Förberedelser för bakkurserna

Nu är jag inne i en intensiv fas med att förbereda för bakkurserna som ska hållas.
Först ut är Borås på söndag och den är fulltecknad, jag och 13 baksugna ska träffas och baka dels ett recept ur brödboken och dels ett ur bakboken!
Deltagarna här kommer också redan nu få 5 recept ur brödboken med sig hem att börja med. Det blir också 3 recept ur bakboken och flera bonus recept. Hoppas de alla kommer uppskatta den lilla receptfoldern!
Möjlighet att köpa Mariannsocker och bakboken till ett billigt pris finns också.

Sedan den 26/11 är det Uppsalas tur och PriMaten, där bakar vi också ett recept ur brödboken men däremot blir det lussekatter där då 1 advent är i antågande. Även där får alla deltagare med sig en liten receptfolder med i stort sett samma recept som de i Borås.
Även här kommer bakbok och Mariannsocker att kunna köpas för ett billigt pris.
maila lisa@primaten.org om du är intresserad att höra om det finns finns platser kvar till den.

Ser så fram emot att få träffa er alla!

 

 

 

 

Pistage & körsbärsmazariner
ca 16 st
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1/2 dl malda pistagenötter
 
Pistageessence
 
Grön livsmedelfärg
 
Körsbärssylt eller marmelad
 
Choklad
 
Ug: 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, blanda ner malda pistagenötter, essence och färg, tillsätt sedan äggen ett i taget.
 
Lägg en klick körsbärssylt i varje mördegsfodrad for.
 
Spritsa eller klicka i smeten i formarna, baka i ca 15 minuter.
 
Spritsa lite smält choklad ovanpå.
 
Minestronesoppa med risoni


Blev så hiskeligt sugen på soppa igår när jag fladdrade runt bland mina ”bloglovins” och hamnade hos Mårtenssons. Ja soppa är något så världsligt, jordiskt gott alltså och bröd till är ett absolut måste annars igen soppa! :-P

En favorit jag skulle kunna leva på om jag måste äta samma mat varje dag är potatis och purjolökssoppa, och denna soppa kommer snäppet efter. En tomat och grönsakssoppa med pasta, i det här fallet risoni, jag det är ett måste emellanåt!

Snart är klockan 20.00 och det är åter dags för ”Bonde söker fru?” Följer ni programmet?
Vad tycker ni om våran Ölands-Bengt med alla kameler? :-

Nähäpp, inge ”Bonde” ikväll, fotboll istället??!! Hurra va kul!! …inte…

ca 6 port
Det här behöver du :

2 potatisar
2 gula lök
1 stor morot
1 gul paprika
½ röd paprika
1/3 gurka
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 burk plommontomater
8 dl grönsaksbuljong (hemmagjord, fond el. tärning + vatten)
1 tsk D´Elidas chilisås
Några varv med pepparkvarnen
Ev. salt 
2 dl risoni
Färsk timjan
Bröd

GÖR SÅHÄR : 
Förbered alla grön och rotsaker. Hacka och skär allt fint. Hetta upp en rymlig gryta med lock. Smält smör och häll i lite olja. Fräs på allt på hög värme och häll sedan på tomatburkarna, buljong och chilisås. Sänk värmen och lägg på locket. Låt soppan puttra ca 30-45 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt risonin precis före servering. Garnera med färsk timjan.


Huvudingredienserna.


Soppan puttrar…


Risoni tillsätter du precis före servering så blir den perfekt al dente när den fått stå till sig i soppan några minuter. Smaklig spis. :-P

The post Minestronesoppa med risoni appeared first on Kryddburken.se.

Kastar ni sånt här??


Ja, vad gör ni egentligen av matavfallet från matlagningen? Kastar ni det i hushållssoporna, lägger på komposten, ger ni det till fåglarna, eller? Vad gör ni?

Det blir iallafall ofta en himla massa skal och riv och överblivna slattar och kanter från hackat och skuret i mitt kök och de åker direkt i en påse i frysen som jag fyller på efterhand…

Varför sparar på sånt då tro?

Jo, när påsen är full så kan du koka dig den mest fantastiska grönskasbuljong alldeles gratis och utan tillsatser och massa salt! Fiffigt va? :-P
Gör likadant med kyckling, fisk och kött >> 

Det ni ser på bilden är bara ifrån dagens lilla kok, kanske kan ni till och med gissa vad det ska bli?
Nähä, åter till kastrullerna, ville bara påminna er om detta som är nog så viktigt! ;-)

The post Kastar ni sånt här?? appeared first on Kryddburken.se.

Ostkakans dag idag

Den 14 november är det också ostkakans dag och då det också är världsdiabetesens dag så kanske den ska firas med en ostkaka antingen utan socker eller med Mariannsocker? ;)

Har bloggen ett ostkakerecept?
Javisst, självklart har den det. Här finner du min variant av ostkaka.

Mitt tips: Väldigt god som lunch!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Världsdiabetesdagen idag: Elitmotionär med LCHF och diabetes typ1

Josefin Palmén fick diagnosen diabetes. Då höjde hon träningsdosen och började frossa i grädde och smör. I veckan sprang hon en halvmara i Kenya, för att sedan ladda om för Vasaloppet.

Detta skriver Hd.se förra året vid denna tiden.

Josefin säger:
Jag hade fyllt 35 när jag fick diabetes typ 1, så kallad barndiabetes. Kroppen producerar alldeles för lite insulin, och jag måste ta en injektion i samband med varje måltid och en lånttidsverkande när jag går och lägger mig.

Min egen produktion är faktiskt högre än för ett år sedan. Det är extremt ovanligt och beror säkert på att jag håller igång och tänker på vad jag äter. Ja, jag mår till och med bättre i dag än innan jag fick diagnosen.

Hon säger också:
Men viktigast är vardagsrutinerna. Kosten bygger på LCHF-metoden (Low Carb High Fat), lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett.

Jag har skalat bort pasta, potatis, ris och rotfrukter. Grädde- och smörkontot har ökat men godiskontot minskat rejält, och jag har gått ner i vikt. Jag lagar 99,5 procent av det jag äter själv och hoppar över mellanmålen, fast jag vet att en del rekommenderar någon frukt då och då. Men jag tar hellre frukten efter maten, eller i samband med ett pass om jag behöver tillföra energi. Och tränar gör jag mer, och framför allt allsidigare i dag.

Mina värden är mycket stabilare med LCHF. Kroppen tar energi från fett och inte från kolhydrater numera, vilket gör att jag klarar av ansträngningar som en ironman. Med rätt kost, typ kokta ägg, ligger jag stabilt under loppet. Hade jag lyssnat på den traditionella vården hade jag fortfarande kämpat på med pasta och höga och låga värden, och så hade jag tvingats ta mycket mer insulin än vad jag behöver nu.”

COOLT VA!?

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF-appen

Leva med LCHF har tillverkat en ny LCHF-app. Den är för iPhone.
Här finner du länken om du vill ladda upp den.
Jag har inte testat den men av infon att döma så verkar den jättebra!

- Över 90 recept
- Näringsvärde och energiprocent till varje recept.
- Information för nybörjare.
- Recepten är tillgängliga även utan internet – perfekt när man inte har någon täckning i matbutiken.
- Fina bilder till varje recept som inspirerar.
- Möjlighet att spara favoritrecept.
- En knapp med LCHF-nyheter som uppdateras med jämna mellanrum.
- Möjlighet att dela recept via mail och SMS.
- Lätt att navigera

 

 

Bloggar etiketter:

Barnens överraskning till far i huset!


Har ju alldeles glömt bort att visa så fint barnen ordnade på Fars dag i söndag… God frukost med massa små överraskningar och teckningar dom hade gjort!  Efter middagen senare på kvällen bjöd dom på marängswiss också… ;-)

Och jag håller med dom, han ÄR världens bästa pappa… Å min underbara make… :-P


Fina pappa Nilsson!

The post Barnens överraskning till far i huset! appeared first on Kryddburken.se.

Höga och fina bananmuffins


Nu har jag varit flitig och förberett både kvällsmat städat och eldat här hemma idag. Tjo va de går undan! :-P Tack för alla värmande ord igår… Ja, rösten den är borta med vinden och vill inte komma tillbaka och som jag skrev på facebook så är det 5:e veckan nu så det börjar bli lite tjatigt och inte kändes det ett dugg bättre av att jag tvingade mig till doktorn heller, för det är ju nånting jag verkligen tycker de där med sjukhus…. :(

Det är inte så mycket man kan göra åt det utan att va TYST, å de e ju lätt… ;-) Ska höra av mig igen nästa vecka å då blir det kanske remiss till öron/näsa/hals och talpedagod o sånt där kul… *bävar* Men idag är energin på topp hur som haver och det är bara att gilla läget, nån gång kommer den väl tillbaka i alla fall!

Till dagens recept; Här har vi ett gäng söta bananmuffins som jag ska ge bort i eftermiddag. Höga, fina och saftiga och lite extra gulliga blev dom i nya formarna jag hittade på Netto.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl grädde (alt. mjölk el. naturell yoghurt) 

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikaronat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och grädde med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slckepotten. Fyll 10 stora muffinsformar, grädda i 200 grader ca 15-20 min.


Söta muffinsformar från Netto…


Fyll formar till lite mer än hälften…


Dom blir garanterat höga och fina!


Å så en stor kram och tack till er för att ni alltid är så omtänksamma och bryr er! 

The post Höga och fina bananmuffins appeared first on Kryddburken.se.

Tiden går…

Idag fyller äldste sonen 30 år och min mor fyller 75 år. Japp sonen föddes på min mors 45 års dag!
Jag har förberett en LCHF-tårta (givetvis) som ska tas med till festligheterna. Gästerna önskar sig oftast Hallonmoussetårtan men idag blir det annat. Idag blir det nått helt nytt och det är ju alltid spännande att se hur det tas emot.

Min mor ska baka en traditionell tårta med vetemjöl och socker, så alla sötnosar får sitt. Har ju tyvärr inte konverterat så många i släkten.
Men då sonen uppskattar att jag tar med något som jag, maken och dottern kan äta, så bakar jag mer än gärna. Ska bli kul å se om fler vill smaka och vad de tycker om den. Svärdottern brukar alltid tycka om det jag gör, hon uppskattar att det inte är så sött och jag brukar få bra konstruktiv kritik.

Prova ut nya recept är ju numera en av mina favoritsysselsättningar.

GRATTIS Magnus och mamma!