Mjuk saffranskaka

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Den här kakan gjorde jag till Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult sen starten för 2 år sedan.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Langos – godaste snabbmaten hemmagjord

I tisdags gjorde dom langos på hemkunskapen i Jolines klass. Ett arbete där dom också skulle räkna ut kostnader och portioner av de rätter dom valt i respektive grupper. Det blev jättelyckat och gott tyckte dom och jag är ju såklart alltid frågvis om vad dom får göra just på hemkunskapen. Något som jag reagerade på när vi hjälptes åt i köket här hemma ikväll var att dom inte fått några instruktioner eller snarare restriktioner om vad som gäller när man ska fritera. Att tex alltid ha lock nära till hands om det skulle ta eld, aldrig fritera under en fläkt, inte släcka eld med vatten eller luta ansiktet över frityrgrytan. Det visste hon ingenting om!?!?! Degvätskan till smeten som i det här fallet var vatten skulle dom också ta fingervarmt direkt ur kranen… ?!?! Jag vet att jag lägger mig i för mycket ibland men detta är väl väl ändå baskunskaper man borde få lära sig på en hemkunskaps-lektion? 

Lär barnen hur degar och jäst fungerar, hur man reder en sås, kokar kräm och lite säkerhet i köket.  På våra hemkunskapslektioner när jag gick årskurs 7-9 fick vi lära oss att stryka och vika kläder, koka sylt och konservera och reda soppor och såser. Vi bakade bröd och la in sill i lag och lärde oss hur man på mest ekonomiska sätt bakade sockerkaka på eftervärmen i ugnen. Haha!! 😜 

 

Att ta ljummet vatten från kranen till degvätska är i mina ögon totalt förbjudet! Hur som haver gjorde dom i alla fall langos och hon ville gärna göra det här hemma o visa mig som FAKTISKT aldrig någonsin ätit langos, aldrig någonsin. Har ju såklart sett dom på festivaler o marknader o tänkt ”jäklar va gott de verkar” men aldrig kommit mig för att köpa. Jag blev imponerad av hur gott det faktiskt var och det friterade brödet med kokt potatis i var verkligen matigt och smakrikt. Ska absolut göra langos fler gånger framöver, perfekt till sommaren att göra ute på muurikkan och servera med olika topping och tillbehör. 

  

4 st 

Det här behöver du : 

10 gram jäst 

1 dl vatten 

3 dl mjöl 

3 dl kokt, pressad potatis

1 tsk salt 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen med. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop en deg i bunken med hjälp av en sked. Täck med plastfolie och låt jäsa en halvtimme. Olja in händer och ta upp deg med en sked och tryck ut lätt på olja skärbräda. Fritera ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg upp på hushållspapper så de får rinna av något. Lägg på riven ost, hackad rödlök och gräddfil. Sen kan du toppa med rökt skinka, löjrom, räkor, lax eller precis vad du själv tycker passar. 

 

Baspåläggen; riven ost, hackad rödlök och gräddfil eller créme fraiche. Toppa sen med favorittillbehöret i form av räkor, lax, löjrom, rökt skinka etc. 

 

En langos på gång! 

 

Toppad och klar att avnjutas. 

Smörgåstårta och bilder från födelsedagen

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_garnering

Hej igen alla fina läsare!

Nu ska jag uppdatera er lite om min födelsedag igår. Jösses så roligt det är att fylla år ändå. Jag hade dock helt ställt in mig och förmodligen räknat fel i alla år för jag var JÄTTESÄKER på att jag fyllde 36… Men se de gjorde jag INTE! Är man född 1978 blir man 38 år och inget annat. Var tvungen att slå på miniräknaren i telefonen till och med. 😛 Hur kan man missta sig så…? Jaja, 38 år och väldigt, väldigt glad över livet, lycklig med min fina familj och goa vänner runtomkring så det gör inte så mycket att man blir äldre. Så länge man är pigg och frisk och håller ångan uppe! Dessutom väntas ett litet nytillskott till familjen framåt jul och det ska bli såååå roligt! Berättar mer inom kort.

 

Hade en helt fantastisk dag igår från morgon till kväll. Blev bjuden på frukost med tända ljus tidigt på morgonen innan vi åkte vidare mot skola och jobb. Slutade tidigare så jag skulle hinna handla o fixa smörgåstårta och piffa till lite hemma. Beställde en tårta från Nya Conditoriet i Borgholm också då jag inte skulle hinna med att baka även det. Ölandstårta – så galet god! Prova den om ni inte gjort. Marsipan i botten sedan sockerkaka, grädde med hasselnötssmak och mandariner. Lite stuk av budapeststubbe, riktigt god!

 

Smörgåstårtan jag gjorde blev en snabbis – tre lager fyllning med rökt bog/ägg/mjukost/. Leverpastej/bostongurka samt skinka/mandariner. Tar inte lång tid att svänga ihop och när jag ska servera den direkt samma dag gör jag den extra saftig med lite lösare fyllning och extra av allt! 😉 Receptet kommer nedan.

 

Jag vill även passa på igen att tacka för alla fina kommentarer, sms och gratulationer både på facebook och instagram. Ni är för härliga! Tusen tack! ♥ Nu bjuder jag på ett litet bildregn av gårdagen smat receptet på smörgåstårtan som räcker till 8- 10 personer.

 

Rund charktårta med ost, skinka, ägg och leverpastej – 10 bitar
Det här behöver du : 

2 förp hönökaka (8 halvmånar)

150 gram rökt bog eller skinka

5 kokta ägg

1 tub mjukost naturell

4 msk leverpastej (Lindbergs husmorspastej GRÄDD)

4 msk bostongurka

1 burk konserverade mandariner

 

Garnering : 

1 kruksallad

Herrgårdsost i skivor

200 gram sotrökt skinka i skivor

3 kokta ägg i skivor

Gurka i skivor

Pärltomater

150 gram jordgubbar

1 burk konserverade mandariner

 

Grundröra : 

3 dl grädde

1½ dl majonäs

1 knippe persilja

1 tsk trocomare örtsalt

1 tsk Lawry´s kryddsalt

Några varv med pepparkvarnen

 

Lager 1 : 

Rökt bog som jag river på grovsidan av rivjärnet

1 tub mjukost

2 kokta, hackade ägg

 

Lager 2 : 

4 msk leverpastej

4 msk bostongurka

3 slevar grundröra

 

Lager 3 : 

Rökt bok som jag river på grovsidan av rivjärnet

1 burk konserverade mandariner

3 slevar av grundröran

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_frukost

Morgonmys innan jobbet!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_biobiljetter

Joline hade skrivit ett fint brev och klistrat in biopengar för två personer och ansiktsmask så jag anar att vi tar en heldag med hemmaspa, bio och restaurang inom kort! 😛 Morran och Tobias nya har premiär den 26 oktober så den måste vi se.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_halsband_vaga

Från mamma! Vackert halsband från VÅGA med sten i plommonlila som jag älskar. Även en plommonlila cyklamen med biobiljetter från morbror Anders.

 

 

le_creuset_soppterrin

Nicke köpte en otroligt fin höstbukett och presentkort från min favoritbutik ÖNSKA i Borgholm och jag har redan beställt denna nya soppterrin i rött till min samling! ♥ Han som verkligen älskar soppa (hahaha!!) kommer i fortsättningen bli serverad den ur denna röda skönhet! 😛

Bildkälla; https://www.lecreuset.se/

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas

Fick så många vackra buketter i dessa färger som jag bara älskar. Så höstigt och varmt!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_indiska

Ljuslyktor från INDISKA av Joline! ♥

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_recept

Från min man… ♥

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_onska

Jag tjuvstartade min födelsedag lite i förra veckan då jag köpte lite nytt porslin från bland annat ÖNSKA av märket BRUKA och den nya serien från INDISKA i havsblått relief. Så snygga! Lite fler dessertgafflar och knivar blev det från IKEA också.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_rund

Smörgåstårtan är monterad och klar för garnering.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_tailsweep

Blombud från mina uppdragsgivare och kollegor på Tailsweep dök upp på gården i samma veva som jag kom hem. Dom prickade helt rätt i min typ av stil och färger! Tusen tack till er!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_vas

Mamma kom med en fin bukett i en alldeles speciell vas med tillhörande ljuslyktor från ÖNKSA. (Nybro Crystal Ink) Riktigt fina! ♥ Fick även en skärmaskin som jag önskat mig länge, så till jul blir det finfina, tunna skivor av julskinkan och diverse kallskuret pålägg. Nånting som jag verkligen saknat då jag tycker påläggsskivor man köper är alldeles för tjocka.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_vas_liljor

Vackra liljor av mamma!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalasjordgubbar

Smörgåstårtan är redo att serveras!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_garnera

Till bords med smörgåstårta, presenter, buketter, cyklamen, lyktor och presentkort!

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_oland

Nybakade sockerkringlor och Ölandstårta från Nya Conditoriet i Borgholm.

 

kryddburken_fodelsedag_blommor_bukett_tarta_smorgastarta_olandstarta_sockerkringlor_ljuslycktor_fira_fest_kalas_recept_fyllning

Och kanske det absolut godaste dagen efter, då det finns smörgåstårta kvar i kylskåpet till frukost! 😉

 

Invigning av Ecocaféet i Östersund
Ecocaféet i Östersund...

Den glada personalen på Ecocaféet i Östersund…

Nu äntligen är det dags

Den här helgen, 15-16 oktober, är det stor invigningsfest på Ecocaféet i Östersund.

Jag har ju som bekant för många varit inblandad i caféet som receptkonsult, ända sen planerna på öppnandet tog fart för ett år sen.

Här kan du läsa mer om det och ta del av Ketobollar och Björksockerkaka/Saffranskaka jag hittade på till premiären.

Börje Karlsson och hans dotter Sandra har skapat en mötesplats för alla som vill kunna njuta av gott fika och luncher utan gluten och vitt socker.

Igår skrev ÖstersundPosten en artikel om deras vision att hjälpa många till en bättre hälsa.

De har verkligen lyckats, Ecocaféet har under det första året haft otroligt många nöjda besökare.

Att invigningen dröjde ett helt år, beror på att det tagit tid att bygga färdigt verksamheten, som består inte bara av café utan även en hälsokostbutik och behandlingsrum för allt från klassisk massage till ljusterapi och kostrådgivning samt mycket mer.

Gå in här på hemsidan och läs mer om du är intresserad av alternativa behandlingsmetoder för att förbättra hälsan och välmåendet.

Här kan du läsa mer om mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) gemensamma recept på den Smörgåstårta som blivit en succé på caféet.

Nedan följer lite bilder ur sortimentet på caféet som jag njutit av under mina besök.

Här finns något för alla som gillar naturligt gott à la LCHF, Paleo, Rawfood och Vego, både veganskt och vegetariskt.

Ecocaféets smörgåstårta...

Ecocaféets smörgåstårta LCHF/Paleo…

LCHF-frukost...

LCHF/Paleo-frukost…

Rawfoodpizza...

Rawfood/Vego/LCHF/Paleo-pizza…

Björksockerkaka med saffran...

Björksockerkaka LCHF med saffran…

Rödbetssoppa med Spröda frökex från Huså Bröd...

Vego/LCHF/Paleo rödbetssoppa med Spröda frökex från Huså Bröd…

Gräddbakelse LCHF...

Gräddbakelse LCHF…

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter...

Laxmacka LCHF/Paleo…

Lyxig Vivanikaka och hallonsmoothie...

Lyxig Vivanikaka LCHF och hallonsmoothie…


Torr sockerkaka? – Gör en trifle med vaniljgrädde och färska bär!

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag

Nybakad, varm sockerkaka är väl bland det godaste som finns till en glas iskall mjölk. Skulle det mot förmodan bli något över eller om kakan blivit misslyckad… Kanske för torr, jäst över eller för kompakt så har jag världen bästa tips att ta till för en lyxig dessert!

Bryt kakan i mindre bitar och droppa över lite limoncello eller vanlig citronsaft och vänd runt i en skål. Fördela smulorna i glas varvat med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och färska bär. Så enkelt och så galet gott! 😛 En perfekt fredagsmys-dessert!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_kaka

Den här sockerkakan blev inte misslyckad mer än att jag helt glömde bort den då jag satt och matade råttbebisarna så den blev lite väl torr bara… Men inget ont som inte har något gott med sig! 😉

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag_prtionsglas_glas

Dressa sockerkakan i limoncello eller vanlig citronsaft. Fyll halva glas. Toppa med jordgubbar, lättvispad vaniljgrädde och överst färska hallon och blåbär och lite extra kaksmulor.

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips

Världens enklaste dessert och sååå god!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredagsmys

Önskar er alla en toppenfin helg och en härlig fredagskväll. PUSS! ♥

 

Lucka 12 – Sockerkaka / Saffranskaka LCHF

Saffranskaka på Ecocaféet i Östersund

Till julens kaffebjudningar

Den här sockerkakan har jag tagit fram i mitt arbete som receptkonsult till EcoCaféet i Östersund.

Det är den bästa, glutenfria sockerkaka jag gjort, så jag hade tänkt spara receptet till en kommande bakbok.

Men nu är det ju jul, så då känner jag mig lite extra givmild, så du får receptet här ändå.

Hoppas du köper boken den dag den blir verklighet, har många goda bakrecept att dela med mig av.

Bara att hitta ett förlag som vill ge ut den först, Bonniers tackade nej för några veckor sen…

Men jag ger inte upp så lätt, det finns fler förlag därute ;)

Vill du ha en saffranskaka till Luciakaffet i morgon, så tillsätt bara saffran.

Saffranskaka

Björksockerkaka LCHF

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

För saffranskaka:

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden (och saffran om du vill ha en saffranskaka) i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med Risentas psylliumhusk (ger en fastare kaka än fiberhusk), bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och björksockret kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Sockerkakan blir väldigt god som gräddbakelse eller tårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Här hittar du ett annat av mina tidigare recept på saffranskaka.

Hos Clean Eating by Annika hittar du också en riktigt läcker variant.

Björksockerkaka LCHF från EcoCaféet i Östersund

 

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Tomten på väg för en fika på Ecocaféet en gråmulen decemberdag...

Tomten på väg till EcoCaféet en gråmulen decemberdag…


Lucka 5 – Julig smoothie på EcoCaféet

Smoothie på EcoCaféet

Recept och bilder från EcoCaféet

Du kanske undrar vad som händer på EcoCaféet i Östersund, det var ju länge sen jag skrev nåt om det nu.

Det har berott på att caféet bara har smygöppnat, eftersom all utrustning inte har hunnit komma och bygget inte är riktigt klart…

Så en hel del arbete återstår, men besökarna strömmar till, vi har fått en fantastisk respons från många nöjda gäster <3

Här några bilder jag tagit sen jag kom hem från Florida och några miljöbilder från tidigare, när det inte är fullt med gäster.

Lindha Vikström​, mer känd som Halva Lindha, har här bakat min björksockerkaka, receptet kommer härinne närmare jul.

Lindha på EcoCaféet

Gräddtårta på björksockerkaka...

Gräddtårta på björksockerkaka…

LCHF-pajer på EcoCaféet

EcoCaféet
LCHF-paj, matiga sallader, röror med frökex, rawfoodpizza, paleokakor, vegansk soppa, varma och kalla smörgåsar på mandelbröd och fröbröd är mer av det som finns att njuta av på caféet.

Allt glutenfritt, mycket mjölkfritt och inget vitt socker.

Alla ingredienser som används till bakverken kan man passa på att handla i butiken, där finns också en hel del hälsokost, böcker, presentartiklar och ekologiska hudvårdsprodukter.

EcoCaféet i Östersund

Mina kokböcker på EcoCaféet

EcoCaféet i Östersund

Inför starten av caféet blev vi sponsrade av Acreto, som säljer de amerikanska märkena Crock-Pot och Oster här i Sverige.

Här är första receptet som vi använt den kraftfulla blendern Oster Versa till.

Anna Larsson och Sofie Hallgren som jobbar på EcoCaféet kom med idén till receptet och Anna har tagit bilderna.

Oster Versa från Acreto

Röd-grön smoothie ca 8 port 

Gröna lagret:

6 avocado

5 dl kokosmjölk

100 g bladspenat

1 dl pressad saft från klementin eller apelsin

½ dl kokosolja

ev 1-2 tsk honung eller björksocker

Röda lagret:

3 dl blåbär

ev några droppar pepparmintsolja

Topping:

Cacao nibs

Rumstemperera alla ingredienser, så blandas kokosoljan väl med det övriga utan att stelna i små knölar.

Vill du sen ha smoothien kall, så kyl den innan serveringen.

Gröp ur avocadona och mixa med spenat, citrussaft, kokosmjölk och smält kokosolja.

Häll upp hälften av smoothien i en tillbringare och mixa ner blåbären i det som är kvar i blendern.

Häll upp det röda lagret i glas, dunka botten lätt mot handflatan så det blir en slät yta.

Fyll upp med det gröna lagret. Smoothien blir ganska tjock så ät den med sked ur glasen.

Vill du ha den tunnare så späd med kokosvatten eller mer citrussaft.

Du kan även servera den i små glas som ett gott tillbehör på julbrunchen eller som dessert.

Tomten väljer förstås ekologisk frukt och grönt, här besöker vi Gårdsbutiken på Frösön...

Tomten väljer förstås ekologisk frukt och grönt, här besöker vi Gårdsbutiken på Frösön…


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

 

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Här en bild på blåbärsglögg som jag gjorde nu i helgen och en bild från Gårdsbutiken på Frösön, där omslagsbilden togs till boken häromveckan.

Där kan du som bor i närheten titta närmare på och köpa Wonderbag, det finns både små och stora på butikshyllorna.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön...

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!

äggmackor_äggsmörgäs_rostbiff_räkor_majonäs_skinka
Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret
– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”
(Hur tråkigt är inte det….?)

 

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 

 

Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

 

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

 

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.

 

Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛
Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 
Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar. Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

 

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥

 

ikea_köttbullar_stuvade_makaroner
Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.