Fredagsmys-räddaren!
Fredagsmys-räddaren!
Källa: Frida Svensson
Portioner: 20 små bollar

Ingredienser:
Till smet
100g Goudaost
1 Äggvita
ca 1 dl Mandelmjöl

valfria kryddor tex, pizzakrydda, chilipulver

Till Fritering
Frityrolja
Digital ugnstermometer + Kastrull (ej teflon) eller fritös
Hålslev

Gör så här:
Det här är en variation på Friterad ost med räkor som finns här på lchfrecept.com.

Riv osten på den fina långsidan på rivjärnet.
Vispa äggvitan till skum, ej så hårt som maräng, nåt mellanting.
Blanda äggviteskum och den rivna osten.
Tillsätt ev kryddning.
Rulla till små bollar, blir ca 20 st om man gör dem lika stora som en 10:-
Rulla därefter dem i mandelmjölet så de får ett tunt lager om sig.

Värm upp frityroljan till ca 130-180 grader. Tänk på att ha lock till hands och att Aldrig slå på vatten på varm olja då det blir som en slags explosion.

Fritera bollarna genom att sänka ner dem i oljan med en hålslev och låt de fritera i ca 3 min. Ta sedan upp dem med hålsleven igen och lägg upp dem på ugnsgaller med en plåt eller hushållspapper under för att bli av med "överskottsoljan".
Låt svalna någon minut för att sedan avnjutas!

Skulle man önska mer krydda går det även att pudra över i efterhand, här på bilden har jag strött över med Santa Marias rökiga Chipotle Chili Pepper, mycket gott!
Våra solfattiga somrar…

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Våra solfattiga somrar går mig snart på nerverna, man blir ju snart desperat efter solvärme mot naken hud…
Det var underbart att vara på Kreta och känna solens goda nyttiga strålar mot naken hud…

Jag inser mer och mer att vi bör alltid ta D-vitamin eftersom våra somrar ser ut som de gör. Vem av oss hinner ut kl 12 sommarens ALLA dagar i 20 minuter med större delen naken hud mot solen?
Hur många soldagar har vi?
Skulle mot all förmodan solen vara framme så jobbar vi och ofta inne, vi tom tränar inomhus numera…
Har vi semester känns det som det alltid regnar…

Problemet är ju ändå att vi måste ut varje dag hela sommaren i solen någon gång mellan 11-15 om det ska tillverkas någon d vitamin.
Illustrerad Vetenskap skriver i en mycket intressant artikel att 20 min varje dag  i solen för att ladda D vitamin depåerna helt.

D vitaminet är ett supervitamin och är nödvändigt för immunförsvar, celltillväxt och hormonreglering.
Vid brist på vitaminet kan inte immunförsvaret aktiveras.
Jag måste nog säga att det är där vi i familjen mest lagt märke till att våra extratillskott av D vitamin har betytt allt.
Jag kan dock märka att vi får en dipp  runt okt och är det någon gång vi får känning av förskylning så är det tiden från då och fram till jul.
Vi har i flera år nu alltid stoppat tillskottet av D vitamin under sommarmånaderna (maj-aug) men så blir det inte i år. Aldrig i livet!
I år kommer vi nämligen inte inbilla oss att vi får någon D-vitamin via solen, utan i år ska vi tugga D-isar hela sommaren. Minst 5000 IE om dagen tänker vi inta hela sommaren, basta!
I år ska depåerna vara välfyllda hela året. Spännande å se om det gör skillnad i höst.

Illustrerad Vetenskap
1. Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar
2. Reglering av immunförsvaret
3. Reglering av celltillväxt
4. Reglering av hormoner

Vi äter gärna Holistics kapslar 3 st av 2000IE  eller så tar vi 1 st av 5000IE.
Finner inga bättre på den svenska marknaden.
Varning: finns D vitmin gjort av soja.
Vi får hoppas att det i framtiden kan komma ännu högre doser per kapsel från Holistic.

Så lägg lite pengar på ett bra D vitamintillskott och lita inte på våra svenska somrar…

Ps. 1 mikrogram D vitamin = 40 IE. Ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Pasta & köttfärssås, när det enkla blir ännu enklare…


Nu ska ni få höra lite vad som händer och sker här på ön. Helgen har varit alldeles strålande fin! Soligt och varmt och vi har öppnat loppis i ett av garagen och har haft fullt upp med att rensa och bära ut och ställa upp prylar och grejer och gud och hans moster… Jösses vad vi har samlat på oss alltså!! Nu står loppisen öppen så fort vi är hemma så ni som har vägarna förbi Öjkroken (skyltat) är sååå välkomna! :-P Ska ha öppet hela sommaren är det tänkt, iaf till slutet av juli då nya pärlan kommer hem och vill ha sig ett garage…

I och med att vi till stor del har varit ute hela helgen så har även maten lagats utomhus. Spagetti och köttfärsås är i vanliga fall en klassisk måndagsmiddag här hemma hos oss men det går lika bra med pasta och att man gör ”allt i ett” som vi gjort här på muurikkan. Den står fortfarande kvar ovanpå grilltunnan för de va väldigt vilken behaglig arbetställning det var och så lättare att hålla sig ifrån myggen.

Snart ska även sommarköket få sin premiär, så fort vi blir klara med altanen bara… ;-)


Ett paket jag beställt från Syster lycklig har också anlänt, de ska ni också få kika närmare på snart! ;-)

Nu ska jag jobba ett långpass igen, sen är det viktig saker att styra upp dagarna som följer, klädshoppning till barnen och deras skolavslutning på torsdag. Klänningar, tröjor och skor ska provas och så en tårta ska jag klura på och fixa till… Sen ska de väl limmas lösnaglar och lackas och håret ska plattas och sprayas och snygg-kepsen ska fram och ditt och datt! :-P En och annan cadillac också misstänker jag… Sen är det sommarlov på fredag!! HELT UNDERBART!! Blir det sol o värme så har jag lovat dom stranden och det ser jag fram emot!

Ja, då vet ni lite vad jag pysslat med och ska pyssla med. Hur har ni det själva? 

  • Har era barn slutat skolan än (ni som har barn)?
  • Nån som börjat sin semester?
  • Nån som tänker åka hit till Öland i sommar?

Jag vet att ni är många som mailar och frågar om tips rörande Öland om stugor och vandrarhem och restauranger, sevärdheter mm. Jag ska försöka sätta ihop ett samlat inlägg om detta inom det närmsta, det lovar jag. Må så gott så länge allihopa, och lämna gärna en rad eller två så blir jag såååå glad!

Mjukt tunnbröd, gräddat på muurikkan


Om ni nån gång har ätit alldeles nygräddat, mjukt tunnbröd med bara lite smör på så kan ni inte motstå detta. Här har muurikkan gått varm ett par timmar både till tunnbröden och det vi fyllde dom med.

Godare nybakat finns inte, så är det bara. Är man som jag uppväxt i norrland och ätit sånt här tunnbröd till frukost när man var liten så finns inget som smakar bättre egentligen… Tunnbrödet här har jag gräddat på murrikkan med liten eld under, det går snabbt så det gäller att kavla på mellan varven eller så kan man hyra in en liten ”kavlerska” ;-)

Fortsättning följer till detta recept…

12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min.


Att sitta ute på träbänken och kavla tunnbröd i solen, de e grejer de! ;-)


Kruskaveln sist av allt så du får fina härliga bubblor på brödet.


Sen är det bara att grädda på!


Se till å gör en rejäl laddning, du kan dubbla eller tredubbla receptet och sen frysa in tunnbröden.


Värm på dom hastigt i micron dan efter så blir dom som nybakade igen…

LCHF-Nutella
LCHF-Nutella
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 1 liten burk

Ingredienser:
175 gram hasselnötter utan skal
ca 4 ½ msk Stevia strö eller ca 3 msk sukrin + 1/10 kryddmått stevia (300 ggr sötare än socker)
ca 2 msk kakao
ca 2 msk kokosolja
½ - 1 kryddmått vaniljpulver
Gör så här:
Mixa nötterna i en matberedare/mixer (jag använde mig av en stavmixer och mixar lite i taet) tills det blir lite av en massa. Tillsätt kakao, sötning efter smak, kokosolja och vaniljpulver och mixa tills allt blandas till en "röra". Tillsätt mer kokosolja om du vill ha en mindre tjock nutella. Smaka av och söta eventuellt extra.

För fler recept, gå gärna in på http://bakasockerfritt.blogg.se/.
Kretaresan och 50 års firande!

Hemkomna från vår härliga resa till Kreta och firandet av makens 50-årsdag,  nu sjunker sakta veckan in och minnen börjar träda fram.
Det var lika fantastiskt som när jag fyllde 50 och vi då firade den också på Kreta hos Uncle George taverna, Ammoudara.
Nu vart det Mikaels tur att känna på denna fantastiska känsla av att ha närmaste familj tätt intill sig under en vecka och med festligt firande på restaurangen. Oslagbart!

FAMILJEN! Peter, Magnus, Mikael, jag och dottern Elisabeth!

Vi började dagen med bad och sol och maken fick en Jack Daniels redan kl 9.00 (hans favorit Whiskey). Efter där upp till grunden (som kallar vårt ställe) för lunch och dusch och sedan några timmars vandring i Heraklion.

Lätt att leva LCHF på Kreta…

 

Under vår lilla vandring i Heraklion stötte vi på ett häftigt ställe Fish Spa

Där var jag bara tvungen att stoppa ner mina fötter, och jösses vilken häftig känsla!
Som när armen sover fast värre ;)
Dock vande man sig vid pirret och sedan var det bara skönt.
De gnagde lite varstans ;)
Mellan tårna och under naglarna…
Men vilka babyfötter man fick!
Detta ska göras om vid tillfälle då under en längre tid, vi satt nu i 20 min, men 30-40 min bör man nog sitta.

 

 

Efter några timmars strövande och insupande av atmosfär drog vi vidare till tavernan Uncle George och firandet av Mikael, vi beställde in ouzo som fördrink. Jösses vad jag gillar det!

Middagen fick var och en beställa och lite torrt rosevin dracks till. Plötsligt dyker Kostas och Artemis upp med en Champagneflaska och så sjunger vi och skålar för Mikael.  Jag gjorde en eget litet uppträdande och sjöng ” Vi gratulerar” och när jag kom till “blommor och blad” drog jag fram en hastigt avbruten Bougainvillea och räckte fram, den hamnade sedan bakom örat.

Kostas och Artemis på tavernan Uncle George vet hur vi äter och till varje middag får vi en tallrik med smörpaket! Det kallar jag service! Rekommenderas varmt det stället.

 

 

 

 

 

 

Sedan kan meddelas att apelsiner mogna och solvarma från träden är försvinnande goda ;)

 

 

 

 

 

Att flyga från Landvetter och få tillgång till LCHF mat på flygplatsen är inte heller fel 

 

 

 

 

 

Annars är favoritsysselsättningen BADA, fotot här är från Matala (Matala grottorna) dit vi hade en utflykt på måndagen.

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklingrullader
Kycklingrullader
Källa: Sarararalicious
Portioner: 1

Ingredienser:
2 kycklinglår
pesto
fetaost
valfri sallad som tillbehör
Gör så här:
Stycka ut lårköttet längs benet så det blir fina platta filéer. Banka ut dem något.
Bre på rejält med pesto (jag hade gjort egen på ärtor, solrosfrön, vitlök och olivolja. Men vill man ha lägre kolhydratsnivå kan man ju göra egen på t.ex ruccola ist)
och smula över fetaost.

Rulla ihop filéerna med hjälp av plastfolie och baka i ugn på 90C i c.1.5 timme, med folien på!
Servera med en sallad.
Jag gjorde en enkel sallad med broccoli, romansallad, rödlök och rostade frön till med en balsamvinigrette.
Morotskaka med philadelphiafrosting, valnötter & jordgubbar


Visst var det morotskaka ni gissade på! En av de få mjuka kakor som jag verkligen älskar, å då menar jag VERKLIGEN älskar!! Det är mammas recept som hon alltid gör till jul. En tung, mastig botten, saftig och med mycket smak av kanel, och så frostingen med philadelphiaost och knapriga valnötter… Mmmm… :-P Blir inte bättre än så!

Den ska vara riktigt kylskåpskall också och är absolut godast dagen efter, lite som kladdkaka. Den går utmärkt att frysa med frostingen på. Täck med plastfolie bara. Här har Joline och jag piffat till den lite med valnötter och färska jordgubbar… Grymt farligt att ha den stå i kylen för jag går och knycker en bit lite då och då, men det är så gott, förresten så är det ju lördag idag! :-P

Ha en toppenfin helg nu. Lite senare ska jag visa er en kanonsida jag hittade på nätet… Retro, 50-tal, kökstillbehör, bakgrejer, plåtburkar och gud vet allt… Ni ska få se sen! ;-) Så long på en stund!

Det här behöver du :
3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl matolja
4 dl rivna morötter

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner olja och morötter och tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form eller en form med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 50 min 175ºC. Ta upp ur formen och låt svalna på galler.

Bred på glasyren på kakan när den svalnat något.Garnera med valnötter och jordgubbar.

Frostingen, bara att vispa ihop med elvispen! 
1 ask philadelphiaost (200 gram)
2 msk smör
3-4 dl florsocker
en gnutta vaniljsocker
ev. lite rivet citronskal + saft


Denna morotskaka brukar jag baka i rund springform (diam ca 25cm) men nu gjorde jag den i en vanlig, mindre gratängform av glas med bakplåtspapper i botten. Vänd kakan upp&ner i formen och bred på frostingen.


Ät och njut…

 

Fredagsgubbar & ölandsgubbar!


Kikar in och önskar er alla en mysig fredagskväll!!

Idag har Joline och jag varit hos ”Jordgubbs-gubbarna” i Köpingsvik och handlat ett par liter jordgubbar (45kr/l) av Ölands egna ZZ-top! Ni som sett dom på somrarna utanför Köpings kyrka under sitt parasoll vet vilka jag menar. Goaste gubbarna ever!

Trots att regnet hänger i luften, himlen är mörk och solen lyser med sin frånvaro så fixar man snabbt bästa sommar-feelingen bara man har lite jordgubbar att skåla med. (Äppelcider & jordgubbar är bara sååå klockrent) Dom fick även pryda kakan nedan som ni ska få recept på lite senare.

Nu ska grillen tändas och fredagskvällen avnjutas, regn eller inte regn. Kram på er! 


Ja, vad är det för kaka?? ;-)

Muffins maker!


Visst var det en muffins-maskin! :-P Eller muffins maker då! Kul pryl faktiskt. Jag fick den av Nicke i söndags som liten present på vär bröllopsdag och idag har vi provat!

Hade googlat lite om den och läs både bra och dåliga omdömen och även era kommentarer på gissningarna. Här kommer mitt betyg, hur det gick och vad jag tyckte!

Vi börjar med det som är BRA : 

  • Det går snabbt, 6 minuter för vanliga klassiska vaniljmuffins. 8 minuter för lite mastigare chokladmuffins.
  • Det behövs inga pappersformar, det släpper jättelätt även om innehållet i muffinsarna är lite kladdigt (knäckkulor tex) så är det bara att tippa den lite lätt på sidan så lossnar dom.
  • Konsistensen blir genomgående densamma i hela muffinsen.
  • Höga och fina. (Fyll smet upp till kanten)
  • Absolut inte sega och tråkiga i smaken, jättegoda och saftiga!
  • Perfekt till att göra cupcakes av då de håller fin, hög form och jämn konsistens.
Minus? 
Ett litet minus som jag hört många säga var att den bara gräddade 6st åt gången, men jag tycker inte alls det var något problem eftersom det gick så snabbt att grädda dom och en större kökspryl skulle bara bli otymplig i köket vilket oftast resulterar i att man till slut stoppar in den i skafferiet och sen blir den stående där.
Ett annat minus jag hört många säga är att det inte blir så fin yta som i ugnen. Mmm… Men det tyckte jag nog att det blev ändå faktiskt. Ja, ni får se själva på bilderna och avgöra.
Det enda minus jag skulle kunna tänka mig är att jag gärna vill ta loss själva formarna (botten + lock) för rengöring, men dom sitter med skruv. Dock verkar den inte speciellt svår att få ren. Bara låta den svalna och sen torka med hushållspapper, men om man tänker sig fyllning som vaniljkräm, hallonsylt, blåbär etc… Ja, ni fattar hur jag tänker men det är faktiskt det enda jag önskade var annorlunda. Är helnöjd med min muffinsmaskin! :-P
De muffins vi gjorde idag gjordes utifrån ett standardrecept jag brukar använda mig av för att få höga och fina muffins. Inget vispade, utan smeten ska bara röras ihop. Torra ingredienser blandas med blöta och sen smaksätter man efter eget önskemål.
12 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa!
Sen fördelade jag smeten i två skålar för att smaksätta hälften med kakao och knäckkulor. Chokladsmeten blev väldigt fast i konsistensen så där jag ökade på med 2 msk yoghurt i den smeten. Sen gräddade jag vanliga vanilj och choklad/knäckmuffins. 12 st, totalt blev det!
Kakao & knäckmuffins 
2 msk kakao
1 dl knäckkulor
2 msk naturell yoghurt
Jag kom dessutom på en massa annat jag också måste prova såsom; Egg Mc muffins!? Små minipajer, chokladfondant, engelska scones, fyllda munkar, pannkaksmuffins, yorkshirepudding, ostkaka, och småfrallor? Kan bli spännande! ;-)


Dessa chokladmuffins fick gräddas 8 min, och då ser ni att det ändå är lite kladdiga i mitten. Å genast kom jag på att denna maskin måste ju va helt perfekt till även chokladfondant, kanske 5-6 min då?! ;-)