Topp 10 på bloggen 2020

Populära recept

God fortsättning på nya året och trevlig Trettondagsafton önskar jag alla läsare.

Så glad att just du kommer på besök och delar min kärlek till njutbar mat.

Det känns fint att mina recept uppskattas av så många, är nu inne på tolfte året sen jag började dela recept.

Du får förstås mer än gärna sprida bloggen vidare till dina vänner som också tycker om naturligt god mat.

Idag får du en lista på de mest populära recepten under året som gick, det märks på alla besök härinne att Coronapandemin ökat intresset för hemlagad mat.

Först ut är det recept som under många år legat i topp, så även 2020, min lilla stekskola där du får lära dig konsten att steka en tournedos.

Mina 18 år som kock lärde mig både det och mycket annat som jag delar med mig av i mina kokböcker, du hittar vägen till dem efter receptlänkarna.

1 . Så steker du en perfekt tournedos

2. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

3. Långsamstekt kyckling i ugn med örter och vitlök

Kyckling till buljong

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Räksoppa

5. Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

6. Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

7. 7 sorters glutenfria kakor till jul

8. Smörstekt Harr på Jämtlandsvis

9. Nystart med 7 äggrätter

10. Lax med gräddstuvad mangold

Här nedanför ser du min kokböcker och den bakbok som kommer ut till våren.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna, jag blir väldigt glad och tacksam om du vill beställa en till dig själv eller till dina nära och kära som present.

Jag och fyra av mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

Pizzamuffins från kommande kokboken Baka med frukt & grönt

Gott Nytt År

Äntligen har vi då kommit fram till ett nytt år, visst känns det skönt att kunna lämna det bedrövliga Coronaåret 2020 bakom oss?

Låt oss hoppas att 2021 blir ett friskt och glädjefyllt år på alla plan, det behövs nu mer än någonsin.

Idag har jag ett glädjande besked till alla mina följare, jag kan nu äntligen berätta att min sjunde kokbok släpps till våren, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Jag fick frågan om jag ville skriva en bakbok av min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh redan i våras, alldeles efter att Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hade släppts.

Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.

Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.

I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.

På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.

Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.

Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.

Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.

Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.

Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.

Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.

Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.

De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.

Ett av de söta recepten från boken är den hallonmoussetårta som jag hade med till inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 i somras, du hittar tårtan och länk till det inslaget här.

Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Fikontryfflar med apelsin

Chokladdoppade jordnötskakor

Små pekannötsmuffins med äpple

Gröna ärtvåfflor

Sesamkex med vitlök och dill

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Havrebullar med tomat och basilika

Lucka 19 – Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk

Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Blomstrande bröd

I dagens lucka gästas Tomten och jag av bloggvännen Annelie Andersson från Blomster & Bakverk.

Jag har följt Annelie en tid på Instagram och fascinerats över hennes otroligt vackra bilder och kreativa bakverk.

Här hittar du sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk och här får Annelie berätta mer om sitt arbete;

Hej, här kommer en julhälsning från Annelie med bloggen Blomster & Bakverk. Extra roligt att få gästspela här igen, inte minst eftersom jag har glädjen att vara på samma bokförlag som Birgitta.

Min första bakbok, Blomster & bakverk, är en välfylld bakbok med bröd, bakverk och godsaker. Jag vill inspirera till att baka med olika mjölsorter, så i min bok finns både klassiska bakverk och naturligt glutenfria.

 

Med mina recept och ätbara stilleben tar jag läsaren genom årets alla säsonger och sätter stämningen för varje årstid, vilket jag hoppas ger både bakglädje och ögonfröjd.

Den här tiden på året vill man njuta extra mycket av julens alla dofter och smaker. Idag vill jag bjuda er på ett glutenfritt julbröd bakat på durra- och bovetemjöl som jag kryddat med pomerans, ingefära, kryddnejlika och brödkryddor.

Om du tycker att bara en hint av julens smaker räcker, så tar du den mindre mängden julkryddor. Om du å andra sidan verkligen vill att det ska smaka jul, så är det bara att dubbla mängden. Hursomhelst kan jag lova dig ett gott glutenfritt julbröd.

Julbröd Foto Annelie Andersson

Julbröd
Foto Annelie Andersson

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd
225° (gärna varmluft)
Tid i ugnen: 60–70 minuter
Total tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Lucka 16 – Sockersmartare marsipanbröd från Ann Fernholm

Jultips från Kostfonden

Idag är det Ann Fernholm som gästar Tomtens Adventskalender och bjuder på familjens julgodisfavorit.

Ann har många strängar på sin lyra, hon är vetenskapsjournalist, en uppskattad författare och även initiativtagare/grundare av Kostfonden.

Kostfonden är en oberoende forskningsfond som genomför stora studier på lågkolhydratkostens inverkan på olika sjukdomar, läs mer genom att klicka på bilden nedan.

Här kan du läsa mer om hur du kan göra ditt liv sockersmartare, dagens recept kommer från den artikeln.

Vill du också hjälpa till att förändra vården så stöd gärna fonden med en julgåva eller som månadsgivare.

Skänk en julgåva till Kostfondens livräddande forskning

Här hittar du Ann Fernholms böcker, Ett sötare blod, Det sötaste vi har, Smakäventyret och den senaste, Stora boken om barn och mat.

Ann har en fantastisk förmåga att beskriva hur våra kroppar fungerar på ett mycket lättförståeligt sätt.

Hennes böcker och föreläsningar har de senaste åren nått en mycket stor publik.

Ann har även skrivit förord till två av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Hur du gör sockersmartare val hos Kostfonden

Bilden ovan visar skillnaden i sockermängd på köpt choklad jämfört med hemgjort marsipanbröd.

Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.

Lucka 15 – Julbordets 7 godaste fiskrätter

Fiskfavoriter till jul

Idag får du en favorit i repris här i bloggens julmatstips, jag har så många nya följare så jag delar mina bästa fiskrecept.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Lucka 13 – Saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott

Luciafika

Tomten och jag önskar alla våra läsare en riktigt trevlig Lucia och tredje Advent, med gott fika, ljus och värme.

I dag är det mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak som delar med sig av ett recept från sin bakbok Nyttigare Gott.

Vi har haft kontakt på nätet nästan ända sen jag började blogga, en mångårig vänskap som även sträckt sig ut i verkliga livet med flera trevliga möten.

Här hittar du deras bakbok hos Adlibris och här kan du köpa ett signerat exemplar direkt från parets blogg, där finns även den läckra kokboken Ren & Naturlig mat.

Vill du ta del av fler av deras juliga recept på en gång, så finns E-boken Adventsmys & Glöggfest att ladda ner här.

Här kommer en julhälsning från Jenny och Magnus;

Vi älskar adventstiden och alla vackra ljus som nu lyser upp i decembermörkret, vi älskar också smakerna av jul och att baka.

Något som smakar extra mycket jul är saffran, så vad passar då inte bättre än att baka våra goda och omtyckta Saffransrutor med pistagenötter. Mums!

Sätt på en kopp kaffe och njut av en god fika med smaker av jul.

Jenny & Magnus Andersson

Under vårt tak

Saffransrutor med pistagenötter från Nyttigare Gott

Saffransrutor med pistagenötter

Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

40 minuter

Ingredienser:

4 st ägg

4 msk kokossocker

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 tsk nystött kardemumma

1,5 tsk bakpulver

0,5 g saffran

Topping:

50 g pistagenötter

Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål

Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten

Klä formen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen

Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan

Ta ut kakan och låt den svalna

Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor

Lucka 10 – Saffransbiscotti från Swedish Paleo

Tomten på Skansen

Julkakor à la AIP

I dagens lucka delar Tomten och jag med oss av ett recept på annorlunda biscotti bakade med jordmandelmjöl från Cecilia Nilsson på Swedish Paleo, läs mer om hur de kom till i länken.

Cecilia har precis som jag haft stora problem med hälsan men har med hjälp av maten blivit friskare, piggare och slankare.

Hon har tack vare det utbildat sig till Lic. Kostrådgivare och är en välkänd och populär kokboksförfattare inom Paleo/stenålderskost och antiinflammatorisk AIP.

Du hittar Cecilias kokböcker här och så här beskriver hon sin medlemsklubb och allt du kan få ta del av i den;

Cecilia Nilsson, Swedish Paleo

Välkommen till Swedish Paleo!

Vill du få hjälp med att bli symtomfri vid kronisk sjukdom, allergi och inflammation?

Vill du samtidigt äta mat som bygger din hälsa på lång sikt? Då har du hittat rätt!

I vår medlemsklubb får du tillgång till världens största receptbank med autoimmun läkande kost (AIP) – underbart god mat som är lätt att laga.

Du hittar 800+ läkande recept och veckomenyer med inköpslistor som gör det enkelt att komma igång.  Du kan också spara dina favoriter i en egen receptsamling.

Alla recept hos oss är fria från gluten, mejerier, socker och tillsatser.

Just nu får du en månad gratis prova på hos oss med rabattkoden BirgittaJUL

Gå med här: www.swedishpaleo.se

Klicka på bilden nedan så kan du nu också ladda hem Swedish Paleos E-bok med gratis julrecept.

Saffransbiscotti AIP

1 banan

2 msk kokosmjölk

2 dl riven kokos

1½ dl arrowrotmjöl eller potatismjöl

2½ dl jormandelmjöl, finrivet

1 dl smält kokosolja

5 dadlar

1 tsk honung

1 påse saffran

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.

  3. Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.

  4. Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-

  5. Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.

  6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.

  7. Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.

  8. Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.

  9. Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.

     

    Älvrosgården på Skansen

Lucka 5 – Ljummen julsallad från Pernilla Lantz

Varma julgrönsaker

Idag är det dags för bloggvännen Pernilla Lantz att bjuda på ett av sina favoritrecept med julkänsla.

Här hittar du Pernillas blogg och så här beskriver hon sitt recept;

Just detta recept kom fram genom att jag blev bjuden hem till My Westerdahl för att fira en socker- och glutenfri jul tillsammans med henne och några vänner till My förra året.

Min tanke med Ljummen sallad till jul, var att plocka fram rödkål som kanske känns lite tråkigt och göra den lite roligare.

Jag älskar brysselkål som man tillagar i ugnen med olivolja, så varför inte blanda det tillsammans med rödkål.

För att få den mer som en sallad valde jag att grovhacka ner lite grönkål. Den blev väldigt vacker och supergod.

För att piffa till den lite mer så rostade jag lite pumpakärnor som man kan servera vid sida av eller blanda ner bland allt annat. Den fick tummen upp av alla och många blev förvånade att det var rödkål i.

Passar perfekt till varmrökt lax, köttbullar, prinskorv eller julskinka.

Jag har ätit den både till biffar och ugnsbakad lax – passar till allt om du frågar mig 😉

Ljummen sallad till jul 4 port

500 gram Rödkål

1 st Gul lök

25 gram Smör

10 st Kryddnejlikor

8 st Kryddpepparkorn

Salt

2 msk Vinäger

Brysselkålen

1 påse Brysselkål

Olivolja

Salt

Grönkål

Instruktioner

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader

Snoppa av brysselkålen och dela,  lägg i en ugnsform.

Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter

Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen

Finstrimla rödkålen och löken.

Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.

Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.

Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.

När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.

Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.

Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.

Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.

Lucka 3 – Tjälknöl utan socker

Kallskuret till jul

Tjölknöl har en given plats på julbordet, köttet blir väldigt saftigt och gott när det först får tina långsamt och sen lagas klart i ugnen på låg värme.

När det är färdigstekt läggs det i en marinad att kallna för att sen kylas ner några timmar i lagen, det ger ett mycket smakrikt kött.

Receptet kommer från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, en bok som passar fint i julklapp till alla som uppskattar vår traditionella mat.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists ”LCHF för seniorer” och de flesta recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”, så här får man alltså två böcker till priset av en.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa kokboken direkt därifrån, de har fri frakt inom Sverige.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel, blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys in det som inte går åt på några dagar.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, 249 kr på Lumio Förlag

På bilden nedan ser du Ekshäradsgården på Skansen, den känner jag lite extra varmt för eftersom min farfar kom från en by utanför just Ekshärad i Värmland.

De flesta av bilderna i Tomtens Adventskalender i år är fotograferade på Skansen nu i november, jag har tagit många, långa promenader där i höst.

Nu har de tyvärr stängt fram tills att Coronapandemin gett sig, det blir för dyrt att ha öppet med så få besökare som det är nu.

Vill du stötta deras fortsatta verksamhet så köp gärna ett årskort till dig själv eller någon när och kär i julklapp.

Lucka 1 i Tomtens Adventskalender – Annorlunda pepparkakor

Adventstider

Välkommen in på besök till Tomtens Adventskalender denna mycket annorlunda decembermånad.

Nu i Coronatider känns det extra viktigt att sprida ljus och glädje, så Tomten kommer att dyka upp härinne med ett recept med julanknytning varje dag fram till julafton.

Du som följt min blogg har under flera tidigare julmånader fått se Tomten på äventyr nere vid Medelhavet, från vår vintervistelse i Alanya.

I år blev det ju förstås ingen resa, så nu har jag istället fotograferat min lilla tovade Tomte i sin valnötsbåt i vackra miljöer på Skansen.

Jag har vistats mycket i naturen på Djurgården och Skansen senaste året, det har blivit mitt andningshål för att klara av att bo mitt i en storstad.

Jag är född i de fjällnära stora skogarna i nordvästra Dalarna, så det här med naturkontakt är otroligt viktigt för mig, den finns nära även i Stockholm om man letar lite.

Nu stängde tyvärr Skansen i fredags på grund av just Coronapandemin, så det dröjer till våren innan jag kan njuta av de vackra miljöerna igen.

Vill du hjälpa till att stötta deras verksamhet så köp ett årskort som julklapp eller till dig själv, de börjar gälla i ett år från första gången man använder det.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör

Dagens recept kommer från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Här har jag smaksatt mina glutenfria kikärtskakor med pepparkakskryddor, de blir ett nytt och lite annorlunda adventsfika, gärna serverade med ädelost.

Du kan köpa ett signerat exemplar av kokboken här som kan skickas som julklapp till vem du vill i landet, den finns även här på Adlibris och Bokus.

Pepparkakor på kikärter och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärter

1 dl jordnötssmör

1-2 msk pepparkakskryddor eller mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljextrakt/pulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt.

Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, lägg kakorna på galler för att svalna.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Vill du göra kakorna helt sockerfria så använd ca ½ dl valfri sötning istället för aprikoserna, tillsätt då gärna ett ägg för en mjukare konsistens på kakorna.

Du kan variera kakorna med mandelsmör och torkade fikon.