Grillsallad

2-3 personer
1 stor zucchini skuren i potatisbitar
200 gram brytbönor eller haricots verts/gröna bönor
smör

Dressing:
0,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
0,5 msk fransk senap
0,5 dl gräslök

200 gram fetaost i smulor/bitar

Gör så här:
Fräs zucchini i lite smör och låt kallna helt. Blanda till alla ingredienser till dressingen och blanda den väl med zucchinin och brytbönor försiktigt.
Smula tillsist fetan över det hela.
Serveras till grillat av alla slag.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Hemmagjord räksallad


Här kommer receptet jag lovade på räksalladen. Om man ska göra egen räksallad är det absolut godast med hemmagjord majonäs också så när man ändå håller på så är det lika bra att göra det från grunden. Här har jag också valt lite hetta i räksalladen med några droppar chilisås, den kan förstås uteslutat helt också om man vill.

4 port
Det här behöver du :
150 gram stora skalade räkor
1½ dl majonäs (se recept nedan)
(alt 1 dl majonäs + ½ dl creme fraiche/gräddfil)
1 dl ganska hårt vispad grädde
knappt 1 dl finhackad schalottenlök
1 tsk tomatpuré
½ tsk stark chilisås (D´Elidas)
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop din majonäs först av allt. Vispa grädden. Mängden i receptet är 1 dl färdigvispad grädde, så ta knappt ½ dl och vispa.
Skala räkorna. Grovhacka hälften och låt resten vara hela. Finhacka schalottenlök och blanda med räkorna, majonäsen och vispgrädden. Tillsätt resten av ingredienserna. Justera styrkan med chilisåsen om du vill ha den riktigt het så öka på några droppar. Du kan även utesluta den helt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

En ny liten familjemedlem har anlänt!


Får jag presentera vårt nya lilla tillskott till den fyrbenta armén här hemma; Välkommen Ida! 

Ida har jag funderat på ett tag… Inte bokstavlig men att skaffa en kattunge till. Vi har ju vår kloka Alfred som är inne på sitt 3:e år nu och jag tyckte det var dags att han en vacker dag ändå fick sin Ida till slut…

(Måste ju bara förklara det här med namnet… Det blev lite galet, men men… Eftersom vi har Alfred sen tidigare som är döpt efter drängen i Emil i Lönneberga så skulle han ju få sin piga… Egentligen blir det ju jättetokigt nu eftersom Ida är Emils lillasyster men nu får de va så! Och av nån anledning så har vi alla här hemma sagt att pigan heter ”Ida”… Men hon heter ju inte Ida utan Lina..! Ja, där hade vi väl en släng av hjärnsläpp allihopa men ingen har reagerat hittills som vi pratat med, det är tur att ni är vaksamma! :-P  ”Alfred och Ida” får det bli i alla fall… Slutsvamlat!) 

Alfred är dock väldigt förtjust i henne och klok som han är gör han nu allt för att visa sin godhet. Lugnt och tålmodigt väntar han på att Ida ska förstå att han är en snäll ung, herre som kommer lära henne allt han kan. Men Ida är dock en bestämd liten dam (12 veckor) och har inte riktigt fattat samma tycke ännu.

Hon har bara bott här i 4 dagar så än finns det väl hopp om kärleken… ;-)

Det är jag som är Ida!

Träning, Bergsvandring, Delfinsafari, Tapaskurs och annat från Zumbaresan till Gran Canaria

Vältränad och fullmatad

Då var årets Hälsoresa till Gran Canaria över, kom hem till ett kallt och regnigt Östersund igår.

Vilken kontrast med +5 grader och regn, efter en vecka med uppemot +38 i Playa del Cura.

Varm Afrikavind, Scirocco, drog in över öarna lagom till vår ankomst.

Ett fint täcke av mikroskopiskt små sandpartiklar skymde solen i flera dagar, annars hade det blivit ännu varmare.

Uppe i bergen, där vi skulle gå på vandring med Rocky Adventure, var det än varmare, hela +45 i början på veckan.

Vår promenad flyttades fram till torsdagen, då temperaturen sänkts med cirka 20 grader, så vi nästan tyckte det blev lite svalt på morgonen.

Veckan har innehållit så mycket kunskap om bra mat och träning, varvat med historier från deltagarna om hur de fått ett mycket bättre liv tack vare övergången till LCHF.

Det var en stor spridning i ålder och kondition på deltagarna, från 25 år upp till 80.

Så det finns träning som passar alla, den fungerar även för oss som haft mycket problem med Fibromyalgi och värk.

Anna Hallén har verkligen förmågan att få läran om kost och hälsa att bli till något spännande, så föreläsningstimmarna i en varm lokal känns alltid alldeles för korta.

Men Anna är inte den som bara föreläser, utan hon delar frikostigt med sig av tips och råd hela dagarna.

Så vi har blivit fullmatade med kunskap om hur viktig maten är för att bygga upp en hälsosam kropp, både vid middagsbord, under promenader och vid poolkanten.

Hon är också en idéspruta när det gäller att hitta på aktiviteter utanför programmet. Sista dagen behövde vi därför inte tillbringa bara i väntan på att få åka till flygplatsen.

Det blev istället en improviserad utflykt med båten Felusi från hamnen i Puerto Rico, för att titta på valar och delfiner.

Efter 45 minuters båttur rakt ut till havs, hade vi helt plötsligt mängder av de mäktiga valarna och lekfulla delfinerna runt båten.

Tyvärr fick jag inte till några bra bilder på valar och delfiner, hoppas nån av de andra deltagarna hade bättre tur.

När vi kommit i land tog flera av oss en promenad tillbaks till hotellet längs den fina strandpromenaden, så det blev sen alldeles lagom att packa väskan innan avfärden mot flygplatsen.

Själv hade jag min första lilla föreläsning och matkurs på den här resan. En ny erfarenhet, har aldrig pratat inför en grupp tidigare.

Men det gick riktigt fint, alla deltagarna var så snälla och mycket intresserade av att lära sig mer om Tapas på LCHF-vis, så nervositeten la sig nästan direkt.

Att laga till några Tapas är något som är riktigt enkelt, det finns mängder med goda rätter som passar både till ett glas vin på kvällen eller till en nyttig lunch i sommarvärmen.

Jag bjöd Anna och hennes vän U på en Tapaslunch på balkongen en dag.

Mat som fungerar perfekt att ta till i ett semesterkök utan andra kokmöjligheter än en micro.

Det går att få till en riktigt bra måltid på några burkar från snabbköpet.

Jag bjöd på Sardiner i Olivolja, Bläckfisk och två sorters Musslor. Getost, Jamon Iberico, Chorizo, Nötter, Bladpersilja och Alioli till.

Du får några enkla recept på fyllda Serranorullar och en Avocadosallad med Ägg från min lunch på balkongen idag.

Samtidigt vill jag rikta ett stort Tack och Kram till Anna för en fantastisk resa.

Arrangörerna Lotta och Stene från Gran Canaria Experten får också de ta del av dem.

Hoppas vi ses nästa år, både gamla och nya deltagare. Då kommer jag också att vara med på ett hörn med några matkurser.

Både datorn och kameran fick ta semester på den här resan, men jag återkommer med lite mer bilder i ett senare inlägg.

Vill Du se mer bilder hur det kan se ut på en träningsresa, så titta in här på inläggen från förra årets Zumbaresa och Bergsvandring.

Serranorullar med Färskost, Valnötter och Rökta Musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig Ost, t.ex Cantadou eller min egen Färskost

6 Valnötskärnor

8 st rökta Musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större Tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2.

Avocadosallad med Ägg och Bladpersilja

1 Avocado

1 hårdkokt Ekologiskt Ägg

2 msk hackad Bladpersilja

2 msk Kallpressad Olivolja

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i små bitar och hacka ägget. Blanda försiktigt med persiljan, kryddor och dressing.


Tog mig lite långledigt!


Gomorron! Nu så är jag tillbaka i rutan. Efter en otroligt skön långledig helg ska jag se till att uppdatera er flitigt idag. Har ju mycket att berätta. ;-) Jag hoppas ni alla har njutit av sommarvärmen och att ni som fortfarande har snö kvar snart blir förskonade för visst är det skönt ute nu! Här hemma på ön har det varit full rulle på aktiviteterna hela helgen. Den årliga borgholms crusingen i lördags, och en heldag på Ölands motordag med bilutställning och marknad. Grillkväll och samling som vanligt hemma hos oss innan kvällens crusing stod för dörren. Förra årets bilder hittar du här, då var jag desto flitigare med kameran också! ;-)

Vi har verkligen njutit av trevlig sällskap hela helgen och folk har kommit och gått och vi har haft kanontrevligt med allt och alla! Har som sagt inte fotat så mycket utan försökt ta mig lite ledigt och bara ”varit” så bilderna är sparsamma iphonebilder.


Joline & nicke tvättade ”låne-cadillacen” inför lördagens crusing i borgholm.


Under lördag dag strosade vi runt på borgholms torg och gator och kollade in bilutställningen, flyguppvisning och alla marknadsstånd.  Jösses va folk!! ;-) Lilla midsommar minsann…


Kvällens enkla grillbord innan vi begav oss på cruisingen… Recept på hemmagjord räksallad kommer…

Styrketräning, konditionsträning och PF

Nu har jag styrketränat i 3 veckor.
Då jag är en enveten person och kan ge järnet så har det blivit exakt varannan dag jag stryketränat (vikterna har ökats ;) ) och jag har ca 2 gg i veckan tränat kondition.
Min PF funkar utmärkt, härligt att slippa fokus på mat i flera timmar. Jag antar att jag fortsätter min PF även på Kreta, jag får se det när jag är där och om det funkar med bra mat på dagen.

Hur har det då gått med min vikt under dessa 14 dagar?

Jag gick ju ner 1 kg på första veckan med styrketräning och nu har det inte hänt något på 2 veckor, inte ett gram alltså…

Jag fortsätter då jag ju är en enveten person ;) på den inslagna vägen, men veckan på Kreta lär det inte hända mkt av sådana saker.

Jag hoppas också att det händer något på vågen framöver, annars lär jag tappa lusten…

Varför det inte händer mer begriper jag inte, då de flesta säger att styrketräning “is the shit”?
Återstår att se om det är det, eller om det också bara är snack…

Många säger väl att jag bygger muskler och det är nog sant, men då jag har minst 10 kg att gå ner  bör ju något även hända på vågen…

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

LCHF recept för Fettuccini med pestogrädde och skinka

En snabblagad Fettuccini som du enkelt slänger ihop med endast 7 ingredienser. Perfekt för en LCHF middag eller lunch!

Fettuccini med pestogrädde och skinka
Portioner: 2-3 st

Ingredienser
2 pkt Miracle Noodle Fettuccini
2-3 dl grädde
1,5 msk pesto
200g rökt skinka
1 tomat
Svartpeppar
Riven ost och olja till stekning

Gör så här
Skölj fettuccinin i kallt vatten. Skär skinkan i bitar. Fräs den i lite olja. Häll på grädde, pesto och svartpeppar. Rör om. Tillsätt nudlarna och låt dem koka i ca 10-15 minuter. Skär tomaten. Vänd ner innan servering och smaka av med riven ost.

Servera och njut!

Fytinsyra i nötter – är det något att fundera över?

Fytinsyra är något vi bör ta hänsyn till i synnerhet i spannmålet, då detta ofta äts som huvudel av måltid så som ris och pasta. Bröd är ju också ett livsmedel som äts som en hel måltid, ofta frukost och lunch eller kvällsmålet.

Johannas kost och hälsa blogg ( superbra blogg att bedriva forskning i) skriver mycket bra om spannmålet och fytinsyra.
Bla. att förr i tiden åt man aldrig obehandlade spannmål utan de var alltid jästa (surdeg) vilket tar bort en hel del av just fytinsyran.
Numera jäser bröden fort med stora mängder jäst och är i stora drag råa.
Högst halt av fytinsyra finns i havre.

Fytinsyra är alltså en antioxidant, men till skillnad från de flesta andra så är den negativ för oss; den binder nämligen upp mineraler som järn, kalcium, zink och magnesium, vilket medför att upptaget av mineraler från fullkornscerealier blir mycket lågt. I synnerhet vegetarianer får lätt mineralbrist på grund av att fytinsyra hämmar deras upptag.

Men hur är det då med nötterna som vi gärna äter lite då och då och faktiskt också bakar med?
Där har Mark´s Daily Apple skrivit bra om just detta att vi ofta äter nötter.
Här har han också sammanställt en bra lista över fytinsyrehalten i lite olika nötter:
In milligrams per 100 grams of dry weight
Brazil nuts 1719
Cocoa powder 1684-1796
Oat flakes 1174
Almond 1138 – 1400
Walnut 982
Peanut roasted 952
Brown rice 840-990
Peanut ungerminated 821
Lentils 779
Peanut germinated 610
Hazelnuts 648 – 1000
Wild rice flour 634 – 752.5
Yam meal 637
Refried beans 622
Corn tortillas 448
Coconut 357
Corn 367
Entire coconut meat 270
White flour 258
White flour tortillas 123
Polished rice 11.5 – 66
Strawberries 12

Nu blir det ju då ganska intressant att kika lite på detta, ex mandelmjöl som ju många gärna bakar frikostigt på.
Jämför man då mandel och kokosnöt i listan så ser man att även där har kokosnötsmjölet en stor fördel mot mandelmjöl.
Mandel har ett spann mellan 1138-1400 gram per 100 gram ( havre har precis över 1100 gram)
Kokosnöt endast 357 gram.

Varför skriver jag även där?
Jo, kokosnötsmjölet har också en fördelaktigt låg halt av omega 6 fettsyra, dvs den inflammationsdrivande fettsyran. Vilket gör att man har lättare att uppnå en bra fettsyrebalans om man väljer kokosnöt framför andra nötter.

Nu jämför vi ju mandel med kokosnöt.
Mandel har 10,6 gram omega 6 per 100 gram
Kokosnöt har 0,6 gram per 100 gram

Alla som läser bloggen vet ju att mitt favorit mjöl i bakverk är kokosnötsmjölet. Jag kommer nog alltid att favorisera detta mjöl.

Jag använder också ibland kokosnötsmjölet för att kunna reducera mandelmjöl i bakverk och bröd.

Så här har vi nu två anledningar att ibland föredra kokosnötsmjöl! 
Mindre fytinsyra och mindre omega 6 = HÄLSA

Tilllbaka till nötter och fytinsyran.
Behöver vi reducera intaget av nötter av hälsoskäl?

Jag tror inte de flesta äter så mycket nötter så ofta att vi behöver grunna så värst över detta.
Men om man betänker att samlaren och jägaren fick knäcka och skala nötterna själva så åt de säkert långt mindre än vad vi gör idag, då det bara för oss är att hälla ur en påse…
Men de flesta av oss äter nog de bara som snacks mellan målen eller som sagt i bakverk mm en gång ibland. Men det är ju inte så att måltidens bas är nötter, är det det då bör vi nog ta oss en funderare. Ex mandelmjölspannkakor varje dag…
kanske byta ut dem mot kokosnötsmjölpannkakor ibland ;)

Bild och mer om nötter hos Träningslära

 

Bloggar etiketter: , ,

Citron/blåbärstårta

Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg, socker och ev. sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper pch häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.

Receptet är kopierat rakt av från Bengtssons baksida: http://www.bengtssonsbaksida.com/

Jag är riktigt usel på tårtbottnar och detta recept är det första jag lyckats med på vääääääldigt länge.

Fyllning:
3 dl vispad grädde
2,5 dl vaniljkräm
1 dl lemoncurd
Blandas ihop

Blåbärssylt
Lemoncurd
Blåbär
1 dl vispad grädde till spackling
Ljusgul marsipan

Montering:
Dela tårtbotten tre delar
Bre ut blåbärssylt på en tårtbotten, lägg på en botten.
Bre ut lemoncurd ovanpå denna och strö på blåbär.
Lägg på lemoncurd/vanilj/gräddkrämen i en kupol ovanpå detta. Lägg på den sista tårtbotten och forma den rund, spackla med vispad grädde och lägg på ett lock av marsipan. Dekorera evt med lite siktat florsocker och en marsipanblomma.


Rabarbersmoothie

I dessa rabarbertider som nu börjar gör jag gärna smoothies på de späda färska rababer!

Blir  två – tre glas

3-400 gram fint skivad rabarber
1 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning

1 dl kesella (10% fett)
1 dl turkisk yoghurt eller 1 dl kesella (10%)
Gör så här:
Koka rabarbern mjuk i vattnet med sötning. När den har mjuknat ordentligt ställ den kallt att kallna helt.
Mixa sedan rabarbern fluffig med  kesellan och yoghurten. Ta även i en liten näve isbitar och mixa med om du vill ha den riktigt kall.

Vill du krydda lite är kanel och kardemumma goda kryddor till rabarber. Vill du byta lite rabarber mot  jordgubbar för rödare smoothie så funkar det utmärkt också.

Tips: Notera att Kesella har en högre halt av protein (10%) än ex turkisk yoghurt ( 4,2%) det gör att man inte nödvändigtsvis behöver tillsätta vassleprotein (proteinpulver) om du vill göra proteindrinkar.

Koka rabarberpuré enligt receptet ovan och frys in i lämpliga små burkar för att göra goda smoothies under vintern.

 

 

Bloggar etiketter: ,