Råstekt rättika

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Rättika
Rapsolja el smör
Vitlök
Salt
Peppar

Gör så här:
Skala och skiva rättika tunnt. Stek i rejält med rapolja/smör tills den får lite färg. Lägg i hackad vitlök och fräs ytterligare en stund. Salta och peppra

Rättika ser ut så här!













Hur gör man för att lyckas med LCHF?

Mitt namn är Carin och jag har gått ner 43.5 kilo sedan den 13e juli 2011! Jag får ofta frågan hur jag har gjort för att lyckas. Det har faktiskt inte varit så svårt. Jag fattade snabbt att jag måste bestämma mig för att förändra min relation till mat, och för att kunna förändra denna relation, finns det inte utrymme för avsteg.

Jag har inte en enda gång fuskat, och det har varit avgörande. Jag har varit stenhård den här gången med att inte skylla på någon annan. Jag har tidigare försökt gå ner i vikt, men jag har inte lyckats.

Innan har det varit så tydligt att jag skyllt på yttre omständigheter, men jag har kommit till en insikt som hjälpt mig att lyckas; det är faktiskt ingen som tvingar i mig godiset, kolhydraterna eller den där ölen. Allt sitter i huvudet, och man måste bestämma sig. Jag hjälper flera personer med lchf och att lägga om sin livsstil, Det finns INGA genvägar! Jag har kämpat hårt för att kunna komma ner såpass mycket som jag gjort, innan åt jag en halv påse chips, drack 1 liter cola och smällde i mig 500g godis per kväll. Det är inte konstigt att jag vägde så mycket som jag gjorde! Men nu när jag lyckats gå ner över 40 kg så finns inte det suget längre. Om suget skulle uppstå, så finns det bra tips som jag vill dela med mig av; -Först och främst! Ät lagad mat!

Ibland kan man missta sug för hunger, speciellt när man äter LCHF, för man blir ju inte hungrig på samma sätt. Om du fortfarande skulle vara sugen efter att ha ätit mat, så ät en ruta 86-90%-ig choklad, ta en liten liten bit i taget och låt chokladen smälta på tungan, lär dig njuta av livets goda! Har du ingen choklad hemma, så ät lite goda ostar. Något jag lärt mig är att fett stillar sötsuget, och att det gäller att ställa om sitt tankemönster, från att tänka; ”den där godisbiten eller kakan ger mig lite mer energi”, till att tänka; ”det är nog kroppens signal på att jag behöver mer fett”. Fett kan du hitta i allt möjligt; – Avocado, dessertostar, mörk choklad, lax, mejeri osv. Ta och ät något du tycker är gott, och VÅGA testa saker med fett i! Första gången jag åt ostrullar med bregott i kändes det så fel, för jag var ju van vid att fett var fienden. Men nu faller det sig helt naturligt! Har du svårt för smörsmaken philadelfia, så ta lite istället.

Tillslut handlar det om att hålla i det långa loppet, när man har motivation är det enkelt, men när den tryter, det är DÅ din beslutsamhet om att lyckas kommer in. Det är ditt liv, din hälsa och ditt välmående det handlar om!

”Läkarna måste inse att detta är politik och affärer”- Svd om massvaccinationen 2009

 ”När svininfluensan klassades som fullskalig pandemi var Sverige låst i planen att vaccinera hela befolkningen.
Utåt var alla överens, men SvD kan avslöja att det gjordes invändningar inom myndigheterna. För över hundra barn har priset för Sveriges största vaccinationsinsats blivit högt – de kämpar med narkolepsin.”

“Mejlväxling avslöjar nya fakta om Sveriges massvaccination mot svininfluensan 2009″

Läs mer på Svd där mailväxlingen avslöjas.

Man kan ljuga för alla en viss tid, men man kan inte ljuga för alla hela tiden… eller hur nu ordspråket lyder.

Toxiska Epistlar krev om detta redan då ..

 

Bloggar etiketter: ,

Oxfilé med rödvinsås

Rödvinsås:
2  charlottenlök hackad
1 dl vatten
2 dl röttvin
2 tsk grönsaksbuljong (biofood)
1 msk tomatpuré
lite salt och 8-10 vitpepparkorn
(1 krm redix)
50 gram smör

Gör så här:
Koka upp vin, vatten, lök , tomatpuré och lite salt och vitpepparn, låt den sjuda/småkoka i 5 minuter och sila av  löken och pepparn.
Ev Vispa i lite redix. Hit kan såsen förberedas.  Fixa köttet som ska vara till.
Hetta sedan upp såsen och rör ner 50 gram smör. Serveras.

Stek gräsbetes Oxfilén:
När du steker i en stekpanna, använd gott om smör att steka köttet i. Lägg ner 1-3 bitar som håller rumstemperatur i en het panna, och dra ner temperaturen från 6 till 4 på plattan. Låt biten steka efter tiden du räknat ut på varje sida (3 min för en bit som är 3 cm tjock exempelvis, totalt 6 minuter). Medan du steker biten på sista sidan, skopa upp smöret från stekpannan och häll över biten för att få en fin yta på den under tiden och krydda köttet. Låt gärna köttet vila nån minut innan du serverar.

Om du steker tunnare bitar så känn på dem med fingrarna – är det mjukt och lämnar fingeravtryck är den blodig och är den mjuk men ändå ger motstånd och fjädrar tillbaka är den medium och är den fast så är den genomstekt. En bra tumregel att komma ihåg är;
*Om det känns som när du trycker mot din kind = Blodig
*Om det känns som när du trycker mot din nästipp = Medium
*Om det känns som när du trycker mot din panna = Genomstekt

Hur man steker oxfilé och annat fint kött är texten hämtad här.

 

Bloggar etiketter: ,

Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.


Äppelpaj á la Fia

Blanda socker och margarin “fluffigt”. Blanda i mjölet, den hackade mandeln och äggulan. Rör om. man kan gärna sätta i lite vaniljsocker också. Skala, kärna ur och skiva äpplena, lägg i botten av en pajform (ca 28 cm diameter) Klicka ut smeten så den täcker äpplena (mycket kladdig, går bäst med bruk av två teskedar), … Continue reading Äppelpaj á la Fia

Inlägget Äppelpaj á la Fia dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj á la Fia
Blanda socker och margarin ”fluffigt”. Blanda i mjölet, den hackade mandeln och äggulan. Rör om. man kan gärna sätta i lite vaniljsocker också. Skala, kärna ur och skiva äpplena, lägg i botten av en pajform (ca 28 cm diameter) Klicka ut smeten så den täcker äpplena (mycket kladdig, går bäst med bruk av två teskedar), [...]
LCHF-Delizie

Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
LCHF-pasta
4 ägg
125 g philadelphiaost
½ dl fiberhusk

Fyllning
1 st zucchini
12 skivor kokt skinka
12 skivor valfri fet ost
200 g ricotta
torkad (el. färsk) oregano
1 vitlöksklyfta

Tomatsås
ca 8 cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1,5 dl vispgrädde
Oregano
vatten

Ostsås
1,5 dl vispgrädde
1 dl ost

Gör så här:
LCHF-pasta
1. Förbered två ugnsplåtar, lägg ett bakplåtspapper på varje samt ta fram ytterligare två att lägga över smeten senare. Sätt på ugnen på 150C.
2. Vispa äggen pösigt.
3. Lägg i philadelphiaosten och fiberhusken i de vispade äggen och rör den slät.
4. Häll upp halva smeten på ena plåten och resten på den andra.
5. Lägg de andra två bakplåtspapperna ovanpå smeterna, platta ut smeterna med händerna lite grann.
6. Ta sedan en brödkavel och kavla smeten ytterligare så att smeten blir riktigt tunn.
7. Låt båda bakplåtspapperna sitta kvar, grädda en plåt i taget i ugnen i cirka 8-10 min. Konsistensen ska bli ungefär som färsk pasta. Ta ut "pastan" ur ugnen och låt svala, dra sen bort översta bakplåtspappret.
8. Dela de två färdiga "pasta skivorna" i två delar så att du har totalt 4 delar.

Fyllning
1. Dela zucchinin på tvären till två delar.
2. Hyvla med osthyvel tunna skivor av zucchinin.
3. Värm lite rapsolja i en stekpappa, fräs hyvlade zucchinin tillsammans med pressad vitlök så den blir lite mjuk, låt svalna.
4. Blanda under tiden ricottan med torkad oregano enligt smak samt lite salt och peppar.
5. Bred ut ricottaröran över de fyra "pasta delarna".
6. Lägg tre skivor skinka och tre skivor ost över ricottan på varje del.
7. Lägg slutligen på den svalnade zucchinin.
8. Rulla ihop de fyra "pastaskivorna" så att du får fyra rullar. Slå in de i plastfilm och låt vila ett tag i kylen.

Tomatsås
1. Dela cocktailtomaterna i ungefär fyra delar.
2. Skiva vitlöksklyftan tunt.
3. Värm lite rapsolja i en stekpanna, fräs på vitlöken tillsammans med tomaterna någon minut, häll sedan över grädden. 4. Lägg i tomatpurén samt salt, peppar. Smaksätt med lite oregano om så önskas.
5. Låt såsen puttra på svag värme, rör i såsen lite då och då så att tomaterna mosas.
6. Ju längre du låter såsen puttra ju godare blir den men de viktiga är att den kokar ihop ordentligt, späd med vatten om den blir för tjock.

Ostsås
1. Häll grädden och osten i en kastrull.
2. Låt ingredienserna puttra ihop tills osten har smält, peppra och salta om det behövs.

Montering
1. Sätt ugnen på 225C.
2. Ta ut "pastarullarna" ur kylen och dela rullarna så att du får cirka tolv 5 cm höga rullar.
3. Lägg lite av ost såsen i botten av en ugnsfast form.
4. Ställ de cirka tolv rullarna i formen.
5. Häll tomatsåsen över rullarna och sen resten av ostsåsen, toppa med ytterligare lite riven ost om så önskas.
6. Gratinera i ugnen i cirka 15-20 minuter tills osten har fått fin färg.
7. Ät och njut tillsammans med en god blandsallad.
Söt seger för steviaodlaren i Norge

man skriver i Aftenposten att när Helleland berättade i en artikel 2006 att hon odlade stevia och sålde då blev hon hotad till livet.

Nu är steviol glykosider ju tillåten from 2/12-11 att sälja i EU. Vilket vi snart kommer att få se massor av olika matvaror sötade med stevia.
Forskaren i artikeln skriver (översatt av google):

Kunde inte hitta något negativt
“Professor i växtfysiologi, Jan Geun, har forskat mycket på Steviol glykosider, utan att finna någon negativ ört. Han arbetar på den katolska universitetetet i Leuven, Belgien.
- Vi studerade hur höns, grisar och embryon i ägg reagerade på stevia och Steviol glykosider. När vi studerade folket. Vi fann att detta är helt säker, något du inte kan säga om alla sötningsmedel, sade han.
Geun sade att hans forskning finansieras av de belgiska myndigheterna, universitet och hans egen plånbok.”

Genus Förvirrade forskare
“- Det fanns många brister i studien som EU: s före detta Vetenskapliga kommittén för livsmedelssäkerhet grundat sin uppfattning om steviosid. Det visade sig att stevia kan skada för män fertilitet. Men det var endast kvinnliga råttorna i studien, inga hanråttor, berättar Geun.
Forskarna hoppas det kommer hälsosammare mat finns nu att stevia glykosider och Steviol är tillåtet som sötningsmedel.
- Jag tycker det är väldigt bra om det finns fler livsmedel sötade med Steviol glykosider. Det är nyttigare än socker och en stor sötningsmedel för diabetiker, säger Geun.”

På tiden
“Nutrition Professor Kaare Norum förstår inte varför stevia har förbjudits så länge.
- Jag tror det var på tiden att stevia blev tillåtet nu, det är helt säkert. Kanske är det verksamheten av politiska skäl, inflytande och lobbying bakom. Men det är inte känt, säger Norum.
Tror anledningen till att stevia förbjöds i både EU och USA är att de är mycket stränga för att något som inte kan vara bra.
- Det skulle inte förvåna mig om konkurrenter till stevia låg bakom de negativa uttalanden, men jag har inga bevis för att veta, sade han.”

Stevia och många barn
“Norum sa att det inte finns någon bra bevis på att manlig fertilitet kan reduceras.
- Jag läste om en man som hade ett gäng barn, och han hade även används stevia i flera år. Påståendet att män fruktsamhet kan minskas tillräckligt många röster för att inte säga det på det sättet, säger Norum.”

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Vaniljgrädde med hallon och chokladflarn

En underbar efterrätt för dig som äter enligt LCHF. Endast 6 g kolhydrater per portion.

LCHF Vaniljgrädde med hallon och chokladflarn
Portioner: 2

Ingredienser
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl vispgrädde
60 g hallon
40 g 80%-ig choklad

Gör så här
Slå upp 2 dl grädde i en skål och ner med vaniljpulvret. Vispa fluffigt. Hacka ner ca 10 gram choklad och strö över grädden. Smält 30 g choklad och ringla över grädden och hallonen. Om du vill kan du ta en del av den smälta chokladen och hälla ut tunt på ett bakplåtspapper och in i frysen några minuter, så får du lätta och fina chokladflarn.

Underbar efterrätt!