Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Bara pasta och lite till!
När man ibland blir så sjukt sugen på bara PASTA! Pasta och typ ingenting mer. Inte carbonara, inte med köttfärssås, inte med tomater och inte med något tillbehör alls då är detta den rätta pasta-boosten. Koka pastan 2 min kortare än det står på paketet och använd precis vilken pasta ni vill (jag använde tagliatelle) […]
Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Man tager vad man haver

Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna.

Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar.

Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.

Mackjärn från Eldmark

Varma mackor och grillkorv

Kaffemarinerat sidfläsk med smörstekt svamp

Jag hade köpt med en hel del ekologiskt grönt från Ås Trädgård, som blev goda tillbehör till vår mat.

Måltiderna inne lagade jag till på vedspisen, bland annat en gryta på hel kyckling, morotsblast och lökblast, det gav oss en härlig benbuljong.

Svamp fanns det väldigt gott om i skogen runt stugan så det blev även smörstekt blandsvamp varje dag på tallriken.

Jag lyckades även få två harrar i älven, tillsammans med varmrökt röding blev de ett väldigt gott omega-3-tillskott till vår mat.

Dagens soppa blev till när jag hade lite broccolistjälkar och zucchini över, två grillade korvar vi inte orkade kvällen innan och kycklingkött från buljongkoket.

Svamplycka

Jag inledde semestern med en natt på Fjällnäs Hotell på vägen ner till Dalarna.

Vi åkte förbi där i somras när vi varit till Röros, jag blev väldigt förtjust i det anrika, gamla fjällhotellet så jag passade på att ta den vägen förbi till stugan.

Ett hotell jag absolut kommer att återvända till igen, då blir det även ett besök i deras vackra Mii Gullo Spa som ligger precis vid sjön Malmagen.

Frukosten var en av de bästa jag fått på hotell, med lokalproducerade läckerheter som rökt renstek, älgkorv och röding.

Det blev flera promenader i de fina omgivningarna, i sällskap av två renar som också ser ut att trivas bra på Fjällnäs.

Som vanligt så är det här mina egna åsikter, jag har inte blivit sponsrad av hotellet för att skriva om det.

Fjällnäs Hotell med rensällskap

Min frukost på Fjällnäs Hotell

Tina på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen

Lennart hämtade jag dagen efter vid tåget i Mora, det var första gången på flera år som vi kunde vara i stugan efter hans stroke.

Det har varit kämpiga år för honom men nu har rejält med näringsrik mat, positivt tänkande och en hel del träning och motion gjort att hälsan, balansen och orken är riktigt bra igen.

Jag och Lennart på Nipfjället

Kött- och grönsakssoppa 2-3 port

1 kokt kycklingbröst

2 grillade korvar med hög kötthalt

2 rejäla skivor suovasrökt renstek

2 broccolistjälkar

2 morötter

1 gul lök

½ zucchini

5 dl kycklingbuljong

1 msk örtkrydda

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Skär under tiden kött och korv i lika små tärningar och rör ner bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med frökex smaksatta med Västerbottensost, en klick aioli blev det också till.

Kombucha från Kall Naturkompani är en riktigt god dryck att ha med på skogsturerna, här fotograferad med en valnötsbrödsmacka i Fjällnäs.

Den vackra kniven på bilden är gjord av Herje Andersson från Mittådalens Sameby, den finns på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen, missa inte ett besök där när du är i Härjedalen.

Picknick vid sjön Malmagen, Fjällnäs

Nässelfjärilar vid Fuluälven

Matlagning på vedspis

Björkvedsbrasa i gammal vedspis

Varm smörgås med suovasrökt renstek, parmesan och färskost med vitlök och örter

Fjällgrill från Siljans Chark, varm suovassmörgås och grönkålschips

Städjan

Ren på Nipfjället

Sås till grillat? Prova min goda american hot sås som du snabbt rör ihop själv!
Till sommarens grillkvällar då man vill ha det lilla extra tillbehöret. En hemmagjord grillsås/dressing/dip är aldrig fel. Ställ fram en rejäl skål på bordet så kan alla ta så mycket dom vill och till vad dom vill. Den är god till det nygrillade köttet, som dip till chips eller till baguetter att bara doppa i […]
Snabb köttfärsröra

Mer snabbmat

Jag brukar oftast långkoka mina köttfärssåser, det gör dem väldigt möra och smakrika.

Men har jag lite bråttom så köper jag lammfärs, den behöver inta alls lika lång koktid som nöt- älg- och fläskfärs för att bli bra.

Den här röran gör jag ofta och tar med som färdkost på flyg- och tågresor, den är väldigt god kall också.

Vill du ha mer än sallad som tillbehör så är det väldigt gott med smörstekt, strimlad vitkål, rödkål eller grönkål.

Jag steker den i rejält med smör, kryddar med salt, peppar och en liten skvätt vinäger.

Har jag benbuljong så häller jag på några matskedar som får koka in, det ger väldigt mycket smak och bra näring till kålen.

Ingredienser till Turkisk Köttfärsröra

Kryddig köttfärsröra 2 port

300 g lammfärs

3 msk smör eller kokosolja

2 röda paprikor

10 svarta oliver

1 dl vatten eller buljong

½ dl ajvar

2 tsk oregano

½-1 tsk chiliflingor

Salt

Kärna ur oliverna, skär dem och paprikan i tärningar.

Bryn paprikan tills den får lite färg, tillsätt köttfärsen och låt den bryna en stund, rör om ordentligt.

Krydda med chili, oregano och havssalt.

Rör ner ajvar, oliver och vatten/buljong, låt koka upp och puttra i 15 minuter.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Vill du prova på en långkokt köttfärssås så klicka på bilden nedan så kommer du till receptet.

Från min kokbok Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Gröna bönor i tomat till falukorv och ägg

Lättlagad korvlunch

Fram till för 10 år sen, innan jag började med LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor ingår då och då i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag nu varje dag, det är väldigt bra för magen.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Gurka och persilja ger lite smak och färg åt det hela och det blir extra nyttigt med en klick smör till.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

Halva Lindha och jag trappar upp träningen

Försommar i Jämtland

Senaste veckan har jag njutit av den allra vackraste årstiden hemma i Östersund.

Det har blivit en hel del avkoppling i solstolen på balkongen men jag har också hållit igång med mina träningsrutiner.

Jag går inte på gym utan föredrar många och långa skogspromenader, det är väldigt välgörande för muskler, leder, cirkulation och lymfsystem.

Dessutom tränar jag hemma en timme varje morgon med mitt eget program med mjuka rörelser, varvat med balans- och gummibandsträning och egen lymfmassage.

Det här har fått mig att få bättre balans och styrka i vinter, på kuppen har jag blivit slankare än på säkert 30 år.

Det här en härlig morgonrutin jag inte skulle vilja vara utan, det är riktigt bra träning på min nivå för att stärka ryggen och mitt nervskadade ben.

Igår blev det en intensiv och mycket trevlig dag i det fina försommarvädret.

Började tidigt, halv nio blev det en härlig morgonpromenad i vacker skog hemma hos goda vännen Lindha (Halva Lindha) med trappträning varvat med mycket prat och skratt.

Det är riktigt uppfriskande med en sån start på dagen, både jag och Lindha njuter av naturlig träning.

Att varva långpromenaderna med lite pulsökande träning som att gå i trappor eller backar, det gör underverk för både kropp och själ.

Vi har båda nu på vårvintern börjat trappa upp träningen mer, det märks ganska snart hur konditionen förbättras och hur stark man blir av den den här formen av motion i kombination med rejält med bra LCHF-mat till.

Lindha har haft det kämpigt senaste året med viktuppgång, då hon halkade av banan med LCHF och inte orkade träna, men nu är hon på rätt väg igen.

Det känns roligt att vi kan hjälpa och stötta varann nu på hennes andra viktnedgångsresa.

Efter några timmar ute i det ljuvliga vädret åkte jag hem och bytte om för en utflykt till Myssjö, Oviken med vännerna Siri och Göran.

Där njöt vi av en fantastisk buffé på lokalodlad mat, kärleksfullt tillagad av kocken Magdalena, som driver en vackert belägen sommarrestaurang i den lilla byn, Magdalenas Catering.

Smör smaksatt med björklöv, coleslaw med lingon och svarta vinbär och maskrospesto var några av de läckra tillbehören till inkokt lax och små pannbiffar, bättre återhämtningsmat efter ett träningspass kan jag inte tänka mig.

En dag med sol, vårgrönska, fågelkvitter, god mat och trevligt sällskap, vad mer kan man begära?

Missa inte ett besök hos Magdalena om du är i Jämtland i sommar.

Utsikten från Magdalenas restaurang i Myssjö

Nu bär det av på en vecka till min lilla stuga i de stora skogarna i norra Dalarna.

Jag inleder med några dagar lite längre söderut, så bor du i närheten av Falun hoppas jag vi ses på Gott&Reco vid Stora Torget på fredag 24 eller lördag 25 maj.

Läs mer om eventet i länken här till deras Facebooksida, där står tiderna då jag finns på plats och signerar Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Länkarna ovan går till böckernas sida på respektive förlag, Lumio och Bladh by Bladh, men de finns också här på Adlibris.

Under dagarna i Falun bjuder jag på Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips. med rödbetshummus.

Bilden nedan är tagen för precis 1 år sen, då jag hade en väldigt trevlig dag på Gott & Reco, signerade kokböcker och pratade mat med många intresserade Falubor.

Vill du ta chansen att vinna min grillkokbok, så fick Lindha ett signerat exemplar som hon lottar ut här på sin blogg, tävlingen pågår till söndag 26/5.

Härlig svalka efter ett av veckans träningspass, en kall havtornskombucha från Kall Naturkompani

Lyxig korvmiddag

Läcker snabbmat

Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt.

Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vår.

Idag får du tips på några riktigt lyxiga tillbehör till korven, som höjer den kulinariska nivån till skyarna.

Jag brukar alltid ha svamp hemma i frysen, antingen om jag plockat själv eller fått från snälla släktingar och vänner.

Så här får den älgkorv jag köpte sällskap av smörbrynta kantareller, en mycket lyckad kombination.

Snabbmat DeLuxe

Lyxkorv 1 port

200 g korv av bra kvalitet

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter som jag sparat från balkongodlingen.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Vill du hellre ha räksallad till din korv, då hittar du en sån om du klickar på bilden nedan.

Grillad lammkotlett och halloumi med ädeloströra

Grilltider

När jag grillar är det alltid tillbehören som är det viktigaste, de lyfter smakerna även på den enklaste fisk- eller köttbit.

Så det var förstås väldigt roligt att få göra en hel kokbok med alla mina favoriter till sommarens grillfester.

Grillmat LCHF som den hette såldes slut för några år sen på svenska, men nu finns den i nytryck med nya titeln Birgitta Höglunds bästa grilltips.

För det här är ju sån mat som passar alla, inte bara oss som äter LCHF.

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till grillade lammkotletter som jag marinerade  med olivolja, pressad citron, torkad timjan och chiliflingor.

Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar, rör ihop marinaden och häll över.

Stäng igen påsen och massera runt lite så fördelas marinaden jämnt över köttet.

Lägg på ett fat i kylen och vänd några gånger under tiden, marinera dem gärna i 1-2 dygn.

Ta fram kotletterna i god tid innan middagen och torka då av överflödig marinad innan du lägger dem på grillen.

Ädeloströra

2 dl smulad ädelost, min var från Åsbergets Gårdsmejeri

1 dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Lite Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel tillsammans med kryddor, vinäger och Worcester.

Låt stå en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag bakade cocktailtomater till lammet, delade dem på mitten och strödde över timjan och chiliflingor.

Skivade vitlök och la en på varje tomathalva, flingsalt och några skivor smör med osthyveln över.

De fick stå i en ugnsfast form på grillen medan den värmdes upp.

Drog den sen åt sidan så den hölls varm utan att bli bränd i botten.

Lammet fick sällskap av halloumi från Skärvångens Bymejeri på grillen, ett halverat gråpäron åkte också med.

Det blev en mycket god kombination tillsammans med ädeloströran.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson