Skördefesten är i full gång på ön!

skördefest_öland_2013_ölandsskördefest
Ja, den är här nu – min absoluta favorittid på året. Höst och skördefest! :-P

Jag tror med tanke på den otroliga folkmassan och trafikstockningen som råder att just i år slår nog folkfesten rekord i besöksantal!? Har sällan trängts så mycket på Ekerums slöjd o matmarknad som i år och heller aldrig suttit i bilkö nästan trekvart för att ta sig ut från parkeringen – det är fullkomligt galet!! Härligt intensivt och så mycket fart och fläkt. Utställarna på marknaden hade nog också fördubblats och hela området, lador och byggnader fullspäckade med entusiastiska hantverkare, knäckebrödsbagare, ostmakare, korvstoppare och godistillverkare mm.

Det är ljuvligt med allt de goda samlat på ett ställe i den här storleken. Jag hade inte stora kameran med mig i år och tur va väl de för de fanns inte en millimeters utrymme för fotografering om man inte velat förevigat ett myller huvuden. ;-)

Bilder från Ekerum och marknaderna har jag massor av sedan innan, bland annat HÄR och HÄR och HÄR!

  • Från 2011 skördefest, se bilder HÄR >>
  • Från 2010 skördefest, se bilder HÄR >>

Förutom Ekerum och matmarknaden har vi strosat runt i Köpingsvik på vikingamarknad och gycklar-show. Vidare neråt på södra Öland och bland annat ett traditionellt besök på SPÖKGÅRDEN till barnens förtjusning! ;-)
spökgården spökgården_arontorp
Glöm inte att även följa mig på Instagram, där finns fler bilder… :-P

skördefest

Bevisat: Äta mycket fett gör att du går ner i vikt.

Smör, olivolja, grädde och bacon är inte farligt. Tvärtom. Fett är det bästa för den som vill gå ned i vikt. Och några samband mellan högt fettintag och hjärt- och kärlsjukdomar existerar inte.

På måndagen presenterades sprängstoff från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter två års utredning av 16 000 studier ställer rapporten ”Mat vid fetma” de traditionella råden till överviktiga eller diabetessjuka människor på ända.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett, i synnerhet mättat, och kalorier. Lågkolhydratkost (LCHF som står för low carb, high fat och faktiskt är en svensk ”uppfinning”) har avfärdats som livsfarligt, humbug och en modediet utan vetenskaplig förankring.

I stället har vården uppmanat diabetiker att äta mycket frukt (=socker) och nyckelhålsmärkta produkter med lite fett men med avsevärda mängder socker eller sötningsmedel, det senare en farlig trigger för den som är sockerberoende.

Rapporten vänder på begreppen och förordar lågkolhydratkost, med mycket fett, som det effektivaste vapnet mot övervikt.

I expertgruppen har suttit ett tiotal läkare, varav flera var skeptiska till högfettskost när arbetet inleddes.

En av dem, som närmast missionerat om mättat fett (smör, grädde, bacon) sedan 2006, är Linköpingsprofessorn Fredrik Nyström, som stundtals dömts ut och hånats i nästan samma utsträckning som LCHF:s ”mamma”, läkare Annica Dahlqvist.

För Fredrik Nyström är rapporten en revansch.

– Absolut. Jag har ju jobbat så länge med detta. Det känns skönt att ha den här vetenskapliga rapporten i ryggen och att skepticism mot lågkolhydratkost försvunnit hos kollegor under arbetets gång. När alla färska vetenskapliga studier radas upp så är resultatet odiskutabelt: vår djupt rotade fettskräck har inget fog! Man blir inte fet av fet mat, lika lite som man får åderförkalkning av kalk eller blir grön av grönsaker.

Nyström har länge förespråkat ett kraftigt minskat intag av kolhydratrika livsmedel, med mycket socker och stärkelse, för att uppnå hälsosamma nivåer av insulin, blodfetter och det goda kolesterolet. Det vill säga bort med socker, potatis, pasta, ris, mjöl, bröd. In med olivolja, nötter, smör, grädde, feta fiskar och kött med fettrand.

– Man lika gärna kan äta smågodis som potatis. Potatis innehåller en hel rad av glukosmolekyler som omvandlas till socker i tarmen. Sådan kost gör att blodsockret och hormonet insulin skjuter i höjden.

I somras kom dessutom en annan studie kring medelhavskost, med mycket omättat fett (olivolja, avocado, nötter), som ingår i SBU-rapportens underlag.

– Den visade att det är farligare att äta lågfettkost än högfettskost. I studien ingick också rådet att dricka vin till medelhavskosten. Jag har länge framhållit att måttligt intag av alkohol är nyttigt och har själv gjort en studie som bekräftat bättre blodfetter av rödvin. Alkohol i måttliga mängder är alltså inte bara okej, utan nyttigt och bra.

Det finns många mantran vi lärt oss tro på som sanningar:

”Kalorier som kalorier, det spelar ingen roll varifrån de kommer.”

”Allt handlar om balansen mellan kalorier in och kalorier ut.”

”Folk är feta för att de inte rör på sig tillräckligt.”

”Frukost är dagens viktigaste mål.”

– Självklart är det inte så. Sådant här nonsens har bara skapat dåligt samvete hos människor med viktproblem. Som om allt skulle handla om att de har dålig karaktär. För många innebär ett stort intag av fett att man blir ordentligt mätt, att man står sig längre och har mindre behov av att äta stup i kvarten. Mätt blir man däremot inte av kalorier från Coca Cola eller nästan fettfri, nyckelhålsmärkt fruktyoghurt med mängder av socker. Visst är motion bra på många sätt, men att lägga om kosten är det som verkligen påverkar vikten.

I rapporten konstateras: ”fysisk aktivitet för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång.”

Men hur är det med frukosten?

– Skippa den om du kan! Det är ett vanebeteende, men kroppen har inget behov av näring direkt vi kliver upp om du ätit mycket fett till middagen dagen före. Man gör socker själv av protein som finns lagrat, och det kostar nog en del kalorier att tillverka detta socker själv, det kan vara en anledning att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång. Skippa även mellanmål och alla lightprodukter. Om det var meningen att vi skulle småäta lågfettkost hela dagarna hade vi inte utrustats med en gallblåsa. Om du äter två mål mat om dagen, med lite kolhydrater och mycket bra fett, så står du dig utmärkt. Gör som människorna kring Medelhavet. Nöj dig med en kopp kaffe på morgonen.

En av Sveriges största bloggar, kostdoktorn.se, drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Sedan 2007 är han en ivrig förespråkare av lågkolhydratkost och debattör kring hur diabetiker med rätt kost kraftigt kan minska sitt medicinbehov eller rent av slippa den helt.

– Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Under måndagen hade han 73 000 besök på sin blogg och han betecknar det som en historisk dag.

– SBU-rapporten utmanar den svenska sjukvården. Det är dags att sluta ge människor med viktproblem och diabetes de råd som nu visar sig vara sämst i test.

Både han och Fredrik Nyström menar att ett paradigmskifte, en vårdrevolution, måste till.

– Livsmedelsverket har ignorerat modern forskning sedan länge, och det påverkar många dietister. Det är mycket bekymmersamt. Vården är närmast skyldig att följa SBU-rapporten, den är att betrakta som ”lag” tills den motbevisas, då den är utgiven av en av våra viktigaste myndigheter. Men hur det ska gå till att vidareutbilda en väldig massa ”hälsovetare” av olika slag till att rekommendera mindre lightprodukter, bröd och pasta, det vet jag faktiskt inte, säger Fredrik Nyström.

Via: http://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

Älgskavsgryta gratinerad med duchessepotatis

älgskavsgryta
Får jag fresta med en riktig, rejäl skavgryta? Tycker ni om skav??
Jag tillhör dom som ofta köper hem det, mest renskav men även älg när det finns. Jag skulle nog inte kunna vara utan just renskav då jag är uppväxt på det, Nicke däremot är av en annan åsikt och tror visst att man kan överleva utan men han är så illa tvungen att äta det ibland ändå! :-P

Köttet är tunna, tunna skavbitar som går snabbt att tillaga, det är norrlands kebab och dessutom ett mycket magert kött.

Oftast brukar jag göra en ljus gryta med renskav i en sås med messmör, det är den absolut godaste jag vet. Recept HÄR >>
Eller som när jag var liten då stektes renskav med bara salt och peppar till snabbmakaroner när vi var i stugan, det var istället för falukorv de! ;-)

Den här varianten med älgskav har fått rejält med smak av både rosmarin och timjan och en mörk, mustig viltsås. Gratinera gärna grytor i ugnen med duchessemos runtom, det blir snyggt att ställa fram och bjuda på, dessutom allt-i-ett och sånt gillar vi ju! ;-)

Det här behöver du : 
ca 300 gram älgskav
1 gul lök
1 morot
½ zucchini
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk viltfond
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk soya
1 msk svartvinbärsgelé
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka lök. Skala och skär moroten i tunna slantar, skär zucchini i lite grövre bitar. Hetta upp en panna med smör. Bryn älgskaven tillsammans med morötter och lök. Smula över de torkade kryddorna så dom får fräsa med. Tillsätt sen zucchini och pudra över vetemjöl och vänd runt.

Slå på vatten, fond och creme fraiche och resten av ingredienserna. Låt gryta koka upp, sänk sedan värmen och låt den småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Häll grytan i en stor, ugnsfast form. Spritsa duchessemoset runtom. Gratinera på 225 grader ca 15 min eller tills moset fått fin färg.

Duchesspotatis :
ca 800 gram potatis (Gärna King E)
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med ett potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset.

älgskavsgryta_recept_älgskav
En rejält mustig och smakrik älgskavsgryta som passar höstens blås och ruskväder.

älgskavsgryta_älgskavsgratäng_duchessepotatis
En läcker bjudrätt och vansinnigt gott alternativ att hitta på med just skav. Här kan du variera med renskav eller annan viltskav. Grytan går snabbt att koka ihop eftersom köttet är så tunt.

älgskav_viltskv_älgskavsgryta

Födelsedagsmiddag – Joline 11år!

honungsglaserade_kycklingklubbor
I vår familj får man varje gång nån fyller år bestämma middag själv på sin födelsedag. Det är en tradition som etsat sig fast hos oss i många år och lika roligt att laga önskemiddag varje gång! :-P

Joline älskar ju kyckling och hade förra året en kyckling och pastasallad på menyn. I år blev det också kyckling fast honungsglaserade klubbor med klyftpotatis, sallad och USA-sås!

Tårtan, minns ni den?, var ju en hamburgare :-P och årets tårta ska hon göra själv till kalaset idag efter ett mycket omtyckt tema när man är 11år… ;-) Ni ska få se sen…

8 port
Det här behöver du : 
8 kycklingklubbor, ca 2 kg
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl flytande honung
3-4 msk grillkrydda
2 msk tomatpuré
4 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Lägg upp kycklingklubbor på en stor ugnsplåt. Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla på bägge sidor på klubborna. Stek i ugn 200 grader knappt 1 timme. Börja stek med ”undersidan” överst och vänd dom med skinnsidan överst efter halva tiden. Pensla med skyn från plåten.

Ta ut klubborna och lägg över på ett fat. Pensla ytterligare några gånger med skyn från plåten och låt dom svalna något före servering.

American grillsås (Joline kallar den USA.-sås) :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

glaze_marinad_till_kyckling
G
lazen till kycklingklubborna är så grymt god, se till o pensla ofta och även efter att du tagit ut dom ur ugnen.

kycklingklubbor_i_ugn_tid
Klucklingklubborna på plåt!

glaze_kyckling_kycklingklubbor
Glazen på…

klyftpotatis
Klyftpotatisen kryddad och nu åker allt in i ugnen.

joline_födelsedag
Duka bordet…

kycklingklubbor_steka_grilla_glaserade
Efter ca 1 timme är allt klart!

kycklingklubbor_i_ugn_glaserade_honung
Servera med den goda USA-såsen och en fräsch sallad.

Het Chiligryta
Het Chiligryta
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 8-10

Ingredienser:
Chiligryta
1,8 kg högrev
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
1 st lime
50 g mörk choklad
3 st chilifrukter
8 dl köttbuljong (1 buljongtärning + 8 dl vatten)
salt
svartpeppar
800 g krossade tomater
kokosolja/smör
färsk koriander

Kryddblandning
2 msk chipotle paste
2 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk oregano
2 tsk mald korriander
2 tsk kanel
2 dl vatten
1 msk honung
Gör så här:
1. Putsa bort bindväven från högrevet och dela i stora bitar, salta och peppra.
2. Blanda samman kryddblandningen i en skål.
3. Bryn köttet i smör eller kokosolja och lägg åt sidan.
4. Hacka lök, vitlök och chilifrukterna och bryn till löken får en gyllenbrun färg.
5. Tillsätt kryddblandningen och rör om.
6. Häll i buljong, krossade tomater, choklad och pressa ner lime och koka upp. Smaka av!
7. Placera köttet i grytan och sätt ner värmen på spisen så att det kokat lugnt. Låt koka på svag värme i ca 8 - 10 timmar.
8. Gå och gör någonting under tiden chiligrytan tillagas men gå och njut av doften lite då och då.
9. Efter 8- 10 timmar, rör runt i grytan och dra sönder köttet med två gafflar. Köttet ska trilla sönder väldigt lätt, gör det inte det behöver chiligrytan koka längre.
10. Smaka av och krydda mer vid behov.
11. Servera eller låt vila i kylen till dagen efter.

Serveras till exempel med blandad sallad, färsk koriander, HSL-bullar/HSL-bröd eller annat lchf-bröd som är gott att doppa.

Hoppas det smakar!
Avokadofyllda burgare
Avokadofyllda burgare
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 4 - 6

Ingredienser:
1 kg nötfärs
2 st avokado
1 st citron
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Placera nötfärsen i en skål.
2. Press saften från en halv citron över färsen och blanda samman med salt och peppar efter smak.
3. Mosa innehållet från avokadon till en slät smet, blanda samman med salt, peppar och citron efter smak.
4. Ta en bit färs, tryck ut den och forma den som en tunn burgare.
5. Placera en klick avokadoröra i mitten av burgaren.
6. Gör om steg 4 och lägg burgaren ovan på den andra och pressa ihop kanterna så att avokadoröran inte läcker ut.
7. Stek burgarna i t.ex. kokosolja på medelhög värme i ca 5-7 minuter på varje sida. Beror på hur tjocka du gör dem.

Serveras till exempel med sallad, stekt lök och andra valfria grönsaker.

Hoppas det smakar!
Släng-ihop-bröd bakat på kallpressad rapsolja

nybakat_bröd
Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! :-P Brödet har jag bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet.

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja (jag brukar använda ICA´s, Zeta eller Kung markatta)
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande då jag alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händeroch lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

enkelt_bröd_soppbröd_soppa
Soppbröd är ett måste! ;-)

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Ät och njut!

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

Man tager vad man haver…

bildSå började ett mail från Kaija en av mina bloggläsare och en flitig bakare av mina recept.
Detta mail vill jag gärna dela med mig av då det Kaija berättar är en viktig sak att veta om…

Hon skriver vidare:
”Skulle göra din Solroslimpa, men hade ingen yoghurt hemma pga att jag igår gjort slut på det när jag bakade andra bröd från din bok…

Det blev ca 2 dl Keso och ca 1-2 msk grädde (för dubbelsats). Dessutom bytte jag hälften av mandelmjölet till malda linfrön. Lade i 2 tsk salt i dubbelsatsen.

Och voila, här är resultatet. Gott även efter mina ändringar :)

Ser verkligen fram emot din nya bok också!

Mvh Kaija Marklund i Boden”

Jätte roligt när man skapar egna recept ur mina recept, det är precis så det ska vara!
Man är inte så väldigt låst vid att följa recepten slaviskt. Går alldeles utmärkt att byta vätska mot vilken vätska som helst och även mjölen.

Hur ofta händer det inte att mjölet inte räcker? Man har missat att något av dem snart är slut och baklusten faller på… då gör man just så här som Kaija, man tar ett annat och fyller upp med.
Kaija påpekade också att vitsen med att byta ut lite av mandelmjölet mot linfrön är också för att få ner kolhydratshalten i brödet.

En annan fördel som vill jag upplysa om och det är att också att omega 6 minskar i brödet, vilket heller inte är fel.

Så baka på i ”stugorna” och anamma lite Cajsa Varg tänk!
Eller vi säger hellre, anamma lite KAIJA tänk! :D

 

 


Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.