Rostbiff-wraps med potatissallad

rostbiffwraps_wrap_wraps_fyllning_rostbiff_potatissallad
Hej fredag och snart helg! 😛 Tiden springer verkligen iväg mot julafton nu och det är mycket på gång överallt med julklappshandel, pyssel och godistillverkning!

 

Denna vecka har varit lite hektisk här hemma med massor inplanerat och en del trubbel med möten och annat men nu börjar det lugna ner sig inför helgen och årets stundande julbord. I onsdag hände en obehaglig sak på Jolines skola i Borgholm. Någon hade skrivit på sociala mediet Jodel strax innan kl 12.00 att hela skolan skulle sprängas om 2 timmar. Efter evakuering av 300 elever i årskurs 6-9 hittades ingenting i vare sig skolbyggnad el gymnastikhall. Allt togs på stort allvar o olaga hot mot grupp är anmält.

 

Jag försökte hämta Joline efter att hon kontaktat mig. Det fick jag inte…. Eleverna fick inte lämna intilliggande gymnasium dit dom fick gå efter bombhotet, trots telefonsamtal med lärare och även samtal utanför gymnasiet med de patrullerade. Om ens barns skola blir bombhotat VILL MAN HA HEM SITT BARN!!! Helt fruktansvärt det som hänt, eller INTE hänt med tanke på den oro det skapat och vilka kostnader det inneburit.

 

Är väldigt tacksam att det var falsklarm och hoppas innerligt att polisen hittar den/de som ligger bakom hotet och även den sprängning som inträffade helgen tidigare. Fruktansvärt rent ut sagt! Men nu ser vi framåt och jag hoppas vi slipper sånt här mer i fortsättningen. I skrivande stund kom jag hem från jobbet för ett tag sedan. Mötte sotaren i dörren som vi totalt glömt bort i allt strul denna vecka, men nu är det sotat och klart och även huset fick sig en rejäl omgång med dammsugaren och skurmoppen. Medans golven torkade passade jag på att tvätta bilen också och nu sitter jag här och har inte många minuter på mig innan jag ska hämta upp Joline på skolan för att ta en tripp till Kalmar och inhandla de sista julklapparna… *phuu* Skönt det ska bli med helg och julbord imorgon! 

 

Här kommer i alla fall ett snabbt tips i dessa stressade tider. Riktigt goda wraps fyllda med potatissallad, rostbiff och lök. Så smidigt att bara fylla, rulla ihop och ta med sig… För det är precis vad vi ska göra. Blir att äta dom i bilen på väg till Kalmar. Tjingeling på ett tag och ha en underbar fredag allihopa! ♥

 

rostbiffwraps_wrap_wraps_fyllning_rostbiff_potatissallad_recept
Fyll wrapsen med sallad, potatissallad, rostbiff med lite extra svartpeppar och BBQ-krydda. Gurka, remouladsås och rostad lök. Rulla ihop och paketera i bakplåtspapper. Färdigt! 😉

 

wraps_rostbiff_potatissallad
Trevlig helg!

Kryddlandet levererar!

kryddlandet_kryddor_kryddburken_delidas_tonys
Fick hem ett paket häromdagen jag beställt med lite kryddor och givetvis D´Elidas chilisåser. Måste bara rekommendera Kryddlandet till alla som är ute efter det lilla extra, kryddor i lösvikt eller ovanliga chilisåser, teer mm. Och framförallt olika märken som Jamie Oliver, Fiddes Payne, Chef Paul mm som man inte så ofta hittar på vanliga ICA. Leveransen går blixtsnabb. Jag fick hem paketet dagen efter jag beställt det så tummen upp för en riktigt bra och serviceinriktad kryddaffär på nätet!

 

teabook_kryddlandet
Joline som är en galen teälskare köpte jag denna teabook till. En glittrig plåtbok fylld med te. Smaken var Vanilj, citron, apelsin och mandel. Supergod! 😛 Finns olika sorter, motiv och smaker och är en himla fin julklapp för 140 kr. *tips tips*

Lucka 8 – Kalvsylta
Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Kalvsylta

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Julklappstips: Min Långkokbok och LCHF för seniorer är tyvärr slutsålda på svenska, men finns här på engelska om du har släkt och vänner utomlands.

Mina kokböcker på engelska


3 sorters fudge

sorter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge
Tjingeling i stugorna! 😛
Det händer mycket bakom kulisserna på kryddburken just nu och tiden att sätta sig vid datorn är knapp men jag ser att ni hänger kvar ändå och det söks på julrecept och godis i massor! Idag bjuder jag på tre sorters fudge, alla tre gjorda med en burk kondenserad mjölk + choklad samt smaksättning. Det är så busenkelt och tar inte lång tid att röra ihop och vad gäller smaker så är det bara fantasin som sätter gränser. De tre jag har gjort här är en med saffran och tranbär, en pistage och lime samt en mörk med helnöt och valnöt.

 

Grundreceptet är en tumregel att komma ihåg. 500 gram choklad + en burk kondeserad mjölk + 1 msk smör. Sen är det galet roligt att hitta på smaker och kombinationer efter eget tycke och smak.

 

Fler tips hittar ni i mitt inlägg JULGODIS SPECIAL med 21 RECEPT! 

 

Saffran och tranbär : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
1 gram saffran
150 gram torkade tranbär
1 msk smör

 

Pistage & lime : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
150 gram skalade pistagenötter
rivet skal från en lime
1 msk smör

 

Choklad och nötter : 
500 gram mörk choklad alt. blockchoklad
1 burk kondenserad mjölk
200 gram blandade, hela nötter (hasselnötter, valnötter, mandlar etc.)
1 msk smör

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med övriga ingredienser sakta i en kastrull. rör under tiden. När allt är smält, rör ner en matsked smör och häll sedan fudgen i en form med bakplåtspapper. Låt svalna. Ställ in i kylen över natten och skär sedan upp i bitar.

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge_nötter

 

lime_fudge_pistage_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

fudge_choklad_vitchoklad_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistage_nötter_fudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

choklad_helnöt_nötter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistagefudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

saffransfudge_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

 

I morgon börjar min och Tomtens Adventskalender

Glögg med fröpepparkakor

Jultradition

I morgon är det redan första december och dags att börja nedräkningen mot julafton.

Här inne hos mig blir det recept på mat och bak som hör julen till.

Det mesta lagat i mitt eget kök, men i år tänkte jag även länka till en del läckerheter från mina egna favoritbloggar i de olika luckorna.

Ett och annat julklappstips blir det också, som sig bör på matnyttiga klappar.

Hoppas du följer med mig och Tomten på vår resa mot julen, som vi även i år firar i Turkiet :)

Tomten i Alanya


Reklam för en god sak

Bitte

Annonser på min blogg

Som du kanske märkt så har det senaste dagarna dykt upp några reklambanners på bloggen.

När jag startade min matblogg för 6½ år sen, bestämde jag mig för att jag i motsatt till de flesta bloggar, inte skulle ha betald reklam härinne.

Men, jag har nu ändrat mig till förmån för det jag anser vara hemsidor värda att framhålla lite extra.

Jag tar inte mycket betalt för mina annonser, just för att de som kanske inte tar in jätteinkomster på sin verksamhet ska ha råd att annonsera.

Det kommer att bli reklam för de som hjälper många till att få en bättre hälsa genom att äta naturligt god mat.

Alltså de i mitt tycke hälsosammaste kosterna, LCHF och Paleo.

Nola

Så du kommer inte heller i framtiden att få se vare sig vintips, smycken, kläder eller diverse viktminskningsmetoder som förvisso skulle ge mig stora inkomster, men som jag inte vill ska förknippas med min blogg.

Jag får ofta mail med förfrågningar om den här typen av reklam, men jag har inte för avsikt att ändra mig på den punkten.

Det värsta var ett mail som kom häromveckan, med en fråga om jag ville annonsera för en speciell remouladsås, framtagen för kvinnor.

Det speciella med den var att den hade lägre fetthalt. De hade tydligen inte kollat upp vad det var för typ av bloggare de kontaktade…

Jag hoppas att du, precis som jag, tycker att mina annonsörer har ett bra budskap, så att du också vill vara med och stötta dem.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till deras hemsidor och kan läsa mer om vad de erbjuder.

Kostfonden gör jag förstås reklam för utan att ta betalt, jag hoppas den snart får lika stor spridning som Cancerfonden.

Hoppas du också stödjer Ann Fernholms fond som månadsgivare, så vi kan få se många studier på lågkolhydratkostens inverkan på folkhälsan framöver.

Kostfonden_RGB

 


Adventspyssel i köket och långkok på spisen!

julstök_julfönster_kök_advent_jul
Äntligen närmar det sig jul på riktigt trots att regnet vräker ner, men advent står på tur och då är det så mysigt att få julpynta i köket och göra fint med adventsstakar, julblommor och ljus…

 

Efter jobbet igår åkte jag och handlade för att sen hem och sätta igång en gryta med kalops som kunde få puttra hela eftermiddagen. Under tiden hjälptes Joline och jag åt att plocka ner höstgardiner, dukar och sånt pynt. In med det i garderoben och ut med julgardiner och lådor. 😛 När allt var klart tyckte vi nog att det fattades lite julblommor på bordet och i fönstret så iväg till ICA igen och köpte små söta julstjärnor och hyacinter. Är inte riktigt klar med gruppen än då jag inte hade någon jord hemma och sen så vill jag alltid ha nån liten ”pinn-tomte” i också så det får bli helgens projekt.

 

Recept på kalops har jag ett par stycken, bland annat HÄR och en norrländsk variant HÄR. Denna gång  blev det en klassisk med lök och morötter, kryddpeppar och lagerblad. Jag kokar alltid med ett par morötter direkt från början för det är så gott när dom kokar sönder och ger en sötma åt grytan, men jag tillsätter även små babymorötter på slutet för lite extra knaprighet. Supergott!

 

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök
5 – 6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

 

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3 – 4 timmar. Skumma av lite då och då så blir såsen klarare. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga. Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

 

kalops_husmanskost_fransyska
Hittade riktigt fin fransyska på ICA och gjorde rejäla grytbitar av.

 

jul_julstjärna_indiska_tomte_advent
Lilla hustomte med sin lykta i stora köksfönstret. Många brukar fråga vart adventsljusstakarna kommer ifrån och dom köptes på Konsum för 10 år. Nicke och jag fick dom av min mamma när vi byggde huset. Älskar dom och tänker aldrig byta ut dom. 😛 Vet inte vart dom går att få tag på längre, jag har inte sett likadana nånstans men nån av er kanske har och vill tipsa?

 

advent_pyssel_julgrupp_tomte_jul
Lilla julgruppen som ännu inte är riktigt färdig.

 

jul_advent
Köksfönstret ovanför diskbänken.

 

kalops_recept_husmanskost
Och sen blev det äntligen dags för kvällsmiddag. Älskar kalops! 😉

 

chokladtryfflad_polka_pistage_mandlar_brända_godis
På ICA i Köpingsvik har dom fått in mina favoriter från Solberga konfektyrfabrik, galet gott och handgjort godis med chokladtryfflad polka och brända mandlar med pistage så dom fick följa med hem. Det finns en sort som heter guldkulor med frasig choklad i mitten också… Dom måste ni testa! 😉

Så steker du kycklingfiléer utan att dom blir torra och tråkiga!

kycklingfile_möra_saftiga_steka_stekta
Många av ER efterfrågar tips på det enkla i vardagen. T ex hur man gör riktigt goda stuvade makaroner eller hur man får saftiga kycklingfiléer utan att dom blir torra och tråkiga. Hur man gör en god gräddsås eller lyckas med pepparkakshuset… Jag blir lätt förblindad många gånger då jag läser kommentarer och verkligen ser vad det är ni uppskattar här på kryddburken. Enkelhet och vardagstips är ju själva grundidén med bloggen så jag måste återkoppla och tänka till ibland. Själv misslyckades jag fatalt med en fisksoppa när jag precis hade flyttat hemifrån. Tanken med middagen var god och jag lade verkligen ner hela min själ i att den skulle bli perfekt, men det blev totalt oätligt och allt fick slängas. Man gör fel och misstag många gånger i köket och det är meningen att man ska lära sig av dom. Våga utsätta sig för prövningar och ta ut svängarna. Ändra på recept och göra om dom till dina egna, smaka av och våga lita på att det blir nog rätt bra ändå. 😉

 

Även om man är en van kock i köket eller kanske aldrig gjort ditt eller datt så ska ju nån gång ska ju vara den första. Som att koka fläsklägg och tillaga bruna bönor, eller snurra ihop en vetedeg… 😛

 

Nån gång är alltid den första och de tips jag nu kommer skriva om är väldigt enkelt kort och gott om hur man steker kyckling.

 

Filéerna på kycklingen är det magraste köttet, det vitaste och det som inte heller är lika smakrikt som t ex. lår och klubba. Ändå är det just det köttet som säljs mest av i affärerna så därför vill jag tipsa er om hur ni kan tillaga det utan att det blir just torrt och tråkigt.

 

Kycklingfiléer är tacksamma på många sätt om man vill göra en sallad, en röra till bakpotatis, en pastasås eller skiva upp som pålägg eller till plocktallriken. Det ÄR smidigt med kycklingfiléer men för att få dom saftiga och möra så kommer nu här mitt tips.

 

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Bryn filéerna runt om hastigt på hög värme och krydda med malen paprika, cayennepeppar, Lawry’s kryddsalt och en pressad vitlök per filé.
När kycklingen fått fin färg, sänk värmen till låg. Tillsätt en REJÄL klick smör. Ös kycklingen med smöret ca 5 – 6 ggr på bägge sidor. Slå på en liten mängd vatten så det täcker bottnen av stekpannan, lägg på ett lock och slå av värmen. Efter ca 10 min är kycklingfiléerna klara att serveras.

 

kyckling_kycklingfile_file_recept_saftiga_möra_stekta_stekt
Dessa kycklingfiléer serverades till en enkel pasta med nykokt tomatsås och champinjoner.

 

Sommartårta med nötmarängbotten
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer nästa recept ur Expressens LCHF tidning som  kom ut i Juni 2015.
Passar ju givetvis som vintertårta också 😉 varför inte riva lite mörkchoklad ovanpå grädden?
Fylla med andra bär eller gör en chokladkräm?
Ja ni väljer själva bottnarna är kanongoda hur som helst!

Sommartårta med nötmarängbotten

ca 6-8 bitar

Nötmarängbotten:

6 äggvitor
3 msk sötning Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)

0,5 dl kokosnötsmjöl

1 dl hasselnötsmjöl (gärna rostade)

1 dl finhackade hasselnötter (gärna rostade)

Fyllning:
3 dl vispad grädde
Jordgubbar i valfri mängd
4 rutor 90% smält choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och ta i sötning efterhand till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i två cirklar ca 22 cm i diameter.
Grädda i ca 15 minuter. Ta loss från pakplåtspappret och låt svalna på galler.
Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och ringla lite smält 90% choklad ovanpå och dekorera med några jordgubbar.
Tips: Bottnarna går att styckfrysa, bara att ta fram, de tinar fort och fyll med grädde och bär.
Finns det inte rostade hasselnötter så rosta nötterna på plåt i 225 grader ca 10 min.

Mjuk kaka med citron
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recpet ur Expressens LCHF-tidning som utkom juni 2015.


Mjuk kaka med citron

ca 14 bitar

Kaka:

150 gram osaltat smör
5 stora ekologiska ägg
2 dl grädde
2 ekologiska citroner, skal och saft
3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min, Känn med stick så citronkakan är torr och färdiggräddad.

Tips: Passar fint som bakelsebotten, lägg på en lagom mängd vispad grädde och lite valfria bär på en skiva kaka och du har snabbt en god sommarbakelse!