Sportlovsmorgon och mysfrukost med barnen

bodum_tekanna
Första dagen på barnens sportlov och vi laddar upp med mysfrukost. Goda smörgåsar och nybryggt the.

Vad har vi för planer för veckan nu då? Har inte spikat något mer än biobesök i Kalmar på onsdag, vi har ju inte sett ”Hundraåringen” ännu så den får det bli. Några små utflykter med hund och matsäck, pyssla lite inne och bara ha det bra. Nån snö har vi ju inte kvar här på ön så snögubbar och pulkabacke blir det inte detta sportlov, lite synd ändå…

Nä nu är det hög tid att få på sig lite kläder och ge sig ut i solen, även om det blåser så trädkronorna dignar så måste man ju ha frisk luft! ;-)

Hittade en så läcker tekanna från Bodum på Zalando, liten och smidigt och framförallt snygg! :-P Muggarna kommer också därifrån, blev lite kär i elefanterna och färgen – rött finns ju överallt i mitt kök så jag har svårt att bryta den stilen.

frukost_sportlov_bodum_tekanna

Tortilla kyckling

tortilla_wraps_kycklingwraps_tortillawraps
Jodå, visst var det tortillakyckling, eller kycklingtacos, eller kycklingwraps. Många gissningar och visst hade det lika väl kunnat vara pulled pork, det var länge sen jag gjorde nu så kanske till nästa fredag. Så barnsligt gott är det i alla fall med kyckling och ett alternativ till den klassiska tacofärsen till fredagsmys!

Kycklingfiléerna har jag bara strimlat tunt, kryddat med fajitaskrydda, citron och vitlök och stekt på i panna. Sen är det bara att servera precis som tacos med goda tillbehör! :-P Nachochips med ostsmak och ostdipp får inte förglömmas dock.

Ikväll har jag lagat en gäng lchf-matlådor igen och även en supergod söndagsmiddag med fyllda skinkrullader, recept kommer imorgon! Hoppas ni alla haft en trevlig helg!

kyckling_tortilla_kycklingwraps_wraps
Goda tillbehör till, ungefär desamma som till tacos! Ostdippen får man absolut inte gömma, den har en strykande åtgång och passar även till kycklingwraps.

tortilla_kyckling_recept_wraps
Ät, njut och dippa! :-P

Tekakor
Tekakor
Källa: Piggapeggy
Portioner: 9 st

Ingredienser:
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bakprotein
4 msk sesamfrön
1 msk linfrö
1 msk solroskärnor
1msk pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk fiberhusk
2 dl Cream Fraiche
3 msk olja (raps el kokos)
4 ägg

Gör så här:
Blanda ihop allt i en skål. Klicka ut på bakplåtspapper, forma runda m fuktig hand o platta till lite.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 17-20 min tills de blivit lagom gyllenbruna.
Linssoppa……..hiss eller diss, här hemma ??



Ja, i torsdags blev jag inspirerad till att laga Linssoppa, efter att kollat receptet på Laila Bagges blogg :)).......kanske en aningens otippad maträtt när det gäller mig. Hur enkelt som helst och till sist Hur gott som helst. Här serverade vi den med en klick creme fraiche.

Liv, 10 år, tyckte inte alls att den var i hennes smak, medans 20-åringen tyckte den var klart godkänd. Ja, så det blev både hiss och diss :))

4 Pers

"Halv påse/paket röda linser
1 1/2 gul lök
4  matskedar Spiskummin (ej för bröd)
2 matskedar Curry
1 1/2 hönsbuljong tärning
Salt
Ta en kastrull häll i rapsolja, släng i den hackade löken och stek det en stund i kastrullen  under omrörning. Släng i linserna och rör runt dom med löken en stund släng sedan i Spiskummin och curryn blanda runt och låt  det stekas en liten stund.
Häll sedan på en liter vatten med hönsbuljong tärningen och salta efter smak och rör om. Koka upp under omrörning, sänk värmen för att sen låta det små puttra i 45 min. Måste dock hålla koll på om soppan börjar tjocka till sig då måste du i med mer vatten, soppan ska vara som en tunn ärtsoppa! Mäter tyvärr aldrig upp vattnet som jag brukar slänga i, jag gör tyvärr det  på feeling!!
Servera med lite rå hackad lök i och en citron som man pressar över soppan innan man ska äta!"

tack för receptet.............. http://blogg.mama.nu/lailas-blogg/2012/09/27/linssoppa/
Spenatmuffins
 
12-14 muffins 
Ingredienser
 2,4 dl vetemjöl
2,4 dl grahamsmjöl
 1,8 dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk malen kanel
½ tsk salt
0,6 dl rapsolja
 1,8 dl mjölk
1 liten påse färsk babyspenat
• 1,2 dl mosad banan (från ca 2 bananer)
2 tsk vaniljextrakt


Instruktioner
1.Sätt ugnen på 175 ° C och sätt pappersformar i en muffinspanna.
2.Rör ihop torra ingredienser i en stor skål: mjöl, socker, bakpulver, bakpulver, kanel och salt. Ställ åt sidan.
3.I en mixer, placera olja, mjölk och spenat. Blanda hög i ca 30 sekunder eller tills helt mosat. Lägg i banan och vanilj, blanda låg bara att blanda.
4.Häll blandningen i mjölblandningen och vänd ihop tilsl väl kombinerat.
5.Fyll muffinsformar  fulla och grädda 18-20 minuter.
6. Låt svalna.
 
Alla hjärtansdags kakor
 
  Ingredienser:
115 gr smör, mjukt
2,4 dl strösocker
1 st ägg
1 1/2 tsk. vaniljextrakt
4,8 dl mjöl
1/4 tsk . bakpulver
1/4 tsk . salt
2 msk . mjölk
24 Marabou hjärtan
 
Instruktioner :
1.Värm ugnen till 175 °c och lägg bakplåtspapper eller silikonmattor på 2 plåtar .
 
2.Vispa smör och socker ljust och fluffigt . Tillsätt ägg och vaniljextrakt och blanda väl .
 
3.In en medelstor skål , vispa ihop mjöl , bakpulver och salt .
 
4.Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölk , till smörblandningen och blanda tills allt är helt blandat .
 
5.Ta 1 1/2 msk deg  , rulla till bollar och lägg 12 st på varje plåt .
 
6.Baka i 12-13 minuter , eller tills kanterna blir svagt bruna och knapriga . Ta ut ur ugnen och omedelbart efter 2 minuter , tryck Marabou chokladhjärta i mitten av degen . Rör absolut inte plåten om du vill att de skall bibehålla sin form .
 
7.Efter 5 minuter , för över kakorna till ett sval plats och låt kallna helt . Man kan för att påskynda avsvalning sätta dom i frysen.
 
8.Förvara i en lufttät behållare i upp till 5 dagar
Forskare vill ge gravida D vitamin

iStock_000005885633Small-650x432Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.

Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.

Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding

Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.

Kostdoktorn skriver att 2000IE  (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?

circulating-25ohdEn annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om  gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”

och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet  än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:

Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):

Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.

Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.

Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”

Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.

Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar  via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…

oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!

* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

/em

Holistics har kokosmjöl!

DSC_0120Även Holistic har börjat med kokosmjöl! Holistic anser jag vara ett av de bättre företagen, som är noga med sina produkter.
Jag använder ju exempelvis deras Magnesium och deras 5000IE D vitamin. Med fördel använder jag också deras kokosolja, den är ljuvlig! Nu säljer bodystore 2 burkar för 318kr (ord pris 358 kr)

Nu har de alltså också börjat tillverka och sälja kokosmjöl. Detta mjöl har som så många andra en högre halt av kolhydrater närmare bestämt 17,8. Ekologiskt och Fairtraid är det också.
Här kan man finna det hos Shopping4 net

Eftersom man tidigare trodde att alla kokosmjöl med hög halt av kolhydrater var ”fel kokosmjöl”  så har det visat sig i många fall att så inte stämmer.
Nu har jag fått hem lite mjöl för att provbaka och se att även Holistics mjöl fungerar i vår bakning. Fortfarande så varnar jag för mjöl med ingen märkning eller högre än 20 gram, då vet man ej vad man får.

Här ser ni hur som beviset, fungerar utmärkt att baka med och smakar som det ska!
Så om ni ramlar på mjölet så vet ni nu att det funkar lika bra som de andra mjölen.

 

 

Purjolöksgratäng med vitkål LCHF

purjolökgratäng_lchf_vitkålsgratäng
Denna supergoda purjolök och vitkålsgratäng är ett gott alternativ till vanlig potatisgratäng, eller pasta och ris.

Jag serverade den till dom saftiga morotsbiffarna häromdan och jag kan säga att den passar lika bra som ensamrätt (vegetarisk) eller serverat med en god kryddkorv, revben, halstrad fisk etc. En riktigt god basgratäng helt enkelt.

Det här behöver du : 
2 purjolök
½ vitkålshuvud
1 vitlök solo
Salt & peppar
6 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
3 ägg
Mandelspån

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär purjolöken i ca 2 cm bitar. Skär vitkålen i mindre bitar. Fräs allt i stekpanna tillsammans med en pressad vitlök solo och en klick smör. Salta och peppra. Slå på buljongen och låt den koka in på medelvärme innan du tillsätter grädden. Sänk värmen och låt sjuda ca 10-15 till det blir krämigt. Ta pannan från plattan och rör ner äggen. Häll allt i en smord, ugnsfast form. Toppa med mandelspån. Gratinera i ugn ca 20-25 min i 175 grader.

purjolöksgratäng_vitkål

purjolök_gratäng_lchf

purjolök_vitkål_lchf

purjolöksgratäng

lchf_purjolöksgratäng_vitkål

Nybakad Valnötskubb precis ute ur ugnen!

Apropå, sockerstinna matbröd… dessa bröd ur boken Baka matbröd med LCHF är ju ÄKTA HÄLSOSAMMA MATBRÖD, dvs mat i ordets rätta bemärkelse ;)

Inte så ofta jag bakar bröd, går i perioder det där med brödsug. Numera äter vi ju så mycket ägg och mat att brödbehovet är så gott som helt borta. Dock kan det vara gott i bland att liksom lägga min hemlagade leverpastej på något  ;)

Idag blev det valnötskubben, ett av mina absoluta favoriter i bröboken. Det var också den som Lotta Bromé fick smaka på när jag var inbjuden till intervju hos henne förra året i februari.

HÄR finner ni receptet och man kan också lyssna på mig för den som vill det. Klicka på den blå rutan med vita pilen så ca 6 minuter småpratar jag och Lotta.

DSC_0112