Jordgubbar på 3 sätt
Jordgubbskaféet på Rödön

Jordgubbskaféet på Rödön

Besök på Jordgubbslandet

Nu har de jämtländska jordgubbarna äntligen mognat, det tog lite extra lång tid den här kyliga sommaren.

Jämtgubbar har en speciellt god smak. Det är ljust långt in på nätterna, så gubbarna får maximalt med sol och ljus när de mognar.

En del som äter LCHF utesluter alla bär ur sin kosthållning.

Jordgubbar är en av de njutningar som jag absolut inte skulle vilja vara utan.

För mig fungerar det riktigt fint att äta dem som dessert eller tillbehör till en måltid.

Jag drar hellre ner på de alkoholhaltiga dryckerna eller mörk choklad och gläds åt vår korta bärsäsong.

Jordgubbar

Idag får du 3 olika varianter på temat jordgubb, två sallader som tillbehör till maten och en liten vaniljparfait med jordgubbar som avslutning på en god middag.

Bor du i Jämtland och vill njuta av nyplockade jordgubbar eller plocka själv, så kan du ta en tur till Jordgubbslandet på Rödön.

Jag och mamma var där och köpte varsin låda nu i helgen, den smaken på jordgubbar får man aldrig på dem som kommer från sydligare delar av landet.

Först ut bland mina 3 recept här nedan kommer ett fräscht tillbehör till en grillmiddag.

Vill du ha fler tips så får du gärna köpa min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här för endast 129 kr.

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Jordgubbssallad med basilika

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Getostsallad med jordgubbar

Jordgubbssallad med getost, rosmarin och citron 2 port

Några salladsblad, jag hade romansallad

100 g getost

6 jordgubbar

Strimlat skal av ½ ekologisk citron

1 msk finhackad rosmarin

3 msk 0livolja

1 msk mörk balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt två tallrikar. Smula över osten och lägg på delade jordgubbar.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö det över salladen.

Avsluta med att ringla över generöst med olivolja och vinäger.

Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait 4 små port

1½ dl grädde

2 äggulor

½-1 msk honung eller annan sötning

ca ½ tsk vaniljpulver

Vispa äggulor och den typ av sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver, men inte alltför hårt för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små koppar eller glas. Dubbla satsen om du vill göra en större form.

Ställ i frysen några timmar. Jag tar fram parfaiten och ställer i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Ett fjärde tips att äta jordgubbar och kanske det godaste, solmogna gubbar naturell :)

Picknick med jordgubbar

Jordgubbspicknick på Isön, Storsjön


Läckra fiskpaket på grillen

fisk_foliepaket_grillad_fiskpaket_torsk
Gomorron mina vänner! Idag gick jag upp kl 05, bara för att jag inte kan sova för allt fågelkvitter… 😛 Men man hinner ganska mycket när resten av huset sover och inte ens Kean orkar kliva upp. Ska strax åka o jobba men sen efter 22 ikväll är jag ledig till nästa vecka, det ska bli väldigt skönt!

 

Har en liten undran till er som läser Kryddburken på iPad? Jag fick ett mail om att sidan har låst sig till den 20 juli och uppdateras inte på iPad? Fler som känner igen detta problem?

 

Här får ni ett gott tips på fiskpaket du enkelt lägger på grillen och färdigt på 15 – 20 minuter. Såna här paket är ju så smidiga då var och en kan fylla med de dom gillar bäst! Om man inte har för mycket smör i paketen är det väldigt gott att ringla över en kall aioli när de är klara.
Tipsa gärna om ert favorit-paket med fisk – man snöar lätt in på det vanliga potatis och citron etc.

 

2 – 3 port
Det här behöver du : 
5 – 6 kokta potatisar
ca 400 gram torskfiléer (fryst funkar utmärkt)
1 liten purjolök
Citron
Några tomater
Smör
Flingsalt
Peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Använd fördigkokt potatis om du har nån överbliven annars koka dom i skivor så det är nästan färdiga. Skär fisken i bitar och fördela med potatisen på dubbla foliéark. Strimla purjolöken fint och strö över, samt tomat och citronskivor. Här kryddar du sen efter eget tycke och smak, jag brukar ta nån klick smör och bara flingsalt. Nicke vill gärna ha det lite starkt så han pepprar på med Tony´s krydda. Nyp ihop paketen och grilla under lock ca 15 min.

 

fiskpaket_grillad_fisk

 

grilla_fisk_fiskpaket

 

fiskpaket_på_grillen

 

fisk_i_folie_grillad_fiskpaket

 

 

Nickes hot-salami-pepperoni pizza

pepperoni_salami_pizza
Gomorron! Sitter här vid datorn och jobbar lite före jag åker till andra jobbet. 😉 Har ju totalt missat att ge er receptet på Nickes senaste favoritpizza, en sån där ”hotting” ni vet. Stark som sjutton men riktigt, riktigt god! Det var ett par veckor sen vi gjorde ett gäng pizzor då vi hade norrlandsfrämmande på middag och den här gick verkligen hem! 😛

Pizzadeg och tomatsås gör jag som alltid, receptet ser ni nedan. För att få bästa resultat med pizza i vanlig ugn så värm den riktigt het och även plåten innan du lägger på pizzan. Vill du ha en tunn botten så på med tomatsås och riven ost. Sen resten av fyllningen och sist mer riven ost på toppen. För en tjockare botten brukar jag förgrädda den med bara tomatsås och ost ca 3-4 min, sen tar jag ut den och lägger på resten. *tips-tips* Det blir otroligt gott och bottnen precis så krispig som den ska vara. Nä, nu rusar klockan och jag måste åka – jobbet kallar! Ha en fin dag allihopa och följ mig på instagram under dagen.
PUSS! ♥

 

2 stora runda, eller 1 plåt
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck eller kavla ut till två rektanglar. Lägg på valfri fyllning och rulla ihop. (tomatsås, ost, skinka, oregano) Skär ca 2-3 cm tjocka snurror och lägg på plåt eller i muffinsformar. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 min.

 

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk finkrossade tomater
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen med stavmixer. Räcker till 4 pizzor, går också utmärkt att frysa in.

 

Fyllning : 
Tomatsås
Västerbottensost
Pepperonisalami
Rökt skinka
Finhackad grön jalapeno
Skivad rödlök
Champinjoner
Västerbottensost

 

pepperonipizza_jalapeno_het_pizza_pizzadeg_pizzasås

 

 

Fredagsmys med gratinerade tacos i tunnbröd

tunnbröd_tacos_gratinerad_taco_tillbehör_recept_rester
Inte med mening så fuskade vi in helgen igårkväll och gjorde tacos från grunden. Med betoning att det INTE var mening att göras från grunden. Jag hade gärna haft tortillabröd och en god salsa men hade bara blandfärs och gräddfil hemma som kunde matcha en taco-kväll men efter lite samarbete med barnen i köket så fick vi till både pitabröd och en hemmagjord salsa och tacos-torsdagen var fulländad!
Här på ön åker man helst inte i onödan till affären för en småsak i dessa semestertider. Det är folk, köer och trafik till förbannelse ÖVERALLT och jag blir precis skogstokig rent ut sagt!!!

Man får gladeligen vänta, å köa i både trafik och kassor och parkeringsplatser?? Det var något som Borgholm glömde när det blev en turistsort!! Anno närdå??
Man blir påkörd av ivriga, irriterade, skrikande, otåliga turister av deras kundvagnar och dom armbågar sig fram genom hyllorna i affärerna och trampar en i hälarna och klagar på kassabiträdena som knappast rår för den folkströmning som råder. Mer irriterat folk än turister i en kö på ICA (på Öland) får man leta efter!!
Blir så förbannad på riktigt!

 

Vad är det folk stressar för?? När dom har semester??
Vi öbor som INTE har semester får skämmas huvudet (eller snarare arslet) av oss över hur dom beter sig och behandlar folk och personal ÖVERALLT för att dom ska gå före och
-”Såhär ska de minsann inte va??!”
-”Finns det ingen personal??”
-”Öppna en kassa till!!!”
-”Typiskt Öland att vara så underbemannat denna tid på året!!”

Det gapas och det skriks över hela vårt lilla ICA så man skäms verkligen att ens befinna sig på samma ställe som dom, men man måste ju. Ens lilla, fina, alltid trevliga ICA-butik förvandlas på sommaren till ett inferno av kaos och dålig stämning och personalen har så fullt upp med att tillgodose allt och alla att inte ens de vanliga byborna får sig ett leende eller ”Hej Linda, vad ska du laga eller hitta på för nåt gott idag??!
Allt är så skruvat så jag blir faktiskt skogstokig på riktigt! :(

Förutom detta kan man dessutom på ön sommartid backa sin bil utan att vrida på huvudet eller titta i backspegeln, man kan också svänga utan att blinka. Dessutom finns tusentals osynliga övergångsställen både bakom, framför, till höger och till vänster om där man kör och INGEN har bråttom kan jag lova!! Speciellt inte dom som går med barnvagn för dom kan gladeligen stanna mitt i för att räta till en filt eller fälla upp en sufflett etc medan bilköerna stockas och inte ens ”en hands up” för att man trots detta stannat för att vara snäll mot barnfamiljer…

Sen kommer joggarna och cyklisterna!!? Vem fan joggar i Köpingsvik vid lunchtid en fredag liksom? När det finns skog, alvar, stora ängar, långa stränder och betydligt mer ”lätt-joggade” områden än just på 136:an där trafiken är som mest kaotisk? Kanske har man införskaffat nya träningskläder, vad vet jag?!
……… Ok, jag orkar inte dra fler exempel. Låt mig bara få vara hemma så ska jag minsann trolla fram det mest kulinariska av både ogräs och spik för nu är jag LESS på både folk och mataffärer!

Dagens fredagsmys-tips blir helt enkelt en variant på tacos, gärna överbliven tacofärs, salsa och lite riven ost. Detta blandade jag ihop och rullade in i tunnbröd och la i en form. Hällde över ca 2 dl grädde och toppade med riven ost, kryddor och salt. Skjuts in i ugnen och det blev serverat med uppvärmda (gårdagens) pitabröd, vitlöksdressing och sallad.


4 port
Det här behöver du : 

5 tunnbröd
ca 400 gram av överbliven tacofärs + salsa
2 dl grädde
2 dl riven ost
Salt, peppar och chiliflakes

 

GÖR SÅHÄR : 
Blanda överbliven tacofärs med rester från salsa och ev lite riven ost.
Fördela på tunnbröd, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Gratinera ca 20 min i 200 grader. Servera med en god sallad, vitlöksdressing och ev. pitabröd.

 

tacos_fredagsmys_fredagsmiddag
Gårdagens taco-middag med hemmagjord salsa, pitabröd och vitlöksdressing.

 

pitabröd
Recept på pitabröd, klicka HÄR >> 

 

tacos_rester_tips_fredagsmys_fredagsmat_taco_överbliven
Tacosblandningen på tunnbröd…

 

tacoröra_tunnbröd_rester_tips_fredagsmys_tacos
Rullas ihop och lägg i smord ugnsfast form.

 

tacos_taco_tacorullar_tunnbröd_recept_rester_fredagsmys
Toppa med ca 2 dl grädde, 2 dl riven ost, salt, peppar och chiliflakes. Gratinera ca 20 min i 200 grader.

 

tunnbröd_tacos
Färdigt att serveras!

 

fredagsmys_fredagsmiddag_tacos_rester_middagstips_tacos_alternativ_recept
Ha en underbar fredag & smaklig måltid! Berätta gärna vad ni ätit ikväll. ♥

 

Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Körsbärs-tider och tips på recept!

körsbär_recept_tips
Dagens skörd! 😛
Stora, fina körsbär bara att frossa i och vi har inte ens plockat av en fjärdedel av träden hemma hos mamma så mer kommer det att bli! De mörkröda är lite surare och passar otroligt bra till sylt, pajer och i kakor. De gulröda är sötare och allra godast att äta som dom är men också lite mjukare så dom kokar jag ofta kräm på.

 

Här kommer några tips på vad ni kan göra mer era körsbär i sommar!

 

körsbärspaj pannacotta_körsbärspannacotta
Små körsbärspajer, recept HÄR!

Körsbärspannacotta, recept HÄR!

 

clafoutis körsbärskräm
Clafoutis, recept HÄR!

Körsbärskräm, recept HÄR!

 

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt rulltårtsbakelser_jordgubbar
Körsbärsmuffins med cream cheese-frosting, recept HÄR!

Rulltårts-bakelser med jordgubbar och körsbär, recept HÄR!

 

Kokboks-tips; Vår kokbok vegan

vår_kokbok_vegan
Fick hem lite nya kokböcker för en tid sedan och även jag jag sällan lusläser böcker eller följer recept till punkt och pricka så älskar jag att bläddra och få inspiration! 😛
En stor, gedigen bok som nog alla känner till är ”Vår kokbok”, nu finns den som ny version ”Vegan” skriven av Sara Bergner. 270 sidor riktigt inspirerande med massor av härliga bilder och tips för de dagar man nödvändigtvis inte vill äta kött. Jag tycker recepten är rejäla, rustika och man får bra tips på hur man hittar och tar hand om allt från baljväxter, bär, nötter, groddar, rotfrukter mm. Stora uppslag om pasta, gryn, mjöl, sallader etc. Dessutom en fin guide med information om märkning av mat, kravmärkning, ekologiskt, fairtrade osv. En bok jag varmt kan rekommendera att ta med sig ut i skuggan och bläddra i.

 

Som ni har sett här på Kryddburken är sidan under en liten ombyggnation. Än så länge är inte allt helt färdigt. I översta menyraden till höger så hittar ni länkar till både facebook och instagram samt en sida där du kan bläddra i kategorier och arkiv.

 

Sökfunktionen fungerar precis som förut bara klicka på förstoringsglaset och skriv in det du letar efter.

 

Tårttävlingen är också avslutad och vinnaren kommer att presenteras inom kort.
Ha en fin dag! Kram

Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön