Ugnsstekt sill med purjolökssås, majrova och sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt sill

Gammaldags husmanskost

Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.

När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.

Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, det är inte så vanligt på restauranger idag.

Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.

Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt

Gräddbakelse med hallonfromage och tips på vernissage

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Lördagsgodis

När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.

Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.

Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.

Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.

Kardemummakaka med bär och crème fraiche

Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.

Valnötsmuffins med blåbärssylt

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.

Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.

Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.

Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.

I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.

Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Tomatsoppa och sockerfritt ketchuptips

Mer från grönsakslandet

Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.

Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.

Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria ketchup/chilisås.

Tomatsoppa 2-3 port

6 medelstora tomater

10 cm purjolök

1 liten zucchini

1 äpple

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 morot

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du hellre ha en macka till så prova gärna mitt populära valnötsbröd.

Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min grillkokbok.

Så passa på att njuta av grillat i alla former nu när äntligen grillförbudet hävts.

Grönfrukost och tankar om vår mat

Grönfrukost

Enkel mat i värmen

Idag tipsar jag i ord och bild om den grönfrukost jag och Lennart ätit senaste halvåret, för att vi ska få i oss rejält med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och även proteiner på morgonen.

Vi har ju i över 6 år ätit nötfrukost till morgonkaffet och mått mycket gott av den, 1 dl blandade nötter ger oss en stor bredd av de livsviktiga ämnena.

Det är så gott med nötter och smörtärningar till kaffet, som att tugga på en grov smörgås, så vi fortsätter med den fast i en lite mindre portion.

Den huvudsakliga frukosten följer en stund efteråt, då blir det en skål som oftast innehåller de här ingredienserna, med lite variation:

Rejält med gröna blad, paprika, morötter, pumpakärnor, tomat, gurka, oliver, avokado, nån form av bönsallad och lite mjölksyrade grönsaker.

Proteinet till, förutom det i bönsalladen, kommer till exempel från några bitar sill, parmesan eller fetaost, några skivor kött/korv av hög kvalitet, ett kokt ägg eller tempeh som blivit en ny favorit i bönvärlden, jag tar helt enkelt vad som finns hemma.

Grönfrukost med tempeh

Jag håller matlagningen på en väldigt enkel nivå nu under sommaren, jag orkar precis som många andra, inte laga så avancerad mat i värmen.

Till lunch varierar jag mellan en bit kött, kalkon, kyckling, fisk eller skaldjur och till det en grönsallad med lite frukt eller bär som smaksättning.

Favoriterna som ger en härlig syra till salladen är kiwi, äpple, jordgubbar, havtorn eller körsbär och salladen blir extra god och näringsrik med olivolja och äppelcidervinäger eller granatäppelvinäger över.

Bönsallad är förstås ett stående tillbehör och ibland stekt ägg, en klick bearnaise, aioli eller smör om köttet är magert.

Kalkon, bacon, ägg, grönt och bönsallad till lunch

Ugnsbakade eller stekta rotfrukter blir det också till maten då och då för variation i smak och konsistens.

Jag äter idag en mindre mängd av både kött och smör mot tidigare, bönorna mättar väldigt bra så jag orkar helt enkelt inte lika mycket av det animaliska proteinet och fettet.

Middagen blir något liknande men i en lite mindre mängd, ofta med en laktovegetarisk bas som, ostomelett, tomatomelett eller några skivor halloumi.

Jag har sen 5 år dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna, uteslöt dem helt en period när jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Men i takt med att magen blivit bättre de senaste åren med hjälp av benbuljong och pre/probiotika så har jag börjat äta lite mer igen.

Grädde eller smetana kan vi njuta av till fest och glass blir det någon gång ibland när jag hittar nån av riktigt hög kvalitet.

Ostar är jag mer förtjust i och då blir det oftast get/fårost, halloumi, parmesan eller någon annan vällagrad ost.

Halloumi brukar ju de flesta grilla men det är inget alternativ just nu i denna hemska skogsbrandssommar.

Stekt halloumi med kikärter och spenat

Den gnissliga osten är väldigt god även att steka och variera med olika tillbehör, på bilden ovan serverade jag den med en varm kikärtsröra med spenat och torkat renkött.

Ibland om jag inte är så hungrig till middag så steker jag halloumin tärnad och blandar med ägg till en äggröra och äter med lingon och kanel, det är väldigt gott ihop.

Istället för att äta så många produkter från hälsokostbutiken, så försöker jag alltså att få i mig det jag behöver genom naturlig mat.

I dagsläget blir det bara magnesium, omega-3 och kollagen, för att hålla mitt nervsystem och leder i form.

Jag brukar koka egen benbuljong på kyckling, men nu i sommarvärmen tar jag oftast kollagen som tillskott istället av ren bekvämlighet.

Jag märker en väldigt stor skillnad i mitt mående sen jag förra vintern började lägga till bönor i min dagliga mat när jag läst manuset till Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det här med baljväxter och annat grönt blir mer och mer viktigt på min tallrik, inte minst sen jag lärde mig ännu mer i ämnet när jag gjorde min bönkokbok tillsammans med författarna till boken härovan.

Lax med smörstekta morötter, paprika och ärtor, rucola, avokado och jordgubbar

Hur har då bönorna förändrat mitt liv, kanske du undrar?

Jag har idag vid snart 57 fått en ork och energi som jag inte haft sen jag var ung, knappt ens då…

Sover bättre trots den varma sommaren, mycket tack vare att klimakteriets värmeböljor är borta på nätterna.

Jag har även blivit starkare, fått mer muskler fast jag inte tränar styrketräning utan bara kör mitt vanliga gymnastikprogram och egna lymfmassage, som jag hållit på med i över 10 år.

Slankare har jag också blivit på kuppen, det är riktigt skönt för lederna att jag tappat de extrakilon som smög sig på mig i samband med ingången i klimakteriet.

Jag vid Nyköpingsån i midsommartid

Eftersom jag tränar och promenerar en del så blir det då och då ett mellanmål, särskilt när jag är ute i naturen.

Öländska bönchips och parmesan är bra att ha med i fickan eller ryggsäcken, det ger gott om energi och både pre- och probiotika.

Öländska bönchips till en mugg kaffe på utflykt vid Storsjön

Parmesan, bönchips och kikärtsröra som lättare picknick vid Stendörren

Jag hör av många jag träffat när jag varit ute och signerat mina kokböcker att de har problem med just ökad vikt när de kommit upp i övergångsåldern.

De kan ha ätit LCHF i flera år och mått gott av det, men vid 50-60 så händer något och de ökar i vikt igen.

Min övertygelse är att vi människor är anpassade sen urminnes tider att äta en blandkost som innehåller både animalier och vegetabilier.

Men de senaste decennierna med ändrade matvanor som innehåller mycket industrimat med raffinerat socker och vetemjöl har ställt till problem i tarmsystemet hos många.

När vi sen hittat till lågkolhydratkosten blir vi först av med många av de problem och inflammationer i kroppen som orsakats av det stora intaget av godis, kakor, mackor, pasta, pizza, öl och drinkar.

Men jag har förstått av de här samtalen att det kan dyka upp nya problem om man blir alltför strikt i sin kosthållning.

Personligen tror jag att en strikt lågkolhydratkost där du lämnar ut de flesta grönsaker, frukt och även bär gör att tarmen på sikt får brist på de goda tarmbakterierna.

Så jag fortsätter på min inslagna väg med mycket grönt till maten och en daglig dos av ca 1 dl baljväxter och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Du som känner dig tveksam om det här med bönor kan vara nånting för dig, läs gärna bönböckerna,  gör ett försök och hör av dig i kommentarerna hur det går.

Du kan också gå med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv och ta del av det som vi författare och medlemmarna i gruppen delar med oss av därinne.

Ta det lugnt nu i värmen tills sommaren återgått till det normala och kom ihåg att dricka mycket, glöm inte saltet som är väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Rökt laxsallad med chiliaioli, ägg, avokado och kikärtor på picknick i Wonderbag vid Storsjön

 

Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Grillad fläskkarré med tillbehör

Njutningsfylld semester

Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag.

Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr.

Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Det märkte jag inte minst när jag var i min sommarstuga i nordvästra Dalarna förra veckan, Fuluälven har aldrig haft så lite vatten som nu.

Jag bjöd min syster Monica och systerdotter Martina och hennes hund Loke på grillmiddag när de kommit till sin stuga.

Efter middagen satte vi ut bord och stolar mitt i älven och njöt av svalka och en fin rom med lite ugnsbakade fikon till.

Syster, jag och Loke njuter av en varm och myggfri kväll i Fuluälven

Före maten gjorde jag ett tilltugg till ett glas mousserande vin på Lava Cheese, ett nytt och väldigt gott ostsnacks från Island som jag köpte tidigare i sommar på en matfestival i Kungsträdgården.

På det la jag tunna skivor av lättrökt och torkat renkött från Jillie Ren och Vilt, en skiva av de ugnsbakade fikon som jag hittat på Wijnjas och en kvist citrontimjan, de smakerna harmonierade väldigt fint till ostkexet.

Wonderbag som vinkylare

Vinet och romen hölls riktigt kall i värmen i mini-Wonderbag med hjälp av bara en kylklamp.

Eftersom min kallkälla hade torkat ut så använde jag min större Wonderbag som kylväska i stugan under de dagar vi var där.

Monica har el och kyl/frys i sin stuga så jag kunde byta ut kylklamparna några gånger så maten hölls kall hela tiden.

Grilltillbehör på mitt sätt

Jag gjorde en edamamesalsa med mango, koriander och chili och en grönsallad med avokado, cocktailtomater, oliver, pumpakärnor, timjan och gräslök till grillad fläskkarré, halloumi och paprika.

Tre Peppar bearnaisesås från Ica, en tomatröra med valnötter och en riktigt god chilisås från Fredrikssons Smakglädje på Öland smakade riktigt bra till det grillade.

Eftersom min stuga är helt utan moderniteter som el och vatten så är det skönt att ta kunna ta till lite färdigmat ibland, även för en kock.

Edamamesalsa och avokadosallad

Edamamebönor, mango, chili och koriander

Vill du hellre göra egen bearnaise så hittar du mitt bästa recept här och chilisås utan socker hittar du här nere i ingredienslistan.

Idag får du ett av mina recept på en smakrik grillmarinad, den passar även bra till kyckling och fisk.

Tänk på att vara väldigt försiktig med elden när du grillar i sommar när det är så torrt överallt.

Loke svalkar tassarna i Fuluälven

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Ska du åka till en stuga utan el så kan du lägga in den i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grillning på gång vid Fuluälven

Vill du ha fler tips till sommarens alla grillmiddagar så får du väldigt gärna stötta mitt matbloggande genom att köpa min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Idag och i morgon söndag kan du träffa mig och min syster Monica när vi kommer att ha gårdsloppis i Jämtland och delta i Loppisrundan i Nälden, du hittar oss på Näldenvägen 41.

Jag kommer att ta med några av mina kokböcker också, om du vill passa på att köpa ett signerat exemplar.

Här nedan följer några bilder från vår härliga utflykt till Nipfjället och en från Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.

Jag är så lycklig att jag efter de senaste årens träning nu klarar av att gå även lättare vandringar i fjällterräng.

Städjan

Loke på Nipfjället

Nipfjället

Vilopaus med Öländska bönchips, torkat renkött, avokado, paprika och parmesan

Utflyktsmellanmål

Jag vid Njupeskär med syster Monica, systerdotter Martina och Loke

Dillmajonnäs, LCHF-event och semestertider

Favoritsås till fisk

Nu i värmen passar det riktigt bra med varmrökta, feta fiskar till frukost, lunch eller middag.

Min favorit är röding men det blir förstås också gott med varmrökt lax, sik, regnbåge eller makrill.

Med en krämig sås och grönt till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Nu kommer jag att ta lite semester i Dalarna och Jämtland, det har varit rätt mycket resande i samband med utgivningen av mina nya kokböcker nu under våren och sommaren.

Det är fantastiskt roligt och givande att träffa alla positiva och matintresserade på mina signeringar, men nu är det dags att vila hjärna och kropp i de stora skogarna ett tag.

Nu i helgen deltog jag på LCHF-eventet i Säffle, nedanför receptet kommer några bilder från det.

Det föredrag som jag speciellt vill lyfta fram på årets event var My Westerdahl ( LCHF-ingenjören ).

My berättade om sin hälsoresa från en toppvikt på 170 kilo där hon nu lyckats bli av med hela 95 och den ständiga kampen mot sockerberoendet.

Mycket gripande och ögonöppnande för hur svårt många har det med allt socker som finns runtom oss hela tiden.

De flesta av deltagarna på eventet äter sen länge helt sockerfritt och de lät sig väl smaka av de nya frökexen med Västerbottensost som Huså Bröd just lanserat, en ny smak på mitt originalrecept.

De fick också ta sig en titt på hur Wonderbag fungerar, just användningen som kylbag fick många intresserade i den 30-gradiga värmen vi hade på torsdagens grillning.

Jag var med en stund på kvällarna på campingen men eftersom jag är väldigt kvällstrött så bodde jag precis som förra året lite bekvämare på lugna och fina Krokstad Herrgård.

Jag vill rikta ett stort tack till arrangörerna Johan Falk ( Lagom LCHF ), AnnSofi, Ewa m fl, för att ni ordnat det så bra både i Medborgarhuset och på grillkvällarna på Duse Udde Camping, till och med vädret var perfekt.

Mina kokböcker sålde riktigt bra under de två dagarna jag deltog så jag hade bara med några stycken i resväskan hem.

Jag blir förstås väldigt glad om du också stöttar mitt fortsatta matskrivande, här kan du läsa mer om mig och mina böcker.

Dillmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

½ dl smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka eller saltgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche.

Blanda ner övriga ingredienser och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna bättre.

Jag serverade såsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

För ett mer mättande alternativ kan du blanda ner några deciliter avrunna kikärtor i dillmajonnäsen.

Reportage om eventet i Säffle-tidningen

Kokboksbord på LCHF-eventet

Frukost på Krokstad Herrgård

Öländska bönchips smakade gott till kaffet i värmen

Krokstad Herrgård i Säffle

Säffle Kanal

Cream cheesetårta med fläder och jordgubbar

Här börjar vi måndagen med TÅRTA!!😉 Nä, egentligen inte för jag gjorde den igår som en avslutningstårta till barnen då det inte blev nån i veckan då vi var ute på restaurang istället.

Tårta måste man ju ha, och det passar ju såklart vilket dag som helst – även måndagar!😉

Denna dag har dock vigts åt hundarna då vi var iväg tidigt i morse till Anicura i Borgholm för att röntga Broncos höfter och armbågar. (Hälsoprogram enligt svenska kennelklubben)

Detta gör man strax innan hunden fyllt två år då leder och skelett ska vara färdigutvecklat. Dels för att kunna tävla, ställa ut och ev användas i avel, men också för rasens hälsa och sundhet så vill man kontrollera detta.

All röntgen sker på djurklinik men röntgenbilderna läses av, av SKK och man får svaret efter en vecka ungefär.

Varken veterinär eller djursjukvårdare får inte yttra sig eller ställa diagnos men genom årens lopp lär man sig lite och med duktig personal om man är nyfiken och frågvis så får man en liten uppfattning om läget.

Broncos bilder såg inte så lovande ut varken armbågar eller höfter och det svider i hjärtat.😞 Att veta att han i framtiden kanske kommer få ont och inte orka leva så många, långa år som jag hoppats utan en massa smärtlindring och operation. Dalton vår förr-förra hund fick ju ganska ordentliga höftproblem och fick lämna alldeles för tidigt bara sju år gammal.

Men man ska inte ”måla fan på väggen”. Nu är han ju ung och frisk i övrigt och har aldrig visat varken hälta eller ömhet. (Men så är han en riesen också och dom är extremt tåligt och har aldrig ont, eller visar smärta i onödan) Vilket kan ge en missvisning om hur han egentligen mår. Därför är det bra med röntgen så man kan hjälpa honom med rätt träning och muskling framöver för att bygga upp stabilitet i höfter. Armbågarna är värre om de är dåliga, då det ofta är benpålagringar och lösa benbitar som kräver operation. Men vi får se.

Mina pojkar i alla fall har varit superduktiga idag och fått varsitt nytt halsband innan vi åkte hem igen.❤️

Bilder, längst ner i inlägget.

Åter till tårtan!

En sån otroligt god blandning av smaker blev det. Fräscht, syrligt och sött. Mäktigt men sååå gott!

Istället för vispad grädde gjorde jag en cream cheese-topping som jag täckte tårtan med samt spritsade på ovan. Smaksatte den med flädersaft och citron och gillar man morotskaka med cream cheese-frosting så gillar man detta. Prova!

Fortsätt skicka in era tårtbilder till tävlingen. Många bidrag trillar in hela tiden – superkul att se.

Läs mer om tävlingen HÄR!

Det här behöver du :

2 tårtbottnar

3 dl jordgubbssylt

3 dl vaniljkräm el marsan

1 sats cream cheese-topping

1 liter färska jordgubbar

Fläderblommor

GÖR SÅHÄR :

Varva varje botten med jordgubbssylt och vaniljkräm. Täck hela tårtan med ett lager av cream cheese-topping. Spritsa, dekorera med färska jordgubbar runtom och uppepå samt små knippen av fläderblommor.

Cream cheese-topping med fläder;

400 gram philadelphiaost

1,5 dl koncentrerad flädersaft

1/2 pressad citron

3 dl florsocker

GÖR SÅHÄR :

Vispa med elvisp ihop alla ingredienser till en lagom fast kräm som går lätt att spritsa. Minska eller öka på mängden florsocker tills du är nöjd.

Bronco ❤️

Allan❤️

Svalkande iste i sommarvärmen

Fräsch sommardryck

Vilken värme vi fått igen, idag har vi haft 28 grader här i Stockholm.

Har ändå min vana trogen gått en långpromenad på några timmar.

Först från Kungsholmen via Riddarholmen och till Ivar Los Park för att äta en god kycklingsalladslunch från Paradiset tillsammans med Lennart.

Sen blev det en tur längs Söders höjder via Slussen till Gamla Stan, där det var rätt lugnt idag.

Där gick jag in på trevliga Sara’s Art & Coffee, när jag såg att de hade favoriten Gute Glass.

Gute Glass Saffran och Vanilj

Nu på sommaren njuter jag av en glass av bästa kvalitet då och då, trots att de innehåller en del socker.

Jag äter inte godis alls, har aldrig tyckt om det, men en fin glass är en njutning jag inte vill avstå.

Sockrade drycker går däremot helt bort, så idag får du tips på mitt sockerfria iste.

Bilden här ovan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i min grillbok som snart kommer i ny utgåva.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Utsikt mot Stadshuset på min söndagspromenad

Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Pannbiff med tacosmör och linssallad

Variation till fredagsmyset

Dagens middagstips från mitt kök blir en god pannbiff, tacofredagen får helt enkelt en ny skepnad.

En saftig pannbiff med ett tacokryddat smör till, fungerar fint för både små och stora.

En linssallad med paprika och kummin blir ett gott och mättande tillbehör.

Jag använde gröna linser till den här, men det fungerar fint med andra sorter, bönor och kikärtor också.

Fler tips på mina bönrätter hittar du i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den här enkla salladen hittade jag på idag och fotograferade på min nyplanterade balkong, som bara består av perenner (och gammal mossa) eftersom jag inte är hemma i Jämtland så ofta.

Eftersom det varit så varmt så är min kokosolja flytande, så jag tog den istället för olivolja.

Salladen får då stå framme till serveringen, i kylen stelnar oljan och det blir inte så gott.

Linssallad ca 4 port

2 dl kokta linser

2 msk flytande kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

2 tsk paprikapulver

½ tsk lättstött kummin

½ tsk salt

Skölj de kokta linserna och låt rinna av väl.

Blanda marinaden i en bunke och vänd försiktigt ner linserna.

Låt stå ett par timmar så smakerna mognar, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller kryddor.

Pannbiffar 5-6 port

1 kg nötfärs/lammfärs

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 hackad, stekt lök

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk sesamfrön

2 msk sockerfri chilisås

1 msk oregano

1 tsk chiliflingor

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Smör till stekning

Blanda ägg och grädde med frön och kryddor. Smula ner färsen i bunken.

Häll i löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor och låt svälla en halvtimme.

Då håller färsen ihop bättre under stekningen.

Forma till små biffar, jag fick till 20 stycken av den här satsen.

Stek biffarna i omgångar, några minuter på var sida. Lägg upp i en form eftersom.

Skölj ur stekpannan mellan stekningarna, med lite rödvin och/eller vatten. Häll skyn över pannbiffarna.

Tacosmör

150 g smör

2 msk tärnad röd paprika

2 msk tärnad gul paprika

1-2 msk hemgjord tacokrydda

1 riven vitlöksklyfta

1 krm balsamvinäger

Lite pressad citron

1 msk sockerfri chilisås

Chiliflingor

Salt

Ta fram smöret och lägg i en bunke, låt stå så det blir rumstempererat.

Häll över alla kryddor och den finhackade paprikan.

Rör smöret smidigt och poröst, enklast med elvisp, lägg upp i en skål och kyl.

Ta fram en stund innan serveringen, så kommer alla smaker fram mer.

Jämtland