Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Svalkande iste i sommarvärmen

Fräsch sommardryck

Vilken värme vi fått igen, idag har vi haft 28 grader här i Stockholm.

Har ändå min vana trogen gått en långpromenad på några timmar.

Först från Kungsholmen via Riddarholmen och till Ivar Los Park för att äta en god kycklingsalladslunch från Paradiset tillsammans med Lennart.

Sen blev det en tur längs Söders höjder via Slussen till Gamla Stan, där det var rätt lugnt idag.

Där gick jag in på trevliga Sara’s Art & Coffee, när jag såg att de hade favoriten Gute Glass.

Gute Glass Saffran och Vanilj

Nu på sommaren njuter jag av en glass av bästa kvalitet då och då, trots att de innehåller en del socker.

Jag äter inte godis alls, har aldrig tyckt om det, men en fin glass är en njutning jag inte vill avstå.

Sockrade drycker går däremot helt bort, så idag får du tips på mitt sockerfria iste.

Bilden här ovan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i min grillbok som snart kommer i ny utgåva.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Utsikt mot Stadshuset på min söndagspromenad

Smaka på Stockholm

Gazpachobjudning

Smakprovningar i Stockholm

Nationaldagen bjöd på riktigt blåsigt och bistert väder här i Stockholm.

Men det märktes ingenting av det i Kungsträdgården, där gjorde alla matstånd och matglada människor att temperaturen steg ordentligt.

Jag tog en promenad dit, men hade ätit lunch hemma så det blev bara lite smakprov där det bjöds.

Godast var de röror och gazpachon som serverades i Alvalles monter.

Milla på Alvalle bjöd på goda röror

Jag fick ett trevligt matsamtal med Milla, som precis lanserat en serie med smakrika röror, missa inte att testa dem om du är på festivalen.

Jag pratade även med Aline som driver Synbiotic Kitchen, hon bjöd på god surkål och mycket bra info om tarmfloran.

Aline från Synbiotic Kitchen

Du hittar henne i Food Tech Village, en speciell avdelning för nystartade företag som arbetar för hållbar matutveckling.

Där smakade jag på så skilda saker som rawfoodbitar från Earth Bite, isländska ostchips från Lava Cheese, chilinötter med rostade kackerlackor från EntoCube och messmörsglass från Nordic Fauna, så du hör ju att det finns nåt för alla smaker.

Jag blev positivt överraskad att kackerlackor kunde vara så gott, det är bra att det tas fram hållbara proteiner även från det gigantiska insektsriket.

Men favoriten var nog ändå messmörsglassen, som den lokalpatriotiska jämte jag är så gillar jag ju verkligen den smaken.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Idag kom värmen åter, passar fint för mellan kl 15-18 kan du träffa mig utanför denna anrika butik, Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

De har som enda butik i stan nu PriMatens goda Kombucha, den får du smaka på till Öländska bönchips, som också finns att köpa i butiken.

Jag signerar kokböcker och visar upp Wonderbag, så det finns en hel del tips på fina studentpresenter, tillsammans med de vackra blommor och gröna godsaker som finns i butiken.

Välkomna 🌞

Primatens Kombucha på Fruktaffären

Vild wok med lingonaioli och fjällpromenad

Mitt rätta element

Som du kanske läst här inne tidigare så är jag född och uppvuxen i norra Dalarnas fjälltrakter.

Fjällen och skogen betyder väldigt mycket för mig, även om jag trivs i de städer där jag bor numer, Stockholm, Östersund och Alanya.

Häromdagen när jag var ute på en promenad runt huvudstaden så fick jag ett riktigt anfall av fjällängtan.

Och eftersom jag åkte upp till Östersund för kokbokssignering och en lymfdränageföreläsning på Ecocaféet nu i torsdags, då var jag ju bara tvungen att ge mig iväg till ett fjäll.

Jag har under de senaste åren tränat upp mig så pass så jag vågade mig på en promenad från Storhogna Högfjällshotell upp till Samevistet, 3,5 km därifrån.

Det här var den första längre fjälltur på sommaren jag gjort sen ryggskadan och steloperationen för 18 år sen.

Jag och min syster åkte skidor upp för 7 år sen, om den härliga dagen kan du läsa här i Picknick i det vita.

Tidigare hade jag stora problem på längre promenader med min högerfot som blev nervskadad efter operationen, men med hjälp av maten och träningen har den börjat lyda mig betydligt bättre.

Leden upp till Samevistet är väldigt lättgådd, så även med lite problem i fötterna går det alltså fint att ta sig ut på vidderna efter en liten stigning från parkeringen vid hotellet.

Där uppe på platån är det fantastiskt vackert och tyst, förutom vinden, göken, korpen och några småfåglar.

Jag hade turen att vara där helt ensam första timmarna, det är verkligen återhämtning för kropp och själ.

Naturen är den bästa platsen att vara på för att gå ner i varv, så passa på att vara ute så mycket du bara kan nu i denna underbara försommar.

Något som gjorde turen extra njutbar idag var att det inte fanns en enda mygga i sikte, inte ens vid den lilla fjällbäcken där jag åt min medhavda lunch.

Stigarna var också torra efter den senaste tidens värmebölja, så jag hade inte kunnat välja en bättre dag för min promenad.

Maten jag njöt av hade jag köpt med mig från mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Martina lagade viltwok på Muurika när jag var där och åt lunch i går, den var så god så jag köpte med en portion hem att ta med i mini-Wonderbag som jag hade som kylväska  i ryggsäcken.

Några vattenflaskor fick också följa med, gott att njuta av kallt vatten med svarta vinbär i till maten.

Sen blev det påfyllning i den kristallklara bäcken inför vandringen tillbaka till bilen.

På vägen hem till Östersund gjorde jag sen ett fikastopp på Strömbacka Kvarn i Hackås.

Var rejält kaffesugen efter mina 4 timmar på fjället och blev glatt överraskad att de hade lokalt mathantverk på menyn.

Jag tog in en bricka med rökt renstek från Jillie Ren och Vilt och två goda ostar från Oviken Ost till kaffet.

Svartvinbärsmarmeladen till smakade riktigt bra, den var inte alltför söt och harmonierade fint med köttet och ostarna.

En riktig njutning blev det med forsens ljud och fågelkvitter som sällskap.

Här får du recept på Martinas och Café Krokens viltwok i min tappning, så gott i värmen med sallad och lingonaioli.

Jag hade Sommarparty från Öländska bönchips till, de är kryddade med jordgubbspulver och grönpeppar.

Det var ett lättburet tilltugg på fjällturen som dessutom mättade väldigt bra och gav välbehövlig sälta i värmen.

Viltskavswok 2 port

300 g viltskav

3 schalottenlökar

½ dl kycklingbuljong

½ dl starkt kaffe

½ msk tamarisoja

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek viltskaven så den får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner kryddorna, salta och peppra rätt ordentligt.

Häll på buljongen, kaffet och sojan, låt koka in i köttet, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Lingonaiolin till gör du genom att blanda ner 1 dl frysta lingon i 1 dl aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Tack för att du följde med på min fjällpromenad i finvädret 🙂

Omelett med bacon och ädelost

Sommarmat

Jag fortsätter att dela med mig av recept från bloggens allra första tid, 2009 när jag just hade börjat med min variant av lågkolhydratkost.

Här kan du läsa om hur jag äter idag, jag mår bättre och bättre för varje år med hjälp av maten.

Nu i den varmaste av majmånader i mannaminne, så är det bra att äta mat med lite extra salt, då vi förlorar en hel del av den varan.

Här har jag rört ihop en baconomelett med extra grönt, enligt mitt tycke mycket godare än bara bacon och ägg.

Den första tiden skrev jag inte ut exakta mått på ingredienserna, så du får höfta dig fram.

Jag köper alltid bacon av någon lokal mathantverkare, skillnaden mot de billiga sorterna är väldigt stor, dessutom får de grisarna leva ett lite gladare liv.

Baconomelett 1 port

Ett paket bacon, delat i bitar

En halv röd paprika

Ett-två ekologiska ägg

Tre matskedar vispad grädde

Några cocktailtomater

Kvibille gräddädel

Färsk oregano och gräslök

Smör

Salt och peppar

Stek bacon och paprika i smör. Rör ihop vispad grädde och ägg.

Stek tomaterna med baconet en stund och rör sen ner äggsmeten.

Låt steka en stund medan du rör, dra sen ner till svag värme för efterstekning.

Smula över en bit ädelost och strö över hackade örter.

Vänd halva sidan av omeletten över den andra, låt alltsammans glida ner på en tallrik, strö över lite mer ädelost.

Servera med en fräsch sallad med vattenmelon, citron och olivolja.

Senaste veckan har vi ätit vår lunch på Skinnarviksberget flera gånger, då inhandlad på Paradiset på Brännkyrkagatan.

Här nedan några bilder från deras nya Deli på övervåningen, gör ett besök när du är i Stockholm, där finns väldigt mycket gott att välja bland.

Blir du nyfiken på att läsa mer om min typ av mat, ja då hittar du mina kokböcker här.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell

Charkdisken på Paradiset Söder

Salladsbaren på Paradiset

Yoga på Ecocaféet och tips på chiapudding

Chiapudding på Mahalo

Yogadags

Missa inte  Yoga med Sara Svelander på Ecocaféet i Östersund i morgon, det finns några platser kvar, anmälan i den här länken.

Bilderna är från ett frukostmöte jag hade med Sara på Mahalo på Odengatan i Stockholm en varm och solig morgon.

Jag åt deras chiapudding, riktigt god och mättande.

Här i Paleoskafferiet på bloggen Under vårt tak hittar du en enkel chiapudding.

Jenny och Magnus har väldigt många fina recept på sin blogg, vi har varit bloggvänner i många år nu och även i verkliga livet.

De medverkar med ett förord om sin syn på grillandet i nyutgåvan av Birgitta Höglunds bästa grilltips, som kommer i juni, här en bild från den.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Chiapudding och Hallonmousse

 

Vårmarknad på Jamtli i sommarvärme

Fäboden på Jamtli

Hemma i Östersund

Nu är jag hemma i Jämtland några dagar, så härligt att ha möjlighet att njuta av vårens grönska både vid kusten och här i närheten av fjällen.

När man som jag är uppvuxen i fjällvärlden är det fantastiskt med alla blommande träd, buskar och vårblommor i Stockholm, i år kom allt på samma gång, du kan se mina bilder därifrån på mitt Instagram här.

Häggen i full knopp

Häruppe i Östersund har häggen precis slagit ut och det är vårgrönt så det bara lyser överallt, den allra skiraste, gröna nyansen som är så otroligt vacker.

Jag hade tur att komma hem precis till Vårmarknaden på Jamtli, så det blev ett besök där i eftermiddag.

Bor du i närheten så missa inte att besöka vårt fina friluftsmuseum i morgon, Pingstdagen är det öppet 11-17.

Det blev en del godsaker handlat som vanligt, vi har fantastiskt fina mathantverkare här i länet.

Hjördis Ljuslin från Kittelbergets Gårdsmejeri

Smör, kalvdans och tjuckmjölk köpte jag som alltid av Hjördis och Olde Ljuslin från Kittelbergets Gårdsmejeri.

Deras prisbelönta smör serveras både på Fäviken och på flera gourmetrestauranger i Stockholm, så som du förstår är det väldigt gott.

Smör och kalvdans från Kittelberget

Kalvdans med skogshallon, kvällsnjutning på min balkong

Här kan du läsa mer om delikatessen kalvdans hos Lisa Förare-Winbladh på Taffel, det är för mig ett riktigt gott smakminne, mamma gjorde en väldigt god variant.

Hos Jillie Ren och Vilt blev det en trevlig pratstund med deras representant Tina som bjöd på provsmak av renkorv, rökt torrkött och andra samiska delikatesser.

Det var som väntat mycket gott, så nu blir det ren som snacks på mina utflykter ett tag framöver.

Delikatesser från Jillie Ren och Vilt

Tidig middag tog jag hos Slaktarn som satsar på lokalt naturbeteskött, deras fårkorv var fantastiskt smakrik tillsammans med kimchi, fänkålsyoghurt, tomatsalsa och sallad.

Jag hoppade över tunnbrödet och fick extra allt av tillbehören istället.

Fårkorv med goda tillbehör hos Slaktarn

Jag strosade runt några timmar och njöt av den härliga försommarvärmen, det är ovanligt varmt för årstiden även här.

Jamtli kallas också Historieland, för här får man uppleva flera olika tidsepoker på en och samma gång.

Campingsemester à la tidigt 60-tal

Många årtionden har sina aktörer i tidstypiska kläder och annan rekvisita, som den här fina Volvo PV med ett par på tältsemester.

Både tält, bil och fällstolarna känner jag igen från min barndom, det blev en riktig nostalgitripp.

Här kan du läsa om ett tidigare besök på Vårmarknaden, det skrev jag för 8 år sen i bloggens barndom.

Med det här inlägget vill jag önska alla mina läsare en riktigt Glad Pingst, njut av våren nu när den är som bäst.

Marknadsbesökare på Jamtli

Gräddbakelse på valnötsmuffins för att fira 17 maj

Firande av våra närmsta grannar

Idag är det 17 maj, så jag bjuder på en liten bakelse dagen till ära.

Jag växte upp i en liten by i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och min farmorsmor kom därifrån.

Norge och deras vackra natur har alltid fascinerat mig, det har blivit många bilturer där genom åren, nu i sommar ska vi åka en sväng igen

Röros

Ovan en bild från förra besöket häromåret i Röros, en mycket vacker liten gruvstad uppe bland fjällen nära Sverige.

Här kan du läsa mer och få lite tips inför Norgeresan på min blogg på Kostrågivarna.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

Muffins med blåbärssylt

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

Bilden nedan visar bönkokbokens tänkta omslag i den norska översättningen som ges ut i juni på Lille Måne i Oslo.

Min 17 maj firar jag med att delta i en kundkväll på Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm.

Wijnjas är en av mina närmaste grannar och det är en härlig butik med godsaker för alla smaker.

Jag brukar bland annat handla varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, en riktigt god surkål från Ölands ljuvliga, kikärtor, salami, oliver, ädelost och mycket annat gott med både pre- och probiotika.

Nyinkommet i sortimentet är veganska ostar, bra för alla som av en eller annan anledning inte äter komjölk.

Mellan klockan 17-20 kan du träffa mig och prata bönor, köpa bönkokboken och provsmaka Öländska bönchips.

Under kvällen bjuds det på många läckerheter, hoppas vi ses.

Chilimarinerat grillspett och prat med Ann Fernholm om sockerfria marinader

Smakrika spett

Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.

Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.

Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.

Här kan du lyssna på en P1-intervju med Ann om de sockrade grillsåserna.

Det är verkligen bra att hon som granskande journalist nagelfar fabrikanternas innehållsförteckningar.

Sprid gärna intervjun vidare så kanske det blir en motreaktion hos allmänheten mot färdiga grillsåser och vi får se bättre alternativ i butikerna.

Du vet väl att Ann även är initiativtagare till Kostfonden, som jobbar med att ta fram oberoende studier på lågkolhydratkostens inverkan på vår hälsa.

Igår var också en speciell dag för mig, firade då 9 år med mina recept i cyberspace.

Här kan du gå in och ta en titt på de recept och bilder jag då publicerade, tanken var då att starta en hemsida med namnet Kalaskokeri.

Men det blev ju en blogg med namnet Birgitta Höglunds mat istället och den har gått riktigt bra sen dess 🙂

På de 9 åren har det faktiskt hunnit bli 5 kokböcker, varav tre är utgivna i USA.

Vill du ha fler sockerfria och smakrika recept att prova i sommar så kan du här förbeställa min grillbok som snart kommer i nytryck.

Chilimarinad till grillspett 4 port

½ dl rapsolja

½ dl min sockerfria chilisås

2 msk balsamvinäger

1 msk oregano

1 msk Worcestershiresauce

2-3 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga.

Stoppa bitar av t ex fläskfilé, karré, lamm, biff eller kycklingbröst i en fryspåse och häll på marinaden, knyt och massera runt.

Låt ligga i kylen några timmar, har du tid att vänta så blir det ännu godare efter 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.

Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt.

Trä upp 4-5 köttbitar per spett och grilla tillsammans med skivor av zucchini, bitar av paprika och halverade aprikoser.

På bilden härovan har grillspettet sällskap av min hemgjorda, kylda bearnaisesås, det blir riktigt gott som kallt bearnaisesmör.

Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.

Nu ska jag ut och njuta vidare av sommarvädret, hoppas du också tar chansen.

Jag på Blekholmen