Äppelkaka från Alsace

Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme. Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skala äpplena och dela dem i kvartar. Skär äpplena i klyftor och lägg i … Continue reading Äppelkaka från Alsace

Inlägget Äppelkaka från Alsace dök först upp på Äppelpaj.se.

Morotskaka med philadelphiafrosting, valnötter & jordgubbar


Visst var det morotskaka ni gissade på! En av de få mjuka kakor som jag verkligen älskar, å då menar jag VERKLIGEN älskar!! Det är mammas recept som hon alltid gör till jul. En tung, mastig botten, saftig och med mycket smak av kanel, och så frostingen med philadelphiaost och knapriga valnötter… Mmmm… :-P Blir inte bättre än så!

Den ska vara riktigt kylskåpskall också och är absolut godast dagen efter, lite som kladdkaka. Den går utmärkt att frysa med frostingen på. Täck med plastfolie bara. Här har Joline och jag piffat till den lite med valnötter och färska jordgubbar… Grymt farligt att ha den stå i kylen för jag går och knycker en bit lite då och då, men det är så gott, förresten så är det ju lördag idag! :-P

Ha en toppenfin helg nu. Lite senare ska jag visa er en kanonsida jag hittade på nätet… Retro, 50-tal, kökstillbehör, bakgrejer, plåtburkar och gud vet allt… Ni ska få se sen! ;-) Så long på en stund!

Det här behöver du :
3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl matolja
4 dl rivna morötter

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner olja och morötter och tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form eller en form med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 50 min 175ºC. Ta upp ur formen och låt svalna på galler.

Bred på glasyren på kakan när den svalnat något.Garnera med valnötter och jordgubbar.

Frostingen, bara att vispa ihop med elvispen! 
1 ask philadelphiaost (200 gram)
2 msk smör
3-4 dl florsocker
en gnutta vaniljsocker
ev. lite rivet citronskal + saft


Denna morotskaka brukar jag baka i rund springform (diam ca 25cm) men nu gjorde jag den i en vanlig, mindre gratängform av glas med bakplåtspapper i botten. Vänd kakan upp&ner i formen och bred på frostingen.


Ät och njut…

 

Så förstördes våra tänder…

Ruttnande tänder och trånga käkar. Den moderna människan har länge haft stora problem med tandhälsan.
Orsaken är att våra tänder är evolutionärt anpassade för något helt annat än vår nutida föda.
Så skriver GP

De fortsätter:
“Faktum är att förfallet började redan för 13 000 år sedan i samband med jordbrukets uppkomst i vår del av världen.
Innan dess, när alla människor var jägare och samlare, var det nästan bara mycket gamla människor som hade hål i tänderna. Det framgår av undersökningar av kranier från olika stenålderskulturer.
Men när människorna började äta stora mängder växtföda med mycket kolhydrater – föda baserad på de olika sädesslagen – förändrades allt. Kolhydrater är en form av socker och socker är den överlägset främsta orsaken till tandröta.
Vid en forskningskonferens i USA om våra tänders historia presenterades nyligen data som visar att nästan tio procent av de första jordbrukarna hade hål i tänderna. Det kan låta rätt lite, men var ändå en drastisk ökning jämfört med tidigare”

Detta kunde ju Weston A Price konstatera för länge sedan…

Wikipedia om Weston Price Foundation.

Weston A Price Foundation

Finns det någon ungdom idag som inte har tandställning? Här har alla mina tre haft det…

Det är som Lasse Berg ofta konstaterar att “limpan är roten till all ondska;) se 6 min in i videon.
Den är alltså inte bara roten till all ondska i världen den är också roten till “ondskan” i våra kropp och ohälsa… och vad det i grunden är i limpan som skapar ohälsa är ju gluten och andra antinutrienter som fytiner och lektiner.

 

Bloggar etiketter: , ,

Så förstördes våra tänder…

Ruttnande tänder och trånga käkar. Den moderna människan har länge haft stora problem med tandhälsan.
Orsaken är att våra tänder är evolutionärt anpassade för något helt annat än vår nutida föda.
Så skriver GP

De fortsätter:
“Faktum är att förfallet började redan för 13 000 år sedan i samband med jordbrukets uppkomst i vår del av världen.
Innan dess, när alla människor var jägare och samlare, var det nästan bara mycket gamla människor som hade hål i tänderna. Det framgår av undersökningar av kranier från olika stenålderskulturer.
Men när människorna började äta stora mängder växtföda med mycket kolhydrater – föda baserad på de olika sädesslagen – förändrades allt. Kolhydrater är en form av socker och socker är den överlägset främsta orsaken till tandröta.
Vid en forskningskonferens i USA om våra tänders historia presenterades nyligen data som visar att nästan tio procent av de första jordbrukarna hade hål i tänderna. Det kan låta rätt lite, men var ändå en drastisk ökning jämfört med tidigare”

Detta kunde ju Weston A Price konstatera för länge sedan…

Wikipedia om Weston Price Foundation.

Weston A Price Foundation

Finns det någon ungdom idag som inte har tandställning? Här har alla mina tre haft det…

Det är som Lasse Berg ofta konstaterar att “limpan är roten till all ondska;) se 6 min in i videon.
Den är alltså inte bara roten till all ondska i världen den är också roten till “ondskan” i våra kropp och ohälsa… och vad det i grunden är i limpan som skapar ohälsa är ju gluten och andra antinutrienter som fytiner och lektiner.

 

Bloggar etiketter: , ,

Lördagsgodis med Choklad och Kokos à la Paleo och LCHF

En liten njutning till kaffet

Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.

Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.

Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.

Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.

Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.

Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.

Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.

Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.

Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.

Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.

Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.

Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.

Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.

Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde

50 gr Kokosfett

30 gr Kokosflingor

30 gr hackade Cashewnötter

1 Ekologiskt Ägg

3 msk Kakao

1-2 tsk Honung

1 tsk Kanel

2 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.


Muffins maker!


Visst var det en muffins-maskin! :-P Eller muffins maker då! Kul pryl faktiskt. Jag fick den av Nicke i söndags som liten present på vär bröllopsdag och idag har vi provat!

Hade googlat lite om den och läs både bra och dåliga omdömen och även era kommentarer på gissningarna. Här kommer mitt betyg, hur det gick och vad jag tyckte!

Vi börjar med det som är BRA : 

  • Det går snabbt, 6 minuter för vanliga klassiska vaniljmuffins. 8 minuter för lite mastigare chokladmuffins.
  • Det behövs inga pappersformar, det släpper jättelätt även om innehållet i muffinsarna är lite kladdigt (knäckkulor tex) så är det bara att tippa den lite lätt på sidan så lossnar dom.
  • Konsistensen blir genomgående densamma i hela muffinsen.
  • Höga och fina. (Fyll smet upp till kanten)
  • Absolut inte sega och tråkiga i smaken, jättegoda och saftiga!
  • Perfekt till att göra cupcakes av då de håller fin, hög form och jämn konsistens.
Minus? 
Ett litet minus som jag hört många säga var att den bara gräddade 6st åt gången, men jag tycker inte alls det var något problem eftersom det gick så snabbt att grädda dom och en större kökspryl skulle bara bli otymplig i köket vilket oftast resulterar i att man till slut stoppar in den i skafferiet och sen blir den stående där.
Ett annat minus jag hört många säga är att det inte blir så fin yta som i ugnen. Mmm… Men det tyckte jag nog att det blev ändå faktiskt. Ja, ni får se själva på bilderna och avgöra.
Det enda minus jag skulle kunna tänka mig är att jag gärna vill ta loss själva formarna (botten + lock) för rengöring, men dom sitter med skruv. Dock verkar den inte speciellt svår att få ren. Bara låta den svalna och sen torka med hushållspapper, men om man tänker sig fyllning som vaniljkräm, hallonsylt, blåbär etc… Ja, ni fattar hur jag tänker men det är faktiskt det enda jag önskade var annorlunda. Är helnöjd med min muffinsmaskin! :-P
De muffins vi gjorde idag gjordes utifrån ett standardrecept jag brukar använda mig av för att få höga och fina muffins. Inget vispade, utan smeten ska bara röras ihop. Torra ingredienser blandas med blöta och sen smaksätter man efter eget önskemål.
12 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa!
Sen fördelade jag smeten i två skålar för att smaksätta hälften med kakao och knäckkulor. Chokladsmeten blev väldigt fast i konsistensen så där jag ökade på med 2 msk yoghurt i den smeten. Sen gräddade jag vanliga vanilj och choklad/knäckmuffins. 12 st, totalt blev det!
Kakao & knäckmuffins 
2 msk kakao
1 dl knäckkulor
2 msk naturell yoghurt
Jag kom dessutom på en massa annat jag också måste prova såsom; Egg Mc muffins!? Små minipajer, chokladfondant, engelska scones, fyllda munkar, pannkaksmuffins, yorkshirepudding, ostkaka, och småfrallor? Kan bli spännande! ;-)


Dessa chokladmuffins fick gräddas 8 min, och då ser ni att det ändå är lite kladdiga i mitten. Å genast kom jag på att denna maskin måste ju va helt perfekt till även chokladfondant, kanske 5-6 min då?! ;-)

 

Muffins maker!


Visst var det en muffins-maskin! :-P Eller muffins maker då! Kul pryl faktiskt. Jag fick den av Nicke i söndags som liten present på vär bröllopsdag och idag har vi provat!

Hade googlat lite om den och läs både bra och dåliga omdömen och även era kommentarer på gissningarna. Här kommer mitt betyg, hur det gick och vad jag tyckte!

Vi börjar med det som är BRA : 

  • Det går snabbt, 6 minuter för vanliga klassiska vaniljmuffins. 8 minuter för lite mastigare chokladmuffins.
  • Det behövs inga pappersformar, det släpper jättelätt även om innehållet i muffinsarna är lite kladdigt (knäckkulor tex) så är det bara att tippa den lite lätt på sidan så lossnar dom.
  • Konsistensen blir genomgående densamma i hela muffinsen.
  • Höga och fina. (Fyll smet upp till kanten)
  • Absolut inte sega och tråkiga i smaken, jättegoda och saftiga!
  • Perfekt till att göra cupcakes av då de håller fin, hög form och jämn konsistens.
Minus? 
Ett litet minus som jag hört många säga var att den bara gräddade 6st åt gången, men jag tycker inte alls det var något problem eftersom det gick så snabbt att grädda dom och en större kökspryl skulle bara bli otymplig i köket vilket oftast resulterar i att man till slut stoppar in den i skafferiet och sen blir den stående där.
Ett annat minus jag hört många säga är att det inte blir så fin yta som i ugnen. Mmm… Men det tyckte jag nog att det blev ändå faktiskt. Ja, ni får se själva på bilderna och avgöra.
Det enda minus jag skulle kunna tänka mig är att jag gärna vill ta loss själva formarna (botten + lock) för rengöring, men dom sitter med skruv. Dock verkar den inte speciellt svår att få ren. Bara låta den svalna och sen torka med hushållspapper, men om man tänker sig fyllning som vaniljkräm, hallonsylt, blåbär etc… Ja, ni fattar hur jag tänker men det är faktiskt det enda jag önskade var annorlunda. Är helnöjd med min muffinsmaskin! :-P
De muffins vi gjorde idag gjordes utifrån ett standardrecept jag brukar använda mig av för att få höga och fina muffins. Inget vispade, utan smeten ska bara röras ihop. Torra ingredienser blandas med blöta och sen smaksätter man efter eget önskemål.
12 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa!
Sen fördelade jag smeten i två skålar för att smaksätta hälften med kakao och knäckkulor. Chokladsmeten blev väldigt fast i konsistensen så där jag ökade på med 2 msk yoghurt i den smeten. Sen gräddade jag vanliga vanilj och choklad/knäckmuffins. 12 st, totalt blev det!
Kakao & knäckmuffins 
2 msk kakao
1 dl knäckkulor
2 msk naturell yoghurt
Jag kom dessutom på en massa annat jag också måste prova såsom; Egg Mc muffins!? Små minipajer, chokladfondant, engelska scones, fyllda munkar, pannkaksmuffins, yorkshirepudding, ostkaka, och småfrallor? Kan bli spännande! ;-)


Dessa chokladmuffins fick gräddas 8 min, och då ser ni att det ändå är lite kladdiga i mitten. Å genast kom jag på att denna maskin måste ju va helt perfekt till även chokladfondant, kanske 5-6 min då?! ;-)

 

Blueberry cheescake buns

Dessa har jag visat innan men de tål attt upprepas:)

Bulldeg från Sju sorters kakor

Blueberry cheescake fyllning:

150 gr Philadelphiaost
1/2  dl socker 
150 gr Vaniljkräm
 Skal från 1 citron
Blåbär

Blanda ihop Philadelphiaost, socker, citronskal och vaniljkräm, strö på önskad mängd blåbär innan hoprullning
Glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
0,5 krm salt

Blanda ihop alla ingredienser väl. Den ska nästan vara lite rinnig. Är den inte det så kan man stoppa in den i micron en liten stund.



Tortellini i krämig sås med bacon, broccoli och sockerärtor


Tjohopp & gokväll, nu är jag hemma från jobbet och tänkte ge er ett superläckert-vansinnigt-gott-pasta-recept om ni skulle behöva nån gång!?

Till 4 port; köp hem 2 pkt (a´2 port/st) färsk fylld pasta. Ravioli, tortellini, knyten etc… Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och under tiden börjar du strimla och fräsa på bacon i en stekpanna. Skölj broccolin och dela i mindre små buketter. Skölj och skär sockerärtorna i mindre bitar.

När baconet fått färg, pressa ner en vitlöklyfta och pudra över vetemjöl (redning till såsen). Tillsätt en burk creme fraiche och en skvätt mjölk. Krydda rejält med svartpeppar.

Nu är det ungefär dags att hälla i pastan i det kokande vattnet. Koktid på dessa var 5 min så de sista två minutrarna får broccoli och sockerärtor koka med i vattnet dom också. Sila av kokvattnet och häll ner pastan och grönsakerna i såsen. Smaka av med salt & peppar.

Lätt som en plätt och en supersnabb och god middag står på bordet! :-P

4 port
Det här behöver du : 

2 förp färsk tortellini
1 pkt bacon (120 gram)
1 vitlöksklyfta
½ msk vetemjöl
1 burk creme fraiche (2 dl)
1½ dl mjölk
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan. Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta. Pudra över vetemjöl och rör ut. Tillsätt en burk creme fraiche och mjölk. Sänk värmen och låt småputtra tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar. Lägg i broccoli och sockerärtorna de 2 sista minutrarna som pastan kokar. Sila och vänd ner i såsen.


Färsk fylld pasta, broccoli och sockerärtor som får koka med är bara sååå gott!!


Snabbmiddag under 15 min! ;-)

Mjuk LCHF-Chokladkaka
Mjuk LCHF-Chokladkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 1 brödform

Ingredienser:
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö (lika sött som socker)
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram mörk sockerfri choklad


Gör så här:
Smält smöret. Grovhacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser inklusive den grovhackade chokladen med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.

Servera gärna med vispgrädde!