Tips på nystart med 10 äggrätter

Ägg

Nytt år med nyttigare mat

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 12 år, så det blir inga större snedsteg över jul och nyår.

Jag vet att jag mår bäst både i kroppen och själen om jag håller mig till min vanliga mat.

Så att överäta godis eller kakor, dricka för mycket alkohol eller äta mat med mycket kolhydrater är inte längre något jag trillar dit på.

Jag njuter då och då av ett glas vin, något glutenfritt bakverk eller en bit mörk choklad.

Men jag har sån tur att jag inte har några större problem med beroende, så jag kan nöja mig med just ett glas, en bit eller en kaka.

För många är det svårare så därför dela jag idag med mig av min Topp 10 på riktigt goda äggrätter som mättar ordentligt och ger mycket näring.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till de recept jag tycker bäst om när jag äter ägg.

Pizzamuffins

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Mandelvåfflor med äggsmör och chaffles

Äggbrunch med bönsallad

Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Brunch med ägg och sardiner

Blomkålsgratäng med ägg och varmrökt fläsk

Pytt i panna med halloumi

Bacon och ägg med örtsallad

Räkor på sötpotatistoast med vaktelägg

Vill du hellre ta del av mina recept i bokform så hittar du dem här:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Baka med frukt & grönt (utkommer mars 21)

Birgitta Höglund i LT Foto Jan Andersson

Jag och några av mina kokböcker Foto Jan Andersson, LT

Tekakor till frukost

tekakor_recept_frukost
God morgon årets sista dag av 2014! :-P Har sovit som en stock idag på morgonen efter att jag öppnat fönstret vid halv sex, herregud så varmt… Kan inte sova när det är varmt, vill ha iskallt i sovrummet och ett tjockt varmt täcke istället men nu har jag fått några timmars sömn i alla fall.

Vi ska göra oss i ordning och åka ner till stan och handla nåt gott till ikväll. Några raketer blir det inte, men kanske lite bubbel. Champagne är ju inte sååå gott så jag tror det blir Pommac som vanligt! Haha!! :-P

En helgdag till imorgon och då tycker jag ni ska passa på att baka dessa saftiga tekakor, dom är försvinnande goda!

16 st
Det här behöver du :
4 dl mjölk
2½ dl havregryn

50 gram jäst (1 pkt blå jäst)
150 gram smör
1 dl mjölk

1 dl ljus sirap eller honung (sirap blir godast)
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4 dl mjölk över 2 ½ dl havregryn i en skål, låt de stå och sväll i en bunke i rumstemperatur ca 2 timmar.

Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret och mjölken i en kastrull tillsammans med grötblandningen till 37 grader.

Häll sedan allting på jästen och tillsätt sirap, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg för hand eller i maskin ca 10 minuter. Låt sedan jäsa ca 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med ett upp & ner-vänt lock eller skål. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

TIPS! 
Har du havregrynsgröt eller annan ”gryngröt” över som motsvarar samma mängd (torrvara av gryn) använd den, men då behöver den inte svälla.

Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. :-P Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. :-P

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. ;-)

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! :-P

Njutbar mat till nyårsafton – Hummer och hallonfromage

Ingredienser till Gratinerad Hummer

Fisk och skaldjur

Så var det då dags för året sista inlägg. Sitter och skriver det på tåget mellan Stockholm och Östersund.

Jag är på väg hem några dagar för att fira nyåret med mamma, innan det bär av till Turkiet igen.

Vilket fantastiskt år det varit, tack till alla nya och gamla besökare som hittat tillbaka till min blogg sen jag började skriva igen i september.

Ser fram emot att få dela med mig av mycket gott även nästa år, hoppas du följer med på mina matäventyr.

Det blir ett riktigt spännande år för mig, när mina 3 kokböcker kommer ut i USA till sommaren.

En ny kokboksidé gick av olika anledningar om intet nu under hösten, men har några andra, spännande idéer på gång.

Hoppas på napp från något förlag framöver, förstått att mina recept är populära hos många.

Samarbetet med Huså Bröd kring mitt recept på LCHF-frökex har också varit väldigt lyckosamt.

Bageriet har ökat sin omsättning med 30% det senaste året, frökexen har verkligen blivit populära både i Sverige och Norge.

Hummersupé

Ett nyårslöfte jag tänker ge mig själv i år är att äta mer av både fisk och skaldjur.

Det är inte bara fantastiskt gott, det är också väldigt bra för hälsan.

Särskilt när man som jag från och till känner av värk från min fibromyalgi, så mår jag bättre med mer naturligt omega-3 i maten och mindre av omega-6.

Här en mycket intressant artikel i ämnet hos Medical Link.

Mitt tips på njutbar mat till nyårsafton går därför i maritimt tema. Gratinerad hummer är festmat utöver det vanliga.

Den är väldigt enkelt att göra, bara att klyva hummern på längden och gratinera med till exempel en god svampsås.

Lägg gärna några extra kronor på en fin, färsk hummer. Smaken är värd den extra kostnaden och det är ju inte en rätt man äter så ofta.

På skalen kan du sen koka en fin fond till hummersoppa, så då får du väldigt bra valuta för pengarna.

Antingen kan du äta hummern som en förrätt till en finare trerättersmeny eller som en supé senare på kvällen.

En varmrätt jag gärna bjuder på i festligare sammanhang är röding fiskad hemma i Jämtlandsfjällen.

Jag har tur som har släkt som förser mig med färsk fisk då och då. Serverad med en god vitvinssås slår den ut det mesta i fiskväg.

Såsen som du får recept på idag använde jag ofta när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen och på Verkö Slott.

Som avslutning på min festmiddag blir det en dessert på hallon, även de från fjällnära skogar.

En gammaldags fromage, som tar lite tid att göra med allt vispande, men som kan förberedas redan dagen innan middagen.

På Verkön hade vi ofta bröllopsgäster i restaurangen, då gjorde jag tårtor i flera våningar med hallonfromage som fyllning.

Vill du göra en tårta så prova det här recept på saffranskaka, men byt ut saffranet mot 1 tsk vaniljpulver så får du en riktigt god och saftig tårtbotten.

Du kan förstås även servera saffranskakan som den är med bär och grädde till dessert.

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer för 2

1 färsk hummer

5 st skogschampinjoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde

½ dl mousserande vin

Salt och peppar

2 msk hackad gräslök

Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Irländsk, färsk Hummer

Ta ut stjärten ur skalet. Skär i bitar och lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Skogschampinjoner har en mycket kraftigare svampsmak än vanliga vita, tack vare de mogna lamellerna. Därför blir också stuvningen lite mörk.

Bryn svamp och lök i smöret så det får fin färg. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Lägg upp på tallrik och garnera med citron och gräslök. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött att pilla ut.

Tycker du inte om svamp så använd såsen nedan att gratinera med, låt den koka ihop så den blir lite tjockare först.

Vitvinssås

Vitvinssås grundrecept 4 port

5 dl grädde

1½ dl torrt, vitt vin

1 ekologisk buljongtärning eller 1 dl fiskfond

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Blanda allt  i en kastrull, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Vispa då och då under tiden så det inte bränner fast. Späd med  lite mjölk, om såsen tjocknar för mycket.

Jag kokar såsen så länge, för då kommer det fram en mängd smaker.

Sila såsen genom nätsil innan eventuellt någon av de olika smaksättningarna rörs ner. Såsen är annars väldigt god som den är också.

Servera till stekt eller pocherad fisk och gärna med broccoli eller ett gott blomkålsmos.

Smörstekt Röding med Vitvinssås

 Olika smaksättningar till vitvinssåsen

Pernodsås: Pernod ger en härligt anissmakande sås, ta 2-3 matskedar till den här satsen.

Saffranssås: Stöt 1 kuvert saffran med lite salt i mortel och vispa ner i såsen.

Örtsås: Smaksätt med 1 dl färska finhackade örter, rör ner dem strax innan såsen ska serveras.

Hallonfromage

Hallonfromage 4 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

2 gelatinblad

ev 1 msk flytande honung eller annan sötning

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. De måste vara helt rena annars tjocknar inte äggvitan.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas.

Dra plast över och ställ i kyl att stelna några timmar. Servera vispad grädde till och gärna lite extra bär.

Fromage på Skogshallon


Julen 2014

julgran_dekoration_2014
Hej alla goa bloggläsare! Nu är jag tillbaka i rutan igen. :-P Julhelgen har verkligen gått snabbt och snart är det nyår också, har medvetet tagit en paus från datorn och det är himla skönt ibland men nu ska det bli andra bullar. ;-)

Julen har varit lugn och skön. Vi firade julafton här hemma hos oss med delar av släkten, massa god mat och finfina julklappar.

Dagen före julafton gjorde jag och Joline sista rycket; vi rullade köttbullar, gjorde ett par sorters godis till och slog in de sista julklapparna. Två stora limpor vörtbröd blev det också och en sväng till Kalmar för den sista julhandlingen, men sen tog orken slut och laga mat den kvällen var de inte tal om så därav en kebabtallrik i detta julinlägg! ;-) Uppesittarkvällen med bingolotto var det sista innan julafton tog över.Och nej, vi vann ingenting! *somvanligt*

På självaste julaftons kväll så kom också vår första snö med stora vita flingor som singlade sakta ner här på ön, så passande och stämningsfullt! Ingen jul utan snö ju… ;-) På juldagen firade vi en liten 4 – åring med tårta och paket och var sedan barnvakt två nätter för att sedermera runda av hela julhelgen med varsin dunderförkylning. Ja, de känns som om vi hunnit med massor som sagt… ;-)

Julmaten på julafton bestod av :

  • Julskinka
  • Havtornssill
  • Glöggsill
  • Citronsill
  • Vitlökssill
  • Varmrökt lax
  • Kallrökt lax
  • Hovmästarsås
  • Romsås
  • Rökt korv
  • Rökt ål
  • Sylta
  • Tunnbröd
  • Knäckebröd
  • Vörtbröd
  • Hemkärnat smör
  • Julost
  • Cheddarost
  • Olika sorters senap
  • Mimosasallad
  • Ägghalvor majonäs/räkor/dill
  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Julkorv
  • Kroppkakor
  • Janssons frestelse
  • Ris a la malta
  • Ostkaka, sylt och grädde
  • Julgodis

Att man kan äta så mycket mat på en enda ”middag” är förunderligt! ;-) Gäller att äta långsamt och smälta maten. Här kommer ett litet bildregn av de jag hann med att fota i alla fall. Imorgon ska ni få ett supergott tips på en god fiskrätt!

kebabtallrik_robertos_öland
Kebabtallrik på Robertos i Färjestaden! Fem tummar upp – alltid! ;-)

julhandla_julmat
Sista julhandlingen…

snapple
Godare törstsläckare än Snapple citron-lemonad finns inte! Hittade dom på RUSTA till bra pris.

nicke_smörgåsar_äggmackor
Nicke som hade en körig sista dag på jobbet fick stekta ägg och korvsmörgåsar innan även han tog julledigt!

ölandsmjölk_borgholms_kungsgård
En julklapp till hela Öland är denna Ölands-mjölk från Borgholms kungsgård. Tjusig va? Både mjölkad och förpackad på samma ställe så transporten ut till oss ölänningar är inte så lång! ;-)

vörtbröd
Vörtbröd bakat på julmust med massor av russin och sirap. Recept HÄR

julklubbor_godis
Joline gjorde mozart-pops med kanderat nötströssel.

godis_mozartkulor
Dom klassiska mozartkulorna förstås och en marsipanlimpa med nougat, nötter, frukt och arrak.

marsipanfigurer
Marsipantomte och julegrisen! :-P

uppesittarkväll_bingolotto
Nitlotterna!

julentre_slöjd
Joline har snickrat ett jul-nyckelhus i slöjden som jag fick av henne. ♥

julbord_dukning
Julbordet dukat!

julmat_julnord
Och så all denna mat… Mätta blev vi också! :-P

öjkroken_december_öland_2014
Från en numera snötäckt och frostigt Öland. God fortsättning till er alla och tusen tack för alla fina, vackra julhälsningar. ♥

Juldagar i Stockholm och lyxig lax till middag
Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Julledigt och trevliga jobbmöten

Hoppas ni alla haft en riktigt lugn och skön jul. Efter en något jobbig hemresa på julafton via en överbelastad flygplats i Istanbul så har det varit skönt med några hellediga dagar.

Vi har njutit av lite god julmat, sett på TV, promenerat i ett vintervackert Stockholm och bara njutit julfrid.

På annandagen blev det lite ”jobb” igen. Jag tog tåget till Uppsala för ett möte med Lars Fahlén på PriMaten.

På dagen exakt 3 år sen vårt första möte, då vi provlagade rätter och planerade menyer som sen blev grunden för Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och senare även en delikatessbutik.

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

Nu hade vi nya, spännande saker att diskutera, får hoppas de blir verklighet framöver.

Lördagen tillbringade jag på havet, då blev det ett planeringsmöte med vännen Mona från Åland, inför vår kommande hälsoresa till Kreta i april.

Ett morgonkyligt Ålands hav

Ett morgonkyligt Ålands hav

Brunch på M/S Rosella

Brunch på M/S Rosella

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Havtornspannacotta med bärsås

Havtornspannacotta med bärsås

Svanar på flygtur

Svanar på flygtur

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

Perfekt att träffas på en båt och smida planer i hytten, med avbrott för god brunch och en ännu godare middag senare på dagen.

Vi kryssade två vändor med M/S Rosella för att hinna med allt det här över en dag.

Mattipset idag blir en god laxrätt som jag lagade på juldagen. Efter receptet följer fler bilder från de senaste dagarna.

Smörstekt lax med svampragu och saffransaioli

Smörstekt lax med svampragu 2 port

2 tjocka skivor lax à 200 g, helst viltfångad

Salt och peppar

2 msk smör

Svampragu 2 port

8 små skogschampinjoner

2 turkisk sivripaprika eller 1 vanlig grön

1 liten, gul lök

1 msk tamarisoja

 1 tsk balsamvinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

25 g smör

Börja med svampragun eftersom laxen går fort att steka. Skär svampen i fyra delar.

Dela paprikan på längden och ta ut kärnorna. Strimla i bitar. Skär löken i smala klyftor.

Bryn svampen väl i smöret, krydda med salt och chili. Tillsätt lök och paprika, låt fräsa med en stund så de får lite färg.

Häll på soja och vinäger, låt småputtra tills vätskan kokat in.

Bryn under tiden smöret och lägg ner laxen med köttsidan ner. Bryn 1½ minut och krydda med salt och peppar.

Vänd och stek 1½ minut på skinnsidan. Vänd och stek kanterna 1 minut på var sida, krydda under tiden laxen runtom.

Behåll rätt hög värme medan du steker laxen på de fyra sidorna, dra sen från plattan och låt eftersteka någon minut.

På det här sättet får du en lax med rejäl stekyta men som ändå är perfekt stekt inuti, den ska bara precis ha blivit genomstekt.

Servera laxen med en grönsallad på romansallad, bladpersilja och jordgubbar. En bit smör och saffransaioli blev gott och mättande till.

Jag köpte jordgubbar, sallad, persilja, lök och paprika på grönsaksmarknaden i Alanya i tisdags.

En perfekt matsouvenir, jag lägger in påsarna i 5-liters vattendunkar så håller de bra i kappsäcken.

Nedan ser du den goda skinkmacka vi åt på juldagskvällen, på det goda vörtbröd jag bakade innan jul.

Sen blir det lite fler bilder från mina promenader i Stockholm.

Skinkmacka på vörtbröd

Skinkmacka på vörtbröd

Stadshuset i morgonljus

Stadshuset i morgonljus

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällsolen

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällssol

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

God fortsättning och ett Gott Slut!

God fortsättning och ett Gott Slut!


Svensk julmat i Turkiet och sista minuten-tips på goda julbordsrätter
Svensk jultallrik i Alanya

Svensk jultallrik i Turkiet

Njutbar julmat

Julen är en riktigt bra högtid för alla oss som äter lågkolhydratmat med en stor andel natuligt fett.

Åtminstone om man ser till julbordets läckerheter med alla feta, goda kötträtter och rökta, gravade och inlagda fiskar.

Ägghalvor med räkor och majonnäs spelar också en stor roll, tänk vilka mängder av dem som gick åt när jag jobbade med julbord på restaurang.

Jag vill även kunna njuta av en skinkmacka till jul, igår kväll blev det en riktigt god sådan på mitt nypåhittade vörtbröd.

Här i Alanya njuter vi av några få svenska läckerheter som fått åka med i bagaget, för till jul är det ju alltid gott med det traditionsrika.

Spröda frökex från Huså Bröd tar vi också med hit, det är riktigt gott ihop med inlagd sill.

Här hittar du ett inlägg med ett nytt zucchinibröd och länkar till 15 andra av mina populära brödsorter.

Såser och sallader baserade på majonnäs är finfina tillbehör tillsammans med vanliga sallader med gröna blad i alla former.

Rödkål, grönkål, långkål, kålsallader är alla riktigt nyttiga och goda, de går förstås alldeles utmärkt att göra utan en massa tillsatt socker.

För i min värld ingår det mycket grönt till maten, den blir ju så mycket godare och nyttigare av det.

Här hittar du ett inlägg med en hel del gröna rätter som passar fint tillsammans med julmaten.

Julgodiset och julkakorna kan vara en svår nöt att knäcka för många som lider av sockerberoende.

Men det går att göra en hel del gott med betydligt mindre sötning än i de traditionella godsakerna.

Här hittar du ett recept jag gjorde häromveckan på fröpepparkakor, så goda antingen som de är eller med smör och ädelost på.

I dagens inlägg får du förutom länkarna ovan även bildlänkar till många rätter som du hinner laga till så här dagarna innan jul.

Ta en titt på dem och få tips på hur du kan njuta av ett både smakrikt och färggrant julbord.

Många passar fint att ta med som en julgåva om du är bortbjuden någon av helgdagarna.

Jultallrik på mitt sätt

Julbord på mitt sätt i Alanya

Smörhus till julbordet

Smörhus till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Rödbetssallad

Rödkålssallad med mandel

Rödkålssallad med mandel

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Fyllda ägghalvor

Fyllda ägghalvor

Kycklingleverpaté med Lingoncumberland och inlagda Kantareller

Min julpaté

Lingoncumberland

Lingoncumberland

Köttbullar

Köttbullar

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Rödkål

Rödkål

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Hjortroncrème

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Keso à la Malta

Keso à la Malta

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Kryddig ischoklad

Kryddig ischoklad

Lucka 23

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba...

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba…

Tomten

Tomten


Äppelmarmelad och Tomten lucka 21

Äppelmarmelad

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde den här på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka. De smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min modernare marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag sötar med lite honung.

Du kan förstås använda någon annan typ av sötning, som björksocker eller sukrin, om du vill.

Då kan du även doppa bitarna i fusksockret om du inte tycker om kokos.

Det här receptet och många fler som passar små och stora barn skapade jag till Anna Halléns kokbok LCHF för familjen.

Vill du ha tips på andra godsaker med lite sötning så hittar du mina recept även i Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har- om socker och växande kroppar.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk honung eller annan sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Lucka 21

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Tomten

Tomten


Julens bästa efterrätter och Tomten lucka 20

Mina godaste desserttips

Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.

Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.

Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.

Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.

För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.

Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.

Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.

Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.

Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.

Birgitta Höglunds kokböcker

Julklappstips i elfte timmen

Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.

De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.

Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)

Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.

Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.

Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?

Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

Mörk chokladmousse ca 8 port

100 g 70%-90% mörk choklad

2 äggulor

3 dl grädde

ev 2-3 msk whisky

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.

Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.

Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.

Pannacotta med kokos och lime 4 små port

2 dl kokosgrädde

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Lucka 20

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär… Klicka på bilden så kommer du till receptet på min Paleo-blogg.


Farväl till Facebook och julstress
Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…

Tagit ett beslut

Nu är det dags att dra ner lite på stressen i mitt liv och börja göra mer av det som är bäst för just min hälsa.

Jag känner personligen inte av så mycket av stressen inför julen, eftersom jag valt att bo här nere vid Medelhavet i december.

Men mitt datorarbete tar mer och mer tid och det har nu fått mig att fatta ett viktigt beslut. Jag lägger ner hela mitt engagemang på Facebook.

Så, det var skönt att äntligen skriva ner det jag tänkt på nu den senaste månaden…

Facebook är bra på många sätt:

  • Det skapar kontakter med nära och kära, gamla och nya bekanta, möten man inte skulle fått möjlighet till annars.
  • En plats där man kan diskutera både de små tingen och de stora världsfrågorna.
  • En plats att dela med mig av mina matkunskaper till alla som är osäkra på hur man lagar god och nyttig mat.
  • Sist men inte minst, en fantastisk marknadsföringsportal för mina recept och kokböcker.

Men också en stor energitjuv, som jag nu alltså bestämt att ta bort ur mitt liv.

Julmarknad i Alanya

Julmarknad i Alanya

Har du frågor och funderingar kring mat och hälsa är du mycket välkommen att ställa dem härinne på bloggen. Från den 1 januari nästa år så raderar jag min Facebooksida.

Det har tagit väldigt mycket av min datortid att svara på alla privata meddelanden och andra frågor, ställer du dem här istället får så många fler ta del av svaren.

Jag kommer inte att göra fler inlägg på Facebook efter det här, så du får gärna lägga till dig som följare av bloggen och få uppdateringar till din e-post.

Klicka bara på länken Anmäl mig, den hittar du under bilderna på mina kokböcker i högermarginalen.

Nu kommer det att bli mer arbetsglädje och energi över till mitt bloggande och att skriva tidningsartiklar.

Jag har just fått ett nytt jobb som mat/rese-skribent i Expressens Allt om LCHF, skickade iväg första artikeln förra veckan.

Det känns väldigt roligt att få skriva om det som ligger mig varmast om hjärtat i Sveriges största LCHF-magasin.

Jag skriver sen 4 år en matkrönika om lågkolhydratkost med jämtländska förtecken varje månad i 100% Östersund.

Senaste året har jag även medverkat med mina recept på tyska i tidningen LCHF Deutschland.

Slow cooking

På bokfronten händer inte så mycket just nu, annat än att mina 3 kokböcker ges ut i USA nästa sommar.

Och det är ju förstås det största som hänt mig hittills, sen jag började skriva min blogg för 5½ år sen :)

Jag tog för ett år sen själv kontakten med ett förlag i New York, Skyhorse Publishing, presenterade mina böcker och de nappade.

Det känns otroligt hedrande att de valde att ge ut alla mina böcker, det är inte ofta det händer författare i Sverige.

Nu har jag flera nya bokidéer på tankestadiet och några som ligger för bedömning hos  olika förlag, hoppas på ett positivt besked framöver.

Har så många bra recept att dela med mig av, känner du nån som har ett förlag får du gärna tipsa dem om mig ;)

Hoppas du kommer att följa mig även i fortsättningen härinne. Det kommer som vanligt att bli ett och annat matnyttigt tips.

Recept som du gärna får dela med dig av till dina Facebook-vänner och förstås alla vänner i verkliga livet.

Här kan du läsa om Therese Renåkers sätt att hantera julstressen, hon ger många bra vinklingar hur man kan leva ett lugnare liv innan jul.

Lucka 17

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester, vi har mycket att lära av honom…