Bönsalsa med chili och koriander

Ännu en bönsallad

Idag får du  tips på en riktigt god bönsalsa som vi ofta ätit i vinter.

Jag gjorde en liknande till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, en sallad med sting som passar väldigt bra till grillat.

Den är även riktigt god till den osttallrik vi brukar äta till eftermiddagskaffet.

För några veckor sen tog vi linbanan upp till borgen och skulle ta en fika på Café Alanya som ligger i de gamla stadsdelarna.

En oas att komma till, vilken skillnad mot den brusande storstaden.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Jag beställde lite ost och oliver till kaffet/teet, vi fick en hel tallrik med olika ostar, paprika, tomat, gurka, oliver, olivolja, citron och bladpersilja, en typiskt turkisk frukosttallrik.

Öländska bönchips har jag numer alltid med i fickan på våra utflykter, de smakade väldigt gott som tillbehör.

En liknande osttallrik har sen blivit det stående fikatillbehöret även hemma på balkongen.

Om vi motionerat mycket på dagen så förstärker jag tallriken med lite bönsallad och mjölksyrade rödbetor, du hittar ett riktigt gott recept på dem i bönkokboken.

Torkade bönor från grönsaksmarknaden i Alanya

Turkiska läckerheter från Mezza Natural

Här ovan en bild på lite olika get/fårostar, tomater, vinäger och getyoghurt som jag köpt på Mezza Natural, en riktigt bra butik med stort ekologiskt sortiment.

Missa inte att besöka den butiken när du kommer till Alanya, den ligger på 25-metesgatan, här hittar du deras Facebooksida.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Vill du ta del av flera recept på baljväxter så köp gärna min bönkokbok, den såldes slut på några dagar på Adlibris men nu har de fått in den igen.

Här finns den på Bokus, även där för bara 169 kr nu i januari.

Vill du hellre handla på en riktigt affär, så finns den på Akademibokhandeln fram till 20 januari för 179 kr, ordinarie pris är 249 kr.

Här två bilder som jag fick från vännen Therese Renåker, som beskriver boken så här:

”Säga vad man vill, men jag tror inte att det är möjligt att göra en vackrare kokbok.

Även om min mage inte tolererar ett dagligt inmundigande av bönor, så kan jag smaka lite då och då och ögat kan få njuta ohämmat av denna sagolikt vackra bok.”


Unicorn hot chocolate
 
Unicorn Hot Chocolate'
 
2 glas
 
Ingredienser:
 
4,8 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
115 gr vit choklad
Blå och rosa Progel
Vispad grädde
Strössel
Färgade mini marshmallows
 
Instruktioner:
 
Kombinera, mjölk,vaniljsocker, socker, vit choklad och Progel (om du skall ha samma färg på båda) annars färgar du efteråt.
Värm över medelvärme, rör hela tiden tills chokladen smält. Ta bort från värmen.
 
Strösselkanten på glaset:
 
Smält lite choklad och doppa glasets kant och doppa sedan det i strössel av valfri sort.
 
Häll i den heta mjölkblandningen i glasen.
Toppa med vispad grädde och mini marshmallows.

  1.  
 
Minska matsvinnet – 5 goda rätter på rester
Hej! Har du lite olika grönsaksrester som ligger i kylen och börjar se lite ledsna ut? Då är det perfekt att använda dem till att göra lite lättlagade och goda luncher eller middagar! Grönsaker av olika slag, något protein och kanske ett par ägg är allt du behöver för att slänga ihop bra måltider på […]
Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt

Pytt i panna på vårt vis

Nytt år, nya möjligheter

Då har vi kommit till den tid på året när väldigt många börjar tänka på att ta tag i det här med bra mat och träning igen efter helgerna.

Det kan vara svårt att hålla sig till en hälsosammare linje vad gäller maten över jul, när det bjuds på glögg, pepparkakor, choklad och knäck vart man än kommer.

Jag och Lennart har klarat oss väldigt bra, då vi tillbringar jularna sen några år nere i Alanya på den turkiska rivieran.

Vi håller båda på att förändra våra liv till det bättre, vilket faktiskt gått väldigt bra det senaste året.

Riktigt god och nyttig mat har det blivit gott om som en naturlig följd av att jag skrivit både en diabeteskokbok och en bönkokbok.

Att jag jobbat intensivt med de böckerna har förstås hjälpt oss en hel del på vägen, det är ju lättare att hålla sig till ett hälsosamt sätt att äta när det upptar en stor del av vardagen.

Läs dem gärna om du vill ha inspiration i din vardag, du hittar dem på Bokus och Adlibris, i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Här en bild från Bonniers Bokklubbs medlemstidning Bokspegeln, där båda bönböckerna är med.

Träningen tar också en stor del av våra dagar under långsemestrarna här nere vid Medelhavet.

Jag har varit sjukpensionär sen en ryggskada i mitt kockjobb för 20 år sen och vi har spenderat några vintermånader här i värmen i 15 år nu.

Från att ha varit rejält handikappad och överviktig så har jag idag fått ett betydligt rörligare liv, tack vare många och långa promenader och sjukgymnastik.

Jag har provat lite med gymträning, men tyvärr får jag mer ont av det, så att gå mycket, både på planmark och i backar/trappor har visat sig vara det bästa för mig.

Jag känner hur det här gett mig betydligt mer muskler idag än vad jag haft på många år, det är verkligen härligt att ha blivit stark igen.

Nu är inte det största fokuset för oss viktminskning utan det viktigaste är att vi fått så stora hälsovinster med hjälp av min typ av näringsrik lågkolhydratkost.

Vikten och hälsan är förstås tätt sammankopplade, så det känns bra att vi båda också gått ner några kilo under vintern.

När jag hamnade i klimakteriet för ett par år sen så samlade jag på mig några extra kilon, vilket jag förstått är väldigt vanligt.

Men nu vid fyllda 56 har de försvunnit igen, sen jag började lägga till lite baljväxter och mjölksyrade grönsaker till maten varje dag.

Även de nattliga svettningarna och myrkrypen i mitt nervskadade ben är borta, men de kommer tillbaka om jag gör uppehåll med bönor några dagar.

Du kan läsa mer om de hälsovinster jag gjort med hjälp av bönorna här.

Lennart som fyller 75 nu i vår har dragits med en del svåra sjukdomar de senaste åren men är nu piggare, starkare och slankare än på väldigt länge.

Den mage som många äldre herrar dras med kan alltså även den sakta men säkert försvinna.

Det känns verkligen bra att vi båda lyckats förändra våra liv med bönor, det trodde jag inte innan min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt lyckades övertyga mig att testa i våras.

Dagens enkla pyttrecept innehåller inte bönor, dem äter vi oftast som ett litet mellanmål eller som tillbehör till salladen.

Vi äter en stor mängd grönsaker och gröna blad till maten när vi är här i Alanya, inhandlade direkt av odlarna från bergen runt stan på grönsaksmarknaderna.

Det är så gott med en stor sallad som tillbehör, jag gör den ofta på rucola och bladpersilja med olivolja och granatäppelvinäger över.

Den här pytten äter vi som brunch, vi börjar dagen med nötfrukost till kaffet och en liten skål bönsallad och mjölksyrade rödbetor.

Pytt i panna med ägg 2 port

100 g rimmat kalkonbröst

50 g rökt korv, jag har med Forbondekorv

2 morötter

1 dl hackade champinjoner

1 dl hackad zucchini

1 dl hackad röd paprika

1 dl hackad grön paprika

Salt och peppar

50 g smör till stekning

2-4 ägg

Skär kött, korv och morötter i lika stora tärningar.

Bryn smöret och stek först morot och svamp tills de får lite färg.

Blanda ner de övriga grönsakerna och låt alltsammans fräsa några minuter, krydda med salt och peppar.

Gör fördjupningar i pytten med stekspaden och knäck ner äggen. Låt steka några minuter, lägg på lock och stäng av plattan.

Låt äggen stekas krämiga ett par minuter på eftervärmen och servera pytten med en grönsallad.

Du kan variera pytten efter vad du har hemma eller göra den vegetarisk med tillägg av halloumi, bönor eller kikärtor som proteinkälla.

Vill du hellre ha fisk så hittar du ett recept här på min lax- och kikärtspytt.

Många vill ju ha lök i sin pytt men inte vi, har märkt att vi mår bättre utan.

Öländska bönchips som mellanmål på långpromenad i Alanya


Låna på bibliotek
Ifall ni inte känner för att köpa min kokbok Matfilosophie utan vill gratis-läsa den så vill jag bara tipsa om att den finns att låna på ett par bibliotek i landet. Boken går att låna på Stadsbiblioteket i Stockholm, Växjö Bibliotek, Norrtälje Bibliotek och Nyköpings Stadsbibliotek. Finns Matfilosophie inte på ditt bibliotek eller i din bokhandel? […]
God rätt på resterna av julskinkan
Hej på er! Har ni kanske lite julskinka kvar i kylskåpet som ni funderar på vad ni ska göra med? Då är mitt tips att göra en god gratäng av skinkan! :) Har du ingen julskinka kan du så klart använda tex kassler, rökt sidfläsk eller kanske grillad kyckling. Ta det du har helt enkelt […]
Intervju & recept – Ica Kuriren/ Bättre Hälsa
Som ni kanske vet har jag under en längre tid bloggat på tidningen Bättre Hälsas hemsida. Tidningen är en del av Ica Kuriren och ligger med som en bilaga i deras tidning. Jag har tidigare varit med en gång i den tryckta versionen av tidningen, då med ett recept på en rätt med zoodles. Eftersom […]
Fattiga riddare med vaniljglass och sirap

Brukar ni göra fattiga riddare hemma hos er? Jag fick det ofta som liten när jag var sjuk och var hemma från skolan. Gjorde det ofta när Joline och Max var mindre också, en riktig favorit som med fördel serveras nystekta med en kula vaniljglass och sirap på. Supergod dessert även till vuxna! 😉

 

4 st

Det här behöver du : 

4 skivor vitt franskbröd

1,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

2 ägg

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop mjölet med mjölken, tillsätt äggen och vispa smeten slät. Doppa skivor av vitt franskbröd i smeten och lägg i stekpanna med smör i. Strö över socker och kanel. Smeten som blir kvar slår jag på skivorna och vänder ett par gånger till. Stek inte på för hög värme så sockret bränns. Avsluta med att pudra över socker och kanel och servera med glass och sirap.

 

Barnsligt gott! 😉

Succéstart för Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Äntligen boksläpp

På måndag, den 8 januari, är det officiell utgivning av min senaste och femte kokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Då ska boken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker finnas ute i butikerna runtom i landet.

Boken är utgiven på Bladh by Bladh förlag, här kan du läsa mer på min sida där.

Efter lite krångel med distributionen från tryckeriet och nätbokhandlarna har nu de som förhandsbeställt boken äntligen fått hem den.

Den har redan blivit sån succé så igår låg den på första plats på Adlibris över mest sålda böcker under gårdagen, alla kategorier.

Det slutade med att boken sålde slut hos dem, men nya ska vara på väg nästa vecka.

På Bokus låg den igår på femte plats på topplistan och där kan du beställa den för bara 169 kronor.

Monique le Roux Svalberg (Lifezone) har också nyligen kommit ut med en bönbok, Sköna böna.

Baljväxter är ett väldigt hett ämne just nu, det är bra att det kommer recept från flera håll så sprids kunskapen till så många fler om hur man lagar till bönor, kikärtor och linser på bästa sätt.

Här följer några röster från nöjda köpare i Moniques grupp Skönaböna på Facebook.

Sitter just och bläddrar i min bok som kom idag – en vackrare kokbok får man leta efter och recepten lockar, åh, så hungrig jag blir!

Nu behöver jag knappast någon mer kokbok!”

 

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

”Helt ärligt så tänkte jag inte köpa några fler kokböcker, för jag får inte plats med flera.

Men jag tänkte i Thailand, vadå några in och några ut, så får det bli.

Jag är imponerad, vilka fina recept och bilder.
Några påminner om mina egna recept som jag ej delat ännu, men själva fördelningen mellan bönor och kött och annat liknar mitt sätt att tänka.

Många gånger handlar det om matematik, och jag kan räkna, men är inte en kock som Birgitta Höglund.
Det är den finaste kokbok jag sett på länge och vilka recept.
Nu känns det som jag kan lägga ner ”att dela mina recept”, men jag ska göra det ändå!

Jag får min inspiration från vegetariska tidningar, kokböcker och bloggar (många från USA) och jag ser att andra också får det .

Jag säger det igen, bästa kokboken när det handlar om Lchf + bönor.

Ett stort tack till Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Ni har ändrat min syn på bönor. Även Monique Le Roux Svalberg för hennes goda och fina recept, plus för denna grupp ”Sköna Böna”.
Kram Carita”

På bilden nedan jobbar jag och fotograf  Veronica Kindblad med bilderna till kokboken på Ås Trädgård utanför Östersund.

Veronica tog fantastiskt vackra bilder av mina enkla bönrätter, så glad att vi fick göra den här boken tillsammans.

 


Å så här blev det!
Hej! Så här blev vår nyårsmiddag :) Inte de bästa bilderna kanske eftersom jag fotat med mobilen och det finns ju som ni vet inte så mycket ljus så här års på kvällen ;) Vi blev dock supernöjda med vår goda trerätters, bästa någonsin enades vi om till och med :) Förrätten blev en smakrik […]