Glutenfria lingongrottor till helgfikat

Njutbara småkakor

Små grottor med olika sorters sylt har alltid varit en av mina favoriter i vår svenska fikatradition.

Sen jag slutade med gluten för 11 år sen har det blivit många nya sorters kakor skapade hemma i mitt kök.

Dagens recept är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så finns ett recept på hallongrottor i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Här kan du beställa den direkt från Lumio Förlag eller på Bokus, kanske kan den bli en julklapp till nån i släkten som uppskattar vår traditionella mat?

Matklappar och kokböcker är alltid uppskattade, kanske särskilt nu i år när vi inte kan umgås så mycket med nära och kära.

I min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör hittar du mängder av godsaker som passar fint att göra och ge bort till jul.

Här kan du beställa ett signerat exemplar av den, som jag kan skicka till den du vill runtom i landet.

Lingongrottor ca 10 st

125 g smör

½ dl valfri sötning

2½ dl bovetemjöl

½ dl pofiber

1 tsk bakpulver

½-1 krm vaniljpulver

Lingonsylt utan socker

Vispa ihop smör och sötning med elvisp så det blir fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smöret.

Ställ in degen i kylen att svälla i en halvtimme.

Rulla degen till små kulor och lägg i småbrödsformar.

Tryck en grop med tummen och lägg i 1 tsk lingonsylt.

Grädda i 175° i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Lucka 14 – Kärleksmums / Gästblogg från Under vårt tak

Gästbloggare

Idag presenterar Tomten och jag Jenny och Magnus Andersson från fina Paleobloggen Under vårt tak.

Vi har blivit goda bloggvänner genom åren och även träffats och blivit vänner i det verkliga livet.

Här nedan får du ta del av deras gästinlägg och ett riktigt njutbart recept på kärleksmums.

Magnus och Jenny Andersson

Med hälsan i fokus

Under vårt tak heter en av Sveriges första Paleobloggar och den drivs av oss, Jenny och Magnus Andersson. Vi har fått den stora äran att skriva ett gästinlägg här hos Birgitta!

Redan i början av vårt bloggande så fick vi kontakt med Birgitta. Hon gav oss uppskattning för det vi gjorde, uppmuntrade oss att gå vidare och framför allt – hon har blivit en fin vän till oss.

Med andra ord, det är en ära att få skriva ett inlägg här på Birgitta´s blogg!

Kokbok och bakbok

För två år sedan, 2017, nappade ett förlag på våra bokidéer och vi har därefter fått förmånen att publicera två böcker.

Det är så fantastiskt roligt och givande att få skriva böcker. Att sedan se dem komma till ”liv”, finna dem i bokhandeln och på nätet, är lite av en kick och ett energitillskott.

Vi skriver om kosthållningen Paleo där grunden är rena och naturliga råvaror, detta är en filosofi som vi även delar med Birgitta. Fina råvaror ligger oss varmt om hjärtat och det är något vi gemensamt pratar oss varma om.

Vår första bok är en kokbok och heter ”Ren & Naturlig Mat – med recept från Paleoskafferiet” och i denna kokbok har Birgitta skrivit förordet!

I kokboken hittar man mat för hela dagen. Frukost, lunch, middag och tillbehör, det finns även lite fina godsaker. Ren och naturlig mat är grunden till välmående och har så stor betydelse för hälsan.

Vår andra bok är en bakbok och den heter ”Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Att baka utan gluten kan vara lite svårt ibland men här får man många tips och massa härliga recept!

Småkakor, bröd, tårtor, mjuka kakor, kex, pajer, rawfoodbollar och annat smått och gott. Njutbara, läckra och oemotståndliga bakverk!

Ett recept från Nyttigare Gott

Kärleksmums från Nyttigare Gott
Recept och foto Jenny och Magnus Andersson

Kärleksmums Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

45 minuter

Ingredienser:

Kaka:

4 st ägg

2 msk honung

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 msk raw kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljpulver

Glasyr:

0,5 dl honung

2 msk kokosolja

1 msk kokt/bryggt kaffe

1 msk raw kakao

1 krm äkta vaniljpulver

Topping:

Riven kokos

Ugnsform, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med kakan

Vispa ägg och honung pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggsmeten

Klä ugnsformen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen och fördela jämt

Grädda kakan mitt i ugn i ca 25 minuter, tills provstickan känns torr

Ta ut kakan och låt svalna

Fortsätt nu med glasyren

Vispa ihop samtliga ingredienser i en lite kastrull under uppvärmning på låg värme

När glasyren blandat sig väl, dra ifrån plattan och låt svalna något

Fördela glasyren över kakan och strö över riven kokos

Låt svalan helt innan du skär kakan i rutor

Förvara kakan i en burk i kylen, den går även bra att frysa.

Hoppas att denna förföriskt goda Kärleksmums faller er i smaken. Passar perfekt till kalas, bjudningar och självklart till Julens alla godsaker.

Precis lika självklart så är bakboken Nyttigare Gott den perfekta julklappen!

Kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

YouTube

Birgitta har alltid varit en ivrig påhejare till att utvecklas och prova nytt. Hon har tidigare pushat oss just för att våga satsa på bokskrivandet, så glada för detta.

Man behöver ha den vetskapen och få den känslan, att någon tror på det man gör.

Och i den andan så har vi nu startat en ny kanal på YouTube. Att ställa sig framför kameran är nervöst, konstigt, kul och väldigt spännande!

Än så länge hittar man enbart några få video´s på vår kanal men den kommer växa och vi kommer presentera både receptvideos och informationsvideos.

Vi ser med glädje fram emot detta och om ni önskar prenumerera, gilla våra video´s och dela dem skulle vi bli fantastiskt glada.

Avslutande ord

Vår önskan är att sprida kunskap om ren och naturlig mat så att så många som möjligt ska kunna må så bra som möjligt.

Detta gör vi genom vår blogg Under vårt tak, receptbanken Paleoskafferiet, våra kokböcker, våra sociala medier och numera även via vår YouTube kanal.

Vi vill helt enkelt hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa vilket vi anser att kosten lägger grunden till.

Ett av verktygen vi har är Hälsoutmaningen Paleo30dagar som med hjälp av kost, stresshantering och vår support erbjuder en fantastiskt fin hälsoresa och utveckling framåt.

Birgitta´s stora engagemang inom kost och hälsa gör oss ödmjuka. Hon förmedlar frikostigt sin hälsoresa, sina recept och sin kunskap på ett fint och varmt sätt vilket gör henne till en förebild för oss och så många andra.

Kram Jenny & Magnus

Lime- och pistagebollar från bakboken Nyttigare Gott

Nyttigare Gott av Jenny och Magnus Andersson
Isaberg Förlag

Njutbara och nyttigare bakverk

Häromdagen fick jag äntligen se Jenny och Magnus Anderssons nya bakbok Nyttigare Gott, som är utgiven på Isaberg Förlag.

Jag har följt deras fina blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den riktiga världen, utanför internet.

Jag beundrar deras hängivna arbete med att sprida Paleo/Stenålderskost, det är många som liksom Magnus behöver äta ren och naturlig mat för att förbättra sin hälsa.

Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat.

Det här är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker, de läckra bilderna är fotograferade av dem själva, hemma under deras tak.

Boken innehåller många fina recept på matbröd, frökex, knäckebröd, foccaccia, fröbars, mjuka kakor, småkakor, bollar, bullar, tårtor, ghee, lemon curd, ja du hör ju så mycket gott som ryms i den.

Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, så även i den här bakboken och föregångaren Ren & Naturlig Mat.

Varmt tack till er båda för boken, er fina dedikation och för att ni skapat en så här vacker och viktig bok fylld med så många goda och samtidigt nyttigare bakverk.

Den här boken kommer att göra väldigt många bakglada ännu gladare 🙂 ❤

Läs mer och beställ ett signerat exemplar direkt från Jennys och Magnus blogg Under vårt tak.

Här finns boken att beställa hos Adlibris och Bokus.

Lime- och pistagebollar ca 12 st

100 g cashewnötter

50 g pistagenötter

100 g urkärnade, färska dadlar

1 msk smält kokosolja

Zest från 2 st lime

0,5 dl pressad lime

Topping:

50 g finhackade pistagenötter

Mixa lätt ihop cashewnötter och pistagenötter i en matberedare med knivblad.

Tillsätt dadlar, smält kokosolja, zest och pressad lime med nötblandningen.

Mixa till en kladdig deg. Rulla degen till bollar.

Rulla bollarna i hackade pistagenötter.

Förvara i en burk i kylen och plocka fram när du önskar.

Spröda kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

Småkakor
London Fog Shortbread
 
 
225 gr smör eller margarin
1,6 dl florsocker
4,2 dl mjöl
1 tsk vanilj
(1 st vaniljstång, urskrapad) Jag uteslöt denna.
3 st tepåsar Earl Grey
 
Vispa ihop smöret och sockret med en elektrisk mixer. Lägg till vanilj, vaniljstång och te. Tillsätt mjölet och blanda tills degen kommer ihop. Rulla degen till en rulle och plasta i plastfolie och kyl i minst 30 minuter. Förvärm ugnen till 175°c.  Nu kan du skära skivor av rullen eller så kan du kavla ut degen och sticka ut valfria former. Placera på fodrade bakplåtar. Kyl kakorna i minst 20 minuter. innan du bakar. Baka kakorna i ca 12 minuter. eller tills kanterna bara är knappt bruna. Låt svalna.

Dessa kakor fryser väl i en lufttät behållare.


Kolakakor med kaffesmak
 
100 g smör
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap (ljus el mörk, spelar ingen roll)
1 msk stark espresso + 1 rågad tsk Nescafé
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda espresson med det frystorkade kaffet så det löser upp sig. Mixa smör, socker, vanilj, sirap och kaffe tills det är slätt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och arbeta till en deg.  Rulla ut till två längder på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till längderna lite lätt. Grädda 7-10 minuter, tills de fått lite färg. Skär i snittar och njut!
 
Receptet kommer från:

 
 
 
 

Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


Byttorps Finbageri i Borås säljer LCHF bröd och kakor

omossByttorps Finbageri säljer en fin variation av bakverk och bröd, läs här vad de själva skriver:
”Vi gör även bröd, bullar och chokladbollar som vi bakar enligt LCHF metoden. Allt är uträknat tillsammans med våran försäljare för bageriprodukter. Lchf är även bra för dig som inte tål vetemjöl eller är diabetiker. För att kunna baka bröd enligt detta så använder vi mandelmjöl, malda hasselnötter, fiberhusk, smör, ägg, keso och creméfraiche. Frön vi använder är linfrö, sesamfrö, kokos. ( Kan variera med kryddor eller flingsalt). Brödet är bakat helt utan gluten. Vi bakar ett ljust lchf bröd som är bakat på pofiber smaksatt med ost, vi skivar gärna brödet. Vill ni göra smörgåstårta kan vi skiva limporna på längden så har ni ett landgångsbröd. Vi gör även chokladbollar rullade i kokos och småkakor bakade på mandelmjöl.”
Byttorps Finbageri hemsida

 

Bloggar etiketter:

Tips om förvaring av lågkolhydratsbröd och bakverk

Frågor om hur man bäst förvarar bröden och kakorna dyker ofta upp och här delger jag er mina erfarenheter.
Jag förvara alltid bröd och mjuka kakor i rumstemp, i skafferiet eller i en brödlåda det första lite dryga dygnet. Jag  upplever att det mesta lågkolhydratsbakat smakar bäst efter några timmar efter det ”satt sig” och tom jättegott dagen efter. Jag själv uppskattar inte kylskåpskallt bröd, därför förvara jag det först i rumstemperatur i plastpåse eller inrullat i bakduk. Efter max 2 dagar åker resten in i kylskåpet.
Vet jag med mig att det hela inte blir uppätet på 3 dagar så fryser jag hellre in bröden i bland färdigskivat eller i halvor.

Ett tips kan vara att rulla in bröd i ett par bakdukar (möjligt att papperspåse funkar också) och förvara dom istället för plastpåsar under den tid man har dem i rumstemp. Det kan förhindra den lilla fuktighet som kan uppstå, om man inte gillar ”fuktiga” bröd. Sedan förvaras de ju bäst i plastpåse i kyl och frys.

Småkakor förvaras bäst i vanliga kakburkar och är de ordentligt torra tycker jag de står sig i flera dagar kanske upp mot 4-5 dagar. Ju mjukare kakor ju fortare surnar dom och bör då frysas in i stället.  Det finns ju inget i lågkolhydratsbröden som konserverar så här måste vi vara uppmärksamma på att förvara dem rätt.

Bröd går ju utmärkt att tina upp i ugn, rostas eller micras. Dock äger vi inte en micro så jag har inte testat detta själv, men det sägs funka mer än utmärkt.

Hoppas detta var bra tips och har ni läsare andra bra tips fyll gärna i i kommentarsfältet! UPPSKATTAS!

 

Bloggar etiketter: ,

Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! :-P

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

The post Köpingsvik konditori appeared first on Kryddburken.se.

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery av Tarek Malouf

A Piece of Cake

Oemotståndligt läckra och lyxiga bakverk. Recepten kommer från Hummingbird Bakery i London (Gwyneth Paltrows favorit bageri).

Här finns recept på stora, saftiga, frestande cupcakes, mjuka kakor, söta pajer, brownies, muffins och småkakor.
Ta en titt i den här boken så förstår du varför Hummingbird Bakery-fansen köar runt kvarteret för att få köpa sina favoritkakor!

Tarek Malouf fick idén till Hummingbird Bakery när han firade thanksgiving i North Carolina i USA 2002. Efter att ha frossat i cupcakes, äppelpaj och banankaka med grädde frågade han sig varför det inte fanns något bageri i London som gjorde sådana godsaker. År 2004 öppnade han det första Hummingbird Bakery på Portobello Road.

Med den här boken kan du själv baka de enastående kreationerna. Låt ditt kök fyllas av förföriska dofter, upplev glädjen i att arbeta med de små mästerverken och njut!

“Hummingbird Bakery är ett paradis för den som gillar sötsaker, och deras cupcakes är legendariska. När vi firar något står det alltid bakverk från Hummingbird Bakery på bordet.” / Gwyneth Paltrow

Köp Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery här!

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery

Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery av Tarek Malouf

A Piece of Cake

Oemotståndligt läckra och lyxiga bakverk. Recepten kommer från Hummingbird Bakery i London (Gwyneth Paltrows favorit bageri).

Här finns recept på stora, saftiga, frestande cupcakes, mjuka kakor, söta pajer, brownies, muffins och småkakor.
Ta en titt i den här boken så förstår du varför Hummingbird Bakery-fansen köar runt kvarteret för att få köpa sina favoritkakor!

Tarek Malouf fick idén till Hummingbird Bakery när han firade thanksgiving i North Carolina i USA 2002. Efter att ha frossat i cupcakes, äppelpaj och banankaka med grädde frågade han sig varför det inte fanns något bageri i London som gjorde sådana godsaker. År 2004 öppnade han det första Hummingbird Bakery på Portobello Road.

Med den här boken kan du själv baka de enastående kreationerna. Låt ditt kök fyllas av förföriska dofter, upplev glädjen i att arbeta med de små mästerverken och njut!

“Hummingbird Bakery är ett paradis för den som gillar sötsaker, och deras cupcakes är legendariska. När vi firar något står det alltid bakverk från Hummingbird Bakery på bordet.” / Gwyneth Paltrow

Köp Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery här!

The post Lyxiga cupcakes och läckra kakor : bakverk från berömda Hummingbird Bakery appeared first on Cupcakes.se.