Ta upp formen ur vattnet och sätt på tex galler.
Ta upp formen ur vattnet och sätt på tex galler.
Häromdagen skrev jag om ”hudcancerns dag” och jag skrev lite om mina tankar om detta och nu kan jag få dem alla bekräftade av Dr Björn Hammarskjöld, sådant är ju alltid trevligt ju
Vill du läsa hans artikel i sin helhet kan det göras på hans blogg Kostkunskap, men här klipper jag in vissa delar:
”Det finns många undersökningar som visar att solbestrålning ger oss ökade mängder av vitamin D3. Men solen måste stå minst 35º över horisonten för att UVB-ljuset ska orka tränga igenom atmosfären för att kunna omvandla kolesterol i huden till vitamin D3. Under vinterhalvåret och några veckor in på sommarhalvåret är solens eklips under 35º. Så det blir bara ett par månader på vardera sidan om midsommar som man kan få solen att vara tillräckligt högt på himlen några timmar mitt på dagen för att man ska få i sig tillräckligt med solljus med UVB. Just den tiden rekommenderar SSM att man vara inomhus eller bära täckande klädsel och smörja in sig med solskyddsmedel. Så då kan man inte få i sig något UVB-ljus och därmed inget vitamin D3.
Nästa problem är att solskyddsmedel oftast innehåller bensenderivat eftersom just dessa molekyler kan absorbera UVB-ljus och förhindra att det bildas vitamin D3. Men det är känt sedan tidigt på förra seklet att bensenderivat är cancerframkallande. Det är därför det finns alkylatbensin, bränsle till gräsklippare och motorsågar, där man renat bensin från bensen. Detta för att man ska slippa cancerrisken från bensinen hos småmotorerna.
Men vi ska slaska på cancerframkallande bensenderivat för att slippa hudcancer!”
Hhhmm jooo jag nämnde ju detta i inlägget ”hudcancerns dag”… och jag funderade också över UVA och UVB… läs här vad Björn skriver:
”Vitamin D3 hjälper till att reparera DNA-skador orsakade av UVA-ljus. Vitamin D3 stödjer immunsystemet. Vitamin D3 används i flera hundra kemiska reaktioner i kroppen och behövs.
Den fysiologiska koncentrationen av vitamin D3 definieras som den koncentration av vitamin D3 i blodet hos en ammande kvinna där barnet får vitamin D3 via bröstmjölken. Den fysiologiska koncentrationen är mer än 125 nmol/L. Utan sol brukar det krävas minst 125 µg (5 000 IE) vitamin D3 som tillskott för att bibehålla minst 125 nmol/L. Laboratorierna har litet konstiga normalvärden men dessa är baserade på provtagning hos en ”frisk normalpopulation”. Här hävdar man att mer än 75 nmol/L är ”optimal” koncentration, 50-75 nmol/L betraktas som ”suboptimal” och mindre än 50 nmol/L betraktas som ”brist”.
Jag förstår inte logiken här. Fysiologisk koncentration måste betraktas som optimal. ”Suboptimal” måste betraktas som brist, precis som ”brist”.
Trots den ”suboptimala” definitionen så har numera övervägande delen av befolkningen i Norden åtminstone ”suboptimal” koncentration eller brist på vitamin D3. Det är ännu fler som har en koncentration av vitamin D3 som ligger under den fysiologiska gränsen om 125 nmol/l och därmed har en brist på vitamin D3.
Mer än 250 nmol/L betraktas som toxisk.
Men den toxiska nivån ger inga som helst symtom förrän man kommer över 750 nmol/L enligt litteraturen. Det finns många försök gjorda på 1900-talet där man gett mer än 1 250 µg (100 000 IE) per dag i mer än ett år utan några tecken på intoxikation.
Så för att uppnå den fysiologiska koncentrationen måste man tillföra mer vitamin D3 genom tillskott eller genom att sola tillräckligt mycket utan solskyddsmedel i alla dess former.
Så nu solar vi (och tar tillskott) för allt vad huden håller!
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”
Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer här ett bra tips som räcker till 4 port.
Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.
Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.
Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.
Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.
Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost
GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.
Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt!
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.
Jag hade tänkt visa er en bild på gårdagens grilltallrik med kryddiga korvar, potatissallad och grillat bröd men se det blev inget med det för när kroven låg på grillen så kom regnet igen som ett brev på posten! Vi stod under garagetaket och åt på regnvåta tallrikar! Så det kan bli! Sen blev det dunder och åska och blixtarna slog en efter en, vi rundade av kvällen framför TV:n med ”Sune i grekland” – riktigt kul film!
Nu bjuder jag på lite färgprakt och vårsol igen, gården fullkomligt myllrar av vackra färger och nu står också gullvivan i blom!
Du vet väl att du kan göra eget gullvivesocker hur lätt som helst, det är sååå vackert på en nygräddat sockerkaka, topping på cupcakes eller till att baka med!
Det här behöver du :
3 dl gullviveblommor
3 dl strösocker
GÖR SÅHÄR :
Mixa blommorna + strösockret i matberedare, häll ut bakplåtspapper och torka i ugn på svag värme (50 grader) ca 20 min. Mixa sockret en gång till om du vill, jag gjorde inte det, tycker det ser vackert hemmagjort ut med lite oregelbundna sockerkorn. Häll upp i en fin glasburk! Kanske en gåva på Mors Dag!?
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!
En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. Passar till precis ALLT, allt, allt!!
Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt!
Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.
Det här behöver du :
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök
Dressing :
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak)
1 knippe persilja
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.
Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen!
Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek!
Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!
6 port
Det här behöver du :
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung
2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor
1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika
GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.
Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.
Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.
Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det!
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet.
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret.
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner.
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!
Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare (använde oss av McDonalds webbsida) vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn!
Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta!
- Texas hot burger (Nicke)
- Original (Jag)
- Chicken queen (Joline)
- Di-di burgare (Max)
Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!
Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora :
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.
Tillbehör :
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise
Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.
Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.
Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!
Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….?
Kexbotten:
200 gr digestivekex
50 gr smör, smält
1/2 dl socker
1/2 tsk kanel
Kör digestivekexen i en matberedare, tillsätt smält smör, socker och kanel. Kör ihop.
Tryck ut i botten på en form med avtagbar kant 24 cm.
Citronfyllning:
2 st ägg
150 gr socker knappt 2 dl
1 citron
500 gr kesella
8 gelatinblad
3 dl gräddeLivsmedelsfärg
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Tvätta citronen och riv den fint,pressa ur saften.
Vispa grädden löst.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker, citronsaft och skal.
Blanda i kesellan.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda med ca 1/2 dl av den löst vispade grädden.
Värm i microvågsugnen så att det smälter. häll ner i yoghurtmassan under omrörning.
Vänd ner grädden i yoghurtmassan.
Ta bort ca 2 msk för varje färg du vill göra på prickarna.
Färga med livsmedelsfärg.
Häll den vita smeten i forrmen och släta till, spritsa eller klicka ut prickar ovanpå slå sedan försiktigr formen i bordet så prickarna blir släta.
Låt stå i kyl, helst över natten så att den stelnar. Dekorera evt med påskdekorationer.
Inspiration kommer härifrån : http://baileybakes.com/polka-dot-cheesecake-brownies/