Helenas favoritglass
Helenas favoritglass
Källa: I ett annat liv
Portioner:

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2-3 msk sukrin melis
100 gr mörk choklad (jag använder alltid 86%-ig choklad)
65 gr valnötter (1,5 dl)


Gör så här:
Vispa grädden hårt för sig i en bunke.
Vispa ihop äggen, sukrinet och vanilj poröst i en annan bunke.
Vänd sedan ned grädden i äggblandningen med en slickepott.
Hacka chokladen och valnötterna och vänd ned i smeten.
Följ instruktionerna på glassmaskinen och ha ned smeten.

Jag brukar alltid förvara glassen i en tom burk för turkisk yoghurt i frysen.

LCHF recept för Chilikasslergratäng

Mycket god och smakrik gratäng som passar bra ihop med kokt blomkål!

LCHF Chilikasslergratäng
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 gram kassler
1 dl röd spetspaprika, finhackad
1 st 1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, hårt vispad
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
1 krm chilipulver eller chiliflingor
3 dl riven ost, fet och smakrik
smör till stekning

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Stek den finhackade paprikan och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form. Placera de tunna skivorna kassler omlott över.
3. Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter. Serveras med kokt blomkål.

Saffransglass LCHF
Saffransglass LCHF
Källa: I ett annat liv
Portioner:

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk sukrin melis
1 gr saffran (två påsar)


Gör så här:
Vispa grädden hårt för sig i en bunke.
Vispa ihop äggen, sockret/sukrinet och vanilj poröst i en annan bunke.
Vänd sedan ned grädden i äggblandningen med en slickepott.
Häll över påsarna med saffran och vänd ned i smeten.
Följ instruktionerna på glassmaskinen och ha ned smeten.
Njut!
Morgonstund

äggsmörgås_hönökaka

En stund i solen med en kopp the, äggsmörgås på hönökaka och svalor som flyger högt på klarblå himmel, det är ju inte så tokigt! :-P

Ni ska snart få se gårdagens middag ute på muurikkan, först har jag lite pyssel-projekt att ta tag i… Ska visa de också när det börjar bli klart! Ha en fin dag alla ni underbara…

Styrketräning och min fasta mm

Nu har det gått exakt tre månader sedan jag började styrketräna och det händer något! Ja inte på den fördömda vågen, men i min rygg! :)
Märker en stor skillnad i att jag inte blir så trött i ryggen, inser att om jag inte haft dessa tre  månader i ryggen ;) hade jag aldrig fixat att stå upp i 6, 5 timmar för en konsert…
Så nu när det skulle till att lösas ett nytt kort så blev det ett årskort. :D
Om inte så för min rygg måste jag fortsätta på inslagna banan.

Fastan kanske någon undrar, ja 24 timmars fastan funkar inget vidare, vet inte varför för det var inte svårt egentligen.
Däremot har jag nu ändrat lite i min mat, dvs jag nu provar att dra ner ännu mer på proteinerna försöka ligga runt max 20%  protein och öka fettet till att ligga runt 75-80% och så får mina små kolisar ta en plats av ca 1-5%.
Detta har legat som en tanke allt sedan jag fick en kommentar från en läsare om att dra ner på proteinet och då måste jag ju äta mer fett för att bli mätt.

Jag tänker nu äta bara fett varje morgon, dvs jag ska prova kaffe redan på morgonen med mkt fett i. Jag har ju bara druckit vatten tidigare.
Detta som ett sätt att öka fettintaget över dagen.
Jag tror kroppen vänjer sig vid ett sätt att äta att det nog inte skadar att göra en liten ändring, det var också en kommentar tidigare om det. Så nu gör vi en liten förändring på när maten/fettet intas. Dvs en kopp kaffe med massor av kokosfett/smör i på morgonen. Sedan blir det till lunch 3-4 ägg ( med ca 2 borttagna äggvitor) stekta i mycket smör eller en äggmjölk-kokosfett/smör och middagen en kött-fiskbit på max 250 gram och grönfoder med smör. Ska räkna i några dagar så jag ser att jag ändå får i mig vad jag bör.

Då kroppen, enligt de som kan, vänjer sig även vid träning så kommer även styrketräning from nu ändras lite. dvs nu blir det fler set, jag kommer “chocka”  kroppen i dag med 3 set istället för två! Kommer försöka ändra sättet dvs vikten, seten och repititonerna varje månad, så inte kroppen lägger sig på en nivå och får för sig att “där ska vi vara”. Skadar inte å ruska om den för att sedan gå ner lite, för att sedan gå upp lite igen osv. Ja det blir en taktik som ska prövas i alla fall. Det blir fortfarande tre gånger i veckan, känns som det passar bra.

Så det nya blir nu mindre protein och mer fett och  3 set.

Får säkert anledning att återkomma med hur detta funkar och om det  till äventyrs kan hända något på den däringa vågen, eller på byxorna…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Idag blir det matlagning ute!

Ikväll ska Joline och jag laga till lite god mat ute på muurikkan! Här är dagens ingredienser…

Ni kan aldrig gissa vad va?? :-P

Vill ni se Annika Sjöö, Lets Dance vinnarens fina bokhylla i köket?

Följ länken till hennes blogg  Shape Up så kan ni se vilka hennes favoritböcker är och som får pryda platsen i hennes kök! :D

Tack Anna Haeggman för tipset!

Bloggar etiketter: ,

Äggakaka med bacon
Äggakaka med bacon
Källa: 1sam
Portioner: 2

Ingredienser:
4 ägg
1 dl vispgrädde
½ dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
salt (smaksak, jag tog ca 2 krm)
Gör så här:
Vispa ägg och grädde
Blanda ihop mandelmjöl och fiberhusk, blanda i äggsmeten
Salta

Häll i smörad stekpanna. Stek på svag värme (3-4) ca 8 min, glid över på tallrik och vänd därefter tillbaka i stekjärnet. Låt stå några minuter.

Servera med bacon, knaperstekt i micro samt lingon, rårörda med en aning sötrix flor.
Fyllda lasagnekuddar med kyckling, spenat & hasselnötter


Igår lagade Joline & jag mat tillsammans, det är ju bara hon o jag hemma nu i veckan då Nicke kör flyttresa om kommer hem tors/fredag nånting, men sen har han semester! :-P

Vi snickrade ihop en riktigt god… Ja vad ska man kalla de? Fyllda lasagnekuddar, ungefär som canneloni fast inte rullar utan trekantiga kuddar. Vi gjorde fyllningen på zucchini och spenat som fick fräsa ihop med lök, vitlök och finhackade hasselnötter, vi avslutade med salt och peppar och rörde ner en burk creme fraiche. Detta rörde vi ihop med en urbenad, grillad kyckling och packade in i färsk lasagne. In i ugnen och gratinera med ostsås över. Dundergott!! Som Joline sa… ;-)

Det här behöver du : 
1 grillad kyckling
2 frp. färsk lasagne, helst Felix lång lasagne
½ zucchini
1 liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
ca 150 gram färsk spenat
1 dl finhackade hasselnötter
Salt & peppar
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur köttet på kycklingen.
Lägg lasagnen i en skål med kallt vatten under tiden du gör fyllningen så går den lätt att vika utan att spricka sen.

Börja med bechamelsåsen som får stå och puttra under tiden.

Hacka zucchini, spenat och pressa ner vitlök i het stekpanna med lite olja. Rör ner hasselnötterna och låt alla smaker få fräsa ihop ca 3 min. Salta och peppra. Rör ner en burk creme fraiche.

Vänd ner kycklingköttet och rör ihop.

Rulla ut lasagnen på en skär bräda. Lägg på fyllning och vik över ett hörn så det blir en trakant, gör sedan tre vik till, skär av och lägg i smord, ugnsfast form. Och så fortsätter du så till du gjort alla sex. Snåla inte med fyllningen, den räcker utmärkt till 6 stycken ”kuddar”. Skulle du få fyllning över kan du klicka ut den i formen vid sidan om.

Häll ostsåsen över formen, lägg i några körsbärstomater och gratinera i 200 grader tills den fått fin färg, ca 20-25 min. Strössla över skivad salladslök och färsk timjan före servering.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt (riv på zestjärnet)
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.


Det färdiga resultatet! Men vi tar de från början :

Här får zucchini, spenat och lök fräsa ihop…


Tillsammans med hasselnötterna blir det en härlig doft och lite extra ”crunch”. Använd vilka nötter du vill, pinjenötter eller valnötter. Är du allergisk; uteslut dom helt eller använd solroskärnor te x.


Vänd ner kycklingen i röran.


Rulla ut lasagnen och lägg på fyllningen. Vik trekanter. (4 vik totalt/kudde)


här är alla sex kuddar färdiga.


Bred över ostsåsen, lägg på en näven körsbärstomater och några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.


Färdig att serveras. Lite skivad salladslök och färsk timjan ger extra piff o färg!


Smaklig kudde! :-P

Våra vänner djuren och deras fel-levnadsjukdomar…

Ofta nämner man att hundar och katter ska äta BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda).
Det pratas också ofta om kossornas naturliga föda i form av gräsbete, ensilage och grovfoder för deras hälsa (och också vår).
Men aldrig har jag läst om hästarnas naturliga mat!? Förrän nu!

Tanken uppstod då min dotter Elisabeth i söndags sa  – Varför i fiser hästar jämt när man är bakom dom och kratsar hovar mm?
Hon drog genast slutsatsen att inte ens hästarna får längre sin naturliga föda. De får ju kraftfoder och vad kan detta kraftfoder innehåll månntro?
Spannmål- havre, korn, vete, majs och naturligtvis soja.

Sedan när ser vi vildhästar springa ut på majs-sojafälten och knapra?
Jasså, har inte hästarna heller lyckats med att ändra sitt inre!? Så deras  mag- och tarmsystem fungerar som det alltid gjort??
Så deras inre anatomi har alltså inte ändrats och det har ju visat sig att det har varken katternas eller hundarnas heller…
Till och med vi människor har en inre anatomi som ser likadan ut sedan urminnes tider… ojdå vilken överraskning!

Tänk om vi alla kunde få äta som naturen hade tänkt vi skulle äta… Naturlig artriktig föda!

Vilka friska domesticerade djur och människor vi skulle få se!

Alla ni som har djur av olika slag, var så snälla att ta reda på vad arten äter i vilt tillstånd och ge dem sådan mat så långt det går!
Något annat är faktiskt djurplågeri…

 

 

Bloggar etiketter: ,