Magic Bullet Coffee och kokbokstips till Fars Dag

Magic Bullet Coffee
Foto Mikael Eriksson

Fars Dag

Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.

Så här beskriver Lars-Erik receptet:

Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.

Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.

Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.

Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.

Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.

Spiced Magic Bullet Coffee 1 port

1 kopp kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Ev lite salt

Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.

Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.

Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.

Tipsruta:

Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.

Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör
Foto Mikael Eriksson

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Fiskgratäng med kräftstjärtar
Foto Mikael Eriksson

Dillhollandaise, Pepparsås och Örtsmörsås
Foto Mikael Eriksson

2 x pumpa
Hej på er! Nu när det är pumpatider så kan det ju passa fint att göra något gott med pumpa. Nu när den absoluta pump-hetsen avtagit lite kan du säkert dessutom hitta pumpa till bra pris :) Pumpa är inte bara gott utan det är ju dessutom så himla färgglatt med något starkt gult! Passar… Fortsätt läsa 2 x pumpa
Glutenfritt matbröd med smak av jul och boktips

Baktips

Förvisso är det rätt långt kvar till jul, men vill passa på att tipsa om det här saftiga brödet som påminner mycket om min favorit, vörtlimpan.

Vörtkryddor som finns färdiga på påse innehåller tyvärr gluten, så här har jag blandat ett saftigt nötbröd med de kryddor som traditionellt ingår i julens godaste bröd.

Dopp i grytan och skinkmacka på vörtlimpa har alltid varit det bästa på julbordet, enligt min smak.

Nu har jag ätit glutenfri lågkolhydratkost i snart 10 år och äter inte så ofta mackor, men det här brödet brukar jag baka när vi firar jul nere i Alanya.

Dit åker vi nu för en första vintermånad av 3 nästa vecka, kommer hem en sväng vid Lucia och sen ner för en månad igen över jul och nyår.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

Boktips

Ett annat tips på en fin julklapp är min vän och kollega Therese Renåkers debutroman Mata inte skuggorna.

Therese har haft en dröm ända sen hon var barn att bli författare och nu har hon uppfyllt den drömmen på ett fantastiskt sätt, hon har till och med startat sitt eget TR Förlag.

Boken beskriver fint den första kärleken och alla känslor den sätter igång, både hos huvudpersonerna och människorna i deras närhet.

Gabriel har många skuggor i sin bakgrund sen han flydde från kriget i Syrien och har det inte alltid så lätt att förstå den kyla han möter i sitt nya hemland, särskilt från Hannas pappa.

Men kärleken och konsten hjälper honom på vägen att komma över den traumatiska flykten.

Bakom flyktingstatistiken döljer sig många liknande människoöden, med uppdämda känslor som sorg och vrede men också mycket värme, kärlek och glädje.

Therese beskriver alla de här känslorna på ett mycket varmt och målande sätt i boken, hennes ord engagerar.

Den är både en lättläst och varm kärleksroman, samtidigt som den väcker många tankar om hur lyckligt lottade vi är i Sverige, som slipper krigets fasor.

Jag hoppas det kommer fler böcker om Gabriel och Hanna, jag vill läsa mer om vad som hände sen, Therese ❤

Therese signerar böcker på vår Harmoniresa till Kreta

Så här beskriver Therese med egna ord sin bok, du kan läsa andras tankar om den på hennes hemsida:

”En roman om kärlek. Om kärlekens förmåga att bygga broar och riva murar, om rädslan och kraften att överbrygga den, om fördomar och att gå bakom skal och sköldar.

Men det är också en roman om tunga ryggsäckar, om flykt och separation, om längtan, misstro och hopp, om system som begränsar och vad som kan frigöras när vi får hjälp att gå bortom dem.

Mata inte skuggorna är en kärleksroman om att se, synas och bli sedd.”

Pumpasoppa och ostkaka

Pumpor på Bergianska Trädgården

Torsdagssoppa

Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.

En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.

Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.

Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.

I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.

Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.

Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.

Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.

Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.

På morgonpromenad vid Riddarfjärden

5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Hej på er! Idag får ni lite tips och inspiration på något gott till helgfikat. Alla kanske inte är strikt LCHF utan snarare paleo, men lågkolhydrat i jämförelse med vanligt fikabröd så klart :) Ser ut att bli en solig och vacker höstdag imorgon, så jag hoppas på en lång promenad och ett bad i havet :)… Fortsätt läsa 5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Hej på er! Idag får ni lite tips och inspiration på något gott till helgfikat. Alla kanske inte är strikt LCHF utan snarare paleo, men lågkolhydrat i jämförelse med vanligt fikabröd så klart :) Ser ut att bli en solig och vacker höstdag imorgon, så jag hoppas på en lång promenad och ett bad i havet :)… Fortsätt läsa 5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Glutenfria nötchokladkakor

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

En lite nyttigare kaka

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva Gammaldags husmanskost på nytt sätt bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

Nedanför receptet ser du den engelska versionen av min och Annikas kokbok, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Där fick kakorna vara med på den fina picknickbilden, serverade till kaffet tillsammans med mandelvåfflor med ost, skinka och Forbondekorv.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Kålpudding med lingonsky från Diabeteskokboken för män

Kålpudding med lingonsky
Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av recepten jag skapade till Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt förra året.

Recepten passar förstås lika bra till kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Du kan variera smaksättningen av kålpuddingen med hackade, soltorkade tomater, skivade oliver, oregano och med smulad fetaost istället för keso.

Servera då bara med smörskyn och hoppa över lingonen.

Kålpudding med sky på lingon och smör 4 port

500 g blandfärs

1 vitkålshuvud på ca 1 kg

2 gula lökar

2 ägg

1 burk keso à 250 g

1 dl grädde

1 + 2 dl kycklingbuljong

Ev 1-2 krm kryddpeppar

Salt och peppar

50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen

Lingonsky:

2 dl sky från puddingen

1 dl lingon

50 g smör

Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.

Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.

Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.

Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.

Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.

Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.

Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.

Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.

Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.

Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.

Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.

Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.

Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.

Servera kålpuddingen med lingonskyn över.

På bilden nedan ser du en tallrik med fläsk och stuvad vitkål som jag gjorde i bloggens barndom, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Vykort från Kreta

Njutbar hälsoresa

Här kommer en liten hälsning från den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Jag och Therese Renåker har nu varit här i 2 dagar tillsammans med våra glada, intresserade och engagerade deltagare i höstens första grupp.

Vi har båda tidigare deltagit i flera resor med fokus på maten och hälsan, så vi bestämde oss för att sätta ihop just en sån resa som vi själv skulle vilja åka på.

Resultatet blev resor hit till den lugna byn vid Medelhavet, där vi kombinerar vår förtjusning i god mat tillsammans med viljan att sprida våra kunskaper kring hur maten påverkar både det kroppsliga och själsliga måendet.

Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring det på Harmoniresor.se.

Bjuder här på några bilder från resans första två dagar, vi har det riktigt varmt och skönt.

Hittills har vi hunnit med att äta lunch och middag på två av favoritrestaurangerna här i byn, Golden Beach och Petra Bay.

Maten är fantastiskt god, bara den värd en resa hit.

Vill du se fler bilder från Makrigialos så följ gärna med på mitt Instagram @birgittahoglundsmat.

Lördagens soluppgång på stranden i Makrigialos

Räkor Saganaki och gratinerad fetaost på Golden Beach

Vy över Medelhavet från en parkbänk i skuggan av en tamarisk

Fiskgryta med aioli

På väg till värmen

Idag får du ett snabblagat, enkelt och gott recept på fiskgryta.

Jag sitter just nu på ett flyg på väg till Kreta, för andra året i rad arrangerar jag där tillsammans med Therese Renåker njutbara hälsoresor eller som vi kallar det, Harmoniresor.

Följ mig gärna på Instagram så får du se lite bilder från resan, jag ska försöka hinna lägga in nåt inlägg här också mellan varven.

Jag använde min Wonderbag till att hålla grytan varm på en picknick, så praktiskt att bara packa med i bilen.

Fiskgryta 4 port

800 g koljafilé

100 g smör

4 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

4 tomater

4 vitlöksklyftor

2 dl ajvar relish

2 gula lökar

2 gröna paprikor

1 zucchini

2 msk gurkmeja

1 msk timjan

Salt

Chiliflingor

Aioli till serveringen

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, buljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Det här valnötsbrödet smakar gott till.

Fiskehamnen i Makrigialos

Kvällssol över Makrigialos