Kycklinglevergryta med Chiligrädde

Kycklinglever med sting

Det är tyvärr alltför sällan som det serveras lever i mitt kök, men här kommer ett mycket lättlagat och gott recept.

Våra förfäder åt mycket inälvsmat, men idag är det många som glömt bort denna både billiga och nyttiga mat.

Lever innehåller mycket D-vitamin, något som är viktigt att få i sig nu under de solfattiga vintermånaderna.

I somras gjorde jag en god Tapasrätt på kalvlever, marinerad över natten med citron och chili.

Använde samma marinad till den här rätten som sen fick puttra en stund i grädde.

För Dig som har lite svårt för leversmak är det här något att testa, kryddningen ger verkligen sting åt levern.

Här hittar Du mitt recept på Kycklingleverpaté som är ett bra hemlagat alternativ till leverpastej.

Gräddstuvad Kycklinglever

400 gr Kycklinglever

½ pressad Citron

1 msk Oregano

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

2 msk Smör

1 dl tärnad Zucchini

½ röd Paprika

4 Cocktailtomater

2 dl Grädde

½ tsk Balsamvinäger

Skölj av kycklinglevern och krydda med salt, chili och oregano runt om. Pressa över citron.

Täck över och låt stå i kyl och marinera över natten.

Bryn smöret och stek leverbitarna på medelvärme, några minuter på var sida. Ta upp och lägg över i en gryta.

Skär paprikan i små strimlor och stek tillsammans med zucchinin. Krydda med lite salt. Blanda ner de klyftade tomaterna.

Häll grönsakerna över levern, slå på grädde och balsamvinäger och koka upp. Låt puttra några minuter på svag värme.

Servera med Rucola, Bladpersilja och Gurka.


Bakboken letar sig ut!

Då en supertrevlig bloggläsare undrade varför jag inte skrivit något om att min bok var med i fredags på Efter 10, så ska jag säga att jag är inte den som babblar så mycket om mig själv. Andra skriver om sig själva hela tiden, men jag ser inte mig som person så viktig, det är recepten och spridningen av hälsosambakning som är viktigt.
Därför kan jag glömma att skriva om saker eller inte dra upp det så stort ex så som DN presenterades på bloggen lite i förbigående ser jag nu…
Men nu idag så tänker jag berätta lite ;)

Efter det enormt stora uppslag i DN där min bakbok fick breda ut sig på 4 helsidor (och receptbilder bredvid Juholt på första sidan). Jodå stolthet kan jag allt känna ;)

Så dyker nu boken upp lite varstans. I fredags var det hos Malou i efter 10

Kika i inslaget i länken och där ligger min lilla bakbok och lyser så fint. Malou höll på att avsluta inslaget och la en hand på min bok, men Zazzi tar tag i den och säger att vi får inte glömma denna, denna är dock lite vansklig för om man är på ett fik/cafe i stan och dricker kaffe måste man ju ta en “sockerbulle”!?
Måste man? Måste man inte alls.
Däremot hade det varit trevligt om hon sagt – att hoppas detta letar sig ut till fiken.
Hon tyckte ju det däremot var trevligt att man gjorde hembakat. :D

Och i den tidningen Hembakat  kommer jag delta med några recept här framöver.

Allas vill också ha lite recept och intervju.

Topphälsa i mars-numret kommer man hitta bakboken och recept och liten intervju.

Och i morgon kommer Karin en journalist från stadens tidning BT ( där Jonas Colting ofta huserar) hem till mig och ska intervjua mig!

Jag kommer bjuda henne på semla alá Mariann!  Ska bli spännande hur det inslaget sedan lyfts fram i tidningen och om hon tillhör de som älskar semlor och vad hon då tycker om bakbokens semlor.

Så tänk på mig kl 10 i morgon!

 

 

 

 

 

Choklad och Nutella cookies
När jag gjorde jordnötskakorna kom ideén att prova byta ut jordnötssmör mot Nutella, och jordnötterna mot hasselnötter. Trodde jag hade hasselnötter hemma men det hade jag visst inte, körde alltså utan nötter och de blev übergoda:)
 
170 gr mörk choklad
227 gr Nutella
170 gr farinsocker
113 gr smör, rumstempererat
1 ägg
1 tsk vaniljessence
214 gr mjöl
3/4 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Smält chokladen.
Vispa ihop Nutella , smör och farinsocker, tillsätt ägget och vispa ihop smeten.
Tillsätt vaniljessence och sedan smält choklad.
Rör ner mjöl blandat med bakpulver.
Lägg ca 2 msk för varje kaka på en plåt med bakplåtspapper.
Pressa dom platta lite grann med en gaffel.
Baka i ca 20 minuter, låt ligga på plåt ca 3-4 minuter och flytta sedan över dom till svalare plats.
Omelett vs kaka

Nu ska vi roa oss med ett litet räkneexempel:

Omelett:
4 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
50 smör
100g av antingen purjolök, svamp, eller paprika som smaksättning

lchf-kaka:

4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 gram smör
(ev sötning)

Om man nu då jämför dessa två med likartade ingredienser, vilken tror ni innehåller mest kolhydrater?
Vi räknar:

Ägg, smör och grädde i båda fallen ger en fördelning av 110 gram fett, protein 40,20 gram och  kolhydrater 3,20 gram.
Lägger vi då till kokosnötsmjölet för kakan blir det 6 gram protein, 3 gram fett  och 1,20 gram kolhydrater,   kakaon tillför 2,35 gram protein, 2,15 gram fett och 1,06 kolhydrat . Bakpulvret ger inte utslag på vågen.
Lägger vi istället till 100 g purjo blir det 1,50 protein, 0,20 gram fett och 5,20 gram kolhydrater för omeletten.

Då räknar vi samman:
Omelett: 41,70gram  protein, 110,50 gram fett, 8,40 gram kolhydrater. =
3% kolhydrater 14% protein och 83% fett

Kakan: 48,55 gram protein, 115,45 gram fett  och 5,46 kolhydrater. =
2% kolhydrater, 15% protein och 83% fett.

Detta gör alltså att en smaksatt omelett innehåller 3% kolhydrater och en smaksatt kaka innehåller 2% kolhydrater.

Då kikar vi också på vad säger LCHF- definitionen om fördelningen av kolhydrater för att få kallas LCHF?
Jag kopierar in texten från kolhydrater i Fokus:
Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

Kaka=strikt lchf
Omelett= normal lchf

KUL!

ps.För att förtydliga, jag säger inte att vi ska äta kaka varje dag, jag bara visar att en kaka kan tillhöra en strikt lchf…ds.

 

 

 

 

 

Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis
Åh guuu va det gick bra, igen…!! *INTE* Men sen kanske…


Jamen hej!! Ska vi prata lite pannacotta igen då!?? Eller snarare pannacottaFORMAR och hur man får ur pannacotta ur formar!!?
Ja, det gör vi tycker jag!! Nu är jag så uppretad och irriterad så jag fullständigt kokar inombords! Tack för era tips, men det hjälper inte…

Jag använde nu mina större ”jelly-formar” i hårdplast, dom rymmer ca 1½ dl var. Dom är ju så vansinnigt söta och jag verkligen älskar färgen och formen på dom så jag gjorde ett nytt försök igår/idag. Smorde formarna lätt med lite olja. Hällde i pannacottan, in i kylen och lät stelna.

Idag (dagen efter) så sitter dom GIVETVIS som berg!! Jag spolar och doppar i hett vatten och petar med sticka i kanterna men NEJ dom är kvar och jag slår dom hårt mot tallriken så tallriken nästan går sönder…. Och jag slog dom på ”sniskan” i handflatan så den gröna formen sprack… Ingen pannacotta som tänkte lossna inte! Pausade ett par timmar i ren ilska och valde form med omsorg, färgen; BLÅ – Nu jävlar måtte de gå vägen då?!

NEJ!!! 
Den blå formen fick verkligen veta av mitt humör när saker och ting inte går som jag vill så den ligger nu i två delar i soppåsen… :(

Sen fick jag ytterliggare ett tips om att skölja formarna i VATTEN och alltså inte smörja med olja innan pannacottan hälls i! Å det retar ju gallfeber på mig att jag inte har provat detta så än en gång en pannacotta i kastrull på spisen som hälls ner i det två resterande formarna som är HELA!

Hur gick det då??? 
Tänker inte gå in på nån närmare beskrivning, men det hjälper tydligen med VATTEN i formarna innan pannacottan hälls i! Bildbevis längst ner…
Nu e jag så less på detta så det lär dröja bra länge innan jag gör pannacotta igen. Och så ska jag sörja mina två fina formar som ”gått” sönder… *muttrar*

Ja, men nu vet ni hur man gör då, och hur man INTE gör! Å jag också…


När du vänt upp&ner på formen och lossat pannacottan kan du värma den aningens pyttelite, bara några sekunder i micron för att ”släta ut” ytan!


Visst blev det fint, gott och så, men vilken huvudbry jag haft!! Huvudbry serverad med varm hallonsås! :-P

4 port
Det här behöver du : 
4 dl grädde
1 dl gelésocker
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Blanda grädde, gelésocker och vaniljstång i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, allt ska med i kastrullen. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacotta i formarna. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.

 

Chocolate Espresso Fudge Cake

Gjorde en tårta förra helgen, väldigt mäktig men rätt god. Långt recept så vi får se om jag orkar lägga in det nån dag :) Består i alla fall av chokladbotten, espressoganache och choklad-espresso smörkräm.

Hittade receptet här på engelska: http://userealbutter.com/2008/09/18/chocolate-espresso-fudge-cake-recipe/
Chocolate Peanut Butter Bisquits
Det är kaka nr 2 på fotot.

150 gr jordnötter
170 gr mörk choklad
227 gr creamy jordnötssmör
170 gr farinsocker
113 gr smör, rumstempererat
1 ägg
1 tsk vaniljessence
214 gr mjöl
3/4 tsk bakpulver

Ugn: 150°c

Smält chokladen.
Vispa ihop jordnötssmör , smör och farinsocker, tillsätt ägget och vispa ihop smeten.
Tillsätt vaniljessence och sedan smält choklad.
Rör ner mjöl blandat med bakpulver och sedan jordnötterna.
Lägg ca 2 msk för varje kaka på en plåt med bakplåtspapper.
Pressa dom platta lite grann med en gaffel.
Baka i ca 20 minuter, låt ligga på plåt ca 3-4 minuter och flytta sedan över dom till svalare plats.
Artikel om mig i Året Runt

Medverkan i veckotidning

Häromveckan var jag med i en artikel om hälsa i Året Runt. Här ovan en bild på den något skrynkliga artikeln, som kom med post genom Europa.

Jag blev i december intervjuad av journalisten Lotta Mellberg om mina hälsovinster sen jag ändrade min kosthållning.

Hon äter själv LCHF, så det blev ett mycket intressant samtal.

För nytillkomna läsare, så har jag blivit av med en besvärlig Fibromyalgi, sen jag för 3 år sen började äta en glutenfri lågkolhydratkost.

Värken i leder och muskler och den stundom förlamande tröttheten, försvann mer och mer när jag drog ner på kolhydraterna och la till mer fett i min mat.

När jag sen slutade helt med gluten, efter att jag fått konstaterat att jag är glutenintolerant, så blev jag i stort sett bra från min mångåriga värk.

Idag kan jag känna av extra trötthet och värk vid hastiga väderomslag eller om jag ansträngt mig för mycket.

Men den allra största delen av tiden, känner jag inte alls av några symptom på Fibromyalgin längre.

Det här är så fantastiskt skönt och jag vill dela med mig av min historia, så att många fler kan få chansen att bli bättre.

Året Runt fokuserade mest på att jag gått ner 20 kilo, sen jag vägde över 95 i början av min sjukskrivningsperiod efter ryggskadan.

Visst är det härligt att vikten gått ner, men det allra viktigaste för mig är att värken försvunnit.

Här kan Du läsa lite mer om mitt tillfrisknande i Fibromyalgi och LCHF.

Nedan lite bilder från ett Alanya som börjar bli vårgrönt och varmt, trots snöklädda berg runt stan. Såg de första svalorna häromdagen.


Tiramisu med limoncello och lemoncurd, pudrade med kakao och chokladrosor på toppen


Slutklämmen på den italienska buffén blev tiramisu i portionsglas! Jag smaksatte den efter ett tips med limoncello (kexen) och lemoncurd (grädde/mascarpone). Grymt gott och syrligt, sött, fräscht! Jag ville dock ändå dekorera den med den klassiska pudrade kakaon eftersom chokladrosorna (rosor; tillägnad en rosgalen mamma) skulle matcha därtill! Otroligt smidig dessert som du kan förbereda många timmar i förväg och det smakar bara godare ju längre de får stå till sig! ;-)

20 port
Det här behöver du : 
40 st savoiardikex
knappt 1 flaska (750 ml) limoncello

3-4 dl grädde
200 gram mascarponeost
300 gram lemon curd
Kakao
Chokladrosor + chokladspån (Dr Oetker)

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram 20 portionsglas. Bryt kexen så de passar i botten, doppa dom hastigt i limoncello och lägg i botten på varje glas. Vispa grädden löst, blanda med lemoncurd och mascarponeost och skeda ovanpå kexen. Toppa med pudrad kakao och chokladrosor/chokladspån. Vänta med kakaon och dekoration tills strax före servering.