Inlägg nr 2000 och mitt populära fröknäcke/frökex

Jubileumsvecka

Den här veckan har anledningarna att fira lite extra här på bloggen varit fler än nånsin.

Tre gånger närmare bestämt, först ut var inlägget i måndags när jag firade 11 år med LCHF, igår var det utgivningsdagen av min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Idag blir det lite extra festligt igen, inlägget du läser just nu är det 2000e jag publicerar sen jag startade bloggen i juni 2009.

Det firar jag med att bjuda på ett av mina mest uppskattade recept, det fröknäckebröd jag skapade 2011.

En Facebookvän, Laila Danielsson, skickade ett recept på fröknäcke med vetemjöl, majsmjöl och rapsolja som hon undrade om jag kunde omvandla till glutenfritt och med få kolhydrater.

Det var ju en intressant utmaning, så jag gav mig ut i köket och rörde ihop det recept du ser här nedan.

Det blev verkligen lyckat och mycket populärt, mitt recept har dykt upp i mängder av kopior på nätet sen dess, några kokboksförfattare har till och med haft med det i sina böcker.

En del med hänvisning att receptet kom från mig, andra inte…

Receptet blev också mycket väl mottaget när jag presenterade det för det lilla hantverksbageriet Huså Bröd.

När syskonen Markus och Ylva Forsberg hade provbakat och funderat i ett par år, så bestämde de sig för att börja baka och sälja Spröda frökex till butiker över hela Sverige och även i Norge.

Det kom sen även i flera olika smaker, för tillfället finns originalet och även en nykomling med riven Västerbottensost.

Jag brukar bjuda på Huså Bröds frökex när jag är ute och signerar mina kokböcker, det blir alltid väldigt uppskattat.

Så prova det här receptet till Påskbuffén, det är både enkelt att baka och försvinnande gott.

Fröknäcke/frökex

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk malda brödkryddor

½ dl kokosolja utan smak

2½ dl kokande vatten

ca 1 tsk salt

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke, koka upp vatten och kokosolja.

Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt, smaka av om smeten är lagom salt.

Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper med mått ca 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa.

Lägg ett bakplåtspapper över och kavla degen tunn, då blir den jämn på enklast möjliga sätt.

Grädda på 150° i 45 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut och markera fyrkantiga eller avlånga brödbitar med degskrapan eller en kniv.

Sänk värmen till 50 grader och sätt in brödet igen att torka i 2 timmar.

Bryt isär brödbitarna och vänd på dem efter halva tiden.

Beroende på hur tunt du kavlat degen, så kan det behöva stå inne att torka lite längre, känn efter att brödet är riktigt torrt.

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Kyckling med saffran

Påskkyckling

Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar.

Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära.

Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.

Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.

Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Guldgul påskkyckling 4 port

1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar

4 vitlöksklyftor

½ dl pressad citron eller lime

1 kuvert saffran

1 msk spiskummin

1 msk gurkmejamix från Kall Naturkompani

1 msk paprikapulver

1-2 krm cayennepeppar

1-2 msk salt

1 dl kokosolja till ugnsstekningen

Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.

Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.

Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.

Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.

Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.

Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.

Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.

Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.

Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Fler tips på njutbar mat till påskhelgen hittar du i min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokosmajonnäs med ingefära 4 port

2 dl majonnäs

1 dl kokosgrädde

1 dl riven, färsk ingefära

1 pressad citron

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.

Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris

Tips på smoothies till söndagsbrunchen och kokbokstävling

Bästa frukostdrinken

Som du kanske sett så delar jag nu i Coronatider med mig av dagliga recept här på bloggen, för att ge inspiration till goda och näringsrika måltider.

Många av oss tillbringar ju mer tid hemma i dessa dagar, så då får köksarbetet ta lite mer tid och plats i livet igen.

Idag kan du dessutom ta chansen att vinna ett signerat exemplar av min nya kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som är så ny så den släpps först nu på torsdag.

Tävlingen pågår till måndag morgon kl 10, så blir vinnaren en av de allra första att få hem kokboken.

Här ser du en bild på en grön smoothie från boken, som jag tog en vacker försommarmorgon hemma i Jämtland förra året.

Skriv en kommentar nedanför inlägget och berätta varför just du vill vinna boken, dela inlägget på din tidslinje på Facebook och tagga mitt namn där.

Har du inte Facebook så kan du förstås dela på något annat ställe eller skicka länken till en vän via mail.

Delad glädje är dubbel glädje, inte minst när det gäller recept.

Smoothie

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter min smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

I fredags var jag med i en artikel om nya kokboken i ÖP Magasin, väldigt roligt att få delta i en tidning på hemmaplan och berätta om den, då alla bilder är tagna i den vackra naturen runtom i länet.

Klicka på bilden här nere så kommer du direkt till artikeln, den är öppen att läsa för alla.

Receptet i artikeln är en annan variant av röd smoothie, ett mycket gott sätt att få i sig alla nyttiga ämnen i rödbetan.

Den är fotograferad i det munblåsta glaset Älv från Storsjöhyttan, som står på Emma Grelssons keramiktallrik Gran från Gaupa, med Tännforsen i vårflodstider bakom.

Min populära gulaschsoppa

Gulaschsoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Torsdagssoppan

Den här soppan var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Även om vi nu är hemma mycket pga av Coronaviruset, så kan vi äta ute ändå på våra promenader.

Att gå ut och röra på sig i naturen är viktigt att fortsätta med för alla oss som är friska, det är stärkande för både själen och immunförsvaret.

Gulaschsoppa i kåsa

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Vill du på traditionellt vis servera pannkakor efter din torsdagssoppa så hittar du ett sånt recept också i Gammaldags husmanskost.

Den kokboken kostar just nu bara 135 kr på Adlibris Bokrea.

Vill du hellre läsa en bok med mängder av gröna godsaker, ja då finns här min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Våffeldagen – Glutenfria mandelvåfflor och chaffles

Mandelvåfflor med äggsmör

Våffeldags

Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat så har du lättfixad mat även för kommande dagar.

När de är frusna så lägger du dem i en stor påse i frysen och tar fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna efterhand som beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör eller laxröra med soltorkad tomat och avokado.

De smakar förstås alldeles, alldeles underbart även med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i Dalafjällen, då med smör och ost eller getmese mellan två hjärtan.

Varmrökt sidfläsk eller något annat rökt kött i våffelmackorna smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

Nedanför recepten ser du min bild på ärtiga våffelmackor med pumpahummus från nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Jag hade ett väldigt roligt jobb förra sommaren när jag tog alla fotografierna själv till kokboken, utomhus i den Jämtländska naturen när den är som vackrast.

Kokboken har precis kommit från tryckeriet och börjar nu skickas ut till alla som förhandsbeställt den på Adlibris, du kan också beställa den här om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.

Övriga bokhandlar, både på nätet och riktiga butiker, har utgivningsdatum den 2/4.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Chaffles/ostvåfflor 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Blanda allt i en bunke och mixa slätt med stavmixer.

Jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Här kan du ta del av Halva Lindhas belgiska våffelmackor.

Klicka på bilden för att läsa mer om min nya kokbok

Fiskgryta och min lättlagade aioli

Minne från restaurangtiden

Tittade igenom gamla blogginlägg igår för att få inspiration till nya, har bestämt mig för att använda all extratid till att dela inlägg varje dag nu framöver våren.

Hittade då bilden härovan, från 1993, då jag var köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.

Här ser du hela artikeln som var publicerad i ÖstersundsPosten.

Jag föredrog då, precis som idag vår traditionella husmanskost, så det blir mycket av den varan härinne nu.

Då var det oftast fisk på lunchmenyn på tisdagar, så därför får du recept på en riktigt god fiskgryta idag, som är en av mina favoriter.

Skriv gärna en kommentar vilken som är din favoriträtt, så ska jag leta i mitt arkiv på över 2000 recept och se om jag kan hitta ett sånt recept.

Vill du hellre ta del av mina recept i kokboksform, då hittar du alla här på Adlibris.

Fiskgryta 4 port

800 g koljafilé eller annan fiskfilé

100 g smör

4 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

4 tomater

4 vitlöksklyftor

2 dl ajvar relish

2 gula lökar

2 gröna paprikor

1 zucchini

2 msk gurkmeja

1 msk timjan

Salt

Chiliflingor

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, buljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Det här valnötsbrödet smakar gott till fiskgrytan, skiva och smörstek gärna trekanter av det, det blir väldigt gott.

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål.

Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt, det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syran och sältan.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Vårvinterpromenad i Stockholm

Muffins till söndagsbrunchen – Glutenfria, mejerifria och sockerfria

Söndagsnjutning

Nu när många av oss tillbringar mer tid an vanligt inomhus så passar det extra bra att baka lite goda muffins till en lång och njutbar brunch.

De här är lite lika scones i konsistensen och är fria från gluten, mjölk och socker, de blir ändå saftiga och smakrika.

När jag använder kokosnötsmjöl i matbröd så tar jag bara litegrann, annars blir bröden lätt torra och tråkiga.

På bilden ovan har jag en syrlig havtornssylt till, det är ett av mina favoritbär.

Mycket nyttiga är de också, läs mer om alla de hälsofördelar havtornsbären har på Kurera.

I min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör, som släpps nästa vecka, har jag med flera recept på både mjukt och hårt bröd och olika läckerheter med havtorn.

Jag har fått ett fantastisk gott recept på havtornskombucha till boken av min vän och samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Läs gärna mer om kombucha här, den innehåller mängder med goda mjölksyrebakterier och andra ämnen som hjälper till så vi mår gott.

Gluten- och mjölkfria scones

Muffins ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl, låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom och fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Mina goda geléhallon

Nyttig njutning

Idag får du tips på ett riktigt nyttigt och gott gelégodis, det här är nåt helt annat än supersöta geléhallon och sega råttor.

Gelatin ger dig det hälsosamma kollagenet, hallon och lime C-vitamin och andra, vitaminer, mineraler och antioxidanter, kokosolja har antiinflammatoriska effekter.

Så passa på att använda den utökade tiden därhemma till att förgylla tillvaron med sånt som både är gott och gör gott.

Vill du ta del av fler av mina njutbara nyttigheter så får du gärna stötta mitt skrivande genom att förhandsbeställa Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokboken säljs just nu för bara 199 kr på Adlibris, leverans vecka 14.

Jag skulle tagit tåget upp till Östersund nästa vecka för att ha kokboksrelease och vernissage med mina matfotografier från boken på 2 Inspire-Ecocaféet, men har ju förstås fått ställa in den på obestämd tid.

Geléhallon ca 50 bitar

3 dl frysta hallon

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev sötning, men hallonen är söta i sig

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm eller i godisformar, låt stå i kylen att stelna helt, det tar några timmar.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Här nedan ser du Apelsinchokladbollar från Gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så kan du läsa mer om kokboken.

 

Kycklingsoppa som hjälper till att stärka immunförsvaret

Stärkande soppa

I dessa tider av Coronavirus och Covid-19, som sprids fort över världen, så vill jag tipsa om den här färgstarka och mustiga soppan.

Den är faktiskt rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.

Just kycklingbuljong har använts länge som en stärkande kur mot förkylningar och influensor.

Benbuljong är riktigt snäll och läkande mat för en sjuk kropp och passar väldigt bra även i förebyggande syfte.

Vill du läsa mer om de hälsosamma effekterna, så finns här mitt inlägg om allt positivt med benbuljong och här kan du läsa på Kurera om gurkmeja.

Här länk till information om den ekologiska gurkmejamix som jag använder, den kommer från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Kycklinggul soppa 2 port

3 dl kycklingbuljong

2 dl kokt kycklingkött

1 kokt morot från buljongkoket

10 cocktailtomater

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

½ tsk svartpeppar

Salt

50 g smör till stekning

50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Nu dricker jag även varje dag en kopp örtte med gurkmejamixen, spetsad med pressad citron och ibland även en klick kokosolja.

C-vitamin och kokosolja är precis som gurkmeja bra mot virus av alla slag, så se till att få i dig rejält av det nu.

Vitamin C finns i stor mängd även i nypon, paprika, chili, kål och i lever.

Här hittar du ett mycket gott recept på kryddig kalvlever som tapas, det passar förstås bra även till kycklinglever.

Kryddig kalvlever till tapas

Glutenfri mandelkaka med drottningsylt och sportlovsbilder

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på i bloggen 11-åriga historia.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite honung, björksocker eller annan sötning om du vill, låt kallna.

Efter receptet kommer några bilder från förra helgen när jag njöt av underbart vårvinterväder hemma i Jämtland.

Jag passade på att ta några bilder på kombucha och bärnstensarmband från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Hennes nya apelsinkombucha smakade fantastiskt gott till frökex med Västersbottensost från Huså Bröd, med grillad karré som pålägg och kokt ägg bredvid.

Riktigt bra picknickmat nu när dagarna blir längre och solen börjar värma.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk honung, björksocker eller annan sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk fiberhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smör till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Bydalsfjällen sedda från Bynäset, Frösön

Kombucha On the Rocks…