Spiced Pear & Apple pie

CRUST

Double Crust Classic Crisco
4,8 dl mjöl
1 tsk salt
145 gr Crisco
4 till 8 matskedar iskallt vatten

Förberedelser
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. Tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.
Dela degen i 2 delar och
Forma dessa till plattor och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.

  • Värm ugnen till 225°c.
  • Kavla ut en degplatta för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten.
  • Fyllning
  • 9,5 dl skalade, tunt skivade päron
  • 5 dl skalade, tunt skivade äpplen
  • 1,8 dl socker

  • 2 msk mjöl

  • 3/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk salt

  • 1 msk citronjuice

  •   Mjölk

  •   Kanel och socker
    Gör så här:
    Kombinera, päron, äpplen, socker, mjöl, kanel, ingefära, salt och citronjuice i en stor skål.
     Fördela i pajskalet.
    Kavla ut den sista degen. Dekorera med helt lock (då måste man skära några skåror i degen) eller skär ut remsor och gör ett galler.
      Pensla med mjölk och strö kanel och socker på.
     Baka 30-40 minuter eller tills gyllenbrun.
     
    Blueberry Bavarian Pie

     
     
    Ingredients
    CRUST

    • 4,8 dl mjöl
      1 tsk salt
      145 gr Crisco
      4 till 8 matskedar iskallt vatten
    • 1 tsk vanilj
    • 60 gr vit choklad
    Blåbärsfyllning
    • 12 dl blåbär, uppdelade i 2 lika delar
    • 3 st Gelatinblad.
    • 3 dl socker
    • 0,6 dl Maizena
    • 2 tsp citronjuice
    Bavarian lager
    • 2 st gelatinblad
    • 0,6 dl kallt vatten
    • 2,4 dl blåbär
    • 0,8 dl socker
    • 3,6 dl grädde
    TOPPING
    •   Sötad vispad grädde
    •   Blåbär eller chokladspån
     
    Förberedelser
    Blanda
     mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.

    Forma degen till en platta och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.Värm ugnen till 225°c. Kavla ut degplattan för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten. Pricka botten och kanterna noggrant för att förhindra krympning. Baka 18-20 minuter eller tills gyllenbrun. Låt svalna.
    Smällt den vita chokladen och pensla insidan på pajformen.
    Blåbärsfyllning
     
     Häll 6 dl blåbär i en kastrull. Krossa bären. Rör ner socker och maizena.. Låt koka på medium värme tills krämen tjocknat. Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg dom i blåbärskrämen. Låt svalna. 
    Rör ner övriga blåbär och citronjuice, ställt kallt.
    BAVARIAN LAGER
     
     Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Purea 2,4 dl blåbär. Hetta upp purén på medelvärme. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner sockret. Ta bort från värmen, låt kallna till det nästan stelnat.
     
     Vispa grädden medelhårt. Vänd ner blåbärspurén. Ställ i kyl.
     
     Fördela blåbärsfyllningen i pajskalet. Lägg på Bavarian Lager.Man kan också vänta tills blåbärsfyllningen stelnat lite.  Låt stå i kyl tills den stelnat, helst över natten. Garnera med vispad grädde och evt chokladspån.
     
     


     
     
     
     

    Glutenfri pizza – Vegetarisk LCHF

    Blomkålspizza

    Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens.

    Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott.

    Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare.

    Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl.

    Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat.

    Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott.

    Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag.

    De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza.

    Blomkålspizza 2 port

    6 dl mixad, färsk blomkål

    150 g fetaost

    2 ägg

    ½ dl kokosnötmjöl

    Mixa blomkålen fint i matberedare, häll upp i en bunke.

    Smula ner osten i mixerbunken och tillsätt ägg och kokosmjöl, mixa till en slät smet.

    Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.

    Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.

    Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.

    Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

    Min pizza à la Vego före gräddning…

    Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.

    Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.

    Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.

    Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.

    Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:

    Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.

    Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.

    Det här gör salladen extra saftig.

    Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.

    Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

    Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

    Pizzasallad


    Gästinlägg av Ekofilosophie

    Långkokad fläskkarré med curryblomkål…
    Recept och foto Sophie Cronquist

    Trevligt besök

    Idag har jag för ovanlighetens skull en gästbloggare på besök här inne.

    Det är Sophie Cronquist från den mycket matnyttiga bloggen Ekofilosophie som hälsar på.

    Titta gärna in hos henne och ta del av den goda, ekologiska mat hon delar med sig av, du hittar fler länkar längst ner i hennes inlägg.

    Här lämnar jag över ordet till Ekofilosophie, medan jag passar på och njuter av lite ledighet i Alanya 🙂

    Hej på er!

    Sophie heter jag och jag driver matbloggen Ekofilosophie sedan lite drygt två år tillbaks. Jag äter sedan 5 år tillbaks en lågkolhydratkost som numera är en blandning mellan LCHF och paleo.

    Förutom att jag äter mat med lågt kolhydratinnehåll är jag även väldigt mån om att äta ren mat utan tillsatser. Jag älskar att testa nya rätter, att göra lågkolhydratvarianter på klassisk husmanskost och hitta på nya rätter.

    Jag tillagar så mycket jag kan av min mat genom långkok och tillagning under lång tid på låg temperatur. Inte bara skonsamt och nyttigt utan dessutom smakrikt och lättlagat!

    Jag och Birgitta har helt klart en hel del gemensamt när det gäller vad vi äter och hur vi tillagar vår mat. Därför känns det extra kul att få skriva ett gästinlägg här på Birgittas blogg. Jag har följt hennes blogg sedan jag började med lågkolhydratkost för fem år sedan.

    Tack vare Birgitta och hennes samarbete med företaget Wonderbag Sweden har jag fått möjligheten att testa laga mat i en Wonderbag. Nu kan jag alltså laga mina långkok på ett klimatsmart och energisnålt sätt. Bra, eller hur?

    Nedan delar jag med mig av ett recept tillagat i min Wonderbag! Hoppas ni gillar det och kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ mig på Facebook  och Instagram (där jag numera har två olika konton @ekofilosophie och @matfilosophie

    Långkokad fläskkarré med curryblomkål (8-10 portioner)

    1,5-2 kg karréstek i bit utan ben
    75 g smör
    4 dl vatten
    salt och svartpeppar
    1 stor gul lök
    4 klyftor vitlök
    1 tsk chili flakes
    1 tsk paprikapulver
    1 tsk chili pulver
    1 krm cayennepeppar pulver

    Tillbehör
    1 blomkålshuvud
    75 g smör
    salt och svartpeppar
    2 tsk gult currypulver

    1. Skär köttet i ett par större bitar (jag delade varje stek på 4-6 bitar). Ta en kastrull och lägg i smör, vatten och kryddor. Banka sönder vitlökarna och lägg i och skär löken i stora klyftor och lägg i grytan. Lägg ner köttet i grytan och låt sedan koka upp och därefter småkoka under lock i 30 minuter.
    2. Sätt sedan ner grytan i din Wonderbag, packa ihop och låt stå 8-12 timmar.
    3. Efter 8-12 timmar öppnar du din Wonderbag och tar fram grytan. Köttet är genomkokt, supermört och kan delas med en gaffel.
    4. Värm på grytan igen och smaka av med eventuellt mer kryddor.
    5. Under tiden grytan värms gör du tillbehöret. Kör blomkålen i en matberedare så att det blir ett smul. Ta en kastrull, lägg i smör och kryddor. Tillsätt blomkålen. Rör runt och låt stå till smöret smält och blomkålen blivit varm.

    Wonderbag hos Ekofilosophie…


    Lucka 8 – Kalvsylta till jul
    Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

    Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo… Foto Mikael Eriksson

    Kalvsylta

    1 kg kalvkött med ben

    1 liter vatten + 1msk salt

    1 gul lök

    1 liten morot

    8 vitpepparkorn

    5 kryddpepparkorn

    4 hela nejlikor

    2 lagerblad

    Till den färdiga kalvsyltan

    3 blad gelatin

    1 msk ättikssprit 12%

    ½ tsk vitpeppar

    ev mer salt

    Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

    Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

    Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

    Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

    Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

    Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

    Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

    Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

    Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

    Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

    Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

    Kalvsylta

    Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

    Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

    När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

    Kalvsylta är en mycket bra rätt att äta året runt, här kan du läsa mer om alla nyttiga ämnen du får del av om du kokar egen benbuljong.

    Mina kokböcker på engelska

    Julklappstips: Min Långkokbok och LCHF för seniorer är tyvärr slutsålda på svenska, men finns här på Bokus på engelska om du har släkt och vänner utomlands.

    Här finns de också om du hellre köper dina böcker på Amazon.

    Tomten och jag tog en promenad på en vinterlugn Kleopatrastrand i solnedgången...

    Tomten och jag tog en promenad på en vinterlugn Kleopatrastrand i solnedgången…


    Hemgjord falukorv från LCHF för familjen

    Fyrkantig falukorv

    Blommig falukorv till lunch

    Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen.

    Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här.

    Hemgjord falukorv 3-4 port

    250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt)

    100 g varmrökt sidfläsk

    1 ägg

    25 g smör

    2 dl iskallt vatten

    1 msk fiberhusk

    1 tsk salt

    1 tsk lökpulver

    1 tsk paprikapulver

    1 tsk mald koriander

    1 krm mald vitpeppar

    ½ krm mald muskot

    ½ krm mald kryddnejlika

    Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar.

    Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

    Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna.

    Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

    Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

    Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

    Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

    Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

    Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

    Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

    Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

    Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

    Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

    Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

    Hemgjord falukorv


    Kryddburkens skördelåda – allt i ett!

    kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_godaste_skordelada

    En av mina favoriter på hösten är denna skördelåda som jag döpt den till. Passar utmärkt på hösten då man kanske har en heldag på gården med röjning och sysslor och behöver något värmande och rejält när man kommer in.

    Igår packade vi ner loppisen och monterade ner tält och studsmatta för vintern. Mycket som ska in i förråd och garage för förvaring och det tar aldrig slut när man väl börjat! 😉 Men nu är det gjort för i år och vintern kan komma. Jag har ännu inte plockat in äpplena dock, vill vänta tills det blir en frostnatt först. Ett av våra större äppelträd är helt fullt med små miniäpplen som brukar bli mat åt rådjuren under vintern, dom får falla till marken och bli uppätna. Lite sura är dom och inte alls lika goda som våra stora röda på ett annat träd. Hur som helst så tycker jag ni ska prova denna rätt som verkligen är mättande och värmande efter en lång dag utomhus. När det riktigt biter i kinderna och man är lite frusen då är detta som godast.

    Det smidiga i receptet är att du gör allt i matberedaren. Potatisen, liksom kasslern, purjolök och ost åker ner alltihop tillsammans. En gratäng allt i ett är så otroligt smidigt och sen sköter den sig själv en timme i ugnen innan det är dags att äta. Nu önskar jag er alla en fin-fin måndag!

     

    Det här behöver du : 

    400 gram kassler eller rökt bog

    8 medelstora potatisar

    1 mindre purjolök

    2 vitlöksklyftor

    100 gram ost

    6 dl grädde

    Chiliflakes

    Salt & peppar

     

    GÖR SÅHÄR : 

    Skala potatisen. Skölj purjolöken. Använd en matberedare och skiva kasslern, potatis, purjolök, vitlök och ost. Allt på samma skiva. Blanda runt i en bunke. Tillsätt grädden och kryddorna. Lägg i en ugnsfast form. Gratinera ca 1 timme 175 grader.

     

    kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_skordelada

    Receptet är busenkelt då alla ingredienser åker ner i matberedaren på samma skiva.

     

    kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_godaste

    Klar för ugnen. Gratinera ca 1 timme i 175 grader.

     

    kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag_gratinera

    Härligt krämig och bubblig gratäng, färdig att avnjutas!

     

    kasslerlada_skinkgratang_purjoladaq_gratang_potatisgratang_frestelse_skinklada_rokt_kramig_allt_i_ett_recept_tips_middagstips_husmanskost_middag

    Bon apetit! 😛

     

    Paleolinas laxpaj

    Paleolinas laxpaj

    Gästrecept

    När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare.

    Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina.

    Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund.

    Laxpaj 4-6 port:

    2 dl kokosmjöl

    1 dl sesamfrön

    ½ dl pumpakärnor

    1,5 msk fiberhusk

    1 tsk salt

    1 ägg

    30 g kokosolja

    1 dl kokosmjölk

    Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön.

    Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg.

    Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel.

    Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg.

    Äggstanning:

    4 ägg

    1 dl kokosmjölk

    300 g fryst spenat

    1 stor vitlöksklyfta, finhackad

    Salt och peppar

    Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet.

    Topping:

    2×140 g viltfångad lax

    Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen.

    Lägg laxen ovanpå äggstanningen och grädda i ugnen i 175º i ca 20 minuter eller tills den stannat.

    Paleolina - Lina Lidén


    Kryddig chipotlekorv med gräddstuvad vitkål och spenat

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_chipotle_korv

    Söndag kväll närmar sig och här hemma står middagen och puttrar på spisen. Det blir bräserade fläskkotletter i skysås smaksatt med lingon och till det kokt mandelpotatis, gelé och gurka. Självklart ska ni få receptet när det är klart. Lägesrapport i övrigt så är det verkligen fullt upp här hemma med råttbebisar och nya råttköpare som väntar. Ett par bebisar flyttade igår och resten i veckan samt till helgen som kommer sen blir det väldigt tomt… Eller ja… Vi har då sju kvar. 😉

    Det blev en salig blandning på spridningen av denna kull. Råttköpare från Stockholm, Växjö, Mariestad, Jönköping och såklart Öland! Riktigt roligt, men det är mycket jobb jag lägger ner på dom och allt runtomkring som ska fungera så det är lite tyst om mig på bloggfronten just nu men det blir bättre snart, jag lovar.

    Ett riktigt gott recept ska ni i alla fall få idag. Kryddig korv med gräddstuvad vitkål. Väldigt uppskattat här hemma och en måltid enligt lchf att stoppa in i arkivet. 😛 Varsågoda!

     

    4 port

    Det här behöver du : 

    1 stor spetskål

    4 dl grädde

    200 gram babyspenat

    Salt & svartpeppar

    1 tsk D´Elidas chilisås

     

    GÖR SÅHÄR : 

    Skär spetskålen i mindre bitar. Skölj och fräs sedan på i stekpanna med olja och smör. När kålen mjuknat, slå på grädde och sänk värmen. Låt puttra ihop till en krämig stuvning. Krydda med salt och peppar och D´Elidas chilisås. Smaka av. Vänd ner babyspenaten precis före servering.

     

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_middag_kål

    Fin spetskål som är lite spädare i konsistensen, lite grönare och mildare än vitkål men självklart går det bra att använd vanligt vitkålshuvud också.

     

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_kål_middag

    Skär i mindre bitar.

     

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_middag

    Gjorde även en enkel sallad med hackade plommontomater, gurka och vinegrette.

     

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_kål

    Kålen får puttra ihop på låg värme i grädden tills den blivit riktigt krämig.

     

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_grillkorv_chipotle

    Chipotlekorv i stekpannan. Riktigt god!

     

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat_babyspenat

    Precis före servering vänder du ner babyspenat i stuvningen. Inget måste men nu hade jag en påse hemma så den fick åka med.

     

    kryddiga_korvar_lchf_stuvad_gräddstuvad_vitkål_spetskål_nyttigt_spenat_stuvning_recept_middagstips_vardagsmat

    Smaklig måltid!

     

    Snabb korvgratäng och tankar om vad som är LCHF och inte

    Korvgratäng

    Min typ av snabbmat

    Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.

    Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.

    Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.

    Jag får ibland kritik för att jag använder äpple och även tomat som smaksättning i mina recept, det räknas inte som LCHF av en del.

    Senast fick jag höra att ett recept på en kräftsallad jag publicerat på Instagram inte var helt LCHF.

    I mitt sätt att äta passar det bra, jag äter sen några år tillbaka en mix av LCHF och Paleo.

    Här berättar jag mer om mig och mitt val av mat.

    Du kan gärna själv räkna ut den totala kolhydrathalten i den här rätten, med och utan äpple och tomater, och avgöra om det passar in i ditt sätt att leva.

    Som en jämförelse kan jag tala om att äpple innehåller 8,2 g kohydrater och tomater 3,7 g kolhydrater.

    Jag äter hellre det än t ex plättar med mandelmjöl som innehåller 13 g kolhydrater, som kom upp i en vidare diskussion i ämnet.

    Här på Kostbevakningen.se hittar du ett bra verktyg om du vill veta vad de olika ingredienserna i mina rätter innehåller.

    Korvgratäng

    Korvgratäng 2 port

    2 korvar med hög kötthalt

    10 cocktailtomater

    1 dl strimlad purjolök

    ½ äpple

    2 msk smör

    1 dl hemgjord majonnäs

    1 dl grädde/kokosgrädde

    2 tsk osötad senap

    Salt och peppar

    Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

    Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

    Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

    Gratinera på 200° i 10 minuter. Servera med en vitkålssallad.

     

    LCHF Deutschland och Wellness

    I helgen har jag varit hemma i Östersund och där hade jag trevlig läsning som väntade i posten.
    Mina recept är som vanligt med i LCHF Deutschlands tidning och nu fick jag även juninumret av tidningen Wellness i Sydafrika.
    Där är det vinter nu, så jag bidrar med min pumpasoppa från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.
    Det är andra gången jag är med i en Sydafrikansk tidning, riktigt roligt då LCHF är mycket stort där men mer känt under namnet Banting.
    Mina recept i Tyskland och Sydafrika...

    Mina recept i Tyskland och Sydafrika…