Del 9 – Vitamin D3 vårt “universalmedel” från solen och D3s bästa vänner

 

Nu är hösten här, även om dagsljuset är bra för vår hälsa, så kan vi inte längre bilda något vitamin D3 från solen. Solen måste stå minst 45 grader över horisonten (din skugga ska vara kortare än du) för att UVB-strålarna ska vara tillräckligt starka för vitamin D3-produktion. Någon möjlighet att äta oss till tillräckliga mängder D3 finns inte. Tyvärr, så är sanningen. Det blir till att supplementera eller åka till Kanarieöarna.

Vi behöver verkligen vårt D3. Glädjande – nu har det äntligen börjat röra på sig i medicinarkretsar. The Canadian Paediatric Society, den kanadensiska barnläkarföreningen uttalar sig om att ett adekvat D-status hos gravida och deras barn kan påverka hälsan under hela livstiden, ett helt underbart uttalande. Vi kan hävda att vitamin D3 är inblandat i reglering av celltillväxt, immunitet och cellmetabolism, generellt. Det finns D3-receptorer i alla celler och överallt i kroppens vävnader. Vitamin-D3-brist är associerat till ett väldigt stort antal sjukdomar och de blir bara fler, ju fler studier som blir klara.

Exempelvis följande tillstånd och sjukdomar, det finns fler;
Osteoporos – benskörhet – urkalkat skelett
Immunförsvarssjukdomar – MS – Reumatism – Inflammatorisk tarmsjukdom
Astma
Fertilitet och reproduktion (barnalstringsförmåga)
Allmän tillväxt och utveckling i kroppen
Allmän endokrinologi
För utveckling av ett friskt centralt nervssystem och hjärna
Diabetes – inkl graviditetsdiabetes
Infektionssjukdomar – Tuberkulos
Muskelsvaghet – ledvärk
Cancer minst ett 20-tal typer
Hjärthälsa

Vitamin D3-brist har blivit ett globalt problem.

Vitamin D3 behöver också sina hjälpredor, sina egna supplement eller kofaktorer, D3s bästa vänner. Tar man högdos D3 kan det vara klokt att ta extra av vitamin K2, vitamin A, några mineraler som magnesium, bor, zink, selen. En del fantaster lägger också till krom och strontium. K2 finns i fin lagrad hårdost, gås, äggulor av god kvalitet, obs skilj på vitamin K1, som finns i grönsaker. Viktigaste mineralen är magnesium, det händer att människor när de tar sin D3-vitamin, avtäcker sin magnesiumbrist och då kan de må dåligt. A-vitamin ska vara den riktiga, retinolen, inte betakaroten. Det finns att köpa i USA D3-vitamin där man redan tillsatt lite A, K2, zink, bor, magnesium. Kan ju vara enkelt för den som inte vill krångla för mycket. Tyvärr tror jag inte att vår mat innehåller optimalt med näringsämnen längre, dessutom får vi alltför lätt i oss för mycket omega6 med inflammation i kroppen som följd och därmed risk för sjukdom. Därvid blir D3-tillskott ännu viktigare för oss.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-cofactors/

Canadian Paediatric Society: Vitamin D supplementation: Recommendations for Canadian mothers and infants

Bloggar etiketter: ,

Carpe diem

hotellfrukost, frukost, plockmat

Morgonstunderna här är dom allra vackraste, jag är alltid uppe före dom andra och har inte missat en soluppgång ännu. Det är så rofyllt att bara sitta och se hur ljuset stiger med helt magiska färger och det enda som hörs är lite vågskvalp från havet och poolen som bubblar… Detta kommer jag att sakna!

Frukosten här på hotellet är så grymt fin och vällagad, man blir aldrig besviken. Utbudet är rejält tilltagen och de finns inte en chans att man orkar prova lite av allt, det är för mycket! :-P

Det finns det varma med korv, bacon, stekta ägg, äggröra, stekt potatis, olika sorters inbakade korvar, toast och friterat. Sen bröd, frallor, baguetter, rågbröd med alla pålägg man kan önska och färska grönsaker. Tomaterna är helt otroligt goda och smakrika här, likaså gurkorna! The, kaffe, choklad, latte, juicer, mjölk, yoghurt, massor av olika sorters flingor… Våfflor och småplättar, ringlande honung och massor med färsk frukt att frossa i… Som om inte detta skulle räcka finns även kakor, mjuka kakor och vetebröd för den som är sötsugen efter den frukosten! ;-)

Nä, nu är det dags för just den här frukosten och sen FÅNGA DAGEN! :-P

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

The post Carpe diem appeared first on Kryddburken.se.

Semestern lider mot sitt slut…

Imorgon är sista dagen här i Grekland, söndag vid lunch går flyget från Rhodos till Arlanda, snart dags att packa igen resväskorna för hemresan…

Tiden har verkligen bara rusat fram men oj så mycket vi hunnit se och uppleva ändå på bara en vecka…

Nu vet jag vad det är som tar sån evinnerlig tid hemma i Sverige; Plocka, städa, hänga tvätt, diska och laga mat, för inget av de har jag gjort här nere. Bara varit ledig och njutit, badat, solat och haft de bra! :-P Duktigt bortskämd har man blivit minst sagt… Efter frukost när vi kommit tillbaka på rummet har sängarna varit bäddade, smutstvätt omhändertagen, badrum och alla ytor skurade och sopor tömda… Lyxliv verkligen men jag vette sjutton om jag skulle vilja ha de så alltid??

Vill man de?? Jag saknar att boa, piffa, torka och plocka här å där o hit o dit så jag kan nog konstatera att allt har sin tid men såhär mycket semester har jag aldrig nånsin haft så de tog ett tag att ställa om sig, jag går fortfarande och ”förstädar” lite innan städerskorna ska komma, haha!! ;-) Men jag är väl som jag är!

20121026-152602.jpg
Bläckfisk

20121026-152633.jpg
Bilder från en av hotellets pooler överst samt akvariumet i gamla stan; Rhodos.

The post Semestern lider mot sitt slut… appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburken från Grekland rapporterar;

20121025-191946.jpgVi tackar Linda för det fina gästblogginlägget här på Kryddburken! :-P va roligt att ni hänger kvar och kommenterar när jag är borta på semester. Som jag skrev på Facebook så är internetuppkopplingen riktigt begränsad här. Det är bara i själva lobbyn jag har tillgång till wifi, går jag utanför entrén försvinner den direkt så det blir några korta, sporadiska stopp efter frukost o middag, många som sitter där med sina laptops och iPhones om dagarna men då försvinner ju lite tjusningen med semester samtidigt. Just nu sitter jag på vår uteplats vid poolen och skriver i ”anteckningar” som jag ska klistra in i inlägg till er senare ikväll! (Nu :) )

Här i Anfandos i Grekland har vi haft strålande sol hela dan, temperaturen har legat runt 23-25 grader – helt perfekt! Det är 3:e dan vi haft hyrbil och sett oss omkring här på ön! Tisdag och onsdag hyrde vi en jeep och idag en Toyota Yaris, det är billigt med hyrbil via hotellet. Kanske inte riktigt så smart med jeep dom två dagar vi haft regn och Nicke propsade på jeep utan tak ;-) men han är verkligen en levande GPS och har varit duktig med körning och hitta vägar och kunnat anpassa sig till trafiken vilket inte är riktigt som hemma i Sverige. ;-) Idag bestämde dock JAG bil och har faktiskt kört själv och vi fick en bil med tak och AC! hehe… 50euro per dygn för en jeep och 25euro för ett dygn med Toyota!

Helt otroligt vilket fantastiskt land, folket, djuren, atmosfären… Vi har vandrat i dom små, trånga gränderna i gamla staden i Rhodos, fikat med papegojor, shoppat fina grekiska smycken, vävda dukar, keramik och kläder. Priserna är ungefär som i Sverige, inte speciellt billigt men otroligt mysigt att gå och strosa bland allt vackert.

Dagen idag har vi tillbringat uppe i bergen och kört på dom små slingriga bergsvägarna bland getfarmar och lokala bönderna och deras marker. Fantastiska olivlundar, citronträd, betande getter, clementiner, vildhundar och en svindlande natur har vi upplevt!

Nähä, nu är det snart dags för middag och vi ska börja göra oss iordning!

Sköt om er nu så hörs vi snart igen, massor med kramar till er alla! Jag saknar er! <3

20121026-090803.jpg

20121026-090841.jpg

20121026-091338.jpg

The post Kryddburken från Grekland rapporterar; appeared first on Kryddburken.se.

Del 8 vitamin D3: Att vara människa, det är fint det, tycker jag

Att vara kvinna är fint.
Det betyder inte att det är bättre och finare att vara kvinna än att vara man. Män och kvinnor kompletterar varandra. Utan den ena – inte den andra. Sexuell preferens är en annan sak, män och kvinnor kompletterar fortfarande varandra. Jag väljer nu medvetet bort uttryck och formuleringar som HEN. Jag tom sticker också ut hakan och talar om att jag anser att det är skadligt för barn att växa upp utan att veta om att de har ett kön, att de har en egen könstillhörighet. ”Hen”-ideologin har inget med pojk-och-flickkläder att göra. ”Hen”-ideologin har heller inget med flick-och-pojklekar-leksaker att göra. ”Hen”-ideologin handlar inte om individualitet och personlig utveckling för individen, som att växa som människa. Näe, ”hen” handlar om makt och politik och en stor portion annat.

Så fick jag sagt det, nu raskt över till vitamin D3 och kvinnor.

Många har ju önskat ett kvinnligt perspektiv på vitamin D3, så starkt att en och annan tom hittat till min mailbox. Vissa sjukdomar drabbar båda könen, andra är mer könsspecifika, men en sak är säker, jag vet ingen sjukdom eller något sjukdomstillstånd som minskar ifall man har brist på vitamin D3. Tvärtom verkar sambandet vara, mera sjukdom vid brist på D3 och allmänt friskare vid höga D3-nivåer. Ä så länge finns inte många studier där man intervenerar och ger en rejäl dos av förmodat verksamt ämne, tex. Vitamin D3 och jämför med ett sockerpiller, men de kommer, det är bara det där med pengar igen, vem ska betala för det?. Det finns däremot gott om epidemiolgi*, det jag tycker är ”fusk”, det går inte att dra några riktiga slutsatser av de fenomen man ser på, men det kan ju peka på vad vi ska studera i riktiga studier. Tills dess de tillförlitliga studierna kommer, måste vi förlita oss på oss själva. Vi ska lära oss att kritiskt granska, se vem-vad-vilka som tjänar pengar och-eller status på ”nyheten”, inklusive forskares till synes självklara samband och ”det vet alla”-påståenden. Det äldsta och mest kända är väl att man får hjärtinfarkt av smör (mättat fett) och att av smör får man högt och ”dåligt” kolesterol. Suck!

En sann nyhet är att D3-bristen verkar sprida sig som en löpeld över jordklotet. Även i länder med verkligt mycket sol, på de rätta breddgraderna, där människohuden har en möjlighet att bilda D3 året om, till och med där sprids vitamin D3-bristen. Undrar varför? Lite elakt tänker jag för mig själv, jag borde nog köpa aktier i solskyddskrämindustrin? Obs! Det var ett dåligt skämt, det är en ironi.

Jag tjatar på om vitamin D3 – siffran TRE är viktig, alltför mycket talar för att människan inte mår bra av för mycket D2. Välj D3 i rätt dos för dig, det är hög tid att börja supplementera nu. Doserna kan man läsa sig till, eller räkna på behov D3, per 10 kg kroppsvikt, 1000 enheter D3 per 10 kg människa. VDC (Vitamin-D-Council) stoppar ju sin rekommendation vid ca 5000 enheter per dag, undantag ammande 6000 enheter, trots att deras rekommenderade blodnivå av D3 med stor sannolikhet kräver en högre dos om man är av storlek mer än 50-60 kg. Ju mer man väger, desto mera D3 behöver man. Ju mer fett man bär på, desto mer D3 behöver man och ju mörkare hud, desto mer D3. Vill man sedan kontrollera vilken D3-koncentration man uppnått, så är det bra att vänta 8-12 veckor innan blodprovet tas. Kom ihåg att be om rätt prov, sjukvården har inte riktigt hängt med vetenskapen här, 25(OH)D = 25 hydroxy vitamin D. Jag känner en riktigt mörkhyad man, han har precis börjat med D3, det ska bli mycket spännande att se vilken dos han behöver för att komma upp i en ordentlig vitamin D3-nivå, ännu mer intressant blir att se om hans ”krämpor” kommer att försvinna.

Vad händer i människokroppen utan eller med för lite vitamin D3? Vitamin D3-brist är väldigt jämställt och demokratiskt, det kan drabba alla, alla nationaliteter, alla åldrar, inklusive foster. Är man ett foster i mammas mage, så kan man födas med ett uppmjukat dåligt skelett, som lätt går sönder, frakturerar, kanske redan vid födseln, alltså engelska sjukan eller rakit. Då brukar föräldrarna beskyllas för att ha misshandlat sin lilla nyfödda bebis. Vi vet ju att det finns ett starkt samband med låga D3-nivåer hos gravida + fortsatt låga nivåer hos deras barn och risken att barnet sedan insjuknar i typ1-diabetes. Finland fick en kraftig ökning i antal typ1-insjuknanden efter att man tagit bort rekommendationen om högdos D, man gjorde en hel del andra ändringar i hälsoinstruktionerna också. Får man sin D3-brist i bardomen blir man sjuk, allmänt skröplig, man tål alla sjukdomar sämre, blir sjukare. Man får ett mjukt dåligt skelett och ofta deformerad bröstkorg och bäcken. Ett deformerat trångt bäcken gör det omöjligt att senare föda barn på naturlig väg i vuxen ålder. Får man sin D3 brist senare i livet, alla varianter finns … allt från tidig barndom till alla åldrar i vuxen ålder, så vet vi att hela sjukdomspanoramat blir förvrängt, förvärrat, allt blir svårare att bota och dödligheten ökar.

Så det blir inga garanterat friska bebisar om den blivande mamman har D3-brist. Det är bara att lista svåra kroniska sjukdomar, typ1-diabetes ökar, vi får inte heller glömma risken för den blivande mamman utvecklar typ2-diabetes, vilket ytterligare ökar risken för fostret, generellt. Risken för astma och allergier ökar, risken för infektionssjukdomar ökar, jag skulle vilja veta hur D3-nivåerna ligger vid de olika barncancrarna, det finns medfödd barncancer. Psyke och hjärnans utveckling – kan det vara så illa att risken för autism ökar? … andra problem med beteende? Så tror jag, men få vågar prata om det. Om den blivande mamman har närmast noll i vitamin D3-koncentration, har hon då ökad risk att få ett autistiskt barn? Det verkar vara så. Det finns ganska många sjukdomar vars risk ökar för det blivande barnet – ifall den blivande mamman har D3-brist. Det blir inga friska barn med garanti – om barnet har D3-brist – och om den blivande modern har D3-brist. Det skulle kosta så lite i kronor och ören och spara så mycket lidande om vi kunde se D3-tillskott som lika naturligt som mat.

Växande barn ska naturligtvis inte ha vitamin D3-brist. Tonåringar ska naturligtvis inte heller ha D3-brist … sen ska unga kvinnor heller inte ha D3-brist, inte medelålders kvinnor, inte menopausala kvinnor heller eller kvinnor över pensionsåldern. Särskilt drabbade är rökare, anorektiker, ortorektiker och de som är rädda för att åldras, de som inte vill att livserfarenheterna och skrattrynkor ska synas. Ingen ska ha vitamin D3-brist, varken människor eller djur. Och ja, man börjar se och inse att även djuren blir sjuka utan vitamin D3, när de stallas i lokaler utan möjlighet till solljus.

Med andra ord borde våra myndigheter verkligen slå på trumman för att informera om denna lättbehandlade pandemi. Det skulle inte kosta mycket heller, faktiskt så lite pengar att de allra flesta skulle ha råd att betala sina egna D3-kapslar själva. Nog med moralpredikningar.

Ok, vi ser på flera sjukdomar som drabbar kvinnor, som det verkar … om kvinnor har för låga D3-nivåer i blodet. Bröstcancer, visst, det existerar även bland män, då mycket ovanligt, men jag skulle gärna betala lite extra för att få veta vad för D3-koncentration de män som får bröstcancer har. För vi vet att kvinnorna med de största, mest elakartade och mest snabbspridda bröstcancerknölarna, de har låga D3-nivåer. I USA är man mycket bekymrad över att både African Americans och andra invånare med mörkare hud, som Hispanics har ett högre insjuknande i bröstcancer, i de flesta sorters cancer, faktiskt, de har också högre dödlighet och sämre behandlingsresultat. Men vi har rätt bra behandling för de olika typerna av bröstcancer, fler överlever och vi hittar nya sätt att upptäcka sjukdomen, att behandla den, vi ser även på ärftligheten m.m. Visst vore det fint om vi la till vitamin-D3 i behandlingsarsenalen?

En annan kvinnlig cancer, äggstockscancer, den brukar vi inte tala om, för den är så otäck, ”rälig” säger vi i Skåne. Rälig innebär att den är svår/problematisk/inte så lätt hanterbar … där har ju männen sin testikelcancer, som man lärt sig behandla riktigt bra.
Vi brukar inte prata om äggstockscancer, jag vet inte riktigt varför? Kanske för att den nästan alltid upptäcks (för?) sent. ”sent” brukar innebära att behandlingen inte funkar så bra och patienten dör. Men av det lilla jag sett av i studier om äggstockscancer och vitamin D3, så gäller samma som för alla andra cancersorter – de med hög D3-koncentration, de överlever bäst och mest och längst. En anledning till svårigheterna med äggstockar är kanske att de ligger väl skyddade, ganska långt ner i buken, nedom navelhöjd. Med lite putmage är det ännu svårare att känna dem om man klämmer på magen. Hade det varit bättre ifall vi haft våra äggstockarna hängande utanför kroppen, som männen har sina testiklar, lätt synliga, lätt att känna efter knölar på, med ständig kylning? Jag tror inte det, vi får lära oss mer om vad som orsakar cancerceller att börja växa ohämmat, leva så sunt vi bara kan och med det vill jag säga kontrollera D3-nivåerna. Ett litet ps, vad gäller ovariecancer, de nya blodprover man börjat använda för att försöka screena, för att hitta tumörerna innan de ger symptom verkar inte ha någon ”effekt” på kvinnors överlevnad i äggstockscancer. Man hittar inte dessa cancrar tidigare, trots blodprovstagningen.

Det finns många så kallat kvinnliga sjukdomar … låter förfärligt ju, jag vill inte ha en sjukdom bara för att jag är kvinna. Kan det finnas speciella ting med oss kvinnor? Har vi kanske inte lika starka immunförsvar som män? Det är inte rättvist, Nä, livet är allt annat än rättvist. Vem sa det … att livet är rättvist? (men vi slipper åtminstone testikel- och prostatacancer). Har vi sämre immunförsvar än män? Njae, vi har åtminstone ett annorlunda immunförsvar. Vi måste definitivt ha ”annorlunda” immunförsvar. Det är bra, det är tur det, annars hade vi inte kunnat fullfölja en graviditet. Kvinnokroppen skulle gjort sig av med fostret, behandlat fostret som en infektion, kanske. Det finns kvinnor som hela tiden får missfall, för deras immunförsvar angriper fostret och det blir en spontanabort. För att kvinnans och mannens immunförsvar inte är kompatibla kvinnas

Graviditeter är väldigt speciella för kvinnokroppen, det är mycket spännande och intressant när man väl sätter sig in i det hela. Under graviditeten sätts en ”mekanism” i gång som hela tiden prioriterar fostret. Fostret, kan man säga lever som en parasit inuti kvinnan. Det innebär att finns det inte tillräckligt av något, ännu värre om det är brist på något, så kommer kvinnans fantastiska inbyggda mekanism att ”forsla över” allt till fostret. Problem uppstår naturligtvis när det inte ens finns tillräckligt att överföra, som tex. vitamin D3-brist, det finns många andra livsnödvändiga substanser, hormoner m.m. som krävs för att bilda ett friskt fullgånget barn.

Ser vi sen på de autoimmuna sjukdomarna, så finns många som drabbar kvinnor oftare än män, verkar det som. En sjukdom jag sett på nära håll, hos en släkting, är MS, Multipel Scleros. Få har den svåraste typen, min vän har den värsta sorten. Det finns ett helt spektrum av autoimmuna sjukdomar som kanske är påverkbara med vitamin D3 …vi glömmer ofta att diabetes typ1 är en av dessa autoimmuna sjukdomar. Vi anser oss veta att det finns ett samband mellan låga D3-nivåer och typ 1-diabetes hos barn. Det finns som sagt många fler.

Elisabeth Puur

KÖPA D-VITAMIN

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22956345

Bloggar etiketter: ,

Fisk, potatis och remouladsås


Nedräkning pågår och de sista inför resan är snart klart. Tre dagar kvar… :-P
Färdigpanerad fisk från frysdisken får funka emellanåt, inte så tokigt faktiskt med en hemmagjord remouladsås, citron, kokt potatis och varma grönsaker…

Vilken är den godaste såsen till panerad fisk tycker du?

Remouladsås (blir ca 350 gram färdig sås) :
25o gram hemmagjord majonäs
1 dl bostongurka
1½ msk hackad kapris (inlagd)
2 tsk citronsaft
Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop, smaka av!

Majonäs (250 gram)  : 
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl rapsolja
1½ tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs.

The post Fisk, potatis och remouladsås appeared first on Kryddburken.se.

D-vitaminbrist hos unga i Norrbotten

Norrbottenkuriren skriver:
barn och ungdomar i Norrbotten har D-vitaminbrist, trots att de äter mat enligt rekommendationerna. 

Det visar en studie som dietisten Lisbeth Nordström har gjort.

Hon ville undersöka om barn med födoämnesallergi hade sämre D-vitaminnivå än friska barn. Det undersökningen visade var att så inte var fallet även de barn som åt rätt hade brist på vitamin D.

Detta tyder på att endast mat som tillförlitlig källa till D-vitamin inte fungerar.

Då också de flesta är så solskrämda att de knappt vågar vara ut i sol med bar hud utan kemikaliska smörjmedel på, gör ju att man inte kan tillverka D-vitamin via huden längre.
Läs gärna hela artikeln i länken.

Så ät ett bra D-vitamin tillskott och framförallt se till att barnen får och gravida kvinnor!

 

 

Bloggar etiketter:

Knäckebröd (frukostknäcke)
Knäckebröd (frukostknäcke)
Källa: Våra LCHF recept
Portioner:

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrö (mixade till mjöl)
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl olivolja
0,5 dl fiberhusk
3 msk pofiber
3 dl varmt vatten
flingsalt

Gör så här:
Blanda allt utom saltet, häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till degen lite, lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen till en tunn platta (täcker en hel plåt). Strö över flingsalt (inte för mycket).
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, ta ut brödet och skär det i rutor. Ställ in brödet igen, stäng av ugnen och låt brödet stå kvar på eftervärmen. Brödet ska se torrt ut och ha fått färg.
Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel


Alltså detta bröd!! Jag bakade ett i morse, rent experiment eftersom jag har så mycket nyponsoppa så tänkte jag att man kan väl baka bröd på det med?! Å det kan man verkligen. Brödet i morse gav jag bort så jag var bara tvungen att testa igen och se hur de smakade och om det blev lika bra som det första. Herrejisses amalia så gott och det är faktiskt ett sånt där busenkelt bröd med bikarbonat som bara ska röras ihop och behöver inte jäsas, skjuts in i ugnen på en gång.

Till dessa bröd brukar jag använda filmjölk och lingonsylt i smeten, men idag fick det bli en improvisation som sagt. Jag tog lite dinkelflingor och solroskärnor i också. Lite torkade aprikoser och så nyponsoppa då förstås. Har nog aldrig gjort ett så gott bröd så himla glad att jag gav bort ett i morse! ;-)

1 limpa
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl dingelflingor
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
1 dl torkade aprikoser
Pumpakärnor och pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nypnsoppa, sirap och aprikoser. Blanda samman allting och häll i avlång brödform med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor och pistagenötter. Grädda i 175 grader ca 50 min.


Smeten är ihoprörd och häll i avlång brödform, nu skjuts in i ugnen.


50-60 min sen är det klart!

The post Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel appeared first on Kryddburken.se.

God morgon sunshine´s!


Gomorron! Här skiner solen idag på ön och i huset doftar det nyponbröd och äppelpaj. Ni ska få se sen, ville bara önska er en härlig tisdag och bjuda på några bilder med höstblommor från mammas trädgård, visst är det vackert!?

Som en strålande sommarbukett mitt i höstsolen… ;-)

The post God morgon sunshine´s! appeared first on Kryddburken.se.