Enkel kycklingbuljong med tomat och örter

Smakrik buljong

Jag får många frågor på Facebook om benbuljong, om det är svårt att tillaga och om dess effekter på hälsan.

Jag och Lennart har nu intagit buljong så gott som dagligen i 5 år, det har haft en stor inverkan på våra leder.

Jag har haft problem med höfterna och axlarna, Lennart har konstaterad artros i ryggslutet.

Men sen vi började med egenkokt buljong tillsatt i maten så har de här besvären försvunnit nästan helt.

Kollagenet i buljongen har också gjort att hår, hud och naglar är mycket starkare, vi blir sällan sjuka och magen mår gott.

En trevlig bieffekt är att jag inte har fått så många rynkor än, trots att jag snart fyller 59, bilden är från förra veckan.

Här på bloggen hittar du mängder av tips på mat där jag använder buljongen, skriv bara in benbuljong i sökrutan längst upp så kommer de fram.

Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt eller gurkmejamix och blanda gärna ner en sked kokosolja.

Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som ger energi och stärker immunförsvaret.

Kycklingfond

Kycklingbuljong med tomat och rosmarin

1 ekologisk kyckling

3 stora tomater

2 morötter

2 gula lökar

ev 1 dl torkad svamp

½ purjolök

1-2 tsk torkad rosmarin och/eller timjan

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 litet knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.

Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram när buljongen kokat ihop.

Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.

Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.

Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.

Plocka av allt kött från benen och vingarna.

Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.

Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.

Lägg tillbaka benen, skinnet och brosket i buljongen och koka i ca 5 timmar till på svag värme utan lock, späd med lite mer vatten då och då.

Sila av benen genom en nätsil, koka upp buljongen på nytt och låt den koka ihop tills hälften återstår så blir den riktigt koncentrerad.

Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

I min kokbok Gammaldags husmanskost hittar du fler lättlagade recept på buljonger.

Ingredienser till benbuljong på olika sätt

Sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk

Den vackraste bakboken

Idag har jag den stora glädjen att få presentera ett recept från Annelie Anderssons nyutkomna bakbok Blomster & Bakverk och samtidigt göra lite reklam för boken.

Jag har följt Annelies Blomster & Bakverk på Instagram och bloggen med samma namn en längre tid och fascinerats av hennes fantastiska stilleben med både bakverk och mat kombinerat med vackra blommor, grönsaker, frukt och bär.

Det här är matfotokonst på hög nivå, jag har alltid tyckt om matstilleben från gamla målningar från 16-1700-talet och Annelies bilder är komponerade i liknande stil.

Vi är författare på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag blev väldigt glad när jag fick veta att hennes härliga bilder och recept skulle komma i bokform.

Jag fick ett dedicerat exemplar häromveckan och idag delar Annelie med sig av ett recept som passar mina läsare då det är helt utan socker och gluten.

Boken inleds med några kapitel om Annelies livslånga kärlek till bakning och hur man lyckas med glutenfria bakverk.

Sen följer fyra kapitel med bakning för de olika årstiderna, alla recept har bilder med färgmatchande blomster och vacker hantverkskeramik.

Många av bokens recept är glutenfria eller bakade med ursprungliga sorters spannmål och örter som dinkel, havre, teff, durra och bovete.

Sockerhalten är även den på en lägre nivå än i de flesta bakböcker.

Annelie använder sig ofta av kokossocker, lönnsirap, honung och dadlar istället för det vita, raffinerade sockret, men här kan du ju själv avgöra om du hellre använder sötningsmedel.

Hon har precis som jag upptäckt att hon mår bättre utan gluten och vitt socker, men har hittat ett sätt att skapa bröd och kakor som ska passa alla som vill ha ett bättre alternativ till det som finns på butikshyllorna.

Här hittar du Blomster & Bakverk på Adlibris och här på Bokus, den finns också ute i den vanliga bokhandeln.

Kokostoppar helt utan socker från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

KOKOSTOPPAR helt utan socker 10 st

25 g smör, smält

70 g  (2 dl) kokosflingor

1 ägg

FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNING

1 krm vaniljpulver

1 krm (ca en halv påse) saffran

Rivet skal från citron, lime eller apelsin

1 krm stött kardemumma

Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda med kokosflingor, ägg och någon smaksättning.

Ta hjälp av en stor gaffel eller sked. Ta lite smet i handen och kläm till. Om den inte är formbar kan du ha i lite mer kokos.

Låt smeten stå och svälla en stund så att den sätter sig. Forma nu smeten.

Jag fyller ett matskedsmått med råge, klämmer sedan smeten mellan händerna till en boll och lägger på bakplåtspappersklädd plåt.

Först när alla är gjorda formar jag dem till små toppar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.

Extra gott blir det att doppa topparna i smält choklad av valfri sort.

Klicka på bilden så kommer du till Annelies Instagram

Här nedan ser du några exempel på kaffebröd och matbröd från boken, som ser väldigt lockande ut att baka nu när höstmörkret kommer krypande.

Det här är en av de absolut vackraste kokböcker jag sett och jag har sett rätt många genom åren.

Tack och lycka till med din bakbok, Annelie, hoppas den hittar hem till många bakglada runt landet ❤

Mjuk pepparkaka med lingon från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Kaffekavring på teff och bovete från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

Kantarellsås för flera middagar

Bästa svampsåsen

Under mina år i olika restaurangkök, kokade jag mängder med kantarellsås.

Det var en mycket uppskattad sås, det var bara pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.

Dagens recept är ett riktigt storkok som räcker till en middag för 10-15 personer.

Nu i Coronatider är man kanske sällan så många runt middagsbordet, men det är alltid bra att koka sås i stora satser.

Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt mer buljong och mjölk, så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska, så har du en stuvning.

Helstekt kalkonbröst med kantarellsås och sockerärtor

Kantarellsås

1 liter grädde/kokosgrädde

5 dl förvällda, hackade kantareller

1 stor gul lök

50 g smör/kokosolja

2 dl kycklingbuljong

1 dl madeira, portvin eller vitt vin

1 msk Tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.

Krydda rejält med salt och peppar.

När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.

Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.

Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på grädden.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.

Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.

Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.

Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Här kan du läsa en recension av den inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn).

Kantareller

Gräddstuvad pytt med kantareller

Höstpytt

Har du en bit stek eller annan färdig köttbit, så testa att göra en gräddstuvad pytt.

Ett perfekt sätt att ta vara på rester, du kan variera pytten på många olika sätt, använd fantasin och de råvaror som finns hemma.

Här har jag gjort pytten på vilt och med extra god smak av kantareller och palsternacka istället för potatis.

Är du riktigt hungrig så lägg till ett stekt ägg eller två, de här inlagda rödbetorna smakar också gott till.

Gräddstuvad pytt i panna för 2

4 dl tärnat vilt eller nötkött

4 dl palsternacka i tärningar

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl grovhackade kantareller

1 dl finhackad lök

1 dl benbuljong

50 g smör/kokosolja

Salt och peppar

Bryn smöret och lägg i palsternackan, låt den fräsa en stund så den blir gyllenbrun.

Tillsätt lök och kantareller, stek med några minuter, rör då och då.

Lägg i köttet som också får brynas en liten stund, krydda med salt och peppar.

Häll över grädden och buljongen, låt koka upp och småputtra på svag värme tills den tjocknat.

Fler av mina recept på vår traditionella husmanskost utan gluten och med färre kolhydrater hittar du i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Dillkött från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson…

Värmande kycklingsoppa

Kycklingsoppa

Sopptider

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, på traditionellt vis är torsdagarna soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Är inte så förtjust i ärtsoppa med det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med.

Jag har ofta färdigkokt kyckling och buljong i frysen efter buljongkok så då går det snabbt att koka ihop en soppa.

Jag använder gurkmeja i den här soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hemkokt buljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmejamix

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmejamix.

Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningarna.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter, rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Sötpotatisplättar är gott att servera till soppa istället för den traditionella pannkakan.

Här en bild på dem som finns med i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Ostomelett med spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare.

För att den ska mätta bättre så blandar jag ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad spenat eller mangold

4-5 skivor lagrad ost

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra.

Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig, sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger.

Fler lättlagade och njutbara vegetariska rätter hittar du i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tacofisk med vitkålssallad

Lättfixad tisdagsfisk

I mina dagliga recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger.

Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma.

Fetaost blir också väldigt gott istället för gräddost, då passar oregano perfekt som smaksättning.

Tacofisk 1 port

150 g smörstekt fisk

1½ dl riven gräddost

2 msk tärnad paprika

1 cocktailtomat

1 tsk tacokrydda eller oregano

Salt och chiliflingor efter smak

Vitkålssallad

2 dl finstrimlad vitkål

10 mandlar

2 soltorkade tomater i olja

1 msk kallpressad olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

Flingsalt och chiliflingor

Krama vitkålen mellan fingrarna en stund i en bunke, då blir den mjuk och drar åt sig dressingen bättre.

Blanda ner grovhackad mandel och finstrimlad tomat.

Häll över olja, vinäger och smaksätt med salt och chili.

Låt salladen dra en stund, medan du gör gratängen.

Gör gärna en större sats av salladen, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Lägg den stekta fisken i en gratängform, krydda med tacokrydda och chili efter smak.

Skär tomaten i tunna klyftor och strö dem och paprikatärningarna över fisken, täck med riven ost.

Gratinera på 200° i 15 minuter, servera med vitkålssalladen.

Precis som med salladen så är ju även fiskgratängen väldigt lätt att göra i större format om ni är fler eller om du vill ha matlådor.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt dagliga receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör

Stekpannebröd med äggvitor och mandelsmör

Gott, enkelt och glutenfritt

Som jag skrev i gårdagens inlägg om min bästa majonnäs så har det blivit många äggvitor över den här sommaren.

Jag hittade då på ett nytt stekpannebröd som blivit en stor favorit.

Det är väldigt lätt att göra, mättar bra och smakar suveränt, särskilt som picknickbröd till en sallad.

Jag har testat både att ha lite riven ost på innan jag vänder eller bara som det är.

Vi tycker båda att ostvarianten blir bäst, smaka dig fram till hur du vill ha det.

Om du föredrar ett helt mejerifritt bröd så stek i kokosolja istället för i smör.

Mandelsmör finns i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer.

Fler goda recept på min typ av glutenfria bröd med färre kolhydrater hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Stekpannebröd 1 kaka

3 äggvitor

2 msk mandelsmör

ca 1 krm salt

2 msk smör till stekning

Blanda allt utom smöret i en mixerbunke och mixa snabbt ihop till en slät smet.

Det går också att använda elvisp, vispa så mandelsmöret blandas väl med äggvitan.

Bryn smöret lätt i en stekpanna och häll i smeten jämnt fördelat över hela botten.

Stek på hög värme i ett par minuter tills ytan stelnat.

Lossa brödet ur pannan med hjälp av en stekspade som du för in försiktigt under hela brödet.

Vänd och grädda en halv minut, dra sen pannan från spisen och låt eftersteka i tio minuter.

För variation så täck brödet med 2 dl riven ost som får smälta lite innan vändningen, du ser på bilden ovan hur det blir.

Vill du ha det som fikabröd så kan du smaksätta med 1-2 tsk kanel eller kardemumma och lite vaniljextrakt.

Brödkryddor kan säkert också bli gott i, men det har jag inte hunnit testa än.

Lennart njuter av god picknick och fint väder på Hundudden

Lättfixad majonnäs med stavmixer

Min godaste majonnäs

I sommar har jag gjort mycket majonnäs här hemma, så mycket godare än de man köper på burk.

Med stavmixer går det väldigt snabbt och enkelt att mixa ihop denna underbart krämiga majonnäs, som passar till så mycket gott.

Kom bara ihåg att ingredienserna ska ha samma temperatur, annars finns det risk att den skär sig, även om det minimeras när man använder mixer.

Jag har alltid äggen i rumstemperatur och oljan med, då kan jag få till den här satsen på bara några minuter.

Jag använder neutral rapsolja, inte kallpressad för den är för stark tycker jag.

Nu de senaste gångerna har jag hittat en blandning av rapsolja och olivolja från Zeta som är riktigt god.

Den färdiga majonnäsen förvarar jag i kylen, där den tjocknar så den går att spritsa om man vill göra frukostäggen riktigt fina.

Den håller i minst en vecka, men den brukar inte räcka så länge…

I morgon får du recept på ett nytt stekpannebröd gjort på äggvitorna, också det väldigt lätt att göra.

Lättlagad majonnäs

3 äggulor

2 ½ dl mild raps/olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 msk senap

½-1 tsk salt

Lite peppar

Blanda gulor, senap, vinäger, salt och peppar med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan droppvis först och sen i en smal stråle och mixa ordentligt.

Arbeta upp och ner i bunken med mixerstaven, så allt blir ordentligt blandat.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en större mängd olja åt gången.

Smaka av om det behövs mer vinäger, senap eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Här nedan ser du min bild på majonnäs gjord på ghee och äggfri majonnäs på kikärtsspad från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Bor du i Jämtland så kan du köpa den boken på ekologiska Ås Trädgård där bilden är tagen, de har även nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Valnötsröra med basilika och soltorkade tomater

Röra på valnötter och soltorkade tomater 3-4 port

1 dl majonnäs

½ dl fet yoghurt/kokosgrädde

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad, färsk basilika

Chiliflingor

Flingsalt

Hacka tomaterna riktigt fint, blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt, låt stå i kylen en stund så smakerna mognar.

Servera röran till exempel till grillad eller ugnsstekt kyckling som på bilden, den passar också fint till andra grillrätter och till tapas.

Fler njutbara tips på röror och såser hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.