Köttfärslimpa med champinjonsås
Köttfärslimpa serverad med färskpotatis, nyskördade små morötter, en riktigt god champinjonsås och självklart lingonsylt. Så fulländade smaker av äkta husmanskost. Kan inte bli bättre när sommar-Sverige bara levererar regn o rusk.😉 Eller är värme på ingång? Jag tycker det var inte länge sen SMHI varnade för ”afrikavärme” och att folk kommer fara illa och måste […]
Kokboksvinst

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Grattis till vinnaren

För en vecka sen startade jag en tävling där jag lottar ut ett signerat exemplar av min grillkokbok.

Ulla-Karin Lundberg blev den som med lottens hjälp snart kommer att få hem den i brevlådan och kunna njuta av naturligt goda grillmiddagar.

Grattis, Ulla-Karin, hoppas du får mycket glädje av mina recept i sommar.

Här kan alla ni andra som vill köpa kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips beställa den direkt från Lumio Förlag.

Här finns den på Bokus och på Adlibris, om du hellre köper den hos dem.

Själv har jag lite semester just nu och njuter av att ha erövrat titeln ”Best in the World” på kokboks-VM i Kina med Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Återkommer med ett inlägg om allt som hänt kring det och de senaste dagarnas resa till Klövsjö och Röros.

Önskar er alla en riktigt skön grillsommar med en gurkdrink från grillboken ❤

Gurkdrink
Foto Mikael Eriksson

Vinn ett signerat ex av min grillkokbok

Klicka på bilden så kan du läsa mer om boken på Lumio Förlag

Semestermat

Nu när många går på semester och vill ägna tiden åt mycket annat än att stå vid spisen, då är mina bästa grilltips fint att ta till.

Jag lottar därför ut ett signerat exemplar av kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips som är en uppdaterad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF.

Allt du behöver göra är att skriva en kommentar varför just du skulle vilja vinna boken och dela det här inlägget på din blogg, Facebook, Instagram, Twitter eller var du nu brukar hålla till på nätet.

Sockerfritt iste
Foto Mikael Eriksson

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Du får förstås gärna berätta om min grillbok när du pratar med dina vänner i det verkliga livet, utanför internet, de kanske också vill ha en sån kokbok 🙂

Vill du vara säker på att just du får hem ett exemplar så finns den att köpa här, kanske en fin gåbortspresent till sommarens grillmiddagar istället för blommor, vin eller choklad?

Bokens recept passar alla, recepten är glutenfria och anpassade även för alla som äter mejerifritt.

Förordet är skrivet av mina bloggvänner Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du ta del av några recept från grillboken i matplaneringstjänsten CookEat.

Rapport från finalen i Kokboks-VM i Kina

Firande av titeln i Kokboks-VM

Glad fredagsmorgon

Nu på morgonen fick jag veta att Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken knep en av titlarna som Världens bästa kokbok i kategorin Single Subject i Kokboks-VM, Gourmand Awards,  i Kina.

Stort, firar som sig bör med en kopp mörkrostade bönor 😉 ❤

Vinstmeddelandet från Pelle Agorelius

Stort tack till mina medförfattare Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad och förläggare Annika Bladh på förlaget Bladh by Bladh, som gjort den här vinsten möjlig ❤

Tack också till Pelle Agorelius för rapporten, han är Sverigerepresentant för tävlingen i Macau.

Här kan du läsa mer om kokboken och beställa den på Bokus och Adlibris.

Själv hade jag tyvärr inte råd att åka till VM i Kina, så jag tog en tur till Kingsta, Nälden istället, där serverar min syster Monica kaffe den här veckan på Hembygdsgården 🙂

Det har gått väldigt bra för Sverige, Blå Kokboken II av Anna Benson blev 2a i världen, alla kategorier, efter Mireille Sanchez från Frankrike med boken le Poulet Voyageur, med 1000 kycklingrecept.

Stort Grattis till er, det går bra för kvinnliga kokboksförfattare i VM i år ❤

Het gulaschgryta med peperoni
Idag har vi verkligen höstväder här på ön. Snålblåst och regnskurar och inga ljumma vindar alls så då tyckte jag det kunde passa bra med en mustig gryta. Jag hade ändå ugnen igång och höll på baka jordgubbspaj så under tiden förberedde jag grytan som sen fick puttra ett par timmar. Jag har blivit så […]
Hitta din harmoni

Harmoni bland några fyrfota vänner i Makrigialos

Vill du ta del av den harmoni vad det gäller hälsan och kosten som jag hittat på den hälsoresa jag gjort under mina 10 år med LCHF?

Vill du lära dig mer om hur maten, hormonerna, stressen, lymfsystemet, motionen och sömnen påverkar våra liv?

Vill du träffa nya vänner som delar samma nyfikenhet på livets mysterier?

Följ då med på den njutbara hälsoresa som jag och Therese Renåker arrangerar till Kreta i höst, vi har nu bara 2 platser kvar.

Läs mer om vad vi hittar på och boka här på Harmoniresor.se.

Morgonsol över Makrigialos

LCHF, klimakteriet, hälsan och vikten

Sommarhälsningar från Jämtland

Det är lite glest mellan inläggen nu så här i sommartid, när så mycket annat pockar på uppmärksamhet.

Men tittar in en sväng för att dela med mig av tankar som kom efter att jag skrivit ett inlägg på Facebook igår.

Det är många som undrar om det verkligen fungerar i längden att äta LCHF med mycket smör till när man kommit upp i klimakterieåldern.

Ja, frågar du mig så är svaret tveklöst ja, det funkar alldeles utmärkt.

Utan LCHF hade jag inte fått tillbaka den hälsa och vikt som jag har idag, är både starkare och slankare än på 30 år.

Här kan du läsa ett inlägg jag skrev för några år sen om mina klimakteriebesvär och vad som då fick dem att bli bättre.

Igår blev det 6 km stavgång runt Bynäset på Frösön i hård blåst från fjällen, som du kan se av min något vindrufsiga frisyr på bilden ovan.

Det här hade varit otänkbart efter min ryggskada, utan de senaste 10 åren med LCHF.

Här en bild från innan steloperationen, det har hänt en hel del sen dess med min hälsa.

För min del har viljestyrka, daglig träning och lymfmassage, minimerande av stress, ordentligt med vila och rejält med bra mat gjort den här återhämtningen möjlig.

Nu när det poppar upp så många nya mirakeldieter så tyckte jag det var dags att slå ett slag för gammal hederlig LCHF, som ju tyvärr här och där betraktas som något som inte fungerar för oss kvinnor som kommit upp lite i åren.

Men jag är ju ett levande bevis på att det funkar i längden, nu vid snart fyllda 58.

Min medfödda envishet har varit en stor hjälp på vägen till en bättre hälsa och även vetgirigheten, som gjort att jag läst på otroligt mycket om kostens betydelse för hälsan.

Jag är inte utbildad kostrådgivare, men jag har på egen hand sett till att förkovra mig på området kost och hälsa i många år, det började redan efter min Fibromyalgidiagnos för 15 år sen.

Då fick jag höra att jag inte skulle kunna bli bättre och att det inte gick att träna, men jag försökte ändå, trots att jag var rejält handikappad och gick med käpp.

Jag blev inspirerad av LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist, hennes tankar har varit ledord för mig hela tiden och jag är mycket tacksam att jag gick på hennes föreläsning för 10 år sen här i Östersund.

Snabba bantningsmetoder fungerar bara kortsiktigt, det har vi ju sett inte minst genom Biggest Loser, där de allra flesta går upp igen.

Bara man håller sig till riktig mat och inte svävar ut alltför mycket med socker och andra snabba kolhydrater så fungerar det riktigt bra för de allra flesta.

Börjar man göra avsteg från LCHF, kanske med lite väl mycket fusk på semestern, som glass/choklad/godis/frukt, nån bulle här, en pizza där och några glas rosé eller en kall öl i värmen, ja då är det svårt att behålla både hälsan och vikten.

De där mysiga glasen vin som så lätt slinker ner, mest varje dag särskilt på sommaren, kanske inte så många tänker på att de kan vara en stor bromskloss.

Kroppen får då ingen chans att bryta ner fettet, det är giftet alkohol som måste rensas ut först, via lever, njurar och lymfsystem.

På det här viset, med minimalt med socker och alkohol, men med rejält med näringsrik, fet mat och promenader har jag tappat nästan 30 kilo mot när jag var som störst efter ryggskadan.

Ingen Quickfix med kalorisnåla dieter hade kunnat åstadkomma den här förändringen, men min Slowfix har gett ett otroligt resultat.

Jag hoppas kunna inspirera många att följa samma väg, kan jag så kan du 2764.png

Här nedan en bild från en kokbokssignering häromveckan i Östersund, här hittar du min grillkokbok och min bönkokbok.

Årets finaste sommartårta 2019 – TÄVLING
Nu är det hög tid att dra igång årets tävling om sommarens finaste tårta! Skicka in en bild på din tårta med ditt namn och var med och tävla om årets finaste sommartårta. Runda, höga, fyrkantiga, avlånga, gräddiga och blommiga – alla tårtor får vara med och tävla, även smörgåstårtor!😊 Tårtorna kommer att presenteras här […]
Midsommartårta med fromage på hallon eller jordgubbar

Med smak av midsommar

Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda innan.

Här hittar du min glutenfria björksockerkaka som är väldigt god till tårtbotten.

Vill du inte använda björksocker så väljer du nån annan sötning, men jag tycker den ger minst bismak, om man nu tänker använda sötningsmedel.

Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.

Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar eller hallon.

Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.

Vill du hellre servera desserten i glas, så är fromagen förstås väldigt god som den är.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon eller färska jordgubbar

4 dl grädde/kokosgrädde

4 ägg

ev 1-2 msk honung, lönnsirap eller annan sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du några favoriter i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Om du tänkt fira midsommaren med att grilla, då hittar du 80 läckra och inspirerande recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kokböckerna blir också en fin present med bestående värde att ta med om du är bortbjuden i sommar.

Glad Midsommar

Sås till grillat? Prova min goda american hot sås som du snabbt rör ihop själv!
Till sommarens grillkvällar då man vill ha det lilla extra tillbehöret. En hemmagjord grillsås/dressing/dip är aldrig fel. Ställ fram en rejäl skål på bordet så kan alla ta så mycket dom vill och till vad dom vill. Den är god till det nygrillade köttet, som dip till chips eller till baguetter att bara doppa i […]