Dessa kakor fryser väl i en lufttät behållare.
Dessa kakor fryser väl i en lufttät behållare.
Njutbara pepparkakor
Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.
Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.
Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.
Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.
Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.
Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.
Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.
Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.
Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.
Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.
Chokladtryffel med passionsfrukt
En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.
Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)
Ät, njut och må gott!

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson
Pepparkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung eller annan sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
Tomtens Adventskalender lucka 1

Byttorps Finbageri säljer en fin variation av bakverk och bröd, läs här vad de själva skriver:
”Vi gör även bröd, bullar och chokladbollar som vi bakar enligt LCHF metoden. Allt är uträknat tillsammans med våran försäljare för bageriprodukter. Lchf är även bra för dig som inte tål vetemjöl eller är diabetiker. För att kunna baka bröd enligt detta så använder vi mandelmjöl, malda hasselnötter, fiberhusk, smör, ägg, keso och creméfraiche. Frön vi använder är linfrö, sesamfrö, kokos. ( Kan variera med kryddor eller flingsalt). Brödet är bakat helt utan gluten. Vi bakar ett ljust lchf bröd som är bakat på pofiber smaksatt med ost, vi skivar gärna brödet. Vill ni göra smörgåstårta kan vi skiva limporna på längden så har ni ett landgångsbröd. Vi gör även chokladbollar rullade i kokos och småkakor bakade på mandelmjöl.”
Byttorps Finbageri hemsida
Frågor om hur man bäst förvarar bröden och kakorna dyker ofta upp och här delger jag er mina erfarenheter.
Jag förvara alltid bröd och mjuka kakor i rumstemp, i skafferiet eller i en brödlåda det första lite dryga dygnet. Jag upplever att det mesta lågkolhydratsbakat smakar bäst efter några timmar efter det ”satt sig” och tom jättegott dagen efter. Jag själv uppskattar inte kylskåpskallt bröd, därför förvara jag det först i rumstemperatur i plastpåse eller inrullat i bakduk. Efter max 2 dagar åker resten in i kylskåpet.
Vet jag med mig att det hela inte blir uppätet på 3 dagar så fryser jag hellre in bröden i bland färdigskivat eller i halvor.
Ett tips kan vara att rulla in bröd i ett par bakdukar (möjligt att papperspåse funkar också) och förvara dom istället för plastpåsar under den tid man har dem i rumstemp. Det kan förhindra den lilla fuktighet som kan uppstå, om man inte gillar ”fuktiga” bröd. Sedan förvaras de ju bäst i plastpåse i kyl och frys.
Småkakor förvaras bäst i vanliga kakburkar och är de ordentligt torra tycker jag de står sig i flera dagar kanske upp mot 4-5 dagar. Ju mjukare kakor ju fortare surnar dom och bör då frysas in i stället. Det finns ju inget i lågkolhydratsbröden som konserverar så här måste vi vara uppmärksamma på att förvara dem rätt.
Bröd går ju utmärkt att tina upp i ugn, rostas eller micras. Dock äger vi inte en micro så jag har inte testat detta själv, men det sägs funka mer än utmärkt.
Hoppas detta var bra tips och har ni läsare andra bra tips fyll gärna i i kommentarsfältet! UPPSKATTAS!
Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery av Tarek Malouf
Här finns recept på stora, saftiga, frestande cupcakes, mjuka kakor, söta pajer, brownies, muffins och småkakor.
Ta en titt i den här boken så förstår du varför Hummingbird Bakery-fansen köar runt kvarteret för att få köpa sina favoritkakor!
Tarek Malouf fick idén till Hummingbird Bakery när han firade thanksgiving i North Carolina i USA 2002. Efter att ha frossat i cupcakes, äppelpaj och banankaka med grädde frågade han sig varför det inte fanns något bageri i London som gjorde sådana godsaker. År 2004 öppnade han det första Hummingbird Bakery på Portobello Road.
Med den här boken kan du själv baka de enastående kreationerna. Låt ditt kök fyllas av förföriska dofter, upplev glädjen i att arbeta med de små mästerverken och njut!
“Hummingbird Bakery är ett paradis för den som gillar sötsaker, och deras cupcakes är legendariska. När vi firar något står det alltid bakverk från Hummingbird Bakery på bordet.” / Gwyneth Paltrow
Köp Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery här!
Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery av Tarek Malouf
Här finns recept på stora, saftiga, frestande cupcakes, mjuka kakor, söta pajer, brownies, muffins och småkakor.
Ta en titt i den här boken så förstår du varför Hummingbird Bakery-fansen köar runt kvarteret för att få köpa sina favoritkakor!
Tarek Malouf fick idén till Hummingbird Bakery när han firade thanksgiving i North Carolina i USA 2002. Efter att ha frossat i cupcakes, äppelpaj och banankaka med grädde frågade han sig varför det inte fanns något bageri i London som gjorde sådana godsaker. År 2004 öppnade han det första Hummingbird Bakery på Portobello Road.
Med den här boken kan du själv baka de enastående kreationerna. Låt ditt kök fyllas av förföriska dofter, upplev glädjen i att arbeta med de små mästerverken och njut!
“Hummingbird Bakery är ett paradis för den som gillar sötsaker, och deras cupcakes är legendariska. När vi firar något står det alltid bakverk från Hummingbird Bakery på bordet.” / Gwyneth Paltrow
Köp Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery här!
The post Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery appeared first on Cupcakes.se.
A Piece of Cake av Leila Lindholm
Leilas A Piece of Cake är en komplett, grundläggande och färgstark bakbok fylld av läckra recept på allt från småkakor, mjuka kakor och tårtor till matbröd och knäckebröd.
Nya spännande bakverk som chokolate cupcakes, New York blueberry cheesecake och kola- och pekannötspaj varvas med klassiker som mormors goda kardemummaskorpor och nio olika smaksättningar till en vanlig sockerkaka.
Briocher, fougasse från Provence, surdegsbaguette och nio sorters scones varvas med hurtbullar, danskt rågbröd, Leilas goda lingonlimpa och turbosnabb filmjölkslimpa. Dessutom finns tips på hur man bakar utan ugn.
Boken passar för såväl vana hemmabagare som nybörjare. Liksom i Leilas tidigare böcker är recepten enkla och pedagogiska att följa.
I första hjälpen i köket kan man läsa om varför degen inte beter sig som den borde. Svar finns på frågor som: Varför är kakan platt som en pannkaka? Varför smular sig småkaksdegen? Varför är brödet fullt av stora luftbubblor?
Köp A Piece of Cake här!
A Piece of Cake av Leila Lindholm
Leilas A Piece of Cake är en komplett, grundläggande och färgstark bakbok fylld av läckra recept på allt från småkakor, mjuka kakor och tårtor till matbröd och knäckebröd.
Nya spännande bakverk som chokolate cupcakes, New York blueberry cheesecake och kola- och pekannötspaj varvas med klassiker som mormors goda kardemummaskorpor och nio olika smaksättningar till en vanlig sockerkaka.
Briocher, fougasse från Provence, surdegsbaguette och nio sorters scones varvas med hurtbullar, danskt rågbröd, Leilas goda lingonlimpa och turbosnabb filmjölkslimpa. Dessutom finns tips på hur man bakar utan ugn.
Boken passar för såväl vana hemmabagare som nybörjare. Liksom i Leilas tidigare böcker är recepten enkla och pedagogiska att följa.
I första hjälpen i köket kan man läsa om varför degen inte beter sig som den borde. Svar finns på frågor som: Varför är kakan platt som en pannkaka? Varför smular sig småkaksdegen? Varför är brödet fullt av stora luftbubblor?
Köp A Piece of Cake här!
The post A Piece of Cake appeared first on Cupcakes.se.
Lite goda Chackrutor/småkakor till sommarens kaffekalas?
ca 24 st
Ljus deg:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
3 msk erythritol och 1/4 krm steva
3 rumsvarma ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
Mörk deg.
100 gram mycket mjukt osaltat smör
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
3 rumsvarma ägg
1,25 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Blanda degarna i två bunkar.
Mixa/vispa smöret med sötning.
Vispa ner ett ägg i taget till en smet.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Låt svälla någon minut.
Rulla varje deg till två jämnstora korvar.
Lägg en brun och vit bredvid varandra och motsatt över dem.
Rulla samman dessa fyra korvar och tryck samman att det blir en tjock fyrkantig korv, ca 25-30 cm lång.
Låt den vila kallt i 30 minuter.
Skär sedan skivor ca 1 cm tjocka och lägg ganska tätt på bakplåtspapperklädd plåt. Jämna ev till dem så de är lite fyrkantiga.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 min.
©MariannAndersson