Köttgryta med bacon och champinjoner

köttgryta_champinjoner_bacon
Apropå gårdagens Crock-pot tävling så kommer här en synnerligen god, smakrik och mustig köttgryta med mina små favoriter – champinjonerna i! :-P

Baconet i receptet kan tyckas futtigt men ger det där lilla extra lyftet eftersom du börjar med att steka bacon och sedan köttet i samma panna för att få med alla smaker och som pricken över i:et tillsätter det knaperstekt på slutet. Hur gott som helst!! ;-)

Nu börjar helgstämningen infinna sig men jag har inte kommit så långt i mitt julstök mer än att städning och handling är klar. Foten (läs;här) började protestera högt igår efter både en heldag i kalmar i onsdags och en dag med handling och ärenden på stan igår… Undra hur lång tid de ska ta innan vi kommer överens och börjar samarbeta. Har fått ägna hela förmiddan åt att bara smörja med voltaren och preppa mig med ankelstöd och stödstrumpor och försiktigt linka mig fram, men smärtan har inte släppt ännu så det är bara att ligga lågt med gardinuppsättning och annat pynt ett tag till… Ska njuta av en mysig fredag och hitta på något gott plock/tilltugg till kvällen i alla fall.

Ska ni äta nåt speciellt ikväll? Till idolfinalen kanske? :-) Tipsa gärna.

Puss på er ♥

4 – 6 port
Det här behöver du :
120 gram bacon
ca 500 gram fläskkött (skinka, bog, karré, kotlett, filé etc)
Salt & nymalen svartpeppar
2 tsk malen paprika
1 finhackad gul lök
2 msk tomatpuré
3 msk oxfond
1 liter vatten
2 dl grädde
1 burk champinjoner

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att strimla bacon och stek det knaprigt. Ställ åt sidan så länge. Stek köttet i mindre bitar i samma panna som du stekte baconet i så får du med den goda rökta smaken. Salta och peppra och pudra över malen paprika. Tillsätt sen lök, tomatpuré, oxfond och vatten och låt småkoka på medelvärme ca 1 timme. Runda av med grädden och smaka av igen med salt och peppar. Tillsätt champinjonerna och det knaperstekta baconet precis på slutet.

fläskkött_köttgryta_recept
Bryn köttet i samma panna som du knaperstekte baconet i så behåller du den goda smaken.

köttgryta_tomat_champinjoner_bacon
Låt grytan småkoka på medelvärme till köttet känns mört.

fläskgryta_champinjoner_bacon
Runda av med grädde, champinjoner och bacon på slutet.

köttgryta_fläskfile
Servera med ris och en god sallad.

Fläskfilérulle och vitlökssås

wraps_fläskfile
Dagens middagstips blir denna superenkla rulle med mjukt bröd, sallad, kött och vitlökssås. Här kan kylskåpsrensning komma väl till pass då du kan ta vilket kött som helst i princip och sallad som finns hemma. :-P

Krydda köttet rejält med lite chili det ger en god brytning till den krispiga salladen och kalla vitlökssåsen. En matig ”kebabrulle” till vardags som du snabbt svänger ihop! ;-)

Det här behöver du : 
4 mjuka bröd (tortilla, lavash, tunnbröd etc.)
1 fläskfilé
Salt & nymalen svartpeppar
1 tsk malen paprika
2 tsk D´Elidas chilisås
2 msk oxfond
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 dl creme fraiche alt. philadelphiaost

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär den i små, tunna bitar eller strimlor. Bryn i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra och krydda med malen paprika. När allt fått fin färg tillsätt chilisås, oxfond, tomatpuré och vatten och låt koka ihop ca 10 – 15 min. Tillsätt sist lite creme fraiche som får koka in ca 5 min så köttet blir riktigt krämigt. Servera i bröd med sallad och vitlökssås.

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

fläskfile_kebabrulle
Härligt mör, kryddig och krämig fläskfilé passar så bra i en mjuk rulle med krispig sallad och vitlökssås.

wraps_rulle_sallad_fläskfile
Förbered bröden med sallad, lök, paprika och lite finklippt persilja.

fläskfile_rulle_wraps_kebab
Lägg på köttet och ringla över vitlökssåsen. Rulla ihop!

fläskfilé_kebab_wraps_rulle
Smaklig måltid! :-P

15% rabatt hos Bodystore!

 holistic d3Har upptäckt att Bodystore har 15% på hela sortimentet!?
Hur länge vet jag inte, men kanske fram till den 18 dec?
Många av läsarna liksom mej gillar å handla därifrån så jag ger er ett tips här på priser på produkter som jag själv gillar.
Ni hittar ju givetvis era egna favoriter ;)

COCOSA utan smak 142 kr för 2 st burkar

Holistics D vitamin 5000 IE för endast 101 kr

Great Earth Super C vitamin 154 kr

Kolloidalt Silver 5 l endast  721 kr

Bovetekex (endast ca 7 gram kh per skiva) 33 kr förp.

Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo


Min godaste LCHF-pizza

Populärt pizzarecept

Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?

Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.

Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.

Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.

Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.

Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.

Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.

Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.

Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.

Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)

Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.

Birgitta Höglunds kokböcker

LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.

Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.

Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.

Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.

Pizzabotten för 2

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller

krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pizzasallad på Rödkål


Julklappstips på nätet
julsnören
Sitter och kollar runt lite olika julklappar på nätet och fick nys om denna sida Kampanjjakt.se. Tidningsprenumerationer är alltid smart att ge bort och dessutom med massa fina bonusar som gratis premier hos Tidningskungen. Ska kika lite närmare på vad som kan passa, det är ju smidigt att bara fylla i på nätet så skickas paketet direkt till den man vill ge julklappen till.
Själv blev jag lite sugen på Allt i Hemmet och en Ittala skål… Eller Lantliv med salladsbestick från Designtorget. :-P 
Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Ostomelett på nytt sätt

Idag får du ett snabbt recept medan jag återhämtar mig från den förkylningsbacill jag råkade ut för efter resan.

Som tur är blir jag väldigt sällan sjuk numer, mitt immunförsvar är oftast på topp när jag äter och sover bra.

Nu blev det lite stressigt i samband med resan, särskilt när vi höll på att missa anslutningen i Istanbul.

Det och dålig sömn några nätter sätter ned motståndskraften rejält.

Men jag får bara lite ont i halsen och blir snuvig, inte som förr när jag kunde ligga däckad flera dagar.

Ännu ett bevis för mig på att LCHF-kost är det bästa jag kan äta.

Såna här dagar är äggrätter väldigt bra att ta till, de innehåller all näring vi behöver förutom Vitamin C.

Jag åt den här omeletten med getost igår och pressade blodgrape och citron till, så nu ska jag nog bli bra snart igen.

Jag blev tipsad om att göra en ostomelett på ett lite annorlunda sätt mot vad jag brukar.

Jag skivar i vanliga fall osten över omeletten innan den viks ihop, men här var det en Facebook-vän som tipsade att man kunde lägga i osten i pannan och bryna den innan äggsmeten hälls i.

Gissa om det blev gott, det här är nog den bästa omelett jag ätit.

Lika god som den tomatomelett som ofta hamnat på min tallrik i sommar och höst efter Kreta-resan i våras.

Den här krispiga ostomeletten stekte jag på de sista lantras-äggen jag hade hemma i kylen från Gallina Ovum och kryddade med de sista av sommarens örter innan jag åkte till Turkiet förra veckan.

Nu kommer det att bli lika fina ägg inhandlade på marknaderna, köper direkt av hönsfarmarna även här.

Smak, kvalitet och näring är så otroligt stor jämfört med de ägg som föds upp i äggfabriker på spannmål.

Och så vet jag ju att även hönsen mår gott som lägger de fina äggen åt mig :)

Här är äggen guld värda, de kostar ca 3 kronor styck. Det är väldigt mycket med tanke på de låga lönerna de flesta har.

Men näringsrik, särskilt fet mat, värdesätts mycket högt.

Stoltheten över den traditionella maten är mycket stor och kunskapen att laga den går i arv i familjerna.

Läste häromåret att en turk lägger 50% av sin inkomst på maten. Att jämföras med en svensk som bara lägger 17%…

 

Krispig ostomelett 1 port

50 g ost, jag hade lagrad, ekologisk från Änglamark

2-3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter och extra smör till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor. Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten.

Låt steka i ca 5 minuter med lock. Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter. Jag äter också extra smör till, det gör att jag håller mig mätt länge.

Omelett med ost och örter


Budgetvecka på matkontot!

100_kronor
Det är lustig alltså!! Det här med pengar!? Det är kul när man har mycket pengar kvar innan månaden är slut men just nu är det väldigt mycket månad kvar när PENGARNA är slut!?!? Varför blir det så?? :-P

Det blir ingen lyxbudget av att bryta foten och operera sig kan jag ju säga därför försöker jag varje söndag checka av frys o skafferi för att planera veckans mat. Det är otroligt vad mycket man hittar i frysen som man kanske inte ser dagligen och idag har jag gjort en sista inventering och tänker så långt det går att laga av det som finns.

Självklart har jag några inspirerande ”måsten” som jag vill laga som inte finns i frysen som t ex fläskfärs då jag blev helt såld på Paulo Robertos middagstips i nyhetsmorgon tidigare i veckan. Pasta med fläskfärs, mynta och vitt vin. Låter ju bara sååå gott!

Nu har jag ju ingen fläskfärs i frysen så jag tänker använda vildsvinsfärs. Är inte så förtjust i enbart fläskfärs heller så de blir nog kanske godare. Man tager ju vad man haver också… :-P
Det är en av mina många matfilosofier att man MÅSTE inte följa ett recept till punkt och pricka, man måste se till sin situation, våga prova nya vägar, och använda sin fantasi!

Nu ska ni få se min FRYSLISTA jag har att utgå ifrån : 

Hel benfri karré
1 kg rimmat sidfläsk
2 isterband
2 pkt bacon
1/2 fläskfilé
1/2 kasslerbit
1 kycklingfilé
4 bitar torskrygg
400 gram torskblock
2 pkt vildsvinsfärs
1 kg hel rostbiff
2 pkt kycklingkorv
1 pkt grillkorv
Köttfärssoppa
Köttfärssås
Pizzadeg
Pommes
2 majskolvar
Haricot verts
Findus grönsaker t fisk
Gröna ärtor
Dill
Buljonggrönsaker
Rabarber
Lingon
Blåbär
Hemmagjord persikoglass
Mangosorbet

köttsoppa_med_klimp
I skafferi och kylskåp finns det mesta så jag tror jag kan komma på några goda middagar utav det här. Har även tänkt baka bröd för hela veckan och idag blir det söndagsstek till middag så jag räknar med en god köttsoppa på överblivet kött från den också! ;-)

nyponbröd_nyponlimpa_nypon_nyponsoppa

Nånting ni kommer på direkt ni vill tipsa om att laga från listan? :-P
Berätta gärna också hur ni själva tänker när budgeten är snål, era bästa mat-spar-tips?!

slottsstek_recept_fransyska
Man behöver inte vara rik på pengar för att bli lycklig… Soppa på en spik är nog så gott! ♥ Sen kan man leva på luft och kärlek har jag hört! :-P

Dragonkotletter med grekisk klyftpotatis

dragonkotletter_fläskkotletter_recept_dragonsås
Äntligen helg!! :-P här blev det lite sovmorgon så skönt. Sitter i soffan framför nyhetsmorgon med en kopp te.
Ja, va sjutton åt vi nu till dom där grekiska potatisarna då?! Jo, det blev dragonkotletter. De är riktigt möra, bräserade med härlig smak av dragon i krämig sås. Ett ypperligt tips på helgmat. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4- 6 fläskkotletter med ben
Salt & nymalen svartpeppar
3 tsk torkad dragon
6 dl vatten
2 msk grönsaksfond
½ pressad citron
3 dl grädde

Grekisk klyftpotatis :
10 – 12 potatisar
Olivolja
½ pressad citron
½ dl ströbröd
2 tsk torkad oregano
Flingsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör i en het stekpanna. Bryn kotletterna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med salt och peppar och dragon. Den torkade dragonkryddad smakar mer om den får brynas med i smöret direkt från början. Sänk sedan värmen och slå på vatten, fond, citron och grädde. Låt allt småputtra med lock ca 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha mer sås, fyll på med buljong/fond + vatten eller grädde och smaka av igen när de kokat upp. För tjockare konsistens på såsen rör ut lite maizenamjöl i vatten och slå i en smal stråle under omrörning till önskad konsistens.

dragonkotletter_dragonsås_fläskkotletter

fläskkotletter_med_ben_kotletter_dragonsås_dragonkotletter

sallad_middag_kotletter_sås

dragonkotletter_recept_dragonsås_fläskkotletter

Spagetti med frikadeller i gräddsås

frikadeller_gräddsås_spagetti
Hallå! :-P Idag får ni tisdagens middagstips lite senare än vanligt. Jag har varit och hälsat på Slottsskolan i Borgholm där Joline går. Var med på en lektion där det pratades och planerades kring disco och skolresa. Jättefin klass, väldigt busiga med glada och trevliga! ;-)

Det är så roligt att komma tillbaka till ”gamla skolminnen” och även skymta några bekanta läraransiktet. Vilken nostalgi. Minns själv att jag tyckte högstadiet var såååå kul och den bästa av alla skoltider. Man var liksom så stor och hade eget skåp, klädde sig i Levi´s 502:or, farfarströjor, Dr Maritins och bomberjacka och samlade på ”nappar” i långa halsremmar… Ja, herregud vilken kombination där… :-P

Nu till dagens recept i alla fall. Frikadeller som är så försvinnande goda som bara smälter i munnen. Serveras förstås med spagetti, då är dom som allra godast! ;-)

Det här behöver du :
ca 1½ liter kokande köttbuljong
400 gram kalvfärs (alt. blandfärs)
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 msk ströbröd
1 ägg
½ msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
1 tsk malen paprikakrydda
½ tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Koka upp buljongen. Använd vatten + 2 tärningar eller 2-3 msk fond av antingen oxe, kalv eller kött. Blanda samtliga ingredienser till frikadellerna. Rulla dom till små bollar och klicka ner i den kokande buljong några i taget. Sänk värmen så de bara sjuder lätt, inte stormkokar. Ta upp med hålslev efter ca 2-3 min beroende på storlek.

Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Slå av lite av buljongen som frikadeller kokade i så du har ungefär ½ liter kvar, eller mer om du vill ha mer sås. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs.Vispa ner en skvätt soya, lite svartvinbärsgelé och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen. Lägg sedan i frikadellerna i såsen och låt dom bli varma. Servera med spagetti.