvaliten på fröna.

Jag har nu hittat Hallonfröolja på DEVAZ.se en svensk sida som säljer  hudvårdsprodukter helt naturliga och det är en småskalig produktion, precis sådant som jag gillar!!
Gillar inte dessa stora multinationella företag, litar helt enkelt mer på små företag.

Fick också tips av en Fb-vän om ett litet företag i trakten Blomsdals Örtagård som inte har webshop, men skickar ändå per post om man kontaktar dem via mail. Där fann jag en morotsolja (dock ej från frön) som jag beställt och nu ska här testas både hallonfröolja och morotsolja!

Jag brännner mig inte lika lätt som förr, detta tror jag mer hänger ihop med ökat intag av D vitamin än att jag dagligen smörjer mig med kokosolja. Kokosoljan gillar jag så den får hänga med, tänker att de andra oljorna behöver en ”bärare” så det blir fint att blanda dom i ansiktet.
Hallonoljan över sommaren och morotsoljan på vintern, då lär man få fin färg på vintern också ;)