Fiskgryta med aioli

På väg till värmen

Idag får du ett snabblagat, enkelt och gott recept på fiskgryta.

Jag sitter just nu på ett flyg på väg till Kreta, för andra året i rad arrangerar jag där tillsammans med Therese Renåker njutbara hälsoresor eller som vi kallar det, Harmoniresor.

Följ mig gärna på Instagram så får du se lite bilder från resan, jag ska försöka hinna lägga in nåt inlägg här också mellan varven.

Jag använde min Wonderbag till att hålla grytan varm på en picknick, så praktiskt att bara packa med i bilen.

Fiskgryta 4 port

800 g koljafilé

100 g smör

4 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

4 tomater

4 vitlöksklyftor

2 dl ajvar relish

2 gula lökar

2 gröna paprikor

1 zucchini

2 msk gurkmeja

1 msk timjan

Salt

Chiliflingor

Aioli till serveringen

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, buljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Det här valnötsbrödet smakar gott till.

Fiskehamnen i Makrigialos

Kvällssol över Makrigialos

Glutenfritt formbröd med zucchini och Höstmarknad på Skansen

Skördetid

Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken.

Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern.

För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.

Tomater och zucchini på Ås Trädgård i Jämtland

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.

Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.

Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.

Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.

Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.

Kaffeförsäljerskor på Skansens Höstmarknad

Efter receptet följer lite bilder från mitt besök på Skansens Höstmarknad i lördags.

Det är en härligt gammaldags marknad, där både utställare, mat och produkter påminner om hur det kunde se ut på en matmarknad för 100 år sen.

Jag trivs så bra med att vandra omkring i de lugna och vackra miljöerna på Skansen, det är knappt man kan förstå att det ligger mitt i storstan.

Tycker du som jag om vår traditionella mat, ta då gärna en titt på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd, både till vardags och till fest.

Kaffe och smörgås LCHF

Zucchinibröd med kanel 1 formbröd

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosnötmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.

Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.

Glutenfria kroppkakor med lingon och skirat smör serverades på Skansens Höstmarknad

Det var full fart i diskbaljorna

Fläsk och korv såldes som smör i solsken

Vackra och goda polkabetor

Det bjöds också på dansmusik

Besök hos fotografen i tidstypiska kläder var ett populärt inslag

Jag köpte med Forbondekorv från Björks i Färila, den godaste korven enligt min smak

Vackert timrade uthus

Höstfägring vid Delsbogården på Skansen

Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Äggröra med tomat och basilika till brunch

Glada och goda ägg från Tullus Lantliv i Jämtland

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk.

Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märker jag att jag behöver mer av både fett och protein.

Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår jag mycket bättre.

Jag fick ett ryggskott förra veckan när vi var uppe i Östersund, så jag har fått ställa in några boksigneringar.

Jag åker därför heller inte till Göteborg på Bokmässan i år, trots att jag har tre nyutgivna kokböcker med där i år.

Besöker du Bokmässan så kan du hälsa på hos mina tre förläggare Lumio Förlag, Bladh by Bladh och Pagina Förlag och ta en närmare titt på mina böcker.

Här hittar du dem på Bokus, flera finns nu till reapris.

Den här veckan ägnar jag mig istället helt åt att ladda batterierna inför två veckors njutbara Harmoniresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med min kära vän och kollega Therese Renåker.

Tar hand om kropp och själ på det bästa sätt jag vet, genom att vara mycket ute i naturen.

När man som jag är född och uppvuxen i de stora skogarna i norra Dalarna, då är daglig närkontakt med träden ett måste.

Även här i Stockholm finns naturen på nära håll, jag tar ofta långa promenader på vackra Djurgården och varje morgon blir det en vända ner till Stadshuset, bilden här ovan är från igår morse när det var +5.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se de bilder och filmer jag lägger ut från mina promenader.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

1 tomat

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk

½ röd paprika

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan.

Höstfägring på Rosendals Trädgård

Glutenfria frökakor med kardemumma

En kaka till kaffet

Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma.

Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet.

Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Efter receptet ser du några bilder från den kokboken, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.

Frökakor ca 25 st

50 g smör/kokosolja

2 dl pumpakärnor

2 dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

½ dl vatten

1-2 msk honung, björksocker, el valfri sötning

2 tsk fiberhusk

1 tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret, rör under tiden ihop alla torra ingredienser.

Blanda ner vatten, smör och honung, rör om ordentligt och smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ i kylen 1 timme för att svälla, rulla sen små runda bollar av degen och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter.

Låt kakorna svalna på galler, frys in dem som inte går åt när de är nybakta.

För att få dem lika frasiga och goda som nygräddade, värm på dem lite i ugnen när de tinat.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Kryddkakor Foto Mikael Eriksson

Kyckling i ugn

Ugnsstekt kyckling med coleslaw

Fredagskyckling

Idag får du ett av mina mest eftersökta recept här på bloggen, nu i en nyare tappning.

Min ugnsstekta kyckling är väldigt populär, den blir så saftig och god när man steker den länge i ugnen på låg temperatur.

Här har jag kryddat den lite mer som butikernas grillade kyckling, med rökt paprika och vitlök.

Jag stoppade min varma kyckling direkt från ugnen ner i en stekpåse, knöt igen och la ner i Mini-Wonderbag.

Den kallas också Lunchwarmer och fungerar dels till att hålla just lunchlådan varm på jobbet, som långkokningspåse till mindre portioner eller att använda som kylbag till kall mat.

Vi tog med bagen i bilen och gav oss ut i finvädret i onsdags och hade en härlig picknick på Rödön, där vi satt nedanför kyrkan vid Storsjön.

Det var en fantastisk dag, varmt och lugnt på sjön, vilket är rätt ovanligt så här års.

Jag tog den här videon så du får se hur vackert det är här i Jämtland på hösten.

Jag fick igår ett mycket trevligt meddelande från Sarah Collins och hennes Wonderbagteam i Sydafrika.

Min lilla film från Rödön hade vunnit en tävling (som jag inte ens visste om).

The Wonderbag på Instagram sökte en bild på den mest intressanta platsen i världen att ta med sin Wonderbag till och min film vann.

Vinsten var 4 stycken Wonderbags, som jag väljer att dela med mig av till fler som vill sprida budskapet om hur de fungerar klimatsmart som både långkokningspåse och kylbag.

Dels på miljön och dels genom Wonderbag Foundations välgörenhet, för varje bag som säljs så skänks en till en behövande familj i Sydafrika.

De används också som långkokningsbagar i många flyktingläger runtom i världen, där tillgången på vatten och bränsle är mycket begränsad.

Jag kommer att ha en utlottning på en Wonderbag här på bloggen när de har kommit och även ge bort bagar till några som kan och vill sprida den.

Wonderbag på picknick vid Storsjön

Har du en välbesökt blogg, Youtubekanal eller stor Facebook- eller Instagramprofil och känner att du vill ha en Wonderbag för att vara med och sprida budskapet om den vidare?

Hör då av dig i en kommentar till det här inlägget.

Läs gärna mer om bagen och dess positiva inverkan här hos Wonderbag Sweden.

Kyckling i ugn 4 port

1 ekologisk kyckling

2 msk olivolja

2 msk salt

2 msk rökt paprikapulver

1 msk vitlökspulver

1 tsk mald svartpeppar

1 ekologisk citron

2 msk smält smör eller olivolja till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av, värm under tiden ugnen till 125°.

Skär citronen i mindre bitar och blanda salt, paprika, vitlökspulver och peppar.

Gnid in kycklingen med olivoljan och krydda inuti och utanpå med kryddblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in citronbitarna i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och pensla med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Den kan du koka en god gräddsås på, här hittar du min pepparsås.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen.

Min kyckling som vägde ca 1 kg tog jag ut efter 1½ timmar, efter att jag kört sista 20 minuterna på 250º grilleffekt för att få mer färg.

Den fick sen åka ner i en stekpåse som jag knöt igen, där den lagades klar på 2 timmar i Wonderbag.

Jag hade den med på picknicken och serverade med Huså Bröds Spröda frökex Västerbottensost och en kall sås gjord på spenat, örter, smetana och majonnäs.

Västerbottenskexet är den senaste smaken i deras sortiment, som de bakar efter mitt recept.

Vi var ute hela dagen och tog en tur till Krokom på eftermiddagen och hälsade på mina systerdöttrar som har Café Kroken.

Där blev det en mycket god räkmacka à la LCHF/Paleo till middag, innan vi for vidare till Frösövallen för att titta på den vackra solnedgången.

En underbar dag att lägga på plats i arkivet och minnas länge.

Räkmacka LCHF/Paleo på Café Kroken i Krokom

Utsikt över fjällen och Storsjön från Frösövallen

Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Höstuflykt med båt

I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö.

Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök.

Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.

När vi lagt till vid den stormpinade bryggan så var det bara några meter till Svartsö lanthandel, den trevligaste butik jag besökt på många år.

Svartsö Lanthandel

Här fanns verkligen det mesta man kan behöva, väldigt fin service till de 70-talet bofasta och till alla turister.

Vi hade med en sallad till lunch, men här kunde vi handla på oss godsaker även till middagen, eftersom eftermiddagsbåten inte skulle vara tillbaka i Stockholm förrän 18.30.

Det blev rökt lax, coleslaw, hummus och ö-odlad persilja, perfekt och enkel middagsmat.

Swea Sandö vid Boda Brygga

Middag inhandlad på Svartsö Lanthandel

Vi fick också en karta över ön av den trevliga affärsinnehavaren, så vi gav oss iväg in mot insjöarna i jakt efter lite lä till vår lunch.

Den fina grusvägen som går runt ön var bara den värd en resa, där den snirklade sig mellan vackra hagar med kor och får varvat med avsnitt av rena trollskogen.

Jag i trollskogen

Vi hittade efter en bit en stig som gick in i skogen där Storträsk skulle ligga enligt kartan.

Mycket riktigt hamnade vi efter ett tag på en väldigt vacker klippudde där vi dukade upp vår lunch.

Regnmolnen hopade sig just då, men när vi ätit klart kom solen fram igen och värmde upp oss ordentligt.

Badklippa vid Storträsk

Till lunch hade jag gjort varsin matig sallad med lagrad Prästost, rökt hamburgerkött, ugnsbakade rödbetor, svarta bönor, tomater, äpple, gurka, paprika och en senapsdressing med lite nyplockade lingon som garnityr.

Wonderbag blev väldigt bra till sittkudde på den kalla stenen när jag packat upp maten och den går också att använda som ryggsäck, kom jag på när vi gick tillbaka till bryggan.

Där passade vi på att ta den lilla båten Swea Sandö som gick tidigare till Boda Brygga, så vi fick prova på lite öluffning.

Efter den något gungiga färden njöt vi av en god middag i eftermiddagssolen innan vi sen hoppade på Skärgården och åkte in till Strömkajen igen.

Senapsdressingen till salladen gjorde jag på syrad grädde från Arla som jag nyligen hittat i butikerna, den är väldigt god och användbar till både kalla och varma såser och stuvningar.

Syrningen gör grädden snällare mot magen, den tillför fina mjölksyrebakterier, tillsammans med bönorna i salladen fick vi en bra dos av pro/prebiotika.

Vill du hellre ha recept på en senapsdressing utan mjölkprodukter, så byt bara ut den syrade grädden mot olivolja.

Dukat för picknicklunch

Senapsdressing

1 dl syrad grädde eller smetana

1 msk osötad, grov senap

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör ihop senapen med salt och peppar, blanda i grädde och vinäger, smaka av om du vill ha mer syra.

Servera till sallad eller blanda med kokt, avsvalnad blomkål, det är också riktigt gott.

Här nedan fick Wonderbag agera fotomodell på de fina solstolarna utanför Svartsö Krog och Logis Glampingtält nere vid havet, där man kan uppleva campingliv DeLuxe.

Vill du ha fler enkla mattips för att underlätta din vardag?

Då får du gärna köpa mina kokböcker eller gå med i den nya matplaneringstjänsten CookEat, där jag nu börjat bidra med recept.

Glampingtält hos Svartsjö Logi

Mini-Wonderbag vid havet

Savoykåldolmar med kantareller och kikärtor

Tävlingsmat

Tidigare i sommar så skapade jag ett tävlingsrecept till Plantable Cooking Contest.

Det är Vegetariska Kockars Förening som ligger bakom tävlingen och jag blev inbjuden att delta när jag var med på Gastro Nord i våras.

Mitt bidrag tog sig inte hela vägen fram till finalen, som går av stapeln på Loka Brunn i Grythyttan nu i helgen.

Så idag får du istället ta del av receptet som jag kan lova blev riktigt gott, det här är min typ av vegetarisk husmanskost.

Receptet är gjort för 10 personer eftersom kåldolmarna skulle bedömas av en stor jury, men minska det bara till hälften om du vill.

Annars passar kåldolmarna bra att frysa in om du vill njuta av dem i vinter.

Vill du ha tips på fler av mina rätter med kikärtor och andra baljväxter?

Då hittar du här min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset i kokboksklassen i år, vinnarna i den tävlingen tillkännages den 7 november på Berns.

Savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor 10 port

2 liter färska kantareller

1 liter kokta kikärtor

2 dl finhackad gräslök

2 dl finhackad persilja

1 dl linfrön

2-3 msk pressad citron

Ca 1-2 tsk salt

Ca 1 tsk nymald peppar

½ dl rapsolja till stekning

20 jämnstora blad från 3 savoykålshuvuden

Blötlägg och koka kikärtorna så de har en fast kärna, gärna dagen innan serveringen.

Jag tillagar dem i långkokningsbagen Wonderbag, det spar energi och ger välkokta kikärtor som ändå behåller sin fasthet.

Koka upp kikärtorna i saltat vatten under lock i 10 minuter. Ställ ner på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt tillagas på eftervärmen i 3-4 timmar, smaka av om de är lagom kokta.

Häll upp i durkslag, spola av med kallt vatten och låt rinna av. Blötlägg linfröna i kallt vatten ½ timme, låt rinna av.

Stek svampen i oljan fem minuter, så den får lite färg, rör om under tiden. Blanda ner citronsaft och kryddor, låt saften koka in i svampen.

Krossa kikärtorna med en gaffel eller potatisstöt så de blir mosiga och blanda med svampen.

Ta från värmen, tillsätt gräslök, persilja och linfrön, rör om väl och smaka av om det behövs mer kryddor eller citron. Låt svampröran svälla en stund.

Koka upp vatten med salt i en stor gryta, ca 2 tsk per liter.

Skär bort stocken på kålhuvudena och förväll i ca 10-15 minuter, spola av i kallt vatten.

Lossa bladen försiktigt och skär ut den grova mittnerven så blir bladen plattare och lättare att forma till jämna kåldolmar.

Låt dem rinna av på en handduk, lägg på skärbrädan och skär bort kanterna så de blir kvadratiska.

Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen.

Vik in kanterna och rulla ihop till en tunn och fast kåldolme och knyt om med ett långt gräslöksstrå.

Slaka först gräslöksstråna genom att hälla över kokande vatten och låta dem ligga och dra i en minut.

Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form, pensla med rapsolja och baka i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

Lingonäpplen med timjan

3 dl Saxhyttegubbens 100% Lingon

4 kvistar timjan

2 fasta äpplen

Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Reducera lingondrycken tills hälften återstår, vänd ner äppeltärningarna.

Låt vätskan koka in i tärningarna och lägg ner timjankvistarna mot slutet av kokningen.

Låt svalna och ställ i kylen att kallna innan serveringen.

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips Naturell

3 dl förvällda gröna ärtor

2 dl blötlagda cashewnötter

Ca ½ tsk salt

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med ärtor och salt till en slät röra.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Skeda över i en spritspåse med slät tyll och spritsa på tallrikarna, stick ner bönchips i sidan.

Garnera med lingonäppeltärningar, timjankvistar och lägg på två kåldolmar per person.

Fjällkantareller i Jämtland

Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Het köttfärssoppa och CookEat, ny matlagningstjänst

Valdag och ny receptklubb

Idag handlar det om val på flera sätt, det mycket viktiga valet för vår framtid här i Sverige och valet om vad vi ska äta för att hålla oss pigga och friska.

Nu så här efter sommaren vill många komma igång med ett lite hälsosammare liv och nyttigare matlagning, det är det bästa valet du kan göra för din hälsa.

Men det kan innebära en hel del stress att hela tiden hitta på nya svar på den ständiga frågan; Vad ska vi äta idag?

Nu har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och Rebecca och Johan på Hälsa som livsstil kommit på en mycket bra lösning som kan hjälpa dig med den frågan.

De båda bloggarna har tillsammans skapat den nya sidan CookEat, en matplaneringstjänst för dig som vill få tips på goda och nyttiga recept.

De har tagit fram olika veckomatsedlar med inköpslista att ta med till affären, så du inte behöver planera så mycket därhemma.

CookEat är litegrann som en färdigplanerad matkasse, men här har du den stora fördelen att själv få välja ut de fina råvarorna i din butik.

Jag och några fler matbloggare bidrar med recept till sidan, där finns något för alla som valt en glutenfri kostinriktning med färre kolhydrater.

Du väljer mellan de olika grupperna Allätare, Paleo, AIP, Lakto/Ovo Vegetarisk och Pescetarian.

De första 14 dagarna kan du testa CookEat helt gratis, sen kostar det bara 129 kr per månad och du kan vara med så länge du vill.

Läs mer här om hur sidan fungerar, vad som ingår och hur du registrerar dig.

Där kan du även läsa om alla bloggare som deltar, sidan har redan 500 recept i sin tjänst.

Idag får du ett recept från Jenny och Magnus och deras blogg Under vårt tak, en köttfärssoppa som värmer gott i höstmörkret.

Här hittar du ett mjölkfritt formbröd som blir gott att rosta till soppan.

Värmande het köttfärssoppa 4-6 port

500 g nötfärs

125 g bacon

1 gul lök

2 morötter, grovrivna

690 g finkrossade tomater

5 dl kokosmjölk

2-3 vitlöksklyftor

½ röd chili

3 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk eldigt örtsalt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm cayennepeppar

En näve färsk basilika

En näve persilja

Kokosolja att bryna i

Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt.

Bryn löken gyllene i en stor gryta tillsammans morötterna och lite olja. Klipp ner bacon.

Tillsätt nötfärs och låt lök, bacon och nötfärs steka ihop tills färsen är genomstekt.

Häll i de finkrossade tomaterna och kokosmjölken. Rensa och finhacka chilin.

Tillsätt chilin och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i övriga kryddor och rör om.

Hacka basilika och persilja och rör ner även dessa i soppan. Låt soppan koka upp.

Snart kommer du också att kunna ta del av Jenny och Magnus Anderssons recept i bokform.

Deras första kokbok ”Ren & naturlig mat” kommer ut nu i slutet på september, du kan förhandsbeställa ett signerat exemplar här.

Jag har fått den stora äran att skriva förordet i mina vänners kokbok, något jag är väldigt glad och stolt över, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.