3 enkla träningstips för ett friskare liv

Stärk din rygg

För en månad sen blev jag kontaktad av Fysioterapeut Olav Åserud, som undrade om jag ville ta del av några enkla bålstabilitetsövningar, han hade sett att jag tränar mycket för att stärka min rygg efter en skada och steloperation.

Det är 3 enkla övningar som jag la till i mitt morgonträningsprogram, som jag använder så gott som dagligen sen 15 år.

Första veckan fick jag lite mer ont, de här övningarna aktiverade muskler på djupet som jag inte kommit åt tidigare.

Men sen har det blivit bättre, märker att balansen och styrkan förbättrats i min besvärliga bäckenregion.

Jag får också mindre ont när jag kör bil långt, något som varit lite besvärligt förut.

Anmäl dig i länken (gratis) så får du hem övningarna på mailen från Olav.

Några år efter ryggskadan mådde jag väldigt dåligt…

Det som gjort det möjligt för mig att träna på det här viset, trots den svåra ryggskadan, nervskada i höger ben efter steloperationen och fibromyalgi, är att jag för 10 år sen la om min livsstil helt.

Jag är så otroligt glad och tacksam att jag lyckats förändra mitt liv med hjälp av glutenfri LCHF och blivit friskare och starkare för varje år.

För några år sen fick jag väldig värk från min fibromyalgi av att gå med stavar, men nu klarar jag långa promenader utan problem.

Att jag lyckats med att hålla mig till att äta bra mat utan större övertramp och lätt träning både hemma och ute i naturen så gott som dagligen är faktiskt mycket tack vare min blogg och dig, kära Följare.

Att jag delar med mig av den mat som får mig att må gott och min hälsoresa, för att inspirera andra, har hjälpt mig mycket på vägen och hindrat mig från att falla tillbaka i gamla spår.

Det här är ett sätt att leva som håller i längden.

Kan jag så kan du 💕

Ugnspannkaka med fläsk som i skolan
Är det fler än jag som gillade skolans ugnspannkaka? De jag fick i skolan var liksom mer ”kokt” än ugnsbakade. Ingen frasig, luftig yta. Fläsket inuti var skuret i små, små tärningar. Jag gillade dom, men en del tyckte att det var rena skosulor. Men här kommer iallafall min version på skolan ugnspannkaka. Hemligheten är […]
Omelett med ost, tomat och örter

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett.

Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs.

Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

På bilden ovan har jag räkor, musslor, getost och örter som fyllning.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Klicka på bilden så kommer du till ett recept på en krispig ostomelett

Bara pasta och lite till!
När man ibland blir så sjukt sugen på bara PASTA! Pasta och typ ingenting mer. Inte carbonara, inte med köttfärssås, inte med tomater och inte med något tillbehör alls då är detta den rätta pasta-boosten. Koka pastan 2 min kortare än det står på paketet och använd precis vilken pasta ni vill (jag använde tagliatelle) […]
Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Man tager vad man haver

Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna.

Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar.

Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.

Mackjärn från Eldmark

Varma mackor och grillkorv

Kaffemarinerat sidfläsk med smörstekt svamp

Jag hade köpt med en hel del ekologiskt grönt från Ås Trädgård, som blev goda tillbehör till vår mat.

Måltiderna inne lagade jag till på vedspisen, bland annat en gryta på hel kyckling, morotsblast och lökblast, det gav oss en härlig benbuljong.

Svamp fanns det väldigt gott om i skogen runt stugan så det blev även smörstekt blandsvamp varje dag på tallriken.

Jag lyckades även få två harrar i älven, tillsammans med varmrökt röding blev de ett väldigt gott omega-3-tillskott till vår mat.

Dagens soppa blev till när jag hade lite broccolistjälkar och zucchini över, två grillade korvar vi inte orkade kvällen innan och kycklingkött från buljongkoket.

Svamplycka

Jag inledde semestern med en natt på Fjällnäs Hotell på vägen ner till Dalarna.

Vi åkte förbi där i somras när vi varit till Röros, jag blev väldigt förtjust i det anrika, gamla fjällhotellet så jag passade på att ta den vägen förbi till stugan.

Ett hotell jag absolut kommer att återvända till igen, då blir det även ett besök i deras vackra Mii Gullo Spa som ligger precis vid sjön Malmagen.

Frukosten var en av de bästa jag fått på hotell, med lokalproducerade läckerheter som rökt renstek, älgkorv och röding.

Det blev flera promenader i de fina omgivningarna, i sällskap av två renar som också ser ut att trivas bra på Fjällnäs.

Som vanligt så är det här mina egna åsikter, jag har inte blivit sponsrad av hotellet för att skriva om det.

Fjällnäs Hotell med rensällskap

Min frukost på Fjällnäs Hotell

Tina på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen

Lennart hämtade jag dagen efter vid tåget i Mora, det var första gången på flera år som vi kunde vara i stugan efter hans stroke.

Det har varit kämpiga år för honom men nu har rejält med näringsrik mat, positivt tänkande och en hel del träning och motion gjort att hälsan, balansen och orken är riktigt bra igen.

Jag och Lennart på Nipfjället

Kött- och grönsakssoppa 2-3 port

1 kokt kycklingbröst

2 grillade korvar med hög kötthalt

2 rejäla skivor suovasrökt renstek

2 broccolistjälkar

2 morötter

1 gul lök

½ zucchini

5 dl kycklingbuljong

1 msk örtkrydda

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Skär under tiden kött och korv i lika små tärningar och rör ner bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med frökex smaksatta med Västerbottensost, en klick aioli blev det också till.

Kombucha från Kall Naturkompani är en riktigt god dryck att ha med på skogsturerna, här fotograferad med en valnötsbrödsmacka i Fjällnäs.

Den vackra kniven på bilden är gjord av Herje Andersson från Mittådalens Sameby, den finns på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen, missa inte ett besök där när du är i Härjedalen.

Picknick vid sjön Malmagen, Fjällnäs

Nässelfjärilar vid Fuluälven

Matlagning på vedspis

Björkvedsbrasa i gammal vedspis

Varm smörgås med suovasrökt renstek, parmesan och färskost med vitlök och örter

Fjällgrill från Siljans Chark, varm suovassmörgås och grönkålschips

Städjan

Ren på Nipfjället

Wok med biff och champinjoner

Snabbfixad middag

Nu när höstmörkret börjat sänka sig över oss på kvällarna så är det skönt att ta till nåt snabbt till middag, för att sen kanske hinna ut en sväng i skogen och plocka bär och svamp eller bara ta en promenad och njuta av solnedgången.

En av favoriterna på middagsbordet är då en riktigt snabblagad wok, här får man i sig en massa bra näringsämnen på en gång.

Använd principen man tager vad man haver, i en wok passar allt möjligt av både kött och grönt.

Skär gärna kött och grönsaker på kvällen dagen innan och lägg i burkar i kylen, då går allt så mycket enklare när det ska lagas till.

Gör också vitlökssåsen då, den blir bara godare om den får stå till sig.

Het biffwok 2 port

3-400 g biff

200 g champinjoner

1 stor, röd lök

5 mjuka, soltorkade tomater

50 g smör/kokosolja

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

½-1 tsk chiliflingor

Salt och peppar

Strimla kött, tomater och skär löken i klyftor.

Bryn kött och grönsaker i omgångar och blanda sen allt i en panna och värm.

Krydda till lagom hetta och smaka av med salt och peppar.

Servera med vitlöksmajonnäs och sallad, tomat och cornichoner.

Vitlöksmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk ketchup

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan snabblagad biffsallad som jag serverade som en sallad med senapscrème.

Gräddstuvad kycklinglever

Gräddstuvad Kycklinglever med Vitkålssallad och Rårörda Lingon

Gräddstuvad lever till höstmiddag

Kycklinglever är väldigt billig, god och nyttig mat, men tyvärr lite bortglömd.

Den är betydligt mildare än vanlig lever, så den passar bra för nybörjare.

Det är stor skillnad på färsk och fryst, så prova det om du har dålig erfarenhet av lever.

Idag finns bra ekologiska sorter, jag brukar köpa från Reko-kyckling.

Gräddstuvad Kycklinglever 3 port

450 g färsk kycklinglever

5 dl grädde/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl kycklingbuljong

1 äpple

1 msk Tamarisoya

1 msk äppelcidervinäger

50 g smör

Salt och peppar

Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten, låt rinna av i durkslag.

Bryn smör i stekpanna och stek levern 2-3 minuter på var sida, salta och peppra.

Stek i omgångar så får levern finare stekyta, lägg över de som är färdiga på ett fat så länge

Skär löken i smala klyftor och äpplet i mindre bitar och stek i smör en stund i en stekgryta, tillsätt buljong, soya och vinäger.

Koka ihop några minuter, häll över grädden och låt puttra en halvtimme tills såsen tjocknat.

Lägg då ner leverbitarna och låt dem bli färdiga.

Strö över lingon och servera leverstuvningen med en färsk vitkålssallad med solrosfrön och senapsvinaigrette.

Vitkålssallad med Solrosfrön och Senapsvinaigrette

Vinnaren av årets finaste sommartårta 2019
Tävligen är avgjord och rösterna räknade. Årets finaste sommartårta 2019 är avgjord. Grattis nummer 16 – Helena Campbell-Westlind! Kontakta mig på kryddburken@telia.com med din postadress så kommer en liten present i brevlådan inom kort. Stort tack till övriga som bidragit med otroligt fina, vackra, kreativa och frestande tårtor. Vi kör igen nästa sommar.😉  
Festlig fiskgratäng LCHF

Festfisk med räkor
Foto Mikael Eriksson

Kokboksfisk

Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock.

Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.

Ja, den passar förstås alla andra som inte sätter några bokstäver framför sin mat också,

Jag brukar ofta kalla de Naturligt god mat att njuta av, det valde jag som bloggens signum när jag startade den för 10 år sen.

Och det har förstås hängt kvar, njutbarare mat än den som är gjord på rena råvaror och naturliga fetter finns inte.

Hoppas du tycker om fiskgratängen och vill du som tack köpa min och Annika Dahlqvists kokbok, ja då blir vi förstås glada.

Klicka på bilden så kommer du till kokboken på Bokus.

Festfisk 4 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.

Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter, ta ut och garnera med skalade räkor.

Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

Den här veckan är jag i stugan i Dalarna och provar fiske/bär-lyckan.

Vill du ha en god efterrätt till söndagsmiddagen så hittar du stekta äpplen med lingon här.

Grillade revbensspjäll med coleslaw

Bästa spjällen

Revbensspjäll är bland det godaste kött man kan grilla, tycker jag.

Det finns många uppfödare runt om i landet som tar hand om sina grisar på ett riktigt bra sätt, så handla lokalt istället för billigt, importerat.

Det är både det mest miljövänliga och djurvänliga sättet att köpa mat, sen gör vi ju så att våra bönder kan fortsätta leva på sitt arbete på samma gång.

Idag får du tips på hur jag oftast lagar till spjäll, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.

Vill du ha fler tips till sensommarens grillningar så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Där hittar du mängder av marinader, såser, fisk, kött, vegetariskt, drinkar och efterrättar, ja allt som behövs för en lyckad grillfest.

Marinerade revbensspjäll 2 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, 5-600 g

Marinad:

1 dl finhackad timjan

2 rivna vitlöksklyftor

½ dl olivolja eller rapsolja

1 msk Worcestershiresauce

½ pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 1 tsk honung för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden, lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Coleslaw med ajvar 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Salt och peppar

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter, smaka av med kryddor och ställ kallt en stund innan serveringen.

En annan favorit är grillat sidfläsk, det här är kaffemarinerat och du hittar recept på det i min grillkokbok.