Tiden går…

Idag fyller äldste sonen 30 år och min mor fyller 75 år. Japp sonen föddes på min mors 45 års dag!
Jag har förberett en LCHF-tårta (givetvis) som ska tas med till festligheterna. Gästerna önskar sig oftast Hallonmoussetårtan men idag blir det annat. Idag blir det nått helt nytt och det är ju alltid spännande att se hur det tas emot.

Min mor ska baka en traditionell tårta med vetemjöl och socker, så alla sötnosar får sitt. Har ju tyvärr inte konverterat så många i släkten.
Men då sonen uppskattar att jag tar med något som jag, maken och dottern kan äta, så bakar jag mer än gärna. Ska bli kul å se om fler vill smaka och vad de tycker om den. Svärdottern brukar alltid tycka om det jag gör, hon uppskattar att det inte är så sött och jag brukar få bra konstruktiv kritik.

Prova ut nya recept är ju numera en av mina favoritsysselsättningar.

GRATTIS Magnus och mamma!

 

 

Skitsnack…

Råkade hamna och läsa om Tyda ditt bajs – kolla i toaletten och se hur du mår.

När jag läste detta så kom jag att tänka på “Rätt ställning för att bajsa” filmerna från Underground Wellness.
För rätt ställlning för rätt tarmtömning  krävs ett verktyg… borde vara lätt att bygga för den händige…

Bloggar etiketter: ,

Lime & kokosmazariner
 
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör

0,75 dl socker
 
1,5 dl kokosflingor
 
skal av 1 lime
3 ägg
1 tsk vetemjöl
 
Kokos
 
Ugn 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, tillsätt kokos, socker, skal av lime sedan äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet.
 
Spritsa eller klicka i mazarinmassan i formarna, strö på lite kokosflingor.




Baka i ca 15 minuter.

Godast dagen efter.
 
Brödboken går till tryck!

Nu är all korrekturläsning till ända och nu är det bara att “släppa boken fri” och hoppas att vi inte varit för blinda. ;)
Dock hoppas jag att läsarna av brödboken kommer informera mig om det finns felaktigheter. Det värsta är ju om det är fel i recepten ex att det står 15 dl istället för 1,5…
Stavfel är ju mindre viktigt ;) även om de är bra att få rättat till inför nästa tryckning.

Vill också passa på att informera om att from 3/1-13 kommer man att kunna förboka boken via bloggen med en rabattkod och rabatten är återigen på 20 kr.
Prenumerera gärna på bloggen så missar du inte självaste koden, enklast görs det via BLOGLOVIN.

Snart ska jag bjuda på lite bilder ur boken, så ni får se hur vacker även denna bok blir!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky


Fars dag idag! Älskade pappor runtom i världen idag är det just eran dag. Både här hemma, på kyrkogården och i norrland finns dom oss nära idag…

Alla tänker vi på dom på vårt sätt och alla betyder dom mycket i våra hjärtan! Nickes pappa finns ej med oss men han lever ändå här med oss i vårt hus på nåt sätt. Max & Joline har sin ”bästaste pappa Nicke” och jag har min pappa Dennis många mil uppe i norr, långt ifrån mig som jag saknar enormt… Man ska ändå vara tacksam för de man har, alla har det inte så fint trots allt…

Vi har firat vår Nicke här hemma idag med frukost och små presenter, kort, choklad och teckningar från barnen. En stund på kyrkogården hos Bertil och tänt ljus. Min svärfar, barnens farfar och Nickes pappa.

Lite senare, hemma igen lagade jag till denna middag och strax är det barnen som fixar dessert lagom tills ”Solsidan” början! Jag får återkomma till den imorgon för nu tar vi kväller här i Öj, trötta och nöjda efter en lång dag fylld av känslor, bus och god mat!

En fin, eftertänksam dag på alla sätt… 

Fläskfile citrus 6-8 port
2 fläskfiléer, ca 400 gram styck
Olja + smör till stekning
1-2 msk hemmagjort örtsalt
2 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 st fond du chef grönsak
3 rengjorda och sköljda clementiner
2 rengjorda och sköljda lime
1 rengjord och sköljd citron
1 bruk creme fraiche
150 gram sugar snaps
150 gram färska chmapinjoner
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR:
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Banka ut dom lätt med köttklubba. Bryn i het stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med örtsalt. Slå på vatten och tillsätt fond du chef grönsaksbuljong. Halvera clementiner, lime och citron.

Pressa ur juicen ur dom i stekpanna och lägg i de hela skalen och låt puttra med ca 10 min. Tryck ut alls juice ur citrusfrukterna med en träslev mot kanten och plocka sedan upp dom. Rör ner en burk creme fraiche i såsen. Dra några varv med pepparkvarnen. Tillsätt sugar snaps och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk timjan.


Fars dag-middagen förbereds. Tittar ni riktigt nog kan ni kanske ana barnens dessert dom ska ordna med lite senare också! :-P


Champinjoner…. ;-)


Hasselbackspotatis är en stor favorit här hemma.


Fläskfilen lätt bankad med köttklubban.


Clementiner och lime. Citron ska också vara med för att sätta extra syra och piff på grytan.


En bottenredning med pudrat mjöl över köttet innan vätskan tillsätts.


Vatten, buljong och citron får nu puttra ner ca 10 min och ge härlig smak till grytan.


Sugar snaps och champinjoner ger fina kontraster.


En burk creme fraiche…


Hasselbackarna är klara och dags för servering!


Smaklig måltid på fars dag alla pappor!

The post Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky appeared first on Kryddburken.se.

Farsdagstårta

Maken übertrött på mina bakexperiment fick helt bestämma vad han ville ha för tårta idag:)
Det blev: sockerkaksbotten, jordgubbssylt, gräddkräm (vaniljkräm/grädde) jordgubbar och maripan.
Han blev nöjd denna gång :)
Amerikansk äppelkaka

Nyp ihop smör, mjöl och vatten till deg. Lägg i plastpåse i kylen medan du skalar och klyftar äpplena fint. Blanda socker + alla kryddorna i en skål. Dela degen och kavla ut ena halvan. Klä en pajform med den och nagga botten. Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten … Continue reading Amerikansk äppelkaka

Inlägget Amerikansk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppel & nougatmazariner
ca 20 st

Mördeg:
170 gr smör
125 gr florsocker
1 ägg
1/4 tsk bakpulver
335 gr mjöl

Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.


250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1 tsk vetemjöl

1 1/5 gröna äpplen
Nougat
Kanel

Ugn: 200°c

1. Gör mördeg enligt receptet. Kavla ut på mjölat bakbord, stick ut med passande mått och fodra mazarinformen med degen.

2. Blanda mandelmassan och smör, tillsätt äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet.

3.Skär äpplen i tunna skivor, lägg 2 st skivor i botten på de fodrade mazarinformerna, pudra lite kanel ovanpå och lägg sedan en bit nougat ovanpå.

4. Spritsa eller klicka i mazarinmassan i formarna.

5. Baka i ca 15 minuter.

6. När de svalnat pudra med lite florsocker.


Chokladcupcake med hallontopping till Fars Dag

Varför inte bjuda på Chokladcupcakes  till Fars Dag?

Chokladcupcake ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  Bakery+ sötning
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Hallontopping:
100 gram  frysta hallon silade
200 gram färskost typ philadelphia, cream cheese eller mascarpone
1,5  msk bakery+ sötning
0,5 dl grädde

Gör så här:
Kakan: Vispa ägg och sötning fluffigt i några min. Tillsätt grädden och de smälta avsvalnade smöret och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Häll alt skeda upp i muffins formar, ställ gärna formarna i en muffinsplåt. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Låt de svalna.
Toppingen: hetta upp hallonen att de saftar sig och sila dem genom trådsil. Vispa upp färskost med sötning till en krämig smet. Blanda ner hallonpurén väl, ta i lite grädde i taget och vispa upp till en fluffig topping.

Spritsa eller bred över toppingen. Dekorera  gärna med färska hallon.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Cheesecake bars
5 dl krossade Oreo ca 24 st
3 msk smält smör
675 gr Philadelphiaost
1 burk kondenserad mjölk
3 st ägg
2 tsk vaniljessence, extrakt eller pulver
60 gr smält choklad
 
Sätt ugnen på 150 °c, blanda Oreosmulor och smält smör, pressa ner i en form ca 25x35 cm försedd med bakplåtspapper.
Vipsa Philadelphiaost slätt, tillsätt kondenserad mjölk lite i taget tills allt är slätt.
Tillsätt ägg och vanlij, blanda väl. Häll hälften av smeten i formen över botten.
Rör ner den smälta chokladen i resterande ostsmet, klicka ner i formen med en sked. Marmorera med hjälp av en tex en kniv.
Baka i 40-50 minuter. Låt svalna, ställ kallt och skär sedan i rutor.

Recept hittat på nätet nånstans.