LCHF-lasagne eller moussaka

LCHF Lasagne

Lasagne utan gluten

Idag fortsätter jag att dela med mig av mina personliga favoriter härinne, turen har nu kommit till lasagne på LCHF-vis.

Jag är på väg till Makrigialos på Kreta i 12 dagar för en liten Lugnochro-resa med goda vännen Mona och några till av våra vänner.

Där ska vi ägna oss åt yoga, promenader, lättare träning, goda samtal och så blir det nog lite god matlagning också, vi har en stor utegrill vid vår hyrda villa.

Och så ska vi förstås hälsa på och klappa våra små djurvänner som vi lärde känna när vi var där i höstas, ett gäng katter och lilla hunden Ådi.

Mona med sina små vänner...

Mona med sina små vänner i Makrigialos…

Mer om den resan får du höra när vi kommit hem igen, nu ska jag ta lite datorledigt.

Lägger in några inlägg i förväg här så du får en del matinspiration under tiden.

Vill du ta del av mina mattips i tidningsform, så finns en hel del att välja på just nu.

Här skriver jag om de 4 tidningar jag medverkat i de senaste veckorna och nu har det dykt upp en till.

Jag blev i vintras intervjuad för en tidning som heter Bättre hälsa, en artikel om hur man kan förenkla matlagningen och minska den vardagliga stressen.

Här kan du läsa tidningen i nätversion, en pappersupplaga av Bättre hälsa följde med som bilaga i påsknumret av ICA-kuriren fick jag höra, riktigt bra för den når ju väldigt många läsare.

Det finns mycket läsvärt i tidningen, bland annat en intressant artikel med Ann Fernholm.

Vi har också fått vara med lite på framsidan, under rubriken Sund och sockerfri.

Tidningen Bättre Hälsa

Klicka på bilden så kommer du till artikeln om mig…

Min mat har inte alltid varit så sund och sockerfri som den är idag. Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne…

Men nuförtiden blir det förstås med grönsaker istället för pastaplattor av vetemjöl och utan söt ketchup.

Här hittar du receptet på min sockerfria LCHF/Paleo-ketchup.

Jag har gjort flera olika varianter av lasagne genom åren men den jag tycker bäst om är en med aubergine, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.

Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.

Garfield

Katten Gustaf…

Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en stabbig mjölksås redd med mjöl.

Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.

Jag blandar även i gröna blad i den här lasagnen för ännu mer av den varan.

Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.

Lasagne 2-3 port

300 g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Att varva med:

1 liten aubergine

1 påse mangold eller bladspenat

3 msk smör

Salt

Osttäcke:

3 ägg

50 g riven halloumi

2 dl grädde

Salt och peppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och mangold i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till lasagnen.

Grekisk Sallad


Gnocchi med vitlök, spenat och cashewnötter

gnocchi_spenat_vitlök_nötter Efter regn kommer solsken! Jösses vilket stormväder vi haft inatt, trodde taket skulle blåsa av huset, men nu skiner solen och fåglarna kvittrar igen! ;-) Aprilväder med andra ord.

Jag fortsätter min italienska bana idag med ett supergott och enkelt recept på gnocchi. Köper ofta hem en påse när jag hittar den i affären. En favorit är gnocchi med gorgonzola, eller en het tomatsås, eller bara lätt brynta med smör och salvia. Det här receptet är däremot en mycket enkelt variant med vitlök, spenat och nötter. Fyra ingredienser alltså och busenkelt att svänga ihop. :-P

Nu ska jag skynda mig iväg till posten och hämta ut Jolines paket, hon har skickat efter ett par jeans från Nelly och då är det bråttom, bråttom! Helst ska de ju komma samma dag hon ser dom på nätet, haha! Hon visade mig en sajt rabattkalas.se där många av hennes favoritbutiker (Nelly, Bonprix, Bubbleroom mfl.) är listade med olika erbjudande och rabattkoder, himla smart faktiskt. Kläder är ju nånting som numera är ren och skär förbrukningsvara i hennes ålder och då är det smidigt med sajter som erbjuder rabatt och lite lägre priser, eller fri frakt t ex. Finns fler kategorier än kläder såklart. Kollade runt lite under ”mat och dryck” och ni som prenumererar på matkassar kan hitta riktigt bra priser. Tips, tips! :-P

Här kommer dagens middagstips!

2 – 3 port
Det här behöver du : 

500 gram färsk gnocchi
Olivolja
2 – 3 vitlöksklyftor
ca 2 dl cashewnötter (eller andra nötter)
200 gram babyspenat
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp saltat vatten och lägg i gnocchin. När den flyter upp är den klar.
Under tiden, hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs vitlök, hackade cashewnötter och bladspenat hastigt. Vänd ner gnocchin, smaka av med salt och peppar. Servera.

recept_middagstips_gnocchi

gnocchi_recept_spenat_vegetariskt

 

3 läckra frukosttallrikar

Frukosttips

Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.

Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.

När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.

De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.

Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.

Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.

Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.

Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port

2 dl späda salladsdblad

1 kiwi

½ dl persiljeblad

½ dl citronmelissblad

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

Avocadoolja eller olivolja

Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.

Blanda försiktigt  ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.

Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.

Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.

Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port

6 skivor kallrökt lax

2 mjukkokta ägg

2 msk riven pepparrot

50 gr mjukt smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.

Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.

Keso- och fröplättar 1 port

1 ägg

2 msk keso

2 msk grädde

1 msk psylliumfrön

1 msk fibrex eller pofiber

1 msk sesamfrön

1 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.

Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Min nötfrukost, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Cappuccino LCHF och medverkan i 4 tidningar

Cappuccino LCHF

Näringsrikt kaffe

Den senaste veckan har jag varit mer eller mindre däckad av en förkylning, för ovanlighetens skull.

Brukar nuförtiden bara bli lite snuvig och hostig nån dag och sen inget mer, men den här gången tog den lite kraftigare med trötthet och huvudvärk.

Jag har ju haft lite mycket på slutet så det här är nog kroppens sätt att säga åt mig att ta det lilla lugna ett tag.

Har ändå kunnat få undan en hel del skrivjobb i veckan, för jag har inte varit så sjuk.

Det blev en researtikel till nästa nummer av Expressens Allt om LCHF och korrekturläsning av två av de kokböcker som kommer ut på engelska i sommar.

Aptiten har dock inte varit på topp, som den brukar. Hade sån huvudvärk en morgon så jag klarade inte ens att få i mig min nötfrukost.

När jag kvicknat till gjorde jag då istället en riktigt god, skummig cappuccino utan mjölk.

Recept på den och bilder och länkar till de tidningar jag varit med i senaste veckorna följer om du klickar på länken nedanför bilden från 100% Östersund, där jag berättade lite om min syn på glutenfritt.

Klicka på bilden så blir den större och lätt att läsa.

Artikel från 100% Östersund

Fetkaffe DeLuxe

Fetkaffe DeLuxe

Cappuccino LCHF 1 port

2 dl starkt, hett kaffe

1 ägg

25 g smör

2 rutor mörk choklad 85%

1 krm mald kardemumma

Häll kaffet och chokladen i en hög mixerskål. Mixa tills chokladen smält.

Tillsätt smör, ägg och kardemumma och mixa tills det blivit skummigt.

Häll upp i din favoritmugg, strö på lite extra kardemumma och njut.

Vill du ha ditt kaffe helt sockerfritt så uteslut den mörka chokladen.

LCHF-magasinet

Här ser du några bilder från senaste LCHF-magasinet som finns ute på Pressbyrån nu.

Du kan också prenumerera här. Du får då 4 mycket läsvärda nummer per år för 200 kr.

I nr 1 kan du läsa Bosse Zackrissons artiklar om mig, Lindha Vikström, Nisse Simonson och fler andra Östersundare som fått en bättre hälsa med LCHF.

LCHF-Deutschland

LCHF-Deutschland fick jag i brevlådan häromdagen, där medverkar jag med olika sorters kryddsmör och majonnäs.

Har du släkt och vänner som pratar tyska så skicka gärna länken till tidningen till dem.

Där kan man också köpa Mats Lindgrens bok Frisk av mat som nyligen utkom på tyska, Gesund durch die richtige Ernährung.

Matkärlek

Jag är också med i tidningen Matkärlek som kom med sitt premiärnummer för 2 veckor sen.

Debuten var mycket lovande, det här är en tidning av hög kvalitet som verkligen håller vad den lovar, matkärleken märks tydligt.

Tidningen innehåller intressanta artiklar om hur mat med få kolhydrater har förändrat de intervjuades liv till det bättre på många olika sätt.

Allt varvat med goda recept och tips som handlar om naturligt god mat.

Matkärlek hittar du i de flesta butiker, den kan du också prenumerera på här för 129 kr för 3 nummer.

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om mig i LCHF-magasinet

LCHF-magasinet

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek


En lättlagad matdag à la LCHF

Torsk i micro

Snabb matlagning

Nu i påskhelgen har väl många av oss ägnat en hel del tid åt köksbestyr för att få till alla traditionella påskrätter.

Det är ju väldigt trevligt att samlas med släkt och vänner och njuta av mat som får ta lite mer tid ibland.

Men till vardags är det den snabblagade och enkla maten som tilltalar de flesta, så även mig.

Jag har haft rätt fullt upp i mitt liv den senaste tiden och den närmaste framtiden är inget undantag.

Just nu är det korrekturläsning av Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking och LCHF for seniors.

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

Klicka på bilden så kommer du till mina kokböcker på Amazon.com…

Jag fick på skärtorsdagen mail från mitt förlag Skyhorse Publishing i New York att böckerna ska gå till tryckeriet tidigare än beräknat, så jag hade bara påskhelgen på mig att få färdigt långkokboken.

Detta på grund av att en butikskedja i USA lämnat in en stororder på boken. Fantastiskt roligt, så då var det ju bara att sätta igång att läsa för allt vad tygen höll.

Seniorboken fick jag två veckor till på mig, så det blir en hel del sittande vid datorn närmsta tiden.

Långkok är förstås riktigt lättlagad och snabb mat, men ibland vill man att förberedelserna ska gå ännu snabbare.

Idag får du tips på några enkla rätter att ta till en en jäktig dag. Rätter som jag gjorde i vårt lilla kök med två plattor och en microugn när vi var på Mallorca.

Här hittar du en annan typ av lättlagad fiskrätt för microugn, den gången gjorde jag färskostfylld lax.

Vill du inte använda micro så går det förstås att laga till fisken i ugnen eller på spisen istället.

Torsk med tomatröra

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra eller ajvar

1 citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Kör på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten. Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Till frukost den här dagen blev det som vanligt nötter och smör och som en lätt lunchrätt serranoskinka med Roquefortost och en antioxidantdrink med kryddor, smör och kokosolja.

Middagen åt vi vid 15 och sen stod vi oss bra på det ända till nästa dag.

Serranorullar med Roquefort

Roquefort

Vi har provat den här typen av periodisk fasta, 16:8 eller 14:10 nu i vinter och vi mår båda väldigt bra på det.

Tidigare har vi i flera år följt tanken att man ska äta två lagade mål per dag enligt handflatemodellen och till det har vi ätit en deciliter nötter som frukostmål.

Vi har på senare tid kommit på att det helt enkelt blev för mycket mat för oss båda.

Både jag och Lennart haft långdragna problem med värkande axlar senaste året, men de är betydligt bättre nu, när kroppen får chans att återhämta sig mellan varven.

Du kan läsa mer om periodisk fasta här hos Jonas Bergqvist.

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink…


Nougatglass med kola och krokant

nougatglass_krokant_kolasås
Jag lovade ju att ni skulle få ett smarrigt glass-tips idag. Om ni som jag är svag för nougat så måste ni prova den här. Det är en väldigt söt glass och bilden är endast arrangerad för avfotografering, inget man lassar i sig på en gång. En kula till kaffet är precis vad jag tycker den passar till. Barnen älskar den och kan nog äta mer! ;-)

Jag har alltså använt mig av två burkar mjölk. En kondenserad och en karamelliserad som är som tjock kolasås som jag ripplat ner i glassen. Krokanten hade jag gjort i förväg och förvarat i en burk, den kan naturligtvis uteslutas om man vill de. Häll upp glassen i en fin form och garnera den lite extra! Galet fint att ställa fram på bordet när man har gäster och alla kan skopa så mycket dom själva vill.

Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk
200 gram nougat
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl krokant
Hyvlad choklad

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Smält nougaten över vattenbad och ringla ner i glassmeten. Rör om och frys in ca 45 min före du tillsätter kolasåsen (karamelliserad mjölk) och krokant, annars lägger de sig mest på botten så det är en fördel om glassen är lite halvfryst.
När du rört ner kolasås och krokant lite ojämnt i glassen, hyvla över choklad. In i frysen igen.

glass_hemmagjord_nougatglass_3_minutersglass
Ingredienserna till glassen! Krokant kan naturligtvis uteslutas om man vill.

krokant_nuogat_julgodis
Krokant

200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

nougatglass_hemmagjord_3_minuters
Den vispade grädden med kondenserad mjölk och den smälta nougaten. Rör om försiktigt och häll upp i en form.

hemmagjord_glass_recept_kondenserad_mjölk
Frys glassen ca 45 min och ta ut den och rör ner kolasås och krokant. De lägger sig lätt på botten om man rör i de när glassen är lös så bättre den är lite halvfrusen så blir det jämnt fördelat.

3_minutersglass_kondenserad_mjölk_nougatglass_hemmagjord
Hyvla över choklad. Plasta och frys in. Ta fram glassen ca 30 minuter före servering så blir den lagom i konsistensen. :-P

glass_kondenserad_mjölkOch kula upp! :-P

Påskpyssel – godis

påskpyssel_diy_easter_godis_jellybean
Hej på er! Kikar in en snabbis här med lite påskpyssel! Är ni många som är lediga över påsk nu? Jag har ett par bra pysseltips till både stora och små. Fina påskpresenter att ge bort och väldigt enkla att göra! Blommorna här, eller de ”färgglada påskliljorna” är en fin dekoration till påskbordet kanske. Färgat papper som du klipper ut som en blomma. Limma på en knäckform och fyll med jelly beans. :-P

Morots-strutarna längre ner är gjorda av cellofan, tejp och rullat papper som jag tejpat på bara! Lite festligt. ;-)

jellybeans_candy_diy_easter_påskpynt_godis

påskpynt_diy_crafts_godis_jellybean

 

påsk_morötter_strutar_godis
Stor och lite morot. Den stora med drage-egg och den lilla med jelly beans. Snurrat papper gör man enkelt genom att vira pappret runt en penna! ;-‘)

godis_påskgodis_strutar_morötter

 

 

Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk


Påskgodis – marsipanfigurer

marsipanfrukt_marsipan_marsipangodis_godis_marsipanfigurer
Något som är riktigt kul att göra är marsipangodis. Figurer av alla de slag. Superkul att låta fantasin styra! Det finns ju färdig marsipan i olika färger men också vit som du kan färga själv med vanlig hushållsfärg. Den blå och den röda har jag färgat själv. Grön och rosa är färdigköpta och smakar även päron och jordgubb. ;-) Till skaft har jag använt ändar av salta pinnar.

påsk_godis_hemmagjort_påskägg_påskgodis
Som ni ser är det galet mycket godis och plock i mitt kök just nu, :-P Självklart äter vi inte upp allt detta själv utan väldigt mycket ska ges bort i påskpresent och påskägg. Älskar att fixa med små överraskning till höger och vänster. Några idéer med figurer bjuder jag på. Det kommer bli mer marsipan men inte idag så jag får fylla på detta inlägg med bilder efterhand istället.

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis
Morötterna var roligtast att göra. Skåra dom lätt med en vas kniv, blöt fingret i vatten o doppa i kakao och stryk på så ser dom lite jordiga ut! ;-)

 

marsipanfigurer_marsipan_marsipanägg_påskgodis_ägg_hemmagjort
Marsipanägg med spritsad kristyr. Förvara marsipanen i rumstemperatur under plastfolie.

kristyr_påskgodis
Kristyren består av florsocker, lite citronsaft och hushållsfärg. Du kan också smälta vit choklad och färga och dekorera med.

påskgodis_hemmagjort_godis
Börjar bli fullt på köksbänken så nu ska jag ut i köket igen och rensa upp och påbörja nästa lilla projekt där morötterna är delaktig. Den kondenserade mjölken och nougaten ska också trollas med… Ska bli spännande o se om min idé blir lyckad. Uppdaterar er om det senare. Hoppas ni fått lite tips och inspiration såhär långt. :-P

Toscapäron med vaniljglass

tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Det är inte ofta det blir dessert efter kvällsmaten här hemma men i söndags till Farmen-finalen fick det bli lite gott! :-P Knäckiga, ljumna toscapäron med vaniljglass är en riktig favorit, det är barnsligt gott! Toscasmeten är busenkel och värms upp i en kastrull alla ingredienser på en gång och klar på 1 minut. Den kan även användas till toscakaka, topping på muffins eller andra bakverk.

Idag har jag varit iväg och gjort en massa ärenden, påskhandlat och planerat både pyssel, hemmagjort påskgodis och små presenter. Ni kommer få en massa fina, roliga påsktips de närmsta dagarna så häng med.

Glöm inte att följa mig på instagram @kryddburken som jag uppdaterar flera ggr per dag, då hänger ni med på allt jag gör om dagarna också! Vi ses lite senare. ♥

Det här behöver du : 
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk grädde
100 gram flagad mandel

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och smält under omrörning så allt blandas. Täck päronhalvorna med toscasmeten och grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.

toscapäron_delmonte_päron_ugn
Ingredienserna till toscasmeten förberedd i kastrull och ska bara värmas på.

toscapäron_toscasmet
Fördela toscan över päronen.

toscapäron_toscasmet_tosca_recept_dessert
Grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

toscapäron_recept
Servera med hemmagjord, snabb vaniljglass. Glöm inte att ringla lite av såsen i botten på formen över glassen! ;-)