Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? :-P Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? ;-)

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

The post Ett stort glas iskall mjölk… appeared first on Kryddburken.se.

Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? :-P Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? ;-)

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

Rökt lax med kalla såser, skördeost & pumpernickel


Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon! ;-)
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.

DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!

När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott! :-P

Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? ;-) Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…


Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.

Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.

Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot

Nisses fisk (facebook-sida)

Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)

Blomlöfs rökeri favoritsås  (finns att köpa på Nisses fisk)


Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två! ;-)


Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.


Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!


Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.

Blåbärscupcakes med blåbärsfrosting


Tjingeling i blåbärsskogen! :-P

E ni sugna på blåbärscupcakes? Gör som jag, köp hem ett 4-pack, saftiga blåbärsmuffins från hemköp (nä, köpte gjorde jag inte, jag fick dom på en kupong i reklambladet, och vem kan motstå de??) och gör din egen frosting på frysta blåbär. ”Sprits-e-li-sprits” en stund senare så har du fyra fina cupcakes! Så kan man också göra och det blir sååå bra sååå! ;-)

Det är inte alltid man har tid och ork till att vara överambitiös och gör allt själv från grunden. ”Jag är faktiskt mamma också inte bara matbloggare…” Haha! Håll med om att dom stora fina muffins som säljs i affärerna är ruskigt goda och i ett litet nafs så har du piffat till dom till världsklass-cupcakes. Här får ni i alla fall receptet på en väldigt enkelt frosting att svänga ihop, helt utan färskost! Du kan välja smaksättning själv efter eget tycke och smak.

Räcker till 8-10 väl dekorerade cupcakes
Det här behöver du : 
200 gram rumsvarmt, mjukt smör
4 dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1 msk mjölk (mängden beror lite på hur ”blöt” smaksättning du använder. Justera till en jämn fin konsistens.
3 msk frysta, lätt upptinade blåbär
Alt. inga blåbär alls utan egen smaksättning. T ex. choklad, citron, hallon, banan etc etc.

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop frostingen med elvisp, men se till att smöret är riktigt mjukt. Fyll en spritspåse och spritsa på dina muffins. Dekorera med mini-smarties.


Världens enklaste frosting som du smaksätter själv med din egen favorit, idag blev det blåbär… En annan gång choklad, eller citron, eller hallon… ;-)

Ostgratinerade tarteletter med smörstekta champinjoner


Jösses så fort veckan gick, fredag alla redan?! Men det ska bli skönt… Koppla av och njuta med familjen, sovmorgnar och bli lite extra ompysslad! :-P Ehh…? Inte så tokigt…

Idag har jag fejjat lite i köket igen. Lite mer ork och energi än gårdagens om än lite men för mig är det ju avkoppling att stå å köket, önskar bara att jag hade en liten butler vid min sida som tog hand om all disk jag drar fram, alla kladdiga skålar och vispar och så en automatiskt disktrasa som fram som ett jehu så fort det blir lite spill eller så?

En andra bulter som plockar ur och i diskmaskinen, och en tredje som tar hand om tvätt och dammsugning, bäddar sängar och plockar strumpor! Finns de såna?? ;-)

Här kommer mitt lilla bidrag till fredagsmyset i alla fall. Små ostgratinerade tarteletter fyllda med smörstekta champinjoner, creme fraiche, paprika och persilja. Enkla i sin helhet, går snabbt att svänga ihop och såååå vansinnigt goda när dom stått och svalnat en liten stund och blivit liiiite sega i de frasiga skalen. Önskar er alla en toppenfin helg! 

* Tarteletteformarna är köpta på Hemköp och finns i olika variation och storlek. 

10 st
Det här behöver du : 
10 st tarteletterformar
150 gram färska champinjoner
½ röd paprika
½ kruka färsk persilja
1½ dl creme fraiche
½ pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
Lite hyvlad ost, gärna lagrad

GÖR SÅHÄR : 
Borsta champinjonerna från smuts. Skär i skivor, ca 0,5 cm. Bryn i stekpanna med smör och lite salt på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg.

Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, salt och peppar. Finhacka paprika och persilja. Rör ner paprika och persiljan när svampen är stekt. Fördela creme fraichen ca 1 tsk i varje tarteletteform, toppa med champinjonröran och huvlad ost. Gratinera ca 10-15 min på 200 grader tills osten smält och de fått fin färg.


Förberedelser; skära, hacka, röra ihop! ;-)


Smörstek champinjoner med en gnutta salt.


Blanda med paprika och persilja.


Klicka ut ca 1 tsk av creme fraiche-röran i varje tartelett.


Fyll på med svampen.


Toppa med en god lagrad, hyvlad ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 10-15 min.


Sådärja! :-P klart på ett kick!

 

Lillkryddans 10års dag med önskemiddag & hamburgertårta!


Men hej igen! Jajamän, vi överlevde kalaset. Så fint allting blev och alla nöjda och glada, framförallt den nyblivna 10-åringen då! :-P

Trots att jag älskar barnens födelsedagar med all planering, hemlighetsmakeri, överraskningar, piff och presenter så tar det på krafterna när allt ska göras med halsont, snorig näsa och feber. Men jag fixade de. Hade en liten vision om att blogga upp allting idag på förmiddan men då kom bakslaget som ett brev på posten… Inte en tillstymmelse till energi kvar… Gjorde av med allt igår skulle jag tro så idag har jag vilat, sovit, hostat och snörvlat än mer. Nåja, de går väl över de å! ;-)

Joline önskade sig kycklingsallad och en kall dressing till middag så redan på morgonen åkte en kyckling in i ugnen för grillning. Pasta och grönsaker och dressing – lätt match! Tårtan däremot hade hon inte en susning om för vi kom överrens om att JAG skulle få överraska. Hehe…Sagt å gjort och jag vet egentligen inte varför denna tårta infunnit sig i det Nilssonska hemmet tidigare?!

Tror det var på Pinterest jag såg den första gången för ett par månader sen och blev helt såld. Såg ju heller inte såååå himla avancerad ut än att jag skulle lyckas. Problemet med en sån här för ögat ”matig” tårta var att få smakerna att stämma överrens. Tycker jag lyckades ganska bra där också, och den blev uppskattad både till utseende och smak faktiskt. Längre ner kan du läsa om vad den innehåller.

Dagen flöt på fint i köket och jag donade och fejade så kinder var rosiga. En mysig födelsedagsmiddag under kvällen med kycklingsallad, dressing och varma baguetter. Kaffe & tårta på de, sen landade vi i soffan allihopa till ”Bonde söker fru”… ;-)

Presenterna Joline fick var bland annat detta; 
Pengar, mjukisbyxor, canvasdukar, oljefärger, USA-överkast och kuddar, läppglans, pennskrin, smycken, smyckestillverkning, pennor, rougeborstar, sidenkimono, resväska, hårsnoddar, cupcakes-bok, cupcakes-servetter, cupcakes-ställning, göra egna ringar, usa-påslakan…


Lite nytt till köket hittade jag under min ”present-runda”.


Presentinslagning…


Födelsedagsbrickan med ljus och små presenter förberedd.


Lång mysfrukost väntade i köket efter sång och paket…


Yoghurt med björnbär, hallon och mango, smörgåsar och juice…


Cupcakes-ljuset och små läppglans från Max.


Ännu ett paket från Max men det fick vänta till kvällen…


Dags för skola!


Och dags för mamman att sätta igång med överrasknings-tårtan! :-P


Inför kvällens middag…


Den grillade kycklingen är urbenad och blandas med pasta och grönsaker. Skyn från kycklingen i ugnen rörde jag ner och kryddade lite extra med salt, peppar och grillkrydda.


En god dressing på turkisk yoghurt/gräddfil med vitlök, kryddor och tomatpuré hade önskats till, samt varma baguetter.


Här har vi skapelsen igen. Tre ganska tjocka lager tårtbotten med Chokladgrädde som ”bröd”. Chokladpudding som ”nötfärs”, grön marsipan som sallad, cheddarost och ketchup av vaniljkräm. ”Dressing” av hallonmousse. Däremellan petade jag in hallon mellan lagren också.

Japp, en himla massa skålar med olika färgblandningar men när den väl ”monterades” gick det himla smidigt och snabbt. :-P Vågar du prova? 

Plommonlila förberedelser…


Imorgon, 19 september så vankas det födelsedag! Vår lilla prinsessa fyller tvåsiffrigt. 10år… :-P Jag går här hemma med feber och fryser, snorar och snyter mig om vartannat men har det ganska mysigt ändå i mina raggsockar. Födelsedagar till barnen är ju bland det roligaste jag vet och det piggar alltid upp. Jag har slagit in presenter nu idag när barnen är i skolan och håller på piffa lite här och lite där.

Hittade lite fint när jag var o rantade häromdan, bland annat på Rusta och självaste ICA. Som ni ser så går allt i lila. Jag har en liiiten tendens att snöa in på vissa färger såhär på hösten. I fjol var det turkos, vilket det brukar vara, varvat med rött men nu fick det bli härliga lila/rosa plommontoner… Mmm… Kanske kan få användning av detta till morgondagens frukostbricka. ;-)

Om man tillhör familjen Nilsson och fyller år får man alltid välja middag till sin födelsedag. Vad Joline har valt och vad som döljer sig i presenterna och vad hennes knasiga mamma hittat på för tårta i år det får ni se imorgon…

Såhär såg det ut förra året och alla tårtor innan dess!

(Fr. vä; Bordstablett, plastglas, porslinsskålar ICA.
Plastkorg, servetter, smörkniv, äggkoppar, presentsnöre, blombukett m. dioder RUSTA.

 

LCHF recept för Chokladtryffel med mascarpone


Vad sägs om chokladtryffel med mascarpone? riktigt chokladiga!

LCHF Chokladtryffel med mascarpone
Portioner: 10 st
Tid: 120 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
60 gram smör
70 gram mascarpone
80 gram mörk sockerfri chokad
ev. hasselnötter
ev. sötning

Ca 100 gram mörk sockerfri choklad att doppa i

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen (80 gram) i bitar och rör tills den smält. Blanda ner mascarpone och eventuell sötning. Blanda väl så att alla klumpar försvinner. Häll eventuellt ner hela/delade/hackade hasselnötter. Låt tryffeln kallna i minst ett par timmar i kylskåpet så att smeten tjocknar och blir hård. (Jag lät den vila i kylskåp över natten.) Är tryffeln för hård, låt den tina i rumstemeratur en stund. Form tryffeln till bollar. Smält därefter ca 100 gram choklad. Doppa tryffelbollarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper för att stelna.

Rulla eventuellt i kakao!

Cashew- och kokoskakor
Cashew- och kokoskakor
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 4 stycken

Ingredienser:
20 gram smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
10 gram sockerfri mjölkchoklad

För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra stevia strö



Gör så här:
Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokladen. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite etxra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna. Låt kakorna svalna innan du förflyttar dem, de är mjuka innan de kallnat!