Spiced Pear & Apple pie

CRUST

Double Crust Classic Crisco
4,8 dl mjöl
1 tsk salt
145 gr Crisco
4 till 8 matskedar iskallt vatten

Förberedelser
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. Tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.
Dela degen i 2 delar och
Forma dessa till plattor och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.

  • Värm ugnen till 225°c.
  • Kavla ut en degplatta för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten.
  • Fyllning
  • 9,5 dl skalade, tunt skivade päron
  • 5 dl skalade, tunt skivade äpplen
  • 1,8 dl socker

  • 2 msk mjöl

  • 3/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk salt

  • 1 msk citronjuice

  •   Mjölk

  •   Kanel och socker
    Gör så här:
    Kombinera, päron, äpplen, socker, mjöl, kanel, ingefära, salt och citronjuice i en stor skål.
     Fördela i pajskalet.
    Kavla ut den sista degen. Dekorera med helt lock (då måste man skära några skåror i degen) eller skär ut remsor och gör ett galler.
      Pensla med mjölk och strö kanel och socker på.
     Baka 30-40 minuter eller tills gyllenbrun.
     
    Blueberry Bavarian Pie

     
     
    Ingredients
    CRUST

    • 4,8 dl mjöl
      1 tsk salt
      145 gr Crisco
      4 till 8 matskedar iskallt vatten
    • 1 tsk vanilj
    • 60 gr vit choklad
    Blåbärsfyllning
    • 12 dl blåbär, uppdelade i 2 lika delar
    • 3 st Gelatinblad.
    • 3 dl socker
    • 0,6 dl Maizena
    • 2 tsp citronjuice
    Bavarian lager
    • 2 st gelatinblad
    • 0,6 dl kallt vatten
    • 2,4 dl blåbär
    • 0,8 dl socker
    • 3,6 dl grädde
    TOPPING
    •   Sötad vispad grädde
    •   Blåbär eller chokladspån
     
    Förberedelser
    Blanda
     mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.

    Forma degen till en platta och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.Värm ugnen till 225°c. Kavla ut degplattan för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten. Pricka botten och kanterna noggrant för att förhindra krympning. Baka 18-20 minuter eller tills gyllenbrun. Låt svalna.
    Smällt den vita chokladen och pensla insidan på pajformen.
    Blåbärsfyllning
     
     Häll 6 dl blåbär i en kastrull. Krossa bären. Rör ner socker och maizena.. Låt koka på medium värme tills krämen tjocknat. Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg dom i blåbärskrämen. Låt svalna. 
    Rör ner övriga blåbär och citronjuice, ställt kallt.
    BAVARIAN LAGER
     
     Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Purea 2,4 dl blåbär. Hetta upp purén på medelvärme. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner sockret. Ta bort från värmen, låt kallna till det nästan stelnat.
     
     Vispa grädden medelhårt. Vänd ner blåbärspurén. Ställ i kyl.
     
     Fördela blåbärsfyllningen i pajskalet. Lägg på Bavarian Lager.Man kan också vänta tills blåbärsfyllningen stelnat lite.  Låt stå i kyl tills den stelnat, helst över natten. Garnera med vispad grädde och evt chokladspån.
     
     


     
     
     
     

    Morot på menyn
    Morotskakasnittar
     
    Recept på dessa hittar du här:
     
     

     
    Morotsbröd i långpanna
     
    24 stycken
    • 5 dl mjölk eller vatten
    • 50 g jäst
    • 0.5 dl olja
    • 200 g finrivna morötter
    • 1 tsk salt
    • 2 msk sirap eller socker
    • 12 dl vetemjöl special
    • 1 dl grahamsmjöl

    Gör så här

    Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter.                                   
    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
     
    Orginalreceptet hittar du här:

    Snälla monsterkakor
    Dottern behövde kakor till skoldiscot så jag gjorde några snälla monsterkakor till dom.
     
     
    Vaniljkakor
     
    Ingredienser:
    7 dl mjöl
     1,5 tsk bakpulver
    225 gr rumstempererat smör
    2,4 dl socker
    1 ägg
    1 tsk vaniljessence
     
    Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
    Tillsätt ägg och vanilj.
    Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
    Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
    Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
    kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
    Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
    Låt svalna på plåten.
    Dekorera.
    Väldigt bra deg som håller formen.


    Mörka chokladkakor 
    Ingredienser:
    6 dl mjöl
    1.2 dl kakao
    1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
    225 g rumstempererat smör
    2,3 dl socker
    1 stort ägg
    1 tsk vaniljextrakt
    Blanda kakao och mjöl i en skål.
    Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
    Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
    Blanda ihop ordentligt.
    Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
    Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
    Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
    Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
    Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
    Låt svalna på plåten.
    Tänk på att ha ungefär lika stora kakor på plåten då de färdiga olika snabbt om du har väldigt varierande storlekar.
    Italian Pear Almond Cake
     
    Italian Pear Almond Cake
     
     
    Ingredienser

    125 g osaltat smör, rumstemperatur
    125 g vitt socker
    2 stora ägg
    50 g mjöl
    100 g mandelmjöl
    1/2 tsk bakpulver
    3 små / medium mogna päron, skalade, kärnas och halveras
    50 g flakad / skivad mandel (1,7 oz.)
    Florsocker, för garnering
     
    Jag gjorde receptet 1,5 gång till en 24 cm form.
     
    Instruktioner
    1.Förvärm ugnen till 190° c.
    2 Smörj en form ca 24 cm.

    3.Förbered päronen , genom att skala, kärna ur och skär i hälften. Lägg undan.
    4. I en stor skål med en elektrisk mixer vispa smör och socker tills det är blekt och fluffigt.
    5.Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop väl efter varje. Använd en spatel, vänd ner mjölet, malda mandlar och bakpulver. Sked smeten i den beredda ormen och använd en palettkniv för att jämnt ut blandningen.
    (Smeten är tjock.)
    6.Stick ner päronhalvorna över kakans topp och baka i föruppvärmd 190 ° ugn i 25 minuter. Avlägsna kakan från ugnen och strö över de flagade / skivade mandlarna över toppen. Ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter.
    Kakan är klar när en sticka i mitten av kakan kommer ut ren.
    7.Låt kakan svalna i formen, 
    pudra med florsocker innan servering.

    8.Valfritt Mascarpone, Marsala och Orange Cream: Vispa skalet av 1 apelsin och 2 msk. av nypressad apelsinjuice i en skål. Tillsätt 2 matskedar söt Marsala och 100 g mascarpone-ost. Tillsätt florsocker efter smak.

    Småkakor
    London Fog Shortbread
     
     
    225 gr smör eller margarin
    1,6 dl florsocker
    4,2 dl mjöl
    1 tsk vanilj
    (1 st vaniljstång, urskrapad) Jag uteslöt denna.
    3 st tepåsar Earl Grey
     
    Vispa ihop smöret och sockret med en elektrisk mixer. Lägg till vanilj, vaniljstång och te. Tillsätt mjölet och blanda tills degen kommer ihop. Rulla degen till en rulle och plasta i plastfolie och kyl i minst 30 minuter. Förvärm ugnen till 175°c.  Nu kan du skära skivor av rullen eller så kan du kavla ut degen och sticka ut valfria former. Placera på fodrade bakplåtar. Kyl kakorna i minst 20 minuter. innan du bakar. Baka kakorna i ca 12 minuter. eller tills kanterna bara är knappt bruna. Låt svalna.

    Dessa kakor fryser väl i en lufttät behållare.


    Kolakakor med kaffesmak
     
    100 g smör
    0,75 dl socker
    1 msk vaniljsocker
    2 msk sirap (ljus el mörk, spelar ingen roll)
    1 msk stark espresso + 1 rågad tsk Nescafé
    2,5 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    Gör så här:
    Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda espresson med det frystorkade kaffet så det löser upp sig. Mixa smör, socker, vanilj, sirap och kaffe tills det är slätt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och arbeta till en deg.  Rulla ut till två längder på en plåt med bakplåtspapper.
    Tryck till längderna lite lätt. Grädda 7-10 minuter, tills de fått lite färg. Skär i snittar och njut!
     
    Receptet kommer från:

     
     
     
     

    Tårta med päron och mandelmassa-mousse
     

    Ingredienser & Gör så här

     
    Browniebotten
    • 100 gr mörk choklad
    • 100 gr smör
    • 2 st ägg
    • 1 dl socker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1/2 tsk bakpulver
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 st dubbeldajm krossad

    Gör så här

    1. Browniebotten
       Värm ugnen till 200 grader. Smält choklad och smör.
       Vispa ägg med socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ihop bakpulver och vetemjöl. Vänd ner chokladblandningen  och den krossade dajmen.
      Häll i en formen med löstagbar kant (som du lagt smörgåspapper som du smort och bröat, men bara i botten )( detta kan uteslutas men tårtan blir väldigt svår att flytta på om du hoppar över det)
      Baka  i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
     
    Päronmoussen kan man göra själv, finns bra recept på näten men jag använder moussepulver från butiken:
     
    Mandelmassa-moussen har jag också använt moussepulver men denna gång neutralt:
     
     
    Mandelmassa-mousse
     
    100 gr Neutralt moussepulver
    1 dl vatten
    5 dl grädde, vispad
    100 gr riven mandelmassa
    mandelessence
     
    Blanda vatten och moussepulver, vänd ner vispad grädde, vänd sedan ner riven mandelmassa och önskad mängd mandelessence.
     
    Jag försökte göra tårtan tvåfärgad men använde för lite grön färg i päronmoussen så det syns dåligt.
     
    När mousserna stelnat skar jag upp en stor burk med konserverade päron och la i ett snyggt mönster.
     
    Sen gjorde jag pärongelé på päronsaft och gelatinblad.
     
    3 dl blandad Päronsaft
    3 st gelatinblad
     
     
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
    Värm upp saften (det behöver inte vara jättevarmt, bara så att gelatinbladen smälter) Lägg i gelatinbladen och låt dom smälta.
    Låt svalna och häll gelén över päronen.
    Väldigt viktigt att man nu har en form, plast eller papper som håller tätt, annars rinner gelén av innan det hunnit stelna.
    Dekorera sedan efter behag.
     
     
     
     
     

    Tårtor 2017
    Det har varit lite tyst här ett tag, alltid lättare att lägga upp på Instagram och Facebook.
     
    Här är tårtor jag gjort där jag använt mousser från butiken:
     
    Tårtan består av köpta marängbottnar, rabarbermousse med jordgubbsbitar, kolasås, grädde och jordgubbar.


    Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, skogsbärsmousse och blandade bär, lite florsocker.

    Den här tårtan minns jag inte riktigt vad jag hade i men förmodligen sockerkaksbotten, jordgubbsmousse, marsipankant, grädde, chokladganache och sockerdekorationer.

    Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, vit chokladmousse, pate decorkant, vit vhoklad ganache, lite candy button dekorationer.

    The Walking Dead:
     
    Sockerkaksbotten, jordgubbssylt, glasskräm, grädde och sockerplatta med motiv.

    LCHF chokladfudge!
    LCHF chokladfudge!
    Källa: Evelinas Värld
    Portioner:

    Ingredienser:
    2 dl grädde
    100 gram antingen steviasötad eller sockerfri mjölkchoklad
    1 msk kakao
    1 msk sukrinmelis
    50 gram smör
    Gör så här:
    Smält smöret i grädden på svag värme och sedan ner med chokladen.
    Ha i resten av ingredienserna och blanda samman.
    Låt stå och småkoka i ca 25 minuter under omrörning, tills
    det blir en "seg" smet.
    Häll smeten i en form och ställ i kylskåpet över natten.
    Dagen efter tar du ut formen och skär ut smeten i fyrkantiga bitar.
    Välj om du vill behålla dem fyrkantiga eller göra som jag och rulla
    Ihop dem till små bollar.

    Förvara i kylskåp!

    Ca 1,3 gram kolhydrater per bit på 20 st!
    Syrliga energibollar

    Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

    Nytt kokboksrecept

    Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

    Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

    Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

    Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

    Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

    I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

    Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

    Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

    Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

    Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

    Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

    Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

    Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

    Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

    Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

    Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
    Foto Veronica Kindblad

    Syrliga energibollar ca 20 st

    3 dl kokta kikärtor

    1½ dl kokosgrädde

    1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

    1 dl nyponskalsmjöl

    ½ dl kokosolja

    Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

    1 tsk vaniljpulver

    Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

    Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

    Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

    De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

    De ger också gott om extra energi till träningspasset.

    Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

    I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

    Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

    En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…