Äggakaka med bacon
Äggakaka med bacon
Källa: 1sam
Portioner: 2

Ingredienser:
4 ägg
1 dl vispgrädde
½ dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
salt (smaksak, jag tog ca 2 krm)
Gör så här:
Vispa ägg och grädde
Blanda ihop mandelmjöl och fiberhusk, blanda i äggsmeten
Salta

Häll i smörad stekpanna. Stek på svag värme (3-4) ca 8 min, glid över på tallrik och vänd därefter tillbaka i stekjärnet. Låt stå några minuter.

Servera med bacon, knaperstekt i micro samt lingon, rårörda med en aning sötrix flor.
Fyllda lasagnekuddar med kyckling, spenat & hasselnötter


Igår lagade Joline & jag mat tillsammans, det är ju bara hon o jag hemma nu i veckan då Nicke kör flyttresa om kommer hem tors/fredag nånting, men sen har han semester! :-P

Vi snickrade ihop en riktigt god… Ja vad ska man kalla de? Fyllda lasagnekuddar, ungefär som canneloni fast inte rullar utan trekantiga kuddar. Vi gjorde fyllningen på zucchini och spenat som fick fräsa ihop med lök, vitlök och finhackade hasselnötter, vi avslutade med salt och peppar och rörde ner en burk creme fraiche. Detta rörde vi ihop med en urbenad, grillad kyckling och packade in i färsk lasagne. In i ugnen och gratinera med ostsås över. Dundergott!! Som Joline sa… ;-)

Det här behöver du : 
1 grillad kyckling
2 frp. färsk lasagne, helst Felix lång lasagne
½ zucchini
1 liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
ca 150 gram färsk spenat
1 dl finhackade hasselnötter
Salt & peppar
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur köttet på kycklingen.
Lägg lasagnen i en skål med kallt vatten under tiden du gör fyllningen så går den lätt att vika utan att spricka sen.

Börja med bechamelsåsen som får stå och puttra under tiden.

Hacka zucchini, spenat och pressa ner vitlök i het stekpanna med lite olja. Rör ner hasselnötterna och låt alla smaker få fräsa ihop ca 3 min. Salta och peppra. Rör ner en burk creme fraiche.

Vänd ner kycklingköttet och rör ihop.

Rulla ut lasagnen på en skär bräda. Lägg på fyllning och vik över ett hörn så det blir en trakant, gör sedan tre vik till, skär av och lägg i smord, ugnsfast form. Och så fortsätter du så till du gjort alla sex. Snåla inte med fyllningen, den räcker utmärkt till 6 stycken ”kuddar”. Skulle du få fyllning över kan du klicka ut den i formen vid sidan om.

Häll ostsåsen över formen, lägg i några körsbärstomater och gratinera i 200 grader tills den fått fin färg, ca 20-25 min. Strössla över skivad salladslök och färsk timjan före servering.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt (riv på zestjärnet)
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.


Det färdiga resultatet! Men vi tar de från början :

Här får zucchini, spenat och lök fräsa ihop…


Tillsammans med hasselnötterna blir det en härlig doft och lite extra ”crunch”. Använd vilka nötter du vill, pinjenötter eller valnötter. Är du allergisk; uteslut dom helt eller använd solroskärnor te x.


Vänd ner kycklingen i röran.


Rulla ut lasagnen och lägg på fyllningen. Vik trekanter. (4 vik totalt/kudde)


här är alla sex kuddar färdiga.


Bred över ostsåsen, lägg på en näven körsbärstomater och några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.


Färdig att serveras. Lite skivad salladslök och färsk timjan ger extra piff o färg!


Smaklig kudde! :-P

Efterrättsbomb
Efterrättsbomb
Källa: Katarina
Portioner: 25

Ingredienser:
Till mandelmassa
150 g mandel
150 g sukrin
några droppar vatten

Till fyllning
100 g smält smör
2,5 dl grädde
250 g mörk choklad
250 g vit choklad (alt olika sorter mörk choklad 70 o 50, kan också vara mörk choklad med smaksätttning)

Hallon, blåbär eller andra bär.
Gör så här:
Kör ingredienserna till mandelmassan i matberedare och droppa i vatten till bra konsistens. Tryck ut mandelmassan i en form med löstagbar botten. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Smält smöret med grädden och låt koka upp. Ta av plattan och rör i chokladen.

Häll blandningen på mandelmassabotten och låt stå kallt minst 4 timmar.

Kakan blir kompakt och man behöver bara en pyttebit. Håller länge i kyl.
Fransk äppelkaka

Fransk äppelkaka – recept på en riktig god Fransk äppelkaka! Ingredienser Pajdeg 1 rulle färdig pajdeg (finns i frysdisken) eller 4 dl vetemjöl 3 msk socker 1/2 tsk vaniljsocker 1 knivsudd bakpulver 100 g smör, kallt 1 ägg 2 msk vatten Pajfyllning 1 kg syrliga äpplen 2 dl socker 1 citron, saften av 1 msk … Continue reading Fransk äppelkaka

Inlägget Fransk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Dagens lunch :


När det enklaste är det godaste… Det får räcka så! ;-)

Koka färska majskolvar :
Lägg ner majskolvarna i saltat, kokande vatten.
Låt koka 6-8 min, inte mer då blir majskornen hårda istället.
Man ser på färgen när majskolvarna dom börjar bli klara, då blir dom mörkt gula.

Servera med en klick smör… Ja, det är allt! 

Bland det absolut godaste som finns. Glöm inte tandpetare och tandtråd efteråt! :-P


Enklaste sättet att ”skala” en majskolv är att skära av ändarna först och sen skala…


Mycket lättare så, och du får med alla små trådar lättare!


I kokande gryta…


Här är dom färdiga, helt gyllengula och mörkare i färgen. Man behöver inte krångla till de så mycket med majskolvar, en klick smör räcker… Och tandpetare till efterrätt! :-P

Förresten, av majs kan man göra mycket gott, kolla här : 

  
Fr.vä; Majssoppa, grillade majskolvar, varm majssallad. Klicka på bilder för recept.

 

Rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa


Denna dagen ett liv… Visst va de väl så han sa farbror Melker i Saltkråkan? ;-)

Morgon här hemma började ju kanske inte som planerat. Jag skulle jobba på kontoret och precis som igår så skulle jag skjutsa barnen till fritids till klockan åtta.

Klockan ringde, jag pallrade mig upp, väckte barnen, kläder och tandborstning och spegeltid tar ju sin tid ibland… :-P

När vi dock alla var färdiga och väskor packade med ombyten och frukt så ska vi då åka!

Hittar först inte dörrnyckeln när jag ska låsa så in och rota igenom alla sjunhundra handväskor för att sedan komma på att jag hängt upp dom på lilla kroken i hallen…

Ut till bilen och då är den låst…

Ja, här på landet låser jag aldrig min bil och nyckeln sitter typ alltid i också… Och det gjorde den även idag!! Jag vet att jag har en extranyckel och jag vet också precis vart den ligger; i handsfacket!

Ja, så där stod vi efter en smått hektiskt morgon och kom inte in i bilen så det var bara att ringa fritids och meddela att barnen blir hemma idag och jag fick sadla om mina kontorsplaner till barnaktiviteter istället. Vad passar väl då bättre i 24 graders tryckande värme än att baka bullar?? :-P Fiffig jag är!

Vi bakade rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa så det stod härliga till, sen har vi faktiskt inte gjort nånting, bara slappat och tagit det lugnt. En sån dag… ;-)

Nu är min privata superhjälte hemma och har förstås fått upp bildörren ”lätt som en plätt” med lite ståltråd och trix. Det stora världsproblemet är löst! Imorgon är det dock ledigt från fritids så kanske kan vi ta oss nånstans med bilen då… Apropå det så ska jag gå ut och plocka in extranyckeln ur handsfacket nu på en gång:-P

Rimbobullar ca 60 st
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
200 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 dl finhackade hasselnötter

Efter gräddning : 
Florsocker + vatten till kristyr att ringla över

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Dela i tre delar. Det blir ca 20st per degbit. Kavla degen till en rektangel. Skär ut fyrkanter ca 10*10cm. Klick ut 2 tsk fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten som ett kuvert. Tryck till lätt med fingret i mitten. Placera i aliminiumformar eller vanliga bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

*Vi gjorde snurrbullar av halva degen som jag fyllde med riven mandelmassa, penslade med ägg och strödde över pärlsocker. 


Förberedd! Vi provade även en smaksatt mandelmassa med skogsbär i några av snurrbullar, blev riktigt gott.


Små fyrkanter med 2 tsk fyllning, vik ihop hörnen mot mitten som ett kuvert och tryck till lätt.


Ställ i formar.


Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Dekorera med kristyr som du ringlar över. (florsocker + vatten)


Det fina uppläggningsfatet jag fick av mamma kom väl till användning och den rymmer måååånga bullar! Finns på ÖNSKA. Märke; Sagaform ”Happy days”.


Sommarens bullbak, en dag när det INTE regnade… :-P

Pankopanerad torskfilé och kustvägen förbi Bruddesta


I helgen var barnen och jag iväg på en liten utflykt längs kustvägen här på ön.

Från Äleklinta körde vi upp till Sandvik med ett stopp vid bl a. Bruddesta fiskeläger. Där är bara sååå vacker med dom idylliska sjöbodarna, dom klippiga bergssluttningarna, terrängen intill alvaret och för att inte tala om växtriket. Oorkideerna och alla färgsprakanade markkrypare överallt.

Det går dock inte fort fram på den steniga och guppiga grusvägen, max 30km/h och betande djur, färrister och möten om vartannat gör att man verkligen hinner njuta av naturen med blåkulla i horisonten…

En vacker regntung dag från början som slutade i strålande sol när vi kom fram till Sandviks hamn. Där köpte vi med oss färska torskfiléer hem och panerade med panko. Så vansinnigt gott!

Jag vet jag snöar in lite på fisk nu men de blir så när jag får nått i skallen jag bara ”måste” och de ena föder de andra… :-P


Bruddesta fiskeläger. Dom vackra sjöbodarna i sten…


Härligt sjöutsikt från fiskebodarna.


Bergsslutningen… Där ovanpå går den gamla kustvägen på västra sidan Öland.


Ett stilleben där man måste blunda en smula för att känna energin från allt arbete som susar från sjön och fiskebodarna…


Doppa-fötterna-vatten och alger som inte luktar illa!


Himlen mörknade och helt plötsligt stod vi mitt i världens ösregn så skynda, skynda upp till bilen igen!


Körde förbi stenbrotten vid Lofta. Här finns många konstverk uträttade av små barnahänder… Sååå vacker!


Regnet vräker ner, men vad gör väl det… När det regnar på Öland så infinner det det mest vackra fotoljus man kan önska…


Vem kan inte tänka sig att sätta sig här och koppla av en stund?


Åter till fiskeriverksamheten. Här har jag förberett för panering. Vetemjöl blandat med salt och malen vitpeppari en skål, 4 ägg i en annan och panko ströbröd i den tredje (asiatiskt ströbröd). Den här mängden som ni ser är helt och hållet tagen på en höft  men räckte till ca 8 torskfiléer. Snåla inte med salt & vitpeppar i vetemjölet bara…


Såhär fina blev dom pankopanerade torskfiléerna!


Jag friterade dom inte i nån fritös med stekte i rejält med rapsolja + en klick smör för smakens skull på medelvärme. Knappt en minut på varje sida.


Kokt potatis, remouladsås och pressad citron… Gröna ärter ser jag nu att det fattas, men va sjutton!! ;-)

Rökt flundra


Tycker ni om flundra? Fisk som fisk tycker jag, men rökt är den lätt den absolut godaste fisken, där ligger tom. den varmrökta lax i lä. Detta blev riktigt, vansinnigt supergott. Fick tips av fiskhandlarna att torrsalta 3-4 timmar och sedan sköja av saltet och torka den innan röken. Sagt å gjort.

  • Köp hem färsk flundra
  • Använd fint salt utan jod och gnid in fisken med, lägg i porslinsform och täck med saltet. Plasta över och låt stå i kylskåp ca 3-4 timmar.
  • Skölj fisken under kallt vatten så saltet rinner av.
  • Torka fisken torr.
  • Lägg på plåt/galler med tjocka skinnsidan NEDÅT! :-P
  • Rök ca 20-25 min. Jag varmröker i muurikkas elrök >>
  • Packa in den ännu varma fisken i aluminiumfolié och låt ligga i kylskåp 12 timmar så jämnas både salt & röksmaken ut sig och du får perfekt resultat!


Fina flundror… Eller fina och fina… Goda då! ;-)


I saltet, 3-4 timmar. Jag lät dom ligga 3 timmar.


Här ska dom precis in i röken. Ser ni den lilla ”missen” jag gör nu?? Har lärt mig till nästa gång att lägga fisken med tjocka skinnsidan nedåt!


Färdiga!


Gott som tusan! På knäckebröd med bara lite smör och nån kall skivad, kokt potatis…

Lollos Äppelkaka

Gör sockerkakan, rör smör och socker. Tillsätt ägget. Rör sedan i bakpulver, sedan vetemjöl och sist mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll i en smord bröad form. Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel och rulla äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker … Continue reading Lollos Äppelkaka

Inlägget Lollos Äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Boktips: Vad vi ska äta! Och varför!

Weston A Price om naturfolkens diet:
” Något man undrar över är om det inte finns några speciellt energigivande vitaminer och mineraler i kosten de äter, som inte bara bygger fysiskt starka kroppar i vilka deras själar bor, utan att de även bygger sinnen och hjärtan som är kapabla till högre form av mänsklighet med en särprägel där materiella värden blir sekundära”.
Något för var man att kontemplera djupt…
***

Här får ni ytterligare en viktig bok att läsa och ha i samlingarna. Denna bok har Gunnila Blomberg skrivit utefter sin forskning i Weston A Price forskning. Weston A Price och hans fru reste runt till flera av världens naturfolk på 1930-talet och vad hans forskning upptäckte har han redovisat i sin egen bok:
Nutrition and physical degeneration
Han lyckades att besöka 14 olika folk så som indianer, inuiter, folk på ytttre Hebriderna, avlägsen alpby i Scheweiz mfl.
I boken nämner Gunnila att vad alla folkslag hade gemensamt var att dåtidens moderna kost ännu  hunnit göra sitt intåg fullt ut och där man såg att den gjort det där fanns våra moderna sjukdomar och dåliga tänder. Så man kan konstatera att inga av våra moderna sjukdomar fanns hos något av de 14 folk han studerade innan den moderna västerländska kosten gjorde sitt intrång.

Weston Price var ju tandläkare och i första hand dokumenterade han tandhälsan, men kvickt insåg ha att hälsa och tänder hänger ihop. Kvickt insåg han också att där man åt sin urspungliga diet där hade man bäst hälsa och allra bäst bland folk som bodde vid havet.
De få folk som åt spannmål (råg) och nötter så var de noga blötlagda och fermenterade (surdeg), folket i alpbyn lät surdegsbrödet ligga i flera veckor innan man åt det, allt för att man visste  hur ohälsosamt det i grunden var med de antinutrienter som finns i allt spannmål och också nötter.

Weston Price noterade också att alla hade ett slags sacred food (helig mat) som var förbehållen barn, gravida, unga kvinnor och par som skulle gifta sig och bilda familj. De visste att dessa grupper av individer var särksillt viktiga att se till att de var starka för att bära fortlevnaden för folket vidare. Ex så var det hos folket i yttre Hebriderna fiskhuvuden som var det bästa och därmed var sacred food. I alpbyn var det ett heligt gult smör, gjort av den första mjölken får de gräsbetande djuren när de kom ut på våren. Notera att i boken finns det kostråd för små barn som säkert kan vara uppskattat av dem som vill sina små barn väl.

Även i denna bok nämns vikten av opastöriserade gräsbetes mejerier. I boken nämner Gunnila fler studier, ex denna om marsvin som utfodrades med pastöriserad mjlk utvecklad abnormiteter så som, dålig tillväxt, muskelstelhet och blev ofta bara ett år gamla.Vid obduktion fann man att msuklerna och mjukvävnaderna var fulla med kalcium, det var dit kalciumet gick inte till skelettvävnaden.Kalcium lagrades på fel ställe i kroppen. Ådeförkalkning där kärlen hårdnar kan orsaken vara att kalcium lagras där.
Som tidigare nämnts på bloggen i min recension av Mjölrevolutionen så töms ju i stort sett mjölken på allt vid pasöriseringen och efter tillsätter man vitaminer, men det som är viktigt här att veta att de är ex syntetiska D vitaminer och det har visat sig kunna kopplas till hjärt-och kärlsjukdomar.

I boken nämns också kvoten mellan omega 3 och omega 6 är viktig. I de traditionella dieterna var kvoten 1,5:2,5 i dagens kost är den 1:20. Vilket torde säga alla allt. Denna kvot skapar obalans på cellulär nivå…

Även kolesterolet nämns. Kolesterolet ansvara för healingen i vår kropp. När kroppen har läkningsprocesser att utföra producerar den kolesterol pch skickar ut det till den del i kroppen som är skadad. Höga nivåer av kolesterol indikerar att kroppen behöver kolesterol för att skydda sig.
Vad händer då om vi sänker den via statiner?

Det jag förbehåller mig att hålla mig lite reserverad för är att Gunnila nämner salt och där rekommenderar havsalt och Himalayasalt, vid samtal med Falksalt så innehåller dessa inget eller ytterst lite jod. Nu börjar jag förstå att joderat salt är ett måste. Möjligt att man kan ta jod som tillskott om man ändå vill använda havssalt/Himalayasalt. Eller så forskar man vidare i ämnet själv.

Boken avlsutas med tips och recept på hur vi införlivar mer av ursprungskosten i vår diet. Exempelvis lägga in lever och andra inälvor i maten så den “döljs”, många av oss har ju svårt med inälvsmat. Recept på dunder buljonger och hur man fermenterar och blötlägger nötter finns också.
Vill gärna avsluta min lilla recension av denna bok som alla borde ha i hyllan med ett citat ur boken av Thomas Alva Edison:
“I framtiden kommer läkare inte att skriva ut recept på läkemedel. Istället kommer de väcka sina patienters intresse för egenvård, kost och varför de blir sjuka”

Vi har så smått börjat inträda i denna “Edisons framtid”, fler och fler läkare gör ju just detta!

Vill du också uppdatera dig om rätt kost för rätt hälsa så köp boken här på BOKUS

 

Bloggar etiketter: ,