Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Goda grilltillbehör till Valborg

Grillmat LCHF

Tips till helgens grillfester

Nu är det hög tid att göra i ordning utegrillen, för nu i helgen är det ju vår, i alla fall enligt almanackan.

Kanske inte i hela landet, men det går ju fint att grilla även om snön ligger kvar.

När jag och fotograf Micke skulle ta utebilderna till Grillmat LCHF var det allt annat än varmt.

+ 5 och storm, vi hade 25 sekundmeter en av dagarna. Men det resulterade i att det blev väldigt fin grillglöd på bilderna ;)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Den här heta bilden har mitt amerikanska förlag valt som omslagsbild till Low Carb High Fat Barbecue.

Den kommer ut om precis en månad och du kan förbeställa den här på Amazon.com, tillsammans med mina andra kokböcker på engelska.

Vill du ha fler goda tips på tillbehör till grillmiddagen så finns min kokbok Grillmat LCHF fortfarande att köpa på svenska, här på Bokus och här på Adlibris.

Vill du köpa boken riktigt billigt så kan du gå med i bokklubben PLUSbok.se.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Paprikachutney med äpple och rosépeppar

1 gul paprika

5 cm av det vita på en purjolök

½-1 grönt, syrligt äpple

2 msk rapsolja eller olivolja med citronsmak

1 msk finhackad, gul chili

1 msk rosépeppar

½ msk äppelcidervinäger

ca 1 krm salt

Kärna ur paprika och chili, skär i små tärningar. Skala äpplet och skär det och purjon i lika små träningar.

Fräs alltsammans i oljan och låt puttra på svag värme i 10 minuter, tills det mjuknat.

Rör ner rosépeppar, vinäger och smaka av med salt. Låt koka upp och fyll sen chutneyn på varma, torra burkar.

Skruva på locket och förvara i kyl när den kallnat.

Chutneyn håller ca 1 vecka i kylskåp men du kan också förvara den i frysen.

Ratatouille

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingfond

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke. Blanda i övrigt och rör mjukt. Fyll i en liten skål.

Här hittar du receptet på rotfruktskakan på bilden ovan.

Den gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg. Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill