Yvonnes Ananaspaj

Detta är min syster Yvonnes Ananaspaj lite LCHF-style om man kan tillåta sig ananas (11,2 gram kolhydrater per 100 gram fruktkött) en gång ibland.
Ingredienser
Pajbotten:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Fyllningen:
1 st riven eller mixad färsk ananas  ta bort skal och stocken på insidan.
2 dl Creme fraiche
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen med sötning fluffigt till pajskalet. Blanda ner smöret väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten:
Tryck ut degen i en pajform eller en springform med avtagbar kant. tryck degen en bit upp på kanten så att du uppskattar att ananassmeten frå plats.
Blanda samman riven ananas ( eller kör den i matberedaren) med creme fraiche och vanilj, blanda väl. Häll denna blandning ner i det ogräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Serveras med lite lättvispad grädde.

 

Bloggar etiketter: ,

Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! :-P Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! ;-)

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! :-P

Kycklingburgare med smak av bacon

3-4 port

3 stora bosarpskyckling filéer
1-1/2 pkt bacon
2 ägg
salt och peppar
lite lökpulver

Gör så här:
Strimla kyckling filéerna  och klipp bacon i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare med knivar.
Lägg i äggen. Salta och peppra och strö över lite lökpulver. Mixa samman allt till en jämn smet.

Stek burgarna i rikligt med smör ca 5 min på varje sida, beror ju också på hur tjocka du gör dem.
Här serverade vi dem med lätt smörfräst gul paprika och lite lök.

 

Bloggar etiketter: ,

Klara Dessers LCHF-kokbok

Vilken superfin LCHF-kokbok, med massor av gott i!

Här blir det svårt att välja vad som ska lagas,beslutsångest för var man börjar helt enkelt. Vi valde nu då att göra kycklingburgare,  supergott!

Måste bara få berätta vad en vännina sa som kom och hälsa på mig över dagen och såg kokboken ligga på köksbordet:
Vilken fin kokbok, detta är den finaste jag har sett inom LCHF! Hon bläddrade och njöt vartenda blad!

Här kommer nu receptet på Kycklingburgare á la Klara Desser!
550 kycklingfilé i små bitar
1 äggula
1 charlottenlök hackad
1 klyfta vitlök finhckad
1 tsk mald korianader
salt och peppar

Gör så här:
Fräs upp löken i smör, låt den bli glansig bara och krydda med koriandern. Lägg kyclingen i matberedare och äggulan och lökfräset  och salta och peppra. Låt den köras i matberedaren tills du har en jämn smet. Stek burharna på medelvärme i ca 5 min på var sida.
Servera på salladsbädd och tzatsiki till.

 

Bloggar etiketter: ,

Ebbas Äppelpaj

Blanda snabbt ihop ingredienserna, helst i en matberedare. Tillsätt ev några droppar vatten ifall degen inte vill gå ihop sig. Bred ut degen med en vattensköljd stekspade över äppelklyftorna. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde Ugn: 175° 5-6 goda äpplen (skalas, kärnas ur och skärs i klyftor, som … Continue reading Ebbas Äppelpaj

Inlägget Ebbas Äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Evelinas chokladkaka med touch av apelsin

Källa: Evelina - En - Till - Svensson
Portioner: ca 10-12

Ingredienser:
5 ägg
1,5 dl sukrin
1 dl Kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
150 g smält smör
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
ca 0.5 dl mandel
ca 1 dl hasselnötter
ca 50 g hackad mörk choklad med apelsinsmak 70%


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Mixa hasselnötterna och mandeln till grova bitar med stavmixer/matberedare
Vispa äggen och sukrinet till de blir nästa vita.
Blanda alla torra varor (kokosnötsmjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver, mandel och hasselnötter och hackade chokladen) i en egen bunke.
Vänd försiktigt ned de torra varorna i smeten.
Vänd ned det smälta smöret och rör försiktigt om.
Smörj en form och häll i smeten.
Grädda i cirka 30-35 minuter.
Servera med vispad grädde och hallon eller lite rivet apelsinskal.
Ägg & Kesofyllda paprikahalvor

Källa: Sockerfritt
Portioner: 1-2

Ingredienser:
1 stor röd paprika
1 dl broccolibuketter
2 kokta ägg
2 dl keso
1 msk riven ost
ev. kryddgrönt
Gör så här:
1. Sätt på en kastrull vatten, och ugnen på 200 grader

2. Skär ut skaftet på paprikan, dela i två delar och skär ut innehåll och skölj väl. Lägg i lätt kokande vatten 3-5 minuter medan du blandar ihop en fyllning

3. Mixa 1 dl broccoli i matberedaren (el. andra ovanjord grönsaker).

4. Dela 2 kokta ägg och lägg i, och 2 dl keso, cottage cheese. Vill du ha lite mer smak kan du klippa i lite kryddgrönt, el. t.ex krydda med oregano för pizzasmak

5. Fyll de 2 paprikahalvorna med kesoblandningen, lägg på en halv matsked riven ost på varje paprikahalva

6. In i 200 grader varm ugn ca 10-15 minuter

2 halvor enligt ovan = 480 kcal
1 halv = 240 kcal
Äppelkaka från Alsace
Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme. Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skala äpplena och dela dem i kvartar. Skär äpplena i klyftor och lägg i [...]
Apelsin och äppelpaj
Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner äppelklyftorna i påsen och skaka om tills all [...]
Äppelpajen
Ingredienser Beräknat för 4 portioner Pajdeg 2 dl      vetemjöl 1 msk      sockar 75 g      smör 2 tsk      vatten Fyllning 3 msk      vatten, rumstempererat 4 st      äpplen, stora 3 msk      socker Gör så här: Pajdeg: Rör mjöl, socker och smör i en matberedare tills smöret är jämnt fördelat i [...]