passa på med era favorit produkter!
Här klicka jag precis hem:
BOVETEKEX gubben gillar dom och jodå en eller två slinker ner här också
ALAVIS (msm)
Mina älskade D vitaminer
bara små tips nu när man får 15% rabatt
passa på med era favorit produkter!
Här klicka jag precis hem:
BOVETEKEX gubben gillar dom och jodå en eller två slinker ner här också
ALAVIS (msm)
Mina älskade D vitaminer
bara små tips nu när man får 15% rabatt
Förra månaden skrev jag min första artikel om mat och resor i Expressens Allt om LCHF.
Igår fick jag se resultatet för första gången, mamma hade köpt tidningen när jag var i Turkiet.
Jag delade med mig av mina bästa tips på mat att ha med på resande fot, något jag fått stor erfarenhet av på många utlandsresor sen jag gick över till LCHF.
Det kan vara besvärligt när man äter lågkolhydratkost att hitta något som passar på flygplatser, likaså på flygplan, båtar och tåg.
Där är ofta utbudet av väldigt snabba kolhydrater desto större…
Riktigt roligt att få vara med i så stora sammanhang med mina recept, hoppas att tipsen kan underlätta för många av läsarna på resor framöver.
Sen 4½ år skriver jag om mat varje månad i 100% Östersund och nu det senaste året har jag också medverkat i LCHF Deutschlands månadstidning.
Tidigare skrev jag i Hello Alanya Magazine som då kom ut på engelska och holländska.
Mina recept är alltså redan rätt välkända utomlands i tidningsformat, det blir förstås extra kul när kokböckerna kommer ut på engelska nu till sommaren.
Utländska rätter handlade det om i den här artikeln, jag delade med mig av recept från Thailand, Turkiet och Spanien.
Fried rice är en populär rätt i Thailand, ungefär som vår svenska pytt i panna.
Här har jag gjort om den till en mer LCHF/Paleo-anpassad rätt med grovriven blomkål istället för ris.
Efter receptet kommer bilder på artikeln, klicka på dem för att förstora så de blir lättare att läsa om du missade tidningen.
Fried Rice på mitt sätt 2 port
150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst
150 g skalade räkor
3 dl grovriven blomkål
1 morot i smala stavar
1 dl strimlad salladslök
½ dl finstrimlad ingefära
2 strimlade vitlöksklyftor
1 röd chili peppar
3 msk kokosolja
2 msk glutenfri tamarisoja
1 pressad lime
Ca ½ tsk salt
Omelett:
2 ägg
1 msk vatten
1 krm salt
Kärna ur och strimla chilipepparen fint. Vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna.
Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter. Krydda med salt.
Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.
Lägg upp på skärbrädan och rulla ihop, skär i strimlor.
Bryn köttet, rör ner ingefära och vitlök. Krydda med salt, limesaft och soja.
Blanda ner räkorna, låt fräsa en minut.
Blanda samman kött och räkor med grönsakerna, hetta upp alltsammans.
Servera pytten med omelettstrimlor och pressad lime.
En klick majonnäs smaksatt med finhackad chili och lime blir ett gott och mättande tillbehör.
Idag är det tågresa från Stockholm till Östersund, det var skönt att mellanlanda hos Lennart på Kungsholmen några dagar.
Nu har jag lite att ta tag i därhemma, det roligaste blir förstås att träffa familj och vänner igen efter en lång vinter borta.
Glad blir jag också av att se att så många köper min Långkokbok nu när den reas ut på Bokus för 49 kr, där den går att förboka inför rean som startar 25/2.
Passa på nu så den inte tar slut, den verkar gå som smör i solsken.
Den ligger nu på tredje plats av mest köpta kokböcker på just Bokus förra veckan.
Det går att hitta mina böcker till ännu billigare pris, blev tipsad att Adlibris säljer dem för 45 kr om du hellre handlar där.
Kanske du sett dem ännu billigare någon annanstans?
LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist är tyvärr slutsåld från förlaget och de planerar inte att trycka någon ny upplaga.
Men den kommer ut på engelska i augusti, här finns alla mina kokböcker att förboka på Amazon.com
Grillmat LCHF är också med på bokrean, här hittar du den tillsammans med Långkok och många andra, intressanta LCHF-böcker på Adlibris för 45 kronor.
Så passa på att handla några fina gåbortspresenter inför sommarens fester.
Långkokt mat är bland det enklaste man kan laga, grytan sköter sig själv medan du gör något annat.
Så du som tycker att du är för upptagen för att kunna laga bra mat, ta chansen och handla min kokbok på rean, så har du samtidigt investerat i din framtida hälsa.
På köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår mat.
Ge gärna bort kokboken till nära och kära som också kan må gott av att får lära sig laga bra mat från grunden.
Idag bjuder jag på två recept från boken, en långkokt köttfärssås och min godaste lasagne med nyttig grönkål istället för pastaplattor.
På bilden nedan är den serverad med smörstekt vitkål, riktigt gott tillbehör till alla slags pastasåser.
50 g smör, olivolja eller kokosolja
8 soltorkade tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten
eller 2 dl hemgjord kalvfond
½ dl tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 msk stött rosépeppar
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk worcestershiresås
ca 1 tsk salt
ca ½ tsk grovmald svartpeppar
Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port
En sats köttfärssås, se ovan
400 gr grönkålsblad
Ostsås:
4 ekologiska ägg
250 g kesella 10%
1 dl grädde
3 dl riven, lagrad ost
ca ½ tsk salt
ca 1 krm vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.
Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.
Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl. Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.
Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås.
Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.
Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.
Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.
Lasagnen blir också god att göra på förvällda vitkålsblad.
Hej o hå! Nu har jag landat hemma vid datorn efter ett par dagars jobb och personalmöte och pappersarbete att styra upp med. Känns som veckan varit lång som två… Ibland blir det lite för mycket… Min lillasyster Sanna miste sin farmor i söndags och sen dess har det känts motigt och tungt… Vi fanns vid hennes sida och framförallt Sanna som fick hålla hennes hand när hon tog sitt sista andetag. Att mista nån man håller kär, en släkting eller bekant känns i hjärtat och man lider både av sorg och medkänsla. ♥ Veckan rullade på trots allt med jobb och möten…
Men imorgon är det fredag igen och det ska bli skönt med helg och sportlov nästa vecka för barnen med! Hoppas vi kan hitta på något tillsammans med moster Sanna så vi får tankarna på annat håll.
Jag tänkte på det här med bakpotatis, eller säger ni bakad potatis?
Det är ju mest på sommaren som man äter dom, men då är dom faktiskt inte lika goda som på vintern, har ni tänkt på det?!
Det är ju en billig liten knöl som är så vansinnigt enkel att variera med tillbehör och röror. När vi åt det nu sist ville jag bara få känna smaken igen av en riktigt stor, vinter-bakpotatis som skärs upp med två snitt och fylls med vitlökssmör eller bregott och flingsalt…. Heaven!!
Bakpotatis är en smart rätt som den är med en god röra till, eller som tillbehör till kött och bearnaisesås. Som ni ser här så blev det just det sistnämnda… Kunde inte låta bli.
Vill man baka potatis SNABBT så naggar man den med gaffel och kör på högsta effekt i microvågsugnen ca 10-15 min och vänder på den en gång. Smaken blir inte lika god som när den bakas i ugn men det duger, den blir liksom mer ”kokt”. Men ett bra tips om man vill ha en snabbis-potatis! Helst kör jag den i ugnen på 175 grader ca 1½ timme, naggad och utan folie.
RÖROR!
Jag har massor av tips på röror så jag tänkte lista dom alla här nedan. Att steka kött och servera med bearnaisesås förmodar jag att ni inte behöver utförlig beskrivning på.
Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>
Melodifestivalen ja! Det är ju ikväll det börjar! Har faktiskt inte hängt med riktigt, det brukar ju vara så mycket reklam och ståhej före det börjar men tycker det varit väldigt tyst i år!?!
Hur som så blir det lite festligt att följa tills finalen är igång. Jag har vigt mig till barnens skara, tillika förtjusning. Har faktiskt inte uppskattat det här med melodifestival tidigare, men allt kan ju förändras och växa fram med tiden.
Vad äter man till melodifestivalen då??
Plockmat brukar vi oftast ha till mello-lördagar här hemma men varför inte en god tre-rätters och dessert framför TV:n? Lördagsgodiset åt vi upp igårkväll så det går bort. Fruktsallad och glass kanske de får bli…
Förrätt ja, detta tycker jag är så gott och passar till denna kväll!
Idag har jag mest plockat lite här hemma, dammsugit och fixat med tvätt, svarat på mail och varit ute med Kean. Nicke pysslar på sitt håll i garaget med bilarna och har varit och handlat och gjort lite ärenden. Joline blev kvar hos en kompis i Borgholm men kommer hem ikväll så här sitter jag ensam, i lugnan ro med TV:n på i bakgrunden… Kan verkligen inte skriva eller koppla av om jag inte har TV eller radio på… Blir så himla tyst och ensamt… De första jag gör på morgnarna när jag går upp är att tända lampor och värmeljus och sätta på TV:n med nyhetsmorgon. SEN väcker jag barnen. Klarar inte av den där tomma, kalla tystnaden, måste ha liv och ljud omkring mig. Fler som är som jag kanske??
Dagens recept då. En vansinnigt god rätt som jag ibland kan längta ihjäl mig efter. Ett fint stekt nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote med en rödvinssås till… Det är lyxmat tycker jag och inget vi äter så ofta men gott är det! Jag serverade med en krämig potatisgratäng och en krispig sallad med ädelost. Rödvinssåsen är en skapelse ”to die for” så jag uppdaterar er med receptet här;
Rödvinssås 6 – 8 port Recept STEG-FÖR-STEG med bilder hittar du HÄR!
Det här behöver du :
1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
—
4 dl rött vin
—
3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)
—
Salt, peppar
ev. en nypa socker
—
1 klick smör
GÖR SÅHÄR :
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör tills löken mjuknat. Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.
Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.
Tips; konsistens & färg :
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.
Smarik sallad med ädelost och en god vinegrette.
Recept på krämig potatisgratäng;
4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 – 6 dl grädde
2 – 3 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 60 min.
Önskar er alla en härlig lördagskväll!
♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!
Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där!
♥♥♥
Hejå hå – ÄNTLIGEN fredag!
Det har varit en lång och händelserik vecka så krafterna är inte på topp. Min mamma fick ju komma hem från kirurgavdelningen i måndags men sen dess har inget varit sig likt. Hon har mått så tokdåligt med rejäla magsmärtor och illamående AB…
Är jättejobbigt att se henne så sjuk hon som alltid är på topp och energisk till tusen och alltid på språng, men kroppen säger ifrån till slut… Jag har såklart varit hos henne mycket i veckan och hjälpt till med handling och matlagning enligt probiotika-kosten. Det var jätteintressant att fördjupa sig i den vetskapen hur olika ingredienser påverkar mage och tarm. Tusen tack alla ni som kommit med tips och mail. Probiotika-kost skiljer sig ganska mycket från IBS-kost och nu håller vi verkligen tummarna att det börjar gå åt rätt håll. Jag har som sagt lagat en massa mat åt henne och fryst in i portioner. En mild, len fisksoppa med kokosmjölk och broccoli, en kycklinggryta med vitlök, tomat och röda linser, och en tomat och vitkålssoppa till. Mjölkprodukter, havre, linfrö, vitlök, honung och allt annat har jag laborerat ihop goda mellanmål av så kanske, kanske är vi på rätt väg nu.
Penicillinet (två olika sorter) verkar vara väldigt starkt och jobbigt för magen då hon är konstant illamående men jag handlade hem probiotika-dofilus-tabletter och även Postafen (mot åksjuka och illamående) så jag hoppas innerligt att hon får behålla det hon äter nu och att hon får tillbaka energin och färgen i ansiktet. ♥
Självklart ska ni få ett gott fredagsrecept!
Här har vi en riktigt god fläskfilé, smördegsinbakad med kvibille ädelost, sallad, ”crasched potatoes” och såklart en ädelostsås till det! Bättre än så blir det inte, det är bara sååå ljuvligt gott!
Ädelostsås 4 – 6 port
2 msk smör alt. stekskyn från fläskfilén
1½ msk vetemjöl
2 msk kalvfond alt tärning
4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
120 gram ädelost
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret eller använd stekskyn från fläskfilén i en kastrull. Pudra över vetemjöl och vispa slätt. Späd med gräddmjölk och låt koka upp. Tillsätt kalvfonden. Sänk värmen och smula ner osten. Låt småputtra på låg värme ca 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Den goda såsen!
Recept på smördegsinbakad fläskfilé HÄR >>
Recept på ”Crasched potatoes” HÄR >>
♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!
Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där!
♥♥♥
I vinter har jag testat att baka lite olika sorters glutenfria bröd, som passar oss som äter lågkolhydratkost.
De passar förstås också alla som tycker om ett gott bröd bakat på naturliga ingredienser och alla som har celiaki/glutenintolerans.
En del recept anpassade mer efter Paleo med lite sötma från frukt, andra mer strikt LCHF, men alla har förstås varit helt glutenfria.
Det är en viktig sak när man pratar LCHF/Paleo-bröd, att de förutom att innehålla en låg halt kolhydrater, även bör vara glutenfria.
Eftersom både LCHF och Paleo i grunden är helt utan spannmål, så blir det förvirrande när det bakas och säljs glutenhaltigt bröd i butik och skrivs recept på LCHF-bröd med kruskakli på olika håll.
Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, hamnade i blåsväder tidigare i veckan när han kallade CarbZones sortiment för bluffprodukter.
Jag var i kontakt med CarbZone häromåret, just med anledning av att de hade gluten i sina produkter, som på den tiden hade stämpeln LCHF på förpackningarna.
Skickade dem recept på pajbottnar med mandelmjöl, men de svarade att det var för dyrt att baka med sådana ingredienser.
Jag tog en titt på innehållet i en av deras pajer sedan jag blivit tipsad att de nu bakar dem på mandelmjöl.
Första delen i ingredienslistan lät ju lovande, men sen ser det inte lika bra ut:
”Ägg, getost (14%), zucchini, vatten, ekologiskt mandelmjöl, crème fraiche, smör, valnötter (3%), majsstärkelse, betfiber,vetegluten, salt, vetefiber, timjan, kryddor, naturliga aromer, citronjuicekoncentrat.”
Här hittar du min motsvarighet till deras ostpaj, garanterat utan gluten.
Så över till dagens brödrecept. Jag ville ha ett bröd med en högre innehåll av protein, så nu har jag testat att göra ett formbröd med hög halt av ägg och riven ost.
Är inte så förtjust i oopsies, kesobröd och andra liknande LCHF-bröd, de smakar mest stekta ägg. Det här brödet fick lite mer struktur.
Jag använde en typ av hårdost/gräddost på getmjölk som finns här i Turkiet, det blev riktigt god smak av den.
Men du kan förstås använda vanlig gräddost eller någon lagrad ost, typ Prästost eller Västerbotten.
Jag gjorde det här brödet fritt från mandel/nötmjöl, då jag fått efterlysning från allergiker på såna recept.
Efter receptet följer några bildlänkar till mina övriga recept på fröbröd utan mandel och nötter.
Jag vill också dela ett mycket viktigt inlägg som du kan läsa på Ann Fernholms blogg Ett sötare blod.
Ju fler vi är som delar detta inlägg på bloggar, Facebook och Twitter, desto bättre för folkhälsan. Läs Anns viktiga synpunkter och dela den gärna vidare.
Proteinbröd – Äggbröd
8 ägg
3 dl riven ost
100 g smör
2 dl vatten
1½ dl pofiber
½ dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk linfrön
2 msk vallmofrön
2 msk sesamfrön
ca 1-1½ tsk salt
Smaksättningsförslag:
2 msk svartkummin
2 msk torkad timjan eller oregano
1-2 msk kanel eller kardemumma
1-2 msk stött brödkummin
1-2 msk stött anis eller fänkål
Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten. Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.
Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.
Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme. Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.
Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl/kokosnötmjöl.
Rosta gärna skivorna lätt eller stek på dem lite i en stekpanna och njut med rejält med smör eller gärna den här avocadoröran.
Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.
Igår var jag hemma hos mamma hela dagen och lagade mat i hennes kök. Hon är ju sjuk och har extremt ont i magen efter tarmficksinflammation och först nu efter nästan två veckor kan hon börjar äta lite lagad mat så jag handlade och fyllde kylen och kokade ihop ett par soppor, en tomat/vitkål och en fisk/broccoli och en gryta med kyckling och röda linser b la. och frös in i flera matlådor. Ska fortsätta imorgon med lite mer frukt och mellanmål som går att förbereda. Chiapuddingen gillade hon och den är ju len och bra för magen så lite roliga recept med den får det bli också. Tipsa gärna om ni sitter inne med nåt gott tips där!
Här får ni första soppan som gick blixtsnabbt att tillaga, den andra tomatsoppan blev ett rejält långkok däremot, recept på den ska ni också få lite senare.
Här har jag använt vit fisk, kokosmjöl, broccoli och milda, lena kryddor… Hon åt en portion av den igår och älskade den! TACK – jag är ju inte så förtjust i fisksoppor själv men denna gick hem hos mamma och det var ju huvudsaken!
Receptet kommer här;
4 port
Det här behöver du :
2 frysta torskblock a´400 gram alt. färsk fisk
1 påse (30 gram) Santa maria kryddblandning ”Fisk citron & örter”
(innehåller citron, dill och dragon b la. om man inte hittar denna kryddpåse)
1 burk kokosmjölk
1 bukett broccoli
½ pressad citron
1 knippe persilja
Trocomare örtsalt
GÖR SÅHÄR :
Tina och skär i kuber. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek fisken så den får fin färg, häll över kryddblandningen, slå på kokosmjölk och små buketter av broccoli. Sänk till medelvärme och låt allt få puttra ihop ca 15 min. Smaka av med trocomare örtsalt. Strö över finhackad persilja före servering.
Hej-hallå fina bloggisar! ♥ Idag har jag varit hemma hos mamma hela dagen och lagat mat i hennes kök! Ni som följer mig på instagram (@Kryddburken) har sett vad jag lagat. Recepten kommer såklart upp här på kryddburken också så fort jag laddat in bilderna från telefonen. Vill tacka för alla tips ni kom med i föregående inlägg om min mamma och även alla mail som kommit, svar kommer snart ska bara försöka få tiden att räcka till också.
Sålänge så bjuder jag på ett busenkelt recept på småkaka som är lätt att röra ihop, bara fyra ingredienser, ingen elvisp behövs och resultatet blir gudagott. Helt perfekt att frysa in inför kommande födelsedagar… Det är ju någon här i familjen som fyller jämt snart så jag håller på att bunkra upp.
Höga, fina kokostoppar, krispiga på utsidan och mjuka, lena inuti. Fullkomligt smälter i munnen. Missa inte mitt tips om hur dom blir höga och toppiga!
25 st
Det här behöver du :
50 gram smält smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 gram kokosflingor
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg & socker vädligt slarvigt med en träsked. Det ska absolut inte vispas, bara blandas ihop. Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur i bunken ca 15 min. Kokosflingorna sväller och du får höga fina toppar som inte flyter ut!
Detta + att smeten inte ska vispas är det hemliga knepet för höga, fina kokostoppar!
Klicka ut små toppar med hjälp av en tesked och kladdiga fingrar!
Grädda i 175 grader ca 12 min.