Linssallad med pre/probiotika

Snabbfixat tillbehör

Igår när jag kom hem efter en långpromenad kände jag för att hitta på ett riktigt snabbt och enkelt tillbehör till middagen.

Då såg den här linssalladen dagens ljus, ett mycket lättvindigt sätt att både få i oss av nyttig prebiotika och probiotika, två komponenter som vi behöver för att bygga ett bra immunförsvar.

De mjölksyrade morötterna kommer från Tistelvind, inhandlade på bästa Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

Det är så viktigt i dessa tider att vi stöttar våra lokala småföretagare, jag handlar allt från  grönt och ägg till rökt fisk, räkor och blommor där.

Så här gjorde jag min sallad:

Blanda 3 dl röda linser med 1 dl mjölksyrade morötter.

Rör ner 1/2 dl olivolja med citronsmak och 2 msk äppelcidervinäger.

Krydda med örtsalt och chiliflingor efter behag.

Låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar fram.

Fler lättlagade och goda tips hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här länkar till bokens sida på Adlibris och Bokus.

På bilden nedan ser du mina minipajer med chèvre och röda linser från kokboken, kanske nåt att testa till din Påskbuffé?

Räkor med Rhode Islandsås

Inspirerande recept

Sen en tid tillbaka har jag börjat dela med mig av dagliga recept för att ge inspiration till njutbar och hälsosam mat, båda bra komponenter i måltiderna just nu.

Näringstät mat behöver vi alla lite extra av idag för att stärka immunförsvaret.

Idag får du tips på en av de bästa såserna till skaldjur, en klassisk Rhode Island så som jag gjorde den när jag jobbade på restaurang.

Räkor, kokt ägg och den krämiga såsen till blir en riktigt härlig frukost, gärna med en skiva rostat valnötsbröd.

Den passar förstås väldigt bra även till påskbordet, jag kommer att dela recept med anknytning till en av våra största mathelger nu den kommande veckan.

Att maten är extra god även till vardags gör också sitt till för att det ska bli mer uthärdligt att vistas så mycket inne som vi alla måste göra nu i Coronatider.

Försök göra måltiderna extra festliga nu när du har mer tid att lägga på matlagningen än normalt.

Duka med ditt finaste porslin, ta fram dina vackraste glas och servetter och gör alla de ansträngningar för att få ett vackert bord, som du skulle gjort om du väntat gäster.

Jag lovar att maten smakar lite annorlunda om du lägger ner lite själ i dukningen, då kan både finare mat och vardagsrätter smaka extra gott.

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Vill du stötta mitt arbete med att sprida recept så blir jag förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den här veckan skulle jag varit hemma i Östersund för kokboksrelease och vernissage med bilder från boken på 2inspire – Ecocaféet på torsdag, men som du förstår så är det inställt och kommer att bli vid ett senare tillfälle.

Jag har även fått ställa in flera föreläsningar och boksigneringar under våren, får ta dem senare i år.

Här hittar du boken på Adlibris och på Bokus, de finns även i vanliga bokhandlar från och med torsdag.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

För ännu lite mer krut i såsen till kvällsräkor så kan du smaksätta med lite whisky eller konjak, men just till frukost är den här varianten godare tycker jag.

I Gröna, sköna tillbehör hittar du recept majonnäs gjord med ghee och en äggfri variant gjord på aquafaba, kikärtsspad.

Här nedan bilden på dem som jag tog på Ås Trädgård en vacker dag i somras.

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Kyckling med saffran

Påskkyckling

Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar.

Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära.

Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.

Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.

Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Guldgul påskkyckling 4 port

1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar

4 vitlöksklyftor

½ dl pressad citron eller lime

1 kuvert saffran

1 msk spiskummin

1 msk gurkmejamix från Kall Naturkompani

1 msk paprikapulver

1-2 krm cayennepeppar

1-2 msk salt

1 dl kokosolja till ugnsstekningen

Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.

Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.

Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.

Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.

Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.

Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.

Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.

Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.

Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Fler tips på njutbar mat till påskhelgen hittar du i min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokosmajonnäs med ingefära 4 port

2 dl majonnäs

1 dl kokosgrädde

1 dl riven, färsk ingefära

1 pressad citron

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.

Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris

Tips på smoothies till söndagsbrunchen och kokbokstävling

Bästa frukostdrinken

Som du kanske sett så delar jag nu i Coronatider med mig av dagliga recept här på bloggen, för att ge inspiration till goda och näringsrika måltider.

Många av oss tillbringar ju mer tid hemma i dessa dagar, så då får köksarbetet ta lite mer tid och plats i livet igen.

Idag kan du dessutom ta chansen att vinna ett signerat exemplar av min nya kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som är så ny så den släpps först nu på torsdag.

Tävlingen pågår till måndag morgon kl 10, så blir vinnaren en av de allra första att få hem kokboken.

Här ser du en bild på en grön smoothie från boken, som jag tog en vacker försommarmorgon hemma i Jämtland förra året.

Skriv en kommentar nedanför inlägget och berätta varför just du vill vinna boken, dela inlägget på din tidslinje på Facebook och tagga mitt namn där.

Har du inte Facebook så kan du förstås dela på något annat ställe eller skicka länken till en vän via mail.

Delad glädje är dubbel glädje, inte minst när det gäller recept.

Smoothie

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter min smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

I fredags var jag med i en artikel om nya kokboken i ÖP Magasin, väldigt roligt att få delta i en tidning på hemmaplan och berätta om den, då alla bilder är tagna i den vackra naturen runtom i länet.

Klicka på bilden här nere så kommer du direkt till artikeln, den är öppen att läsa för alla.

Receptet i artikeln är en annan variant av röd smoothie, ett mycket gott sätt att få i sig alla nyttiga ämnen i rödbetan.

Den är fotograferad i det munblåsta glaset Älv från Storsjöhyttan, som står på Emma Grelssons keramiktallrik Gran från Gaupa, med Tännforsen i vårflodstider bakom.

Hemgjord bearnaisesås

Bästa såsen

En hemslagen bearnaisesås är nog bland det godaste jag vet till en grillad köttbit.

Den smakar utmärkt även till grillade grönsaker och den fungerar förstås perfekt till fisk eller fågel också, eller närhelst du vill ha ett gott tillbehör.

I början av min kockkarriär, på det glada 80-talet, slog jag bearnaise varje dag på 30 äggulor och 3 kilo smör.

Det var riktigt bra träning för armmusklerna, tur var att jag kan använda både höger och vänster hand när jag vispar.

Sen på 90-talet dök såsbasen upp, en olja med artificiell smörsmak och lika artificiell gulfärg.

Såsbasen gjorde att man kunde göra bearnaise på kalla äggulor, precis som en majonnäs.

Det underlättade förstås arbetet väldigt mycket, men smaken blir aldrig densamma.

Det går inte att byta smör mot en oljig blandning med smörsmak och tro att det ska likna originalet.

Så prova mitt restaurangrecept nu i helgen, nu när du troligtvis har lite mer tid över för köksarbetet därhemma.

Bearnaisesås

Sauce Bearnaise 4-6 port

4 äggulor

400 g smör

2 msk reduktion (recept nedan)

2 msk finhackad persilja

2 tsk hackad Estragon i vinäger eller

1 tsk torkad dragon

1 tsk körvel

1-2 tsk pressad citron

1 tsk Worcestershiresauce

1 krm cayennepeppar

Salt efter smak

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulorna och 2 matskedar reduktion i en rostfri bunke.

Skumma nu av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

(Jag brukar spara skummet och bottensatsen och hälla över kokta grönsaker, det ger väldigt god smak till dem.)

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten.

Då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen. Servera innan den kallnat, då är den som bäst.

Det som blir över kan du ha i kylen och servera som bearnaisesmör som jag gjort på bilden nedan.

Skulle såsen mot förmodan skära sig, vispa då upp en äggula med lite varmt vatten och tillsätt den skurna såsen i en smal stril under kraftig vispning.

Vill du ha fler tips på mina såser, röror, sallader, smoothies, bakverk m.m, så ta gärna en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Mina goda geléhallon

Nyttig njutning

Idag får du tips på ett riktigt nyttigt och gott gelégodis, det här är nåt helt annat än supersöta geléhallon och sega råttor.

Gelatin ger dig det hälsosamma kollagenet, hallon och lime C-vitamin och andra, vitaminer, mineraler och antioxidanter, kokosolja har antiinflammatoriska effekter.

Så passa på att använda den utökade tiden därhemma till att förgylla tillvaron med sånt som både är gott och gör gott.

Vill du ta del av fler av mina njutbara nyttigheter så får du gärna stötta mitt skrivande genom att förhandsbeställa Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokboken säljs just nu för bara 199 kr på Adlibris, leverans vecka 14.

Jag skulle tagit tåget upp till Östersund nästa vecka för att ha kokboksrelease och vernissage med mina matfotografier från boken på 2 Inspire-Ecocaféet, men har ju förstås fått ställa in den på obestämd tid.

Geléhallon ca 50 bitar

3 dl frysta hallon

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev sötning, men hallonen är söta i sig

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm eller i godisformar, låt stå i kylen att stelna helt, det tar några timmar.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Här nedan ser du Apelsinchokladbollar från Gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så kan du läsa mer om kokboken.

 

Glutenfria ostkex med mandel och sesamfrön

Lättbakade kex

Idag får du ett riktigt lättfixat tillbehör till söndagsbrunchen, ja det passar förstås fint som tillbehör till kvällsmyset också.

De här kexen är både smakrika och ger gott om energi som håller länge, en kombination som man inte så ofta hittar i vanliga kex med gluten.

Du som läst min blogg genom åren, har fått veta att jag slutade med gluten för 11 år sen, ett beslut som jag aldrig ångrat.

Det gjorde att min mage som krånglat ända sen barnsben nu mår bra, min migrän försvann och de symptom som följde i spåren av min fibromyalgi är så gott som borta.

Jag brukar rekommendera de som har fibromyalgi att prova helt glutenfritt i minst en månad och många har rapporterat att de också blivit mycket bättre.

Så känner du nån som lider av denna handikappande sjukdom som ger värk i hela kroppen och en förlamande trötthet, så sprid gärna det här tipset vidare.

I min nya kokbok, ”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv”, delar jag med mig av hela min hälsoresa.

Efter receptet kan du läsa några citat från den första recensionen som kom igår.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Kokboksrecension hos BTJ

Citat ur recensionen av ”Gröna, sköna tillbehör” ur kommande numret av Bibliotekens tidning BTJ, skriven av Erika Storme Martinger.

”Temat är nyttig mat från naturen, utan tillsatser eller märkligheter. Alla rätterna är vegetariska samt gluten- och sockerfria.

Jag uppskattar mycket att recepten är nyskapande utan att vara krångliga och att de erbjuder många nya smaker.

Vad sägs om citronmarinerade rödbetor med rabarber eller rödkålsslaw med pepparrot och lingon?”

Här kan du läsa om och förhandsbeställa kokboken, den finns ute i bokhandlarna 2 april.

Rödkålsslaw med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Pannacotta med blåbär som hälsosamt lördagsgodis

Njutbart och nyttigt

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad efterrätt, som även är bra för att få i dig nyttiga antioxidanter och kollagen från gelatinet.

Kollagen behöver vi få i oss för att huden, lederna, ögonen och inte minst tarmen ska må bra, på det sättet bättrar det på även vårt immunförsvar.

Här kan du läsa mer om kollagenets effekter i inlägget Kollagen för skönhet och hälsa på bloggen Morotsliv.

Jag vill även slå ett slag för våra svenska superbär, lingon, blåbär, tranbär, hallon, björnbär, havtorn, nypon med flera innehåller många av de nyttigheter vi så väl behöver för att hålla oss friska och pigga.

De är förutom att vara fyllda med en härlig smak också rika på C-vitamin + många andra vitaminer och mineraler, dessutom innehåller de mjuka, vattenlösliga fibrer som är bra för vår tarmhälsa.

Såna ämnen som vi nu alla behöver boosta extra mycket med i dessa tråkiga tider av viruspandemi.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar, ställ dem i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Kokboksreklam

Nu kommer min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör även som E-bok.

Här på Adlibris kan du förhandsbeställa både den och den ”riktiga” kokboken.

E-boken kostar 88 kr och den vanliga 199 kr i förhandspris.

På min bild från kokboken här nedanför ser du en Getmesemousse mitt i blåbärsskogen.

Jag önskar dig både god hälsa och god läsning framöver ❤

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör

Viktigt meddelande om höstens Harmoniresa till Kroatien

Reseinformation

Viktigt meddelande från Harmoniresor.se (Min och Therese Renåkers lilla resebyrå)

Med tanke på coronaviruset och oron för densamma väljer vi att under rådande omständigheter sätta vår kommande resa till Kroatien i viloläge.

Det betyder inte att vi ställer in resan, men vi garanterar inte heller att den kommer att bli av. Vi avvaktar helt enkelt och ser hur allting utvecklas, mycket kan hända de kommande månaderna åt både det ena och det andra hållet.

Vår resa är tänkt att gå av stapeln den 30:e september, det är nästan ett halvår dit, så än lever vi på hoppet!

För dig som redan bokat resan och för dig som bokar framöver gäller följande:
Vi tar emot och behåller din bokning, men du betalar ingenting i det här skedet utan ser tiden an tillsammans med oss.

Du riskerar alltså ingenting genom att boka. När vi fattat ett nytt beslut om resan meddelar vi dig.

Vi avslutar med ett tips från oss till dig: Oroa dig inte, agera istället förnuftigt och klokt.

Boosta ditt immunförsvar genom att äta god och nyttig mat, gå ut i naturen och andas frisk luft så mycket du kan, och såklart, tvätta händerna. Med tvål. Ofta. Och länge. 😊

Kycklingsoppa som hjälper till att stärka immunförsvaret

Stärkande soppa

I dessa tider av Coronavirus och Covid-19, som sprids fort över världen, så vill jag tipsa om den här färgstarka och mustiga soppan.

Den är faktiskt rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.

Just kycklingbuljong har använts länge som en stärkande kur mot förkylningar och influensor.

Benbuljong är riktigt snäll och läkande mat för en sjuk kropp och passar väldigt bra även i förebyggande syfte.

Vill du läsa mer om de hälsosamma effekterna, så finns här mitt inlägg om allt positivt med benbuljong och här kan du läsa på Kurera om gurkmeja.

Här länk till information om den ekologiska gurkmejamix som jag använder, den kommer från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Kycklinggul soppa 2 port

3 dl kycklingbuljong

2 dl kokt kycklingkött

1 kokt morot från buljongkoket

10 cocktailtomater

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

½ tsk svartpeppar

Salt

50 g smör till stekning

50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Nu dricker jag även varje dag en kopp örtte med gurkmejamixen, spetsad med pressad citron och ibland även en klick kokosolja.

C-vitamin och kokosolja är precis som gurkmeja bra mot virus av alla slag, så se till att få i dig rejält av det nu.

Vitamin C finns i stor mängd även i nypon, paprika, chili, kål och i lever.

Här hittar du ett mycket gott recept på kryddig kalvlever som tapas, det passar förstås bra även till kycklinglever.

Kryddig kalvlever till tapas