Här finner ni i länken en lite kul reklamfilm från 1977 om smöret och margarinet…
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3
Ingredienser:
Botten
25 gram rumsvarmt smör
2/3 dl mandelmjöl
2/3 msk kokomsjöl
2/3 msk stevia strö
½- 2/3 msk kakao
Fyllning
25 gram smör
1 uppvispat ägg
45 gram mörk choklad
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 msk vispgrädde
Topping
1 ½ dl vispgrädde
1-2 tsk stevia strö
1 krm vaniljpulver
Gör så här:
Botten
Blanda de torra ingredienserna tillsammsn med rumsvarmt smör. Lägg i en 12 centimer stor springform. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 6-8 minuter. Ta ut kakan och sänk därefter värmen till 150 grader.
Fyllning
Smält smör och choklad (jag gör det tillsammans i micron). Rör ner det uppvispade ägget, sötning, vaniljpuler och vispgrädde. Häll fyllningen ovanpå den gräddade bottnen. Grädda nu i mitten av ugnen i 150 grader i ca 20 minuetr. Låt svalna.
Topping
Vispa grädden hårt tillsammns med stevia strö och vaniljpulver. Bred över den svala kakan. Toppa eventuellt med hackad eller hyvlad choklad!
Mammas knäckiga äppelpaj – alla mammor har sina äppelpaj recept – här är min mammas äppelpaj recept. Ett enkelt och smarrig äppelpaj recept! (4 – 6 portioner) Tillagningstid: 60 min Ingredienser * 6 – 8 äpplen * 1 valfri mängd socker * 1 valfri mängd kanel Täcke * 125 g smör eller 125 g margarin … Continue reading Mammas knäckiga äppelpaj
Inlägget Mammas knäckiga äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.
Nu ska ni få dagens recept, nämligen måndagsmiddan här i huset. Köttfärslimpa med färska, smörstekta champinjoner till, potatis, morötter och skyssås. Inte så dumt alls. När jag gör köttfärslimpa har den en strykande åtgång, det är en av Nickes många färs-favoriter, men de visste ni ju redan!
Jag håller med honom, visst är det gott och speciellt med champinjoner till.
Jag vet, detta är inte burkchampinjoner (som jag är smått galen i) men de gånger jag hittar riktigt fina, små och kritvita färska då köper jag dom. Det blir tokgott om man skivar och steker i torr panna, saltar och låter dom ”vätska” av sig för att sedan få en klick smör och lite peppar, det är allt som behövs och då är dom snäppet godare än burkchampinjonerna faktiskt!
Varianten på köttfärslimpa blev denna gånger med ”löksoppa”… Jag ska förklara;
Istället för bara vanlig hackad, riven eller brynt lök så använder sig många av löksoppa i pulverform som smaksättning till köttfärslimpa. Det ÄR gott men man behöver ju nödvändigtvis inte använda pulver! Nä, så gör egen – det blir godare så och den är verkligen busenkel att göra själv.
6-8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!
Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.
Använd lite grann av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.
* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör eller olja alls. Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Salt hjälper till att dra ur vätskan. Sen kan du peppra och avsluta med en klick smör för den goda smaken!
The post Köttfärslimpa med champinjoner och skysås appeared first on Kryddburken.se.
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 1-2
Ingredienser:
1 ägg
½-1 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 msk bakepro
ca ½ dl smält smör
Salt efter smak
Gör så här:
Detta är ett jättebra alternativ till frukostmackan! Tänk att få nygräddat "bröd" som bara tar cirka fem minuter att göra iordning? Smakar som ett rostat bröd.
Ni måste ha ett våffeljärn.
Blanda alla ingredienserna (börja med ½ dl mjölk) och låt svälla en stund. Smeten ska vara smidig och inte allt för stabbig. Om den har blivit det så spä ut med lite mer mjölk. Använd cirka 2 msk av smeten för en våffla. Det blir två våfflor.
Jag brukar äta dom med smör och ost men har använt även andra pålägg som rökt lax med färskost eller om man verkligen vill lyxa: Grädde och färska bär som en "vanlig" våffla.
Fungerar även som förrätt med rom, crème fraiche och hackad rödlök.
Pröva och säg vad ni tycker!
( På bilden äter jag med smör, ost och egengjord marmelad)
Källa: Evelinas värld
Portioner:
Ingredienser:
Bullar
4 ägg
3/4 dl sukrin och ½ krm stevia
50 g smält smör
1dl grädde
0,75 dl kokosnötsmjöl
0,75 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Vaniljkräm
2 dl grädde
3 äggulor
2 st gelatinblad, som du blötlägger 5 minuter i kallt vatten
3 msk sukrin flor
1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Börja med vaniljkrämen då den ska stå och tjockna i kylen.
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda och vispa under tiden.
Låt sjuda en stund under vispning, lägg i gelatinbladen rör om.
Ta ifrån kastrullen och ställ i kylskåpet.
Under tiden det står i kylen gör du bullarna.
Vispa ägg och sötning med elvisp.
Tillsätt smält smör och grädde, vispa. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål
och häll i smeten, blanda.
Låt svälla 10 minuter. Klicka ut 8 st bullar på ett bakplåtspapper med hjälp av 2 skedar.
Forma till bullarna med blöta fingrar.
Gör ett rätt så stort hål med ett finger i mitten på bullarna.
Fyll hålet med vaniljkräm.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 20-25 min.
Låt bullarna svalna innan servering.
Pudra över med lite sukrin flor ät och njut!
Du hittar massor med fler smarriga LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Källa: Evelinas värld
Portioner:
Ingredienser:
0,5 tsk vaniljpulver
4 ägg
200 g mörk choklad (minst 70%)
200 g smör
1,5 dl vispgrädde
Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull och ta av från värmen.
Lägg i chokladen och låt den smälta i det varma smöret.
Vispa äggen fluffigt och ha sedan i grädde och vaniljpulver, vispa.
Häll sedan i chokladsmeten och vispa.
Fyll smeten i muffinsformar och grädda i ugn i 10-12 minuter på 225 grader.
Låt muffinsen svalna innan du äter och ät förslagsvis med lite vispgrädde till.
Du hittar massor med andra LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.
När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.
Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val.
En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.
Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…
Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria
Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter
Källa: Evelinas värld
Portioner:
Ingredienser:
50 g smält smör
3 dl mandeljmöl
3 msk fiberhusk
1 dl sukrin + 1 krm stevia
1 dl grädde
3 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 ägg
Gör så här:
Smörj en avlång form, eller en kransform.
Vispa sötning och ägg pösigt Smält smöret och rör ner grädden i smöret.
Blanda ner mandelmjöl, vaniljpulver, fiberhusk och bakpulver i äggsmeten, blanda.
Ta sist i smör och gräddblandningen och rör till en slät smet
Häll ner smeten i formen , grädda på 175 grader i cirka 35 minuter.
Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
Låt kakan stå och svalna innan servering
Ca 1,2 gram kolhydrater per skiva!
En supergod sockerkaka al'a LCHF!
Har massor med LCHF recept på min blogg!
Du hittar den här: Recept på LCHF sockerkaka:
http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld