Gott grillat!


2:a juni och det blåser småspik här på ön, man skulle snarare tro att det är 2:a oktober, eller?! :-P Nåja, hur som helst så trotsade vi storm och regn under gårdagskvällen och tände grillen för grilla skulle vi!

Två fina flintastekar lades på grillen, den ena i mannens smak; hot, hot, hot med massor av chili i marinaden. Den andra något mildare… ;-)

En klassisk potatissallad och en grymt god grönsallad till gjorde kvällens grilltallrik helt fulländad, så gott de var!

Gjorde också en liten avstickare från Lohmanders kalla bearnaisesås och provade Rydbergs nya på burk, den va riktigt god och inte lika ”smörig” i smaken som Lohmanders så den köper jag fler gånger helt klart, har ni provat nån ny bearnaise av dom kalla sorterna eller håller ni troget fast i era favoriter?

Tillbehör; Potatissallad, vitlökssmör


En fräsch grillsallad med plommontomater, majs, romansallad, krasse, olivolja, pressad citron. Lite salt & peppar och chiliflakes.


Het & mild flinta!


Joline dukade bordet för det var inte ens tal om att sitta utomhus i blåsten… :-P


Äppelbubbel med jordgubbar ger i alla fall lite sommarfeeling!


Kvällens rundades av framför Let´s Dance med supersaftig, god morotskaka. Recept kommer senare idag!

 

Rabarberpaj de luxe

Pajbotten:
200 gram osaltat smält smör
3 ägg
3  msk erythritol och 1/4 krm stevia, eller annan vald sötning
2  dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Fyllning:
2-3 fint skivad rabarber
200 g  riven mandelmassa
strö lite sötning ovanpå

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen  fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en pajform med 3/4 av pajdegen, ca 1 cm upp på kanten.
Riv mandelmassan och strö ut det över pajskalet i botten lägg rabarbern ovanpå mandelmassan.
Strö ev lite mer sötning ovanpå rabarbern.
Gör smala remsor av resterande deg och lägg i ett rutnät över. Grädda i ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

Serveras ljummen med lättvispad grädde eller vaniljsås 

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Muffins maker!


Visst var det en muffins-maskin! :-P Eller muffins maker då! Kul pryl faktiskt. Jag fick den av Nicke i söndags som liten present på vär bröllopsdag och idag har vi provat!

Hade googlat lite om den och läs både bra och dåliga omdömen och även era kommentarer på gissningarna. Här kommer mitt betyg, hur det gick och vad jag tyckte!

Vi börjar med det som är BRA : 

  • Det går snabbt, 6 minuter för vanliga klassiska vaniljmuffins. 8 minuter för lite mastigare chokladmuffins.
  • Det behövs inga pappersformar, det släpper jättelätt även om innehållet i muffinsarna är lite kladdigt (knäckkulor tex) så är det bara att tippa den lite lätt på sidan så lossnar dom.
  • Konsistensen blir genomgående densamma i hela muffinsen.
  • Höga och fina. (Fyll smet upp till kanten)
  • Absolut inte sega och tråkiga i smaken, jättegoda och saftiga!
  • Perfekt till att göra cupcakes av då de håller fin, hög form och jämn konsistens.
Minus? 
Ett litet minus som jag hört många säga var att den bara gräddade 6st åt gången, men jag tycker inte alls det var något problem eftersom det gick så snabbt att grädda dom och en större kökspryl skulle bara bli otymplig i köket vilket oftast resulterar i att man till slut stoppar in den i skafferiet och sen blir den stående där.
Ett annat minus jag hört många säga är att det inte blir så fin yta som i ugnen. Mmm… Men det tyckte jag nog att det blev ändå faktiskt. Ja, ni får se själva på bilderna och avgöra.
Det enda minus jag skulle kunna tänka mig är att jag gärna vill ta loss själva formarna (botten + lock) för rengöring, men dom sitter med skruv. Dock verkar den inte speciellt svår att få ren. Bara låta den svalna och sen torka med hushållspapper, men om man tänker sig fyllning som vaniljkräm, hallonsylt, blåbär etc… Ja, ni fattar hur jag tänker men det är faktiskt det enda jag önskade var annorlunda. Är helnöjd med min muffinsmaskin! :-P
De muffins vi gjorde idag gjordes utifrån ett standardrecept jag brukar använda mig av för att få höga och fina muffins. Inget vispade, utan smeten ska bara röras ihop. Torra ingredienser blandas med blöta och sen smaksätter man efter eget önskemål.
12 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa!
Sen fördelade jag smeten i två skålar för att smaksätta hälften med kakao och knäckkulor. Chokladsmeten blev väldigt fast i konsistensen så där jag ökade på med 2 msk yoghurt i den smeten. Sen gräddade jag vanliga vanilj och choklad/knäckmuffins. 12 st, totalt blev det!
Kakao & knäckmuffins 
2 msk kakao
1 dl knäckkulor
2 msk naturell yoghurt
Jag kom dessutom på en massa annat jag också måste prova såsom; Egg Mc muffins!? Små minipajer, chokladfondant, engelska scones, fyllda munkar, pannkaksmuffins, yorkshirepudding, ostkaka, och småfrallor? Kan bli spännande! ;-)


Dessa chokladmuffins fick gräddas 8 min, och då ser ni att det ändå är lite kladdiga i mitten. Å genast kom jag på att denna maskin måste ju va helt perfekt till även chokladfondant, kanske 5-6 min då?! ;-)

 

Muffins maker!


Visst var det en muffins-maskin! :-P Eller muffins maker då! Kul pryl faktiskt. Jag fick den av Nicke i söndags som liten present på vär bröllopsdag och idag har vi provat!

Hade googlat lite om den och läs både bra och dåliga omdömen och även era kommentarer på gissningarna. Här kommer mitt betyg, hur det gick och vad jag tyckte!

Vi börjar med det som är BRA : 

  • Det går snabbt, 6 minuter för vanliga klassiska vaniljmuffins. 8 minuter för lite mastigare chokladmuffins.
  • Det behövs inga pappersformar, det släpper jättelätt även om innehållet i muffinsarna är lite kladdigt (knäckkulor tex) så är det bara att tippa den lite lätt på sidan så lossnar dom.
  • Konsistensen blir genomgående densamma i hela muffinsen.
  • Höga och fina. (Fyll smet upp till kanten)
  • Absolut inte sega och tråkiga i smaken, jättegoda och saftiga!
  • Perfekt till att göra cupcakes av då de håller fin, hög form och jämn konsistens.
Minus? 
Ett litet minus som jag hört många säga var att den bara gräddade 6st åt gången, men jag tycker inte alls det var något problem eftersom det gick så snabbt att grädda dom och en större kökspryl skulle bara bli otymplig i köket vilket oftast resulterar i att man till slut stoppar in den i skafferiet och sen blir den stående där.
Ett annat minus jag hört många säga är att det inte blir så fin yta som i ugnen. Mmm… Men det tyckte jag nog att det blev ändå faktiskt. Ja, ni får se själva på bilderna och avgöra.
Det enda minus jag skulle kunna tänka mig är att jag gärna vill ta loss själva formarna (botten + lock) för rengöring, men dom sitter med skruv. Dock verkar den inte speciellt svår att få ren. Bara låta den svalna och sen torka med hushållspapper, men om man tänker sig fyllning som vaniljkräm, hallonsylt, blåbär etc… Ja, ni fattar hur jag tänker men det är faktiskt det enda jag önskade var annorlunda. Är helnöjd med min muffinsmaskin! :-P
De muffins vi gjorde idag gjordes utifrån ett standardrecept jag brukar använda mig av för att få höga och fina muffins. Inget vispade, utan smeten ska bara röras ihop. Torra ingredienser blandas med blöta och sen smaksätter man efter eget önskemål.
12 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa!
Sen fördelade jag smeten i två skålar för att smaksätta hälften med kakao och knäckkulor. Chokladsmeten blev väldigt fast i konsistensen så där jag ökade på med 2 msk yoghurt i den smeten. Sen gräddade jag vanliga vanilj och choklad/knäckmuffins. 12 st, totalt blev det!
Kakao & knäckmuffins 
2 msk kakao
1 dl knäckkulor
2 msk naturell yoghurt
Jag kom dessutom på en massa annat jag också måste prova såsom; Egg Mc muffins!? Små minipajer, chokladfondant, engelska scones, fyllda munkar, pannkaksmuffins, yorkshirepudding, ostkaka, och småfrallor? Kan bli spännande! ;-)


Dessa chokladmuffins fick gräddas 8 min, och då ser ni att det ändå är lite kladdiga i mitten. Å genast kom jag på att denna maskin måste ju va helt perfekt till även chokladfondant, kanske 5-6 min då?! ;-)

 

Blueberry cheescake buns

Dessa har jag visat innan men de tål attt upprepas:)

Bulldeg från Sju sorters kakor

Blueberry cheescake fyllning:

150 gr Philadelphiaost
1/2  dl socker 
150 gr Vaniljkräm
 Skal från 1 citron
Blåbär

Blanda ihop Philadelphiaost, socker, citronskal och vaniljkräm, strö på önskad mängd blåbär innan hoprullning
Glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
0,5 krm salt

Blanda ihop alla ingredienser väl. Den ska nästan vara lite rinnig. Är den inte det så kan man stoppa in den i micron en liten stund.



Grillad flintastek, nykokt färskpotatis och vitlökssmör


Visste du det här om flintasteken? 

  • Blev uppfunnen på slutet av 70-talet och kallades då ”ryss-stek”.
  • Imponerade inte på svenska folket förrän Fred Flinta (The Flintstone) började sändas på TV, därav dagens namn flintastek!
  • Är sommarens motsvarighet till vinterns julskinka.
  • Är en styckdetalj där man helt enkelt skurit skivor rakt igenom grisskinkan och behållit benen.

En inte alls tokig grillprodukt som dessutom brukar räcka till 2-3 personer, dessutom tycker jag om när köttet är lite tjockare.  Jag gillar också smaken man får av att grilla kött med ben och en rejäl fettkappa. Klipp eller skär snitt i fettet runtom annars blir köttet som en ”skål” på grillen. Ett litet (eller snarare stort minus är att det är väldigt svårt att hitta okryddad/omarinerad flintastek, men hör med charken i din butik eller vänd dig till ett gårdsslakteri)

Köp rent kött och marinera själv, det blir ALLTID godast och köttet ska grillas med fettet på även om man inte äter det så ger det smak! Servera med klassiskt vitlökssmör!

Mjuk LCHF-Chokladkaka
Mjuk LCHF-Chokladkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 1 brödform

Ingredienser:
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö (lika sött som socker)
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram mörk sockerfri choklad


Gör så här:
Smält smöret. Grovhacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser inklusive den grovhackade chokladen med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.

Servera gärna med vispgrädde!
Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli

Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis

Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.

Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.

Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.

Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.

Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.

En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.

Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.

Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.

Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.

Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.

Röding med Grönsaksfräs

1 Röding

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

1 dl Aubergine i bitar

2 Cocktailtomater i bitar

½ dl gul Paprika i strimlor

2 msk strimlad Purjolök

1 msk Smör

1 msk Kokosfett utan smak

Chiliflingor

Havssalt med Örter

Nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.

Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.

Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.

Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.

Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.

Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.


Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Snabb, knäckig, enkel rabarberpaj


Här kommer ett riktigt gammalt recept ur mina gömmor, tror det kommer från norrland från början sen jag var liten. Minns inte om jag bloggat om det tidigare men såhär i rabarber-tider så tål det verkligen att upprepas. I vanliga fall när jag ska göra lite knäckigt täckte på en paj brukar jag använda havregryn och lite sirap, detta blir precis lika bra fast mycket enklare. Inget kladd, bara skära rabarber, röra ihop, strö över och in i ugnen. Klockrent busenkelt och resultatet blir en härligt seg, knäckig paj med syrliga rabarber som gör sig alldeles ypperligt ihop med ett par kulor vaniljglass.

Det här behöver du :
1200 gram rabarber
1½ dl strösocker

2½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

150 gram smör
1 dl flagad mandel

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna och skär dom i mindre bitar, inte så noga. Lägg dom i en bunke och strö över sockret och vänd runt noga. Smörj en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter eller annan form motsvarande måttet.  Häll rabarberna i botten. Rör ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål och strö över rabarberna. Toppa med smör (hyvla med osthylen eller skär i tunna skivor) och lägg över. Toppa med flagad mandel. Grädda i 200 grader ca 40-45 min till pajen fått färg.


Hemma hos familjen i Kalleguta hittade vi dessa godingar idag! Riktigt söta och fina trots en bit in i säsongen.


Fröken nyfiken är visst med överallt!


Låt gärnade skurna rabarerna stå en stund tillsammans med sockret så smälter det ihop lite, precis jag gör jag med äpplen.


Sen ner i en ugnsfast form. Här har jag le creuset hjärtformade pajform, så fin och somrigt till röda frukter och bär.


Strö över mjöl och sockerblandningen och skiva över smöret.


Toppa med flagad mandel om du vill! Och vill du inte, så låt bli!


In i ugnen 200 grader ca 40-45 min tills du ser att sockret karamelliserats och börjat bubbla gyllene i kanterna.


Serveras med fördel med färska jordgubbar och glass! Låt gärna pajen ”stå till sig” en stund före servering. här var jag väldigt snabb när jag skulle fota, den var fortfarande brännhet så därav lite mer flytande konsistens på sista bilden. Låt den stå i rumstemperatur så ytan torkar så blir den riktigt knäckig!


Mmmm… Somrigare än såhär blir det nog inte! Hugg in och smaka vet ja! :-P

Imorgon blir en mindre kul dag då jag måste iväg till sjukhus och kolla upp ett fult fästingbett på skuldran som troligen är borrelia, (bild; klicka på länken) så ni kan väl skänka en tanke eller två till mig imorgon… :(